cukier - 7600 przepisów (strona:105/507)

Ciasto zebra 253

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 3/4 szklanki oleju 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oranżady białej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Polewa: 3 łyżki wrzątku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 70 g masła Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania tortownicy bułka tarta (ok. 2 łyżek) do obsypania tortownicy kolorowa posypka Przepis(...)Jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, oranżadę i stopniowo dodajemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach do całkowitego połączenia składników. Następnie rozdzielamy ciasto na dwie równe połowy i do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek

Emcia Pichci
Mini pavlove 126

Składniki: 6 białek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Szczypta soli Dodatki: 300 ml śmietanki kremówki 30% + łyżka cukru pudru 250 g truskawek Przepis: Nagrzewamy piekarnik do 150 C. Białka na najwyższych obrotach miksera ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce cukier, ciągle miksując na najwyższych obrotach aż białka staną się śnieżnobiałe. Następnie(...)kolejne 10 minut. Następnie blachę z bezami pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wyciągamy z lodówki śmietankę i w wysokim naczyniu ubijamy ją na sztywną pianę wraz z dodatkiem cukru pudru (na najwyższych obrotach miksera). Na bezy nakładamy ubitą śmietankę i pokrojone w plasterki truskawki. Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form. insertCookd("a82b975ffc74d5f01c286e92fa088afb

Emcia Pichci
Tarta z brzoskiwniami 128

Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru domowego cukru waniliowego 2  żółtka 150 g masła 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka bułki tartej 2 brzoskwinie 1 galaretka (np. pinacolada)  1 szklanka gorącej wody Przepis: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie tworzymy zagłębienie(...)dodajemy do niego żółtka, pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz cukier. Z tych składników zagniatamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut. W tym czasie myjemy brzoskwinie, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na cienkie plasterki. Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy

Emcia Pichci
Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami 122

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 20 g drożdży 50 g cukru 1 jajko 40 g masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 70 g rodzynek marki Kresto 2 łyżki miodu Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Dodatkowo: Rozkłócone jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Przepis: Zaczyn: do miski dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Całość(...)mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, pod ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier (50 g), jajko, sól, ostygnięte masło oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny pod ściereczką w ciepłym miejscu

Emcia Pichci
Jabłecznik z budyniem 387

Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 żółtka 425 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1 kg kwaskowatych jabłek 2 op. budyniu śmietankowego 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek bułki tartej Przepis: Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski(...)przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka jajek. Ciasto zagniatamy do połączenia wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Dzielimy ją na pół. Jedną połówkę wkładamy do zamrażalnika, drugą do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Formę

Emcia Pichci
Placuszki z jabłkiem 138

Lekkie placuszki z dodatkiem jabłka :) Przepis na ok. 6 sztuk. Składniki: 1 małe jabłko 1 jajko 1 łyżka cukru 5 łyżek mąki 4 łyżki mleka 2 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Sante Olej do smażenia Opcjonalnie: cukier puder do posypania Przepis: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przekładamy jabłko wraz z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej(...)masy. Smażymy na patelni wysmarowanej olejem, na złoto z każdej strony. Opcjonalnie wierzch placuszków możemy posypać cukrem pudrem. Otręby wysokobłonnikowe wyróżniają się bardzo wysoką, bo aż 19-procentową zawartością błonnika roślinnego, którego ważną częścią są beta glukany (6%). Beta-glukany zwarte w owsie przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu. Oprócz błonnika i beta-glukanów Otręby Wysokobłonnikowe zawierają witaminę B1 (tiaminę

Emcia Pichci
Proste ciasto ze śliwkami 178

Blacha o wymiarach 24cm x 37cm Składniki: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 3 jajka 1 szklanka cukru 1 torebeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoik śliwek z kompotu / w syropie (ok. 200 g) 1 op. galaretki (ja użyłam cytrynowej) Przepis: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy na wysokich obrotach

Emcia Pichci
Świeży kompot z truskawek 129

Składniki: 1 kg truskawek 2,5 litry wody 1 szklanka cukru Przepis: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce można pokroić na mniejsze kawałki (ja wolę truskawki w całości). Do garnuszka wlewamy gorącą wodę (2,5 l) i dodajemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przygotowane truskawki dodajemy do gorącej wody z cukrem, ustawiamy na ogniu i gotujemy do wrzenia, ciągle

Emcia Pichci
Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami 123

Składniki:  Semifreddo  400 ml śmietanki 30%  1/3 szklanki cukru pudru  350 g świeżych truskawek   150 g świeżych jagód  150 g bezików  garść świeżych malin do dekoracji  Owocowy sos  150-200 g świeżych truskawek  100 g świeżych malin   cukier puder  Przygotowanie:  Do miski wlewamy zimną śmietanę(...)ubijamy, pod sam koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. W osobnej misce miksujemy truskawki na mus. Dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy pokruszone beziki oraz jagody. Mieszamy. Do wyłożonej folią spożywczą keksówki wlewamy masę owocową i przechowujemy w zamrażarce conajmniej 5 godzin. Sos: Truskawki z malinami miksujemy na gładki mus, dodajemy cukier puder i ponowie chwilę miksujemy. Semifreddo podajemy

Moja smaczna kuchnia
Brzoskwiniowe smoothie bez cukru 192

Dziś śniadaniowy, bardzo prosty napój. Brzoskwiniowe smoothie od Patyski urzekło mnie tym, że nie zawiera cukru. Mimo to koktajl jest naturalnie bardzo słodki, a dzięki płatkom owsianym dostarczy nam energii i błonnika. Dodatkowo zawiera borówki zbawiennie wpływające na nasze oczy. Przygotowywałam go na śniadanie już kilka razy – dodatek lodu sprawia, że brzoskwiniowe smoothie przyjemnie orzeźwia w upalne dni. Można(...)koktajl będzie gładki – gdyby składniki nie chciały się zmiksować należy pomieszać je łyżką, dodać odrobinę zimnej wody i spróbować ponownie. Od razu podajemy. Post Brzoskwiniowe smoothie bez cukru pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciasto ze śliwkami 168

wykonania wraz z pieczeniem: ok. 60 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki pół kostki masła pół kostki margaryny 4 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru waniliowego  pół kilograma śliwek Wykonanie:     Margarynę i masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto(...)Ciasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180 °C  około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Uwagi: Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24cm

Gorący kąsek
Babeczki ryżowo-czekoladowe z mlecznym kremem i borówkami 168

więc właśnie one wieńczą dzieło... - Ciasto: 1 opakowanie kleiku ryżowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 duże jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Krem: 500 g bardzo gęstego twarogu sernikowego 200 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej) 2/3 szklanki mleka w proszku oraz ok. 250 g borówek Kleik wymieszać(...)kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując, dodawać po jednym jajku i porcjami cukier. Na końcu dodawać stopniowo kleik z kakao i proszkiem, miksując na gęstą masę. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie odrywać kulki wielkości moreli i wylepiać dno i boki foremek na babeczki lub muffinki (użyłam silikonowych) i upiec na złoty

Czerwień i błękit
Drożdżowe rogaliki z masą krówkową 230

zawsze sięgam minimum po dwa. Wiem, jestem łasuchem.... ale cóż poradzić - taka się urodziłam ! ;) Składniki ( na 16 sztuk ) * około 2 szklanki mąki pszennej * 10 g drożdży świeżych * 1/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki letniego mleka * 50 g masła * 2 jajka * 1/2 puszki masy krówkowej * cukier puder - do posypania Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/4 szklanki letniego mleka(...)rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie

kolorowotorcikowo
Nalewka ze świeżych węgierek z soczystą brzoskwinią i nutą cynamonu 168

Odstawiamy wszystko na minimum 3 miesiące do 6 maksymalnie, po czym zlewamy pierwsza nalewkę. 3.   Następnie owoce ( w tym przypadku śliwki i brzoskwinie) zasypujemy 1 kg cukru i odstawiamy do leżakowania na kolejne 3 do 6 miesięcy.  4.      Po tym czasie zlewamy drugą nalewkę, która wytworzyła się z owoców i cukru(...)laski kory cynamonu - 1 l spirytusu  - duży słój A po trzech miesiącach przyda się... - sito o małych oczkach - gaza jałowa - drugi słój lub szklana butelka  - 1 kg cukru kryształu  Zaczynamy od wyparzenia słoja. Następnie myjemy i usuwamy pestki z owoców, po czym śliwki kroimy na pół, a brzoskwinię na cztery. Wrzucamy korę cynamonu i zalewamy wszystko litrem

Sajkofanka smaku
Mus jabłkowy na zimę 197

wszelakich deserów, jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Mus jabłkowy jest niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym. Mus jabłkowy na zimę Składniki: 3 kg papierówek 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 laska cynamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem Przygotowanie: Papierówki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obrane jabłka przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody(...)zagotowujemy, dodajemy opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, szklankę cukru i 1 laskę cynamonu. Dusimy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek na spodzie i częściowego odparowania soku.Jabłka znajdujące się na górze lekko dusimy praską do ziemniaków, ale niezbyt dokładnie aby powstały malutkie ich cząstki, jeszcze chwilkę dusimy. Gorący mus z jabłek przekładamy do słoików

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię