cukier - 7600 przepisów (strona:116/507)

Pączki angielskie 227

sobie czasem przypomnieć pewne rzeczy i zdarzenia za sprawą jednego smaku. Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego 3 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego aromat waniliowy cukier puder olej Wykonanie: 1. Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy. Na koniec dodać kilka kropli aromatu waniliowego(...)dobre rozgrzany olej wrzucić nabierane łyżeczką ciasto.  3. Usmażone pączki wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.  4. Podawać posypane cukrem pudrem

Pasja Smaku
Babka kokosanka 151

Życia na gorąco", wykonanie także jest jej, ale babka jest tak piękna i smaczna, że muszę ją pokazać.  Składniki: 250 ml oleju słonecznikowego 250 ml ajerkoniaku 20 dag cukru pudru 1 cukier wanilinowy 5 dag wiórków kokosowych 5 jajek 17,5 dag mąki pszennej 7,5 dag mąki ziemniaczanej 1 proszek do pieczenia 15 dag białej czekolady(...)gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka ubić w misie robota z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi na puszystą masę. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. 3. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. 4. Wstawić

Pasja Smaku
Domowe pieguski 328

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 2   ½   szklanki maki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli tabliczka czekolady orzechy laskowe Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać

Pasja Smaku
Muffinki z jagodami 297

wystarczająco dużo na jakieś większe ciastko czy tartę, ale na muffinki w sam raz. Ostatnie wspomnienie lata - tak powinny się nazywać. Inspiracja: TU . Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 jajko jagody Wykonanie: W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek

Pasja Smaku
Małe donaty amerykańskie 269

Składniki (ok. 50 szt): 40 g świeżych drożdży 500 g mąki 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki ciepłej wody 2 łyżki masła 2 łyżki margaryny 3 żółtka 60 g cukru szczypta soli olej do smażenia Na lukier: cukier puder odrobina wody sok malinowy do zabarwienia kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Drożdże zalać ciepłą wodą i wymieszać z łyżką cukru(...)odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzać olej i wrzucać na niego krążki - nie za ciasno, bo jeszcze urosną. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Z cukru pudru, wody i soku przygotować potrzebną ilość lukru. Maczać w nim ostudzone donaty i każdy udekorować posypką

Pasja Smaku
Gofry 119

którego korzystałam ostatnio. Gofry są pyszne, u mnie podane z powidłami śliwkowymi. źródło: DOTER Cooking Składniki: 3 jajka,  1/2 kg mąki,  1/2 litra mleka,  10 dag cukru,  1 opakowanie cukru waniliowego,  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,  1 łyżka oleju,  szczypta soli Wykonanie: W misce zmiksować jajka, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać

Pasja Smaku
Migdałowiec 294

rodzinną uroczystość czy niedzielne spotkanie przy kawie.  źródło: "100 nowych ciast: przepisy siostry Anastazji", Kraków 2007, s. 104. Składniki: 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyż eczki żelatyny 1 cukier wani linowy 25 dag masła 1 szklanka mąki p szennej 1 opakowanie budyniu śmketankowego(...)patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę p szenną i ziemniaczaną , budyń i jajko. Wszystko połączyć.  Resztę mleka zago tować z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlać wcześniej powstałą masę. Stale mieszając , ugotować budyń i wystudzić.  Chłodny budyń połączyć z masłem , aż do powstania jednolitej masy.  Żelatynę

Pasja Smaku
Szarlotka jesienna 131

aromatem i kruchym ciastem. Do tego filiżanka herbaty...i jestem w raju :) Składniki: Ciasto: 30 dkg mąki 20 dkg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 10 dkg cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego Jabłka: 1,5 kg jabłek 150 g cukru cynamon Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Mniejszą włożyć(...)lodówki, a większą rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec ok 10 minut.  Jabłka pokroić w dużą kostkę i podsmażyć z cukrem i cynamonem. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Mniejszą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce. Startym ciastem pokryć jabłka i piec ok 1 godziny w temp. 180 st.C. insertCookd("cd993fa78267ee6ea3cfc60b4dc70f44

Pasja Smaku
Tartaletki z jabłkami i brzoskwiniową glazurą 126

piasku. Na przekór swoim myślom, w dniu "epoki lodowcowej" postanowiłam upiec tartaletki z jabłkami. W sam raz do rozgrzewającej herbaty z miodem. Składniki: 300 g mąki 75 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 4 jabłka Glazura: 1/2 szkl. dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki wody wody 1/2 łyżki cukru 1 łyżka(...)soku z cytryny Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać je razem z mąką. Dodać śmietanę i jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut.   Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.  Formy do tartaletek wysmarować tłuszczem

Pasja Smaku
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą 353

Polecam bardzo) Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą Składniki na blaszkę 23x33 cm: Ciasto kruche: 160 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 160 g masła 150 g cukru pudru 5 żółtek skórka z cytryny lub wanilia Owoce: 1 kg truskawek Beza: 5 białek 180 g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej Obie mąki mieszamy z cukrem pudrem(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki i osuszamy na papierowym ręczniku. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, układamy truskawki i wykładamy pianę.  Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp 175 stopni, a następnie przy lekko uchylonych dzwiczkach od piekarnika

Mia Cucina Sofieta
Pierogi o smaku szarlotki 260

ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 2   duże jabłka utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) - ok 20 łyżeczek cukier cynamon kwaśna śmietana do polania po ugotowaniu -nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . -wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już(...)mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części -utarte jabłka posypać łyżką cukru i zostawić by puściły sok , odcedzić odciskając sos i   doprawić do smaku cynamonem i cukrem -każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek. - -na ciasto kłaść łyżeczkę farszu jabłkowego

Buniabaje w kuchni
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 210

przepis autorstwa mojej ciotki. Pączki są bardzo konkretne, a przede wszystkim pyszne i długo pozostają świeże! Składniki: -8 żółtek -1 jajko -1,3 łyżeczki soli -100g ksylitolu(lub cukru) -250g masła(roztopionego) -1,5 szklanki mleka(ciepłego) -0,5kg krupczatki(trochę do podsypywania) -0,5kg mąki wrocławskiej (ja dałam 550g mąki orkiszowej) -1 lub 2 łyżeczki spirytusu(...)octu -powidła lub dżem(do nadziewania) Składniki na zaczyn: -15dag drożdży -3 łyżki mąki(kopiaste) -1 szklanka mleka(ciepłego) -2 łyżeczki cukru trzcinowego(lub zwykłego) Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia UWAGA! Bardzo szybko rośnie Jajko i żółtka utrzeć z solą i ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać zaczyn i resztę składników. Dokładnie wyrobić(ręcznie lub melakserem

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 242

ubóstwiam! A wy? Może podzielicie się swoimi smakami?:)) Ja na pewno upiekę je jeszcze nieraz. Składniki: -270g mąki orkiszowej  lub 250g pszennej -40g budyniu waniliowego bez cukru (jedna paczka) -200g masła w temp. pokojowej -cukier waniliowy 16g (paczka) -90-100g ksylitolu (lub cukru) -1/2 szklanki maku -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę(...)budyń, ksylitol i proszek do pieczenia razem przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić kopiec, a w nim wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około 15-30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką ciasteczka

Smaczne Zdrowe
ŚWIĄTECZNY SERNIK ALZACKI 371

tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:( Składniki na ciasto: -250g mąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne) -50g ksylitolu (może być cukier) -cukier wanilinowy -3-4 łyżki mleka Masa serowa: -1kg sera -100ml kremówki -120g ksylitolu(może być cukier) -3 jajka -40g mąki kukurydzianej Do miski wsypać mąkę(...)ksylitol, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i mleko. Zagnieść kruche ciasto.  Ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Ser wymieszać ze śmietaną, mąką kukurydzianą i ksylitolem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy serowej. Białka ubić na szytwno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej.  Wyjąć zimną formę, wylać na ciasto

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ 362

przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: -3/4 szklanki ksylitolu -5 białek -1/2 szklanki oleju słonecznikowego -2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g) -1 opakowanie cukru waniliowego(16g) Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka(muszą być bardzo dobrze ubite). Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać ksylitol(...)cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Cieniutką strużką wlewać olej, miksując do połączenia.  Na podpieczony, zimny spód ciasta, wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny(otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta(40%). Piec w temp

Smaczne Zdrowe