cukier - 7600 przepisów (strona:101/507)

Tęczowa fantazja 162

Składniki - 10 dag okrągłych biszkoptów - tabliczka mlecznej czekolady - mleko - 3 galaretki owocowe - puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego - 6 dag cukru pudru - 4 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie Galaretki wsypać do trzech głębokich miseczek i rozpuścić każdą oddzielnie w niepełnej szklance gorącej  wody, odstawić do ostygnięcia. Mleko zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż podwoi swą objętość. Do każdej

Świat Smaku
Szarlotka pod śnieżną pierzynką 185

Składniki - 7 jajek - 1 szklanka mąki - ¾ szklanki cukru - cukier waniliowy - łyżeczka proszku do pieczenia - litrowy słoik przesmażonych jabłek ( może być gotowa masa szarlotkowa ) - 2 śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka - kolorowa posypka Wykonanie Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksować  na puszystą masę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Piec ( blacha

Świat Smaku
Przekładaniec owocowo - śmietanowy 128

nadaje się na świąteczny stół lub jako uzupełnienie do niedzielnej kawki :) Składniki - 2 szklanki maki - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18% - 2 szklanki ( 600 g ) śmietanki 36% - 1,5 szklanki cukru - 10 dag masła - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 opakowanie mrożonych wiśni - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - starta czekolada do dekoracji Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Z przesianej mąki, sody, masła, śmietany 18% i połowy cukru zagnieść ciasto. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ( ciasto będzie odchodzić od palców ) schłodzić 30 minut w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić

Świat Smaku
Racuchy z jabłkami na szybko... 149

smakiem z dzieciństwa.... :) Pychota!!! Racuchy z jabłkami na szybko... SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki mąki  - 2 szklanki mleka ( 500 ml) - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 1-2 jabłka - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem - olej do smażenia - cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Kroimy jabłka w grubą kostkę(...)następnie wszystkie składniki mieszamy razem w misce lub garnku, na jednolitą masę.  Następnie rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy placki. Na sam koniec posypujemy racuchy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Przelicznik kuchenny... 143

często problem z przeliczaniem szklanek na łyżki i odwrotnie. Przez co moje początki w gotowaniu były masakryczne. Głowiłam się, troiłam i nic... , wiecznie coś nie wychodziło. A to cukier inaczej się przelicza na miarki, a to mąkę..., i tak dalej i tak dalej, aż kiedyś wpadła mi w ręce ściągawka z pewnymi tabelami miarowymi. Dzisiaj chciałam wam je opublikować(...)szkl. 4 łyżki = 1/4 szkl. 5 łyżek = 1/3 szkl. 8 łyżek = 1/2 szkl. 10 łyżek = 2/3 szkl. 12 łyżek = 3/4 szkl. 16 łyżek = 1 szkl. MĄKA PSZENNA I CUKIER PUDER: Szklanki na gramy: 1/8 szkl. = 15g 1/4 szkl. = 30g 1/3szkl. = 40g 1/2 szkl. = 65g 2/3 szkl = 85g 3/4 szkl. = 95g 1 szkl. = 125g CUKIER KRYSZTAŁ: Szklanki na gramy: 1/8 szkl

Zainspiruj się kuchnią
Mini tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... 197

śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie.) - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka cukru - 600 g śmietany 36% - 500 g świeżych malin - 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE:  Na początku blendujemy ciasteczka i rozpuszczamy masło w rondelku. Ja użyłam ciasteczek jabłkowo(...)cynamonowych bardzo dobre połączenie polecam. Następnie gdy mamy pokruszone ciasteczka i rozpuszczone masło, łączymy te dwa składniki razem i zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i dalej zagniatamy. Teraz nadszedł czas na wylepienie naszych foremek ciastem i schowaniem do lodówki na 30 min. Czas ubić śmietanę z  3 łyżkami cukru pudru, śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona

Zainspiruj się kuchnią
Pianki limonkowe... 184

jest bardzo cierpki w smaku, ale orzeźwiający w upalne dni, fajnie można go przerabiać zmieniając tylko owoce. Pianki limonkowe... SKŁADNIKI: - 4 limonki - 200 ml śmietany kremówki 36% - 200 g cukru pudru - 2 białka z jajek - 2 łyżeczki żelatyny  - skórka z otartej limonek do dekoracji PRZYGOTOWANIE:      Najpierw rozpuszczamy żelatynę w dziesięciu łyżeczkach wody i odstawiamy(...)namoczenia. Następnie wyciskamy sok z limonek do miseczki, dopełniamy wodą tak aby było 200 ml płynu. Wszystko przelewamy do rondelka i wsypujemy polowe cukru pudru i rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy nam się rozpuścić cukier, należy zwiększyć płomień i zagotować syrop. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia

Zainspiruj się kuchnią
Ciasto ze śliwkami 220

się je szybciutko, ale znika chyba jeszcze szybciej.  Może większa forma i podwójna porcja?  Przepis podejrzany w Małej Cukierence .     Składniki: 100g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 duże jajka 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki 400g drobnych śliwek   1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru   Wykonanie: Masło(...)ucieramy z cukrem i proszkiem do pieczenia.  Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.  Dodajemy wanilię i mieszamy.  Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość.  Ciasto przelewamy do formy 23 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte, przepołowione śliwki kładziemy na wierzch, skórką do dołu.  Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy

Sto kolorów kuchni
SERNIK NA ZIMNO Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ I FRUŻELINĄ PORZECZKOWĄ! 254

SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie żelatyny - 4 łyżki borówek amerykańskich - kilka ziaren wanilii - 2 łyżki cukru brązowego Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do zmiksowanego serka i jogurtu. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Wylej na tortownice. Wstaw na 2 godziny do lodówki. NA MASĘ(...)KOLOR FUKSJA: - 1 szklanka czarnej porzeczki - 300 ml śmietany 36% - 2 łyżki cukru lub słodzik - 1 śmietan fix - 1 łyżka żelatyny zalana wrzątkiem, wystudzona Porzeczkę zmiksuj z cukrem. Śmietanę z śmietan- fixem ubij na sztywno. Dodaj żelatynę wystudzoną. Ubijaj dalej. Dodawaj pomalutku porzeczkę i za pomocą łyżki wymieszaj masę. Wylej na białą masę w tortownicy. Wstaw do lodówki na minimum

SMYKWKUCHNI
Deser kokosowy z borówkami 1398

pucharku/kieliszku nie musi przecież "trzymać pionu" i będzie również smaczny. Deser kokosowy z borówkami Składniki: warstwa borówkowa 150g borówek 3 łyżki soku z cytryny 50g jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki (6g) żelatyny 2 łyżki wody warstwa kokosowa 100g jogurtu greckiego 15g  (około 2 łyżek) wiórków kokosowych 3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka(...)żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej - żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia - jogurt rozmieszać, dodać cukier i mus borówkowy, składniki wymieszać - masę borówkową przełożyć do dwóch kieliszków, schłodzić do zastygnięcia masy - jogurt wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko

Smakołyki Bereniki
Lekkie Ciasto z Roladkami i Śmietankowym Kremem 334

roladki z kawałkami jabłka… Poezja. Lekkie ciasto, wspaniały smak… dla małych i dużych. Bardzo Wam polecam i zachęcam do wypróbowania. Składniki na biszkopt: 8 jaj 440 g cukru 360 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka Składniki (oprócz jabłek) dzielimy na pół. Z pierwszej porcji ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka(...)upieczeniu, za pomocą ściereczki zwijamy w roladę. Zostawiamy na parę minut w ściereczce a następnie kroimy na 18 kawałków. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany i ubijamy jeszcze

Made By Mom And Son
Kaiserschmarren czyli cesarski omlet 116

Popularny puszysty austriacki omlet z rodzynkami. Oprószony cukrem pudrem i podawany z owocami w syropie lub powidłami śliwkowymi. Składniki: 3 jaja 120 g mąki pszennej szklanka mleka 2 łyżki cukru garść rodzynek szczypta soli 2-3 łyżki masła Żółtka oddzielić od białek i dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem, cukrem i rodzynkami. Odstawić ciasto na 20 minut.  Białka ubić(...)patelni, wylać ciasto i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie dwoma widelcami podzielić omleta na małe kawałki i chwilę jeszcze podsmażyć.  Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionym owocowym dodatkiem

wyzwania kuchenne
Racuchy z gruszką i imbirem 152

jogurcie naturalnym z dodatkiem gruszki i świeżego imbiru. Składniki: 250 g mąki pszennej 350 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru 1 duża gruszka łyżeczka startego imbiru cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z jogurtem, mlekiem i jajkami. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać(...)Gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę i dodać razem z imbirem do ciasta. Wymieszać i smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane.  Posypać cukrem pudrem i podawać

wyzwania kuchenne
Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym 205

daleko posunięta ostatnio fantazja kulinarna podsunęła mi pomysł na Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym Dziś nietypowo zaczynamy od końca... Budyń kokosowy: 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka masła wiórki kokosowe Mleko podzieliłam na 2 części- pierwszą zagotowałam z masłem i cukrem, drugą połączyłam z mąką i wiórkami. Gdy mleko nr 1 zaczęło się gotować, dodałam(...)Ciasto: 20 g drożdży 1/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 250 g mąki tortowej 50 g miękkiego masła 1 jajko (na 16 szt.) Drożdże rozpuściłam w letnim mleku i pozostawiłam do wyrośnięcia. Masło połączyłam z mąką, jajkiem, cukrem i wyrośniętym zaczynem. Zagniotłam ciasto. Krótki oddech... i lecimy dalej. Ciasto podzieliłam na 2 części i każdą z nich rozwałkowałam na kształt

bastalena