cukier - 7600 przepisów (strona:95/507)

Ciasto z gruszkami 233

okazało się trafione. Ciasto bardzo szybko się wykonuje a gruszki można zastąpić jabłkami.   Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg gruszek 400ml mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 50g migdałów w płatkach pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie 1. Wszystkie składniki(...)ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu z 4łyżkami cukru i 400ml mleka. Gruszki obieramy i kroimy w słupki mieszamy je dokładnie z cynamonem. Wylewamy ciepły budyń na ciasto, następnie na budyń układamy gruszki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

zjem to blog kulinarny
Muffiny Czekoladowo – Bananowe 133

polecam! Składniki na 12 sztuk: 60 g ciemnej czekolady (minimum 50% kakao) 1 banan (około 120 g bez skórki) 2 łyżeczki soku z cytryny 200 g masła 200 g cukru szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 25 g kakao 70 g mlecznej czekolady Masło ucieramy(...)cukrem, solą i cukrem waniliowym na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka i ciągle ucieramy. Kolejno wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajmy 3 łyżki mleka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, pokrojoną na grubsze kawałki ciemną czekoladę i 2 łyżki mleka. Mieszamy do połączenia się składników. Do drugiej części

Made By Mom And Son
Odwrócone ciasto aroniowe 120

Składniki: 30 dag aronii krótko podgotowanej i odcedzonej 5 dużych jajek 120g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki skórki cytrynowej 125g mąki, przesianej Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Karmel przygotować mieszając na teflonowej patelni cukier gruboziarnisty z trzema łyżkami wody. Wstawić patelnię na średni ogień i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż cukier całkowicie(...)pieczenia o średnicy około 20cm. Delikatnie ułożyć na karmelu wcześniej przygotowaną aronię. Odstawić na bok. Jajka wbić do dużej miski i ubijać, by prawie podwoiły swoją objętość. Porcjami dodawać cukier puder i wciąż ubijać, aż do powstania kremowej, gęstej masy. Dodać proszek do pieczenia i skórkę cytrynową, dalej ubijać. Niewielkimi porcjami dodawać mąkę i delikatnie mieszać, by zachować wewnątrz masy

Gorący kąsek
Dwa dżemy z borówki amerykańskiej 71

kardamonem jest idealne. Przygotowałam też drugą, neutralną wersję z całymi owocami.      Dżem  z borówki z kardamonem Składniki: 1,5 kg borówki amerykańskiej 200 - 300 g cukru sok z 1 cytryny 4 – 6 strąków kardamonu   Wykonanie: Borówkę przekładamy do garnka i rozgniatamy. Dodajemy cukier, rozgniecione ziarna kardamonu i gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Następnie(...)gorących słoików i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem na kilka minut.   Dżem z borówki amerykańskiej z całymi owocami   Składniki: 1,5 kg borówki amerykańskiej 200 - 300 g cukru sok z 1 cytryny   Wykonanie: 1 kg borówki miksujemy. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Dodajemy sok z cytryny i pozostałe pół kilograma borówki. Gotujemy

Sto kolorów kuchni
Ciasto śliwkowe z migdałowym kremem 171

Składniki: 800 g śliwek  200 g miękkiego masła  200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki, przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Krem migdałowy  4 żółtka 60 g drobnego cukru 50 g mąki 1/2 litra tłustego mleka 100 g mielonych migdałów 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki. Tortownice(...)średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia tak aby zachodził na ścianki.( ja odrysowuję większe koło od tortownicy )  W misce robotem kuchennym ucieramy masło, cukier na jasną gładką masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, mąkę i proszek do pieczenia- cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wykładamy do formy równamy wierzch i układamy śliwki.  Czas pieczenia: Nagrzewamy piekarnik

Niezły Młynek
Tarta z karmelem malinowym 163

wiele. Mimo skromnego wyglądu zachwyciła każdego kto został nią poczęstowany! Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki (180 g) 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 małe jajko 2 łyżki cukru pudru Karmel malinowy: 1 kubek malin (120 g) + około drugie tyle do dekoracji (ok. 120 g) 1 szklanka cukru (170 g) 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietany kremówki(...)rondelka i łączymy ze śmietaną – malinową śmietanę będziemy podgrzewać w tym samym czasie co karmel. Na dno nieprzywierającego rondla lub patelni wlewamy dwie łyżki wody, a następnie wsypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy, w późniejszym czasie możemy tylko lekko potrząsać patelnią), aż cukier zmieni się w złoto-bursztynową wrzącą masę – czyli karmel. W tym samym czasie

Poezja smaku
Bajeczna tarta z sezonowymi owocami 155

tacie za pożyczenie obiektywu  :) Tarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami Na ciasto:  - 3 żółtka jaja  - 150g masła 82% tłuszczu - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  - pół łyżeczki soli Na krem: - 250ml śmietany 36%  - 500g serka mascarpone - 3 czubate łyżki cukru pudru - sok z jednej dużej cytryny Na wierzch(...)śliwek węgierek - 1 duża brzoskwinia  - maliny - borówki - świeża mięta - kwiaty nasturcji  PRZYGOTOWANIE:  Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło. Razem łączymy. Następnie dodajemy cukier, sól i żółtka. Dokładnie zagniatamy. Chowamy do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy do 180 stopni C piekarnik. Po 30 minutach wałkujemy ciasto i przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy

Sajkofanka smaku
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 208

przesiadując długie godziny, odnalazłam wewnętrzny spokój i ukojenie. PLACEK "KOKOSANKA" . /inspiracja od przyjaciół;/ na blaszkę ok. 20x23 cm 250g mąki 135g (nieco więcej niż połowa kostki) miękkiego masła szklanka cukru 1 jajko 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia masa kokosowa: 300-350 g wiórków kokosowych 1 szklanka cukru  100-125 g masła 2  żółtka 1,5 szklanki kremu(...)malinowego * masa kokosowa:  W rondelku rozpuszczam masło z cukrem, a gdy ten zniknie, wsypuję wiórki kokosowe. Zdejmuję z palnika. Żółtka roztrzepuję w garnuszku widelcem, po czym delikatnie dodaję do gorącej masy. Dokładnie mieszam. Wykładam na wierzch ciasta. kruche ciasto i kokosanka: Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto.  Formę

W kuchni Karmel-itki
Biała Pavlova – torcik bezowy 481

bardziej mylnego! Beza okazała się bardzo prosta do zrobienia, a torciki tego typu, szczególnie klasyczna Pavlova, są bardzo eleganckie i dekoracyjne. Polecam spróbować! Składniki: 5 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka octu (zwykłego lub winnego) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli 500 ml śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru aromat waniliowy owoce: maliny, borówki amerykańskie(...)pieczenia): Beza Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy, aż w masie nie będzie on zbyt wyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę oraz ocet i ubijamy jeszcze przez ok. 1,5 min. Okrągły spód od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia

PastelFood
Trifle brzoskwiniowe 91

oryginalnym przepisie, który podesłała nam Malwina, użyte były brzoskwinie z puszki.  Jednak w sezonie musiałam wykorzystać świeże.     Składniki: 200 ml śmietany kremówki 50 g cukru pudru (można dać mniej) 400 g brzoskwiń garść pistacji biszkopciki 100 g wody 100 g cukru   Wykonanie: Ze 100 g wody i 100 g cukru gotujemy syrop.  Brzoskwinie myjemy(...)ćwiartki.  Wkładamy do syropu i gotujemy przez kilka minut, aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną.  Wyjmujemy owoce, syropu nie wylewamy.  Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem.  Pod koniec dodajemy łyżkę syropu i mieszamy.  Biszkopciki moczymy w pozostały syropie.  Układamy je na dnie naczynia.  Na to kładziemy brzoskwinie i dekorujemy ubitą kremówką

Sto kolorów kuchni
Niezła beza malinowa 175

jest banalnie proste, długi czas oczekiwania na końcowy efekt to czas suszenia jej w piekarniku. A więc do dzieła :) składniki beza: 5 białek jajka m/l szczypta soli 250 g cukru drobnoziarnistego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego  krem: 125 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki śmietany 30% 0,5 szklanki malin (ja użyłam(...)rzygotuj blachę - wyłóż ją pergaminem, narysuj dwa okręgi 18 cm (najlepiej cyrklem).  Do miski wlej białka ze szczyptą soli i ubijaj, na sztywno, stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając, dodaj mąkę i ocet - ubijaj wszystko jeszcze 2 minutki, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę wyłóż na dwa okręgi dużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami

Niezły Młynek
Sernik cytrynowy z borówkami 358

sprawia, że sernik jest równy i nie rośnie gwałtownie. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18 lub 21cm. Sernik cytrynowy z borówkami Składniki: ciasto 80g mąka pszenna 40g cukier puder 40g masło 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny masa serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 150g serka mascarpone 3 jajka 100g cukru 1 czubata łyżka(...)mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 300g borówek Wykonanie: - cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnej tarce - mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać - dodać skórkę z cytryny i żółtko, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce - piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni - tortownicę wyłożyć papierem

Smakołyki Bereniki
Ucierane ciasto jogurtowe 181

smakami. Ciasto to jest lekkie i po brzegi wypełnione  świeżymi owocami. Składniki: - 6 jajek - 150 g masła - 1 i 1/2 szklanka jogurtu naturalnego - 1 cukier waniliowy - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - 500 g jeżyn - 4 brzoskwinie   Przygotowanie: Masło roztapiamy(...)studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i miksujemy. Ciągle mieszając powoli dolewamy przestudzone masło. Do masy dosypujemy oba cukry oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy mąkę. Do ciasta dodajemy jeżyny oraz cieniutko obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie i całość już delikatnie mieszamy. Tortownicę o wymiarach  23 cm x 23 cm smarujemy

Zainspirowana w kuchni
Sernik dyniowy z lekkim kremem cytrynowym 206

ostatnie wakacyjne promienie do sernika dorzuciłam też orzeźwiający krem cytrynowy, który idealnie łączy smaki dwóch pór roku.  Sernik: 500 g twarogu 3 jajka kubek puree dyniowego kubek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Spód: 220 g herbatników pół kostki rozpuszczonego masła kilka łyżek mleka Krem: 2 opakowania serka do smarowania cytryna 3 łyżki cukru pudru      Dynię odpestkowujemy(...)mniejsze części i miksujemy z masłem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę mleka. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy.       Twaróg, puree z dyni, cukier i mąkę miksujemy na gładką masę, jajka rozbełtujemy w oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy

sama złodycz
Ciasto cappucino 631

tego placka.  Jaką?  Tego na razie nie zdradzę.       Składniki: Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie dałam) Krem: 4 żółtka 1 jajko 1 szklanka cukru pudru 450 g serka homogenizowanego waniliowego 2 szklanki mleka w proszku 200 g masła(...)wódki (użyłam ekstraktu waniliowego) kakao Wykonanie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Białka ubić na sztywno.   Kiedy są już niemal gotowe dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czasu ubijając.  Na koniec przesiać mąki (plus ewentualnie proszek) i delikatnie wymieszać.  Przełożyć do przygotowanej blachy i piec przez około

Sto kolorów kuchni