cukier - 7600 przepisów (strona:111/507)

Rumowe trufle. 228

więcej?!? Trufle rumowe. Składniki na ok. 20 szt.: 125 g gorzkiej czekolady; ok. 50 g masła; 2 łyżki rumu; 50 g wirków kokosowych; 100 g pokruszonych herbatników; 6 łyżek cukru pudru; 2 łyżki kakao. Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Umieszczamy w misce na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpuści(...)zdjęciu z ognia dodajemy rum i ucieramy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, herbatniki i 4 łyżki cukru pudru. Dokładnie ucieramy, jeśli masa wydaje nam się sucha dolewamy odrobinę rumu. Z powstałej masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na pergaminie i odstawiamy do schłodzenia. Pozostały cukier przesiewamy na talerzyk. Tak samo postępujemy z kakao. Połowę trufli obtaczamy w cukrze pudrze

Miksturownik
Karpatka 384

wody; 150 g margaryny; 1 szkl. mąki; 5 jaj; szczypta proszku do pieczenia; szczypta soli. Krem budyniowy: 200 g miękkiego masła; 3 szkl. mleka; 3/4 szkl. mleka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 80 g mąki pszennej; 80 g mąki ziemniaczanej; 2 żółtka, Ciasto: Margarynę i wodę zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dosypujemy mąkę i mieszamy bardzo energicznie drewnianą łyżką. Ponownie stawiamy(...)Pierwszą przekładamy do wyłożonej papierem formy. I pieczemy przez 30 min. w temp. 180 stopni. Następnie identycznie postępujemy z drugą połową ciasta.  Krem: 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Mieszamy bardzo dokładnie i dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy około minuty. Odstawiamy

Miksturownik
Brak tytułu 146

Tort iście dziewczęcy i mocno wiosenny. Masa plastyczna wyszła idealnie, dlatego podaję przepis, może ktoś skorzysta: Masa cukrowa plastyczna: 70ml wody, 4 łyżeczki żelatyny, 10 dag glukozy, ok. 80dag cukru pudru Wodę zagotować, rozpuścić w niej żelatynę. Dodać glukozę i dokładnie rozprowadzić. Potem dosypać trochę cukru, wymieszać. Na blat wsypać nieco cukru pudru, wyłożyć masę i zagniatać, dosypując cukier

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 195

Zapas ciasteczek do kawy, herbaty i po prostu - do pochrupania - zrobiony ! OWSIANE CIASTECZKA Składniki: 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 kostki margaryny, 3 jaja, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka śmietany, aromat migdałowy, 3,5 szkl. płatków owsianych, ulubione bakalie, ziarna i dodatki Wykonanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtka, cukier, śmietanę(...)stopniach C, około 20 minut. Smacznego ! A poniżej - ciasteczka kruche oraz zawijane z marmoladą KRUCHE CIASTECZKA Składniki: 2 szkl. mąki, 1/2 kostki masła ( margaryny ), 1 jajko, 2/3 szkl. cukru pudru, sól Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać jajo, cukier i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść i wstawić na 30 min. do lodówki. Wałkować

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 170

Zapytacie  - co to jest ? Moja taka improwizacja - odpowiem :) Nazwijmy sobie "mini-szarlotka" Słodka i smaczna - a o to chodziło. Mini-szarlotki - przepis Składniki: 2 jabłka, 2 łyżki cukru, cynamon Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. 1 szkl. otrąb granulowanych Sante - ja dodałam z jabłkami 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki mąki pszennej(...)kostki margaryny Otręby pokruszyć, dodać cukier, mąkę - startą na tarce margarynę. Wymieszać, ale nie zlepiać w kulkę. Ma być sypie. Przygotować małe ceramiczne foremki do zapiekania - niestety - nie mam takowych i musiałam dalej improwizować. Użyłam papilotek - niestety ciasteczka mocno do nich przywarły od spodu - trudno odkleić papier. Muszę kupić foremki :) Do foremek/papilotek włozyc trochę ciasta, ułożyć na nie jabłka

kolorowotorcikowo
NALEŚNIKI z rabarbarowym musem 191

łyżki wody mineralnej olej do smażenia Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Mus rabarbarowy: 0,5 kg rabarbaru 1 szkl. cukru cukier waniliowy odrobina wody Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Do rondelka wlać 2-3 łyżki wody, wrzucić rabarbar. Smażyć, aż rabarbar się rozpadnie. Wsypać cukier, smażyć na wolnym ogniu(...)odparuje nadmiar płynu. Przestygniętym musem smarować naleśniki. Posypać cukrem pudrem

kolorowotorcikowo
Panierowany rabarbar 147

Lubicie desery? Oto nowa propozycja... Panierowany rabarbar - przepis Składniki: 2 rabarbary 3 łyżki otrębów owsianych  Sante 1,5 łyżki cukru brązowego 1 jajo 1 łyżka miodu lipowego, np. Sądecki Bartnik masło klarowane do smażenia deser waniliowy Apro na syrop: 1 szkl. wody 1/2 szkl cukru Wodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na duże kawałki. Wrzucić do gotującego się syropu(...)minuty - wyjąć ostudzić. Otręby wymieszać z cukrem brązowym. Jajko roztrzepać z miodem. Rozgrzać masło na patelni. Rabarbar zmoczyć w jajku i panierować w otrębach. Smażyć. Ostrożnie zdejmować z patelni, żeby nie uszkodzić panierki. Podawać z deserkiem waniliowym Alpro. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto migdałowe z czereśniami w rumie 233

rumie - przepi s Składniki: 50 g mielonych migdałów, np BackMit 1 budyń śmietankowy 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 150 g masła 2/3 szkl. cukru czereśnie - ilość wg upodobań rum, około 1/2 szkl. cukier puder, 2-3 łyżki migdały płatki, np KRESTO Czereśnie wypestkować, zalać rumem, dosłodzić cukrem pudrem - odstawić. W naczyniu wymieszać migdały, budyń(...)proszek do pieczenia i mąkę. Masło utrzeć, dosypując cukier, na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku - nie przerywając ucierania. Dosypać suche składniki - dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do okrągłej, wyłożonej papierem, formy/tortownicy. Czereśnie odsączyć, wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałów. Piec w 175 stopniach C, około 60 min. W przepisie wykorzystałam bakalie KRESTO raz BackMit.  Bakalie

kolorowotorcikowo
PTYSIE z mascarpone i truskawkami 238

Możecie to zrobić za pomocą szprycy lub łyżki. Piec w 180 stopniach C około 20-30 minut. Do przełożenia: 200 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2/3 szkl. cukru pudru truskawki cukier puder do posypania Kremówkę ubić z cukrem. Dodać mascarpone - połączyć. Truskawki pokroić. Ptysie przekrajać, napełniać serkiem, posypać truskawkami i znowu wyłożyć porcję serka. Przykryć. Posypać cukrem pudrem

kolorowotorcikowo
Rolada cytrynowa 167

Upiec biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 "kopiaste" łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Dodać makę z proszkiem. Wylać na płaską blachę ( najlepiej taką piekarnikową ), piec 15-20 min w 160 stopniach C. Ciepły biszkopt zawinąć w bawełnianą ściereczkę. Krem cytrynowy: sok z 1 cytryny 1 szkl. wody(...)szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 0,5 kostki margaryny Odlać trochę wody - do rozrobienia budyniu. Resztę zagotować z sokiem cytrynowym i cukrem. Wlać budyń rozrobiony - ugotować. Wystudzić. Margarynę utrzeć, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem wyłożyć na biszkopt, zwinąć roladę, posypać cukrem pudrem

kolorowotorcikowo
Malinowa zapiekanka z czerstwych bułek 188

innej słodkiej bułki 1,5 - 2 czerstwe kajzerki 2 jajka 1,5 szkl. napoju czekoladowego  Alpro   2 łyżki rodzynek 2 szklanki malin 2 łyżki śmietany 5 łyżek cukru Maliny posypać 3 łyżkami cukru - odstawić. Napój czekoladowy podgrzać - nie gotować - ma być tylko ciepły. Bułki połamać  - zalać ciepłym mlekiem. Dodać 2 żółtka, rodzynki, śmietanę - wymieszać. Białka ubić(...)łyżkami cukru - dodać do masy. Wsypać maliny - delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę, piec w 200 stopniach przez 20 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Jeśli nie używanie w swojej kuchni produktów sojowych, napój czekoladowy zastąpcie mlekiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto migdałowe z wiśniami i czekoladą 227

Składniki: 200 g masła lub margaryny - pokrojonej w drobną kostkę 2 szkl. mąki 3/4 szkl. mielonych migdałów 1 jajko 2 żółtka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2,5 - 3 szklanki wydrylowanych wiśni 4 łyżki cukru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - zetrzeć Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na mi. 40 minut. 3/4 porcji ciasta(...)rozwałkować, wyłożyć formę do tarty lub tortownicę śr. 26 cm. Na ciasto wyłożyć wiśnię, posypać cukrem oraz tartą czekoladą. Przykryć resztą ciasta. Piec w 180 stopniach około 40 minut. Można posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Wiśniowy torcik brownies z bitą śmietaną 146

Składniki na tortownicę śr. 26 cm 200g czekolady, po 100g gorzkiej i mlecznej 100 g masła 120 g cukru 4 łyżki mąki 5 jajek 2 szkl. wypestkowanych wiśni 300 ml kremówki 1/2 szkl cukru W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, razem z masłem. Ubić jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę i czekoladę oraz wiśnie - delikatnie połączyć. Przelać(...)tortownicy, piec w 220 stopniach,  około 20 minut. Ostudzony placek przekroić na pół. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem, przełożyć placek. Udekorować. Smacznego

kolorowotorcikowo
Szarlotka pod bezą 216

Składniki na dużą blachę: 2,5 szkl. mąki 3/4 szkl. otrąb owsianych 1 szkl. cukru 3 żółtka 250 g margaryny lub masła Margarynę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Schłodzić min. 40 minut. Do środka: około 1,5 - 2 kg jabłek - ja użyłam letnich papierówek łyżeczka cynamonu 5 łyżek cukru Jabłka obrać, kroić w plastry, kawałki(...)wygodniej. Posiekać - nie za drobno - nożem. Posypać cynamonem i cukrem - odstawić na czas chłodzenia ciasta. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć blachę. Na ciasto kłaść odciśnięte z soku jabłka. Ubić 3 białka z 2/3 szkl cukru - pianą przykryć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce - posypać pianę. Piec w 170 stopniach,  przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze

kolorowotorcikowo
Pierogi z jagodami 174

niej ciasto ma ładniejszy kolor 1 jajko 100-120 ml ciepłej wody Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wałkować cienko - wykrawać koła. Dodatkowo: 1 szklanka jagód 3-4 łyżki cukru śmietana, cukier puder Jagody posypać cukrem, kłaść na ciasto, sklejać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną, posypaną cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo