cukier - 7600 przepisów (strona:119/507)

Drożdżowy wieniec laurowy 177

żdż owy wieniec laurowy Składniki              200 ml mleka 18 g świeżych drożdży 75 g cukru 500 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła/margaryny 3 żółtka skórka otarta z cytryny bio Dodatkowo 50g  masła/margaryny 100 g czekoladowego groszku cukier puder Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu(...)drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło/margarynę roztopiamy i lekko

Mia Cucina Sofieta
Viennetta 286

czekolady.  Viennetta Składniki na keksówkę 30x11 cm: 150 g gorzkiej czekolady 650 ml śmietany kremówki (500 na deser i 150 ml na dekoracje) 4 białka 150 g di cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych skórka otarta z cytryny bio ½ torebeczki waniliny lub ziarenka z ½ laski wanilii Keksowkę lekko smarujemy margaryna i wykładamy papierem do pieczenia. Aby uniknąć(...)mnie wyszły dwa arkusze czekolady, które następnie przecięłam i umieściłam w zamrażarce na dwóch blaszkach do pieczenia. Następnie zaczynamy przygotowanie Viennetty. Rozpoczynamy od ubicia białek z 4 łyżkami cukru pudru. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Do lekko ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy. Odstawiamy. Ubijamy 500 ml śmietany z pozostałym cukrem. Na końcu dodajemy skórkę

Mia Cucina Sofieta
Tarta kokosowa z bitą śmietaną 195

sprawiły, że przez chwilę poczułam się jak w raju) zapraszam ) Tarta kokosowa z bitą śmietaną Składniki na kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej margaryny/masła 1 żółtko 30 ml lodowatej wody Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Ciastem wyłożyc tortownicę (24cm(...)podpiec przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Kokosowy krem budyniowy: 5 żółtek 140 gr cukru 60 gr skrobi kukurydzianej 700 ml mleka ( u mnie puszka mleka kokosowego + mlek o do wymaganej     objętości) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego( pominęłam

Mia Cucina Sofieta
Sernik prawie krakowski 195

się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 150 g masła 100 g cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President) 5 jajek - osobno białka i żółtka 230 g cukru pudru 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina) cukier waniliowy 100 ml śmietany kremówki 100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu Ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min. W tym czasie przygotowujemy  masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 10 minut

Mia Cucina Sofieta
Castagnole di ricotta 175

włoskiego programu “La prova del cuoco”. Castagnole di ricotta Składniki (na 1 talerz): 250 g serka ricotta 4 żółtka 300 g mąki pszennej 75 g skrobi ziemniaczanej 100 g cukru 40 g masła 125 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli otarta skórka z cytryny ekologicznej 1 łyżka spirytusu Ponadto: olej do smażenia cukier puder(...)posypania Obie mąki z proszkiem przesiać do miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta i skórkę z cytryny. Wymieszać mikserem, do powstania grudkowatej masy. Po trochu dodawać mleko i nadal mieszać mikserem do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć na blat i uformować kulę. Kulę ciasta przykryć, aby nie wyschła i odstawić na 20 minut.  Następnie postępować jak przy robieniu

Mia Cucina Sofieta
Torta Caprese 213

czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek.   Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały(...)skórką(200 g), które uzupełniłam 100 g bez skórki.   Torta Caprese Składniki na tortownicę 24 cm: 250 g gorzkiej czekolady 300 g migdałów 200 g masła 200 g cukru 5 jajek (białka i żółtka osobno) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.  Miekkie masło ubijamy mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Do masy maślano-żółtkowej dodajemy letnią czekoladę

Mia Cucina Sofieta
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 162

wraz z amerykańskimi marshmallows , które są głównym akcentem smaku kremu. Patrząc na składniki może się wydawać bardzo mdły i ciężki, ale w zupełności tak nie jest – ponieważ jedynym dodanym cukrem jest ten, który występuje w piankach i Michałkach®. Dodatek cytryn sprawiają, że tarta jest ciut wytrawna, ponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna(...)nami zostaną. Brrr… Cieplutko zapraszamy do spróbowania wszystkich, nie tylko fanów marshmall’owsów!  Składniki: Spód: 1 i ½ szklanki mąki 2 żółtka   Ok.3/4 kostki masła 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli  Garść rozdrobnionych orzechów włoskich 1 łyżka aromatu orzechowego (takiego do kawy) Krem: 130ml mleka  1 opakowanie mini marschmallow (150g)    1 opakowanie

Symfonia Smaków
11. Mały słodycz na smutny wieczór, czyli dwukolorowa tarta sernikowa z mascarpone. 309

płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę garść orzechów laskowych zmielonych (razem z płatkami) 2 żółtka 3/4 kostki masła (wcześniej wyjętej z lodówki) ok. 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie Zagniatamy klasycznie kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, następnie rozetrzeć z masłem (najpierw "podziabać" nożem, później ugnieść palcami), dodać dwa żółtka, zagnieść i dodać zmielone(...)Masa serowa 1 ok 200 g sera mascarpone 500 g sera białego (półtłusty/ tłusty) ok. 1/3 szklanki mleka zagęszczonego (takie do kawy, ja użyłam http://www.abis.pl/abis_graf/070106c1.jpg ) 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 2- 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam domowego) 2 całe jaja Masa serowa 2 (dodatki do masy serowej 1) łyżka

Symfonia Smaków
20. Słodki czwartek - czyli czekoladowe ciasteczka z chili! 209

wydzielanie cudownych endorfin, które potrafią pokonać najbardziej wisielczy nastrój, więc dajcie się dziś rozweselić!  Zapraszamy! (; Składniki: ok.300g gorzkiej czekolady 3 łyżki masła 6 pełnych łyżek mąki 120g brązowego cukru 2 małe jaja lub 1 duże ok.30 ml wrzącej wody + łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 łyżka kakao szczypta mielonego cynamonu i imbiru(...)proszku odrobina soli 1-2 łyżeczki chili w płatkach (w zależności od preferowanej ostrości) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka aromatu waniliowego ( takiego do kawy) Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Do garnka stojącego na małym ogniu wkładamy ok 140g (mniej niż połowę) połamanej czekolady, dodajemy masło. Składniki stapiamy energicznie mieszając - tak aby nic nie przywarło

Symfonia Smaków
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 204

się wydaje (; Składniki Kruche ciasto 1 szklanka płatków owsianych zmielonych blenderem na mąke 1/2 szklanki mąki pszennej   2 żółtka 1/2 szklanki zmielonych blenderem pestek dyni ok. 1/2 szklanki cukru pudru ok. 3/4 kostki masła Przygotowanie Zagniatamy klasycznie kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, następnie rozetrzeć z masłem (najpierw "podziabać" nożem, później ugnieść palcami), dodać dwa żółtka(...)Krem w smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie , jest  jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana 330 ml śmietanki 30% (jedno opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie śmietan- fixu (użyłam tego , aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą)  Śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix. Ubijamy do osiągnięcia sztywnej konsystencji

Symfonia Smaków
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 204

także nie miałyśmy żadnych przeciwskazań, aby Wam tego przepisu nie zaproponować(; Zapraszamy! Składniki:  2 piersi kaczki 1 łyżka masła 250g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych + 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 pełne łyżeczki domowej konfitury żurawinowej (może być też kupna) Marynata:  2 ząbki czosnku przekrojone na 3 części 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki(...)czerwonego octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 2,5 łyżki oliwy z oliwek 2/5 szkl zimnej wody zimnej wody 4 łyżki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki suszonego oregano pół garści świeżych gałązek cząbru lub innych ulubionych świeżych ziół sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie:  Piersi dokładnie myjemy i osuszamy. Kolejno nacinamy skórkę na krzyż. Piersi

Symfonia Smaków
44.Pierwszy tłusty czwartek z symfonią smaków: czyli miodowe pączusie struffoli! 247

coraz to większych i dalszych kęsów słodkości, zapraszamy Was do spróbowania naszego przepisu! (; Składniki (na ok.30sztuk): 1,5 szklanki mąki tortowej 3 jaja ćwiartka łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki przyprawy ze zmielonych kandyzowanych owoców(opcjonalnie) olej do głębokiego smażenia (ok.1,5l) pół szklanki płynnego miodu ulubione posypki lub cukier puder   Przygotowanie: Mąkę z solą(...)cukrem pudrem przesiewamy do miski, wbijamy do niej jaja oraz wsypujemy przyprawę z kandyzowanymi owocami(opcjonalnie). Początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, kolejno wyrabiamy ciasto rękoma na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto będzie lepiło się do rąk posypujemy dłonie mąką i dalej wyrabiamy). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Zostawiamy

Symfonia Smaków
Biszkopt z truskawkami i bezą 314

spróbować. Ja kawałeczek zjadłam, żebym miała pewność co to by świństwa Wam tutaj nie sprzedawać. Smakowało! Więc kto nie na diecie to piecze! Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia  Krem : * 330 ml śmietanki 30% * opakowanie serka mascarpone * łyżka cukru pudru * truskawki * kilka kostek czekolady gorzkiej * beza z 3 białek - przepis pojawi(...)się na blogu wkrótce    Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć  na pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serek. Na połowę biszkopta wyłożyć połowę kremu, dodać startą czekoladę oraz truskawki. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć

Magiczne Życie Marty
Sok z aronii 148

przeważnie do przetworów. Zdecydowanie najbardziej popularny jest u nas sok z aronii. Owoce te są dość cierpkie, jednak w połączeniu z sokiem z cytryny i pomarańczy oraz dużą ilością cukru, traci swą cierpkość.        A teraz kilka słów na temat aronii...  To wspaniałe źródło witamin i związków roślinnych, które pomagają bronić się przed wieloma chorobami(...)szczególności przed rakiem i miażdżycą. Ponadto sok z aronii wzmacnia nasz organizm, chroni przed nadciśnieniem i chorobami oczu oraz reguluje poziom cukru we krwi. Pijmy go więc jak najwięcej:) Składniki: 4 kg owoców aronii, 2,5 kg cukru, sok z cytryny, sok z dwóch pomarańczy.     Przygotowanie     Owoce umyć, przebrać i rozdrobnić przy pomocy blendera. Następnie przelać

Z miłości do słodkości
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 173

mogę;) Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem marchewek oraz zmielonych orzechów włoskich. Do tego wspaniały krem serowo-czekoladowy... Połączenie naprawdę fantastyczne! Polecam... Ciasto: 4 duże jajka, 20g kakao, 150g drobnego cukru do wypieków, 150g mąki pszennej, 180g marchewek, 50g zmielonych orzechów włoskich BackMit, 2 łyżki oleju z pestek winogron.       Jajka z cukrem ubić na parze na kogel-mogel(...)21cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 2 warstwy.     Krem czekoladowy: 250g półtłustego twarogu, 100g jogurtu naturalnego, 170g mlecznej czekolady, 130g cukru pudru.       Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Połową kremu przełożyć warstwy ciasta, resztę rozsmarować

Z miłości do słodkości