Składniki na spód: 240 mąki owsianej 1 jajko 1 żółtko 5 czubatych łyżeczek cukru pudru 150 g zimnej margaryny szczypta soli Nadzienie: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka margaryny 2 łyżki cukru Kruszonka: 100g margaryny 100g mąki (ja użyłam pszennej) 100g cukru 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki(...)kawałkami przygotowanej kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy odrobiną cynamonu i cukru pudru. Smacznego
My Culinary Artoryginalnym przepisie użyto jedynie mąki pszennej. Śliwki wybrałam nie za bardzo dojrzałe, żeby się nie rozpadły podczas pieczenia i żeby nadały troszkę kwasowości do całości. Użyłam również trzcinowego cukru pudru. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i że będziecie równie zachwyceni jak ja :) No to zaczynamy! Składniki na spód: 125 g mąki pszennej 125 g mąki owsianej 50 g cukru(...)pudru trzcinowego 4 łyżki zimnej wody 100 g zimnego masła szczypta soli Składniki na nadzienie: 500 g mascarpone 100 g cukru pudru trzcinowego 2 jajka skórka z 1 cytryny 10 śliwek robaczywek ;) 1. Wszystkie suche składniki na spód mieszamy ze sobą. Dodajemy zimną wodę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto (nie za długo, żeby
My Culinary ArtSkładniki: 1 jogurt naturalny (150ml) 1 śmietanka kremowa (200ml) 2 żółtka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka herbaty matcha (do kupienia w five o'clock) 2 łyżki wody w temp. 80 stopni + do dekoracji: 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 plasterki mango 1. Matchę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. W garnuszku delikatnie ubijamy(...)żółtka razem z cukrem. Cały czas mieszając dodajemy jogurt naturalny. Podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, żeby odparował nadmiar wody. Gdy zacznie gęstnieć, szybko wkładamy garnek do zimnej wody i mieszamy aż do ostygnięcia. Dodajemy matchę i dokładnie mieszamy. 3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z matchową masą. Przelewamy do naczynia do mrożenia i wstawiamy do zamrażarki
Tajskie smakiDanie idealne na śniadanie lub jako lekki deser w upalne dni :) Kokos i szczypta cukru trzcinowego, jak i same banany dodają potrawie słodkości, natomiast świeża mięta i cynamon równoważą smak. Polecam! Składniki (2 porcje): 3 banany 200ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej świeżej mięty (lub więcej(...)gustu) 1. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Banany kroimy na pół, a następnie wzdłuż. Kładziemy je na patelni płaską stroną do góry, posypujemy 1 łyżeczką cukru trzcinowego i cynamonem. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy na drugą stronę. Posypujemy pozostałą łyżeczką cukru i smażymy do zarumienienia. 2. Dodajemy mleko kokosowe i posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Dusimy przez 3 minuty
Tajskie smakiprzygotowania: 5h( gdyż pomiędzy nakładaniem warstw należy odczekać 2h) Ilość porcji: duża blacha Składniki: 1200g serka waniliowego homogenizowanego 400g serka półtłustego 12 łyżeczek żelatyny ( około półtora opakowania ) 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao 2x 1/3 szklanki wrzątku 2 galaretki Puszka brzoskwiń 6 małych paczek herbatników (ok 90g wychodzi) Herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Następnie do miski wkładamy 200g serka półtłustego(...)600g serka waniliowego, 4 łyżki kakao i 5 łyżek cukru pudru. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie to oczywiście ilość cukru można zwiększyć. Całość miksujemy blenderem. Do szklanki wlewamy 1/3 wrzątku, w którym rozpuszczamy 6 łyżeczek żelatyny. Żelatynę dolewamy do serków i miksujemy blenderem. Wylewamy na dno tortownicy. Odkładamy na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy drugą warstwę
Kolizje Smakówosoba, która zazwyczaj nie piecze, sobie z nim na pewno poradzi. Bierzmy się zatem za gotowanie! Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia Ilość porcji: 12 Składniki: Polewa 250g cukru pudru 100g serka kremowego(np. śmietankowego) 50g masła Ciasto: 2 jajka 150ml oleju roślinnego 200g brązowego cukru 280 gram marchewki startej na grubych oczkach 1,5 brzoskwini z puszki(...)kokosowych 50g migdałów 200g mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek wraz z masłem miksujemy. Następnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstawiam do lodówki by nieco stężała. Ciasto: Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i ubijamy. Następnie powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy
Kolizje Smakówspecjalny przepis na roladę z nutella! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia + czas na chłodzenie Ilośc porcji: 12 Składniki na ciasto: 4 jajka 100g drobnego cukru 100g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g startej gorzkiej czekolady 16g cukru waniliowego Składniki na krem: 250g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na polowę: 100g gorzkiej(...)mlecznej czekolady 30 g masła My posypałyśmy z wierzchu jeszcze wiórkami kokosowymi. Na początku oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dosypujemy cukier (my rozkładamy dodawanie na 3 porcje) i nadal ubijamy. Do tego dokładamy żółtka, nie przestając ubijać. Na koniec, do powstałej masy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i startą czekolade. Delikatnie mieszamy dużą
Kolizje Smakówtruskawkami i polewą czekoladową.. Mniam! Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 8 Składniki: Wykonujemy ciasto na naleśniki wedlug tego przepisu. Farsz: 250g truskawek 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżki brązowego cukru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 gorzka czekolada Przygotowanie tego dania zaczynamy od zrobienia ciasta i usmażenia naleśników. W miedzyczasie myjemy i kroimy truskawki(...)kawałki. Nakładamy je na patelnię, podlewamy 5 łyżkami wody, dodajemy cukier, cukier waniliowy i dusimy pod przykrywką ok 10 min. Następnie, gdy truskawki będą już miękkie, wsypujemy zawartość torebki z galaretką, mieszamy i odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jest to miska ustawiona nad gotującą się wodą w garnku). Kiedy juz wszystko jest gotowe: rozkładamy
Kolizje SmakówTrochę orzeźwienia w te ciepłe dni? Nic prostszego! Wystarczy trochę chłodnego jogurtu, brązowego cukru i... truskawek :) Wszystko miksujemy razem i mamy przepyszny koktajl truskawkowy! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 duże szklanki Składniki: 400ml jogurtu naturalnego ( duże opakowanie) Ok 500g truskawek Ok 2 płaskie łyżki brązowego cukru Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z szypułek. Do wysokiego(...)naczynia wkładamy owoce i schłodzony jogurt. Blenderujemy całość. Dodajemy cukru i jeszcze chwilę mieszamy. Ilośc cukru jaką dodamy do koktajlu może być różna, każdy z Was musi znaleść proporcje idealne dla siebie. Wypijamy ze smakiem
Kolizje Smakówprzygotować kompot. Zwłaszcza, jeśli mamy w domu małe pociechy :). Przy samodzielnym gotowaniu mamy pewność, że napój jest w całości wykonany ze świeżych owoców. Wiemy również ile jest w nim cukru i czy jest cokolwiek innego. Omijamy wszlekiego rodzaju zagęszczacze i dodatki. Smak w 100% naturalny, samo zdrowie! :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji 2litry Składniki: 500g wypestkowanych moreli ( lub innych(...)owoców) 1,5 litra wody 3 łyżki brązowego cukru* *ilośc cukru można zwiększać lub zmniejszać w zależności od upodobań i ilości owoców Owoce myjemy i wypestkowujemy. Umieszczamy w garnku. Dolewamy wodę do wysokości 2 litrów. Dosypujemy cukier. Wstawiamy na gaz i doprawadzamy do wrzenia. Czekamy z 10 minut i zdejmujemy z ognia. Chłodzimy np poprzez umieszczenie garnka z kompotem
Kolizje Smakówjakimkolwiek innym owocem i powinno wyjść równie smaczne! Ilość porcji: blacha 26cm x 12 cm Czas przygotowania 30 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 2 gruszki ¼ kostki masła 1 szklanka cukru* Niecałe opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 4 jajka 1 ½ szklanki mąki* Łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki czekolady ¼ szklanki wody *Na zdjęciu widać jakby tych produktów było(...)więcej ale są one po prostu przedstawione w małych szklankach Masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao rozpuszczamy na małym ogniu w niewielkim rondelku. Do tego dolewamy olej oraz ¼ szklanki wody. Dokładnie mieszamy oraz zostawiamy do ostygnięcia. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Kiedy masa kakaowa ostygnie dodajemy kolejno żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę
Kolizje Smakówgustu również osobą, które nie maja czasu na długie siedzenie w kuchni, a chciałaby zaserwować jakieś świeże witaminki :) Składniki: 2 marchewki 2 jabłka łyżka rodzynek łyżka majonezu odrobina cukru Jabłka i marchewki myjemy, a następnie trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy majonez oraz rodzynki i odrobinę cukru. Ilość cukru można modyfikować w zależności od upodobań oraz słodkości produktów(...)było około 1/4 łyżeczki brązowego cukru. Łączymy wszystkie składniki i podajemy od razu po przygotowaniu
Kolizje Smakówzniknąć w tajemniczych okolicznościach. Szczerze polecam zwłaszcza na przyjęcia z udziałem mluchów :) Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 150g czekolady ( 1,5 tabliczki) 100g masła (1/2 kostki) 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 banany 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Czekoladę topimy w kąpieli wodnej ( nastawiamy wodę w garnku(...)układamy metalową miskę tak by nie dotykała wody, wykładamy czekoladę i często mieszając czekamy aż się stopi). Masło ucieramy z cukrem, następne dodajemy przestudzoną czekoladę, jajka oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Wypełniamy foremki do muffinek lub papilotki. Pamiętamy przy nakładaniu, że muffinki nieco urosną, dlatego wkładamy ciasta maksymalnie do 2/3 wysokości papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kolizje Smakówprzerobić nieco tamto ciasto, na ciasto dyniowe. Wyszło wyśmienite. Słodkie i pyszne :) Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia Ilość porcji: połowa blachy Składniki: Polewa 200g cukru pudru 100g serka kremowego (np. śmietankowego) 50g masła Ciasto: 2 jajka 150ml oleju roślinnego 200g brązowego cukru 400 gram dyni startej na dużych oczkach(...)200g mąki 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek śmietankowy miksujemy z masłem. Następnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę chowamy do lodówki. Ciasto: Najpierw ubijamy jajka. Następnie bardzo powoli dodajemy cukier ciągle ubijając tak by w naczyniu była
Kolizje Smakówskonsumować nie brudząc przy tym wszystkiego dookoła :) Ilość: około 60 malutkich ptysi. Składniki: Ptysie: Pół kostki masła 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 6 jajek Łyżka proszku do pieczenia Cukier puder do oprószenia Krem ananasowo-śmietanowy 2 szklanki śmietanki kremówki Ananasy pokrojone w kostkę Łyżeczka zagęstnika do śmietany 2 łyżeczki cukru pudru W małym rondelku zagotowujemy szklankę wody. Dodajemy do niej(...)rożka. Wstawiamy do nagrzanego na 210 stopni Celsjusza piekarnika na 20-30 minut. W między czasie przygotowujemy krem. Ananas kroimy w kosteczkę i odsączamy na sicie. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikiem do śmietany na puszysty krem. Dodajemy pokrojone ananasy i delikatnie mieszamy. Obserwujemy ptysie i kiedy zaczną się zarumieniać wyjmujemy. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto
Kolizje Smaków