Szybkie, smaczne i proste ciasto. Idealne dla kochanych babć i dziadków, z okazji ich święta ! Składniki: 3 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy cukier puder Wykonanie: Rozpuścić margarynę - odstawić, żeby trochę przestygła. W tym czasie, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko(...)podbić, dodać powoli cukier - ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać żółtka - miksować do uzyskania, jasnej, puszystej masy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać. Przesiać. Do ubitej masy jajecznej dodać mąki z proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Na koniec lekko ciepłą rozpuszczoną margarynę - dokładnie wymieszać ciasto. Formę do babki natłuścić masłem, oprószyć mąką. Nadmiar mąki usunąć
kolorowotorcikowoMasa jednak nie może ociekać tłuszczem - dodawajcie masło powoli. Składniki: na tortownicę średnicy około 26 cm Owsiany kruchy spód: 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg sera w wiadereczku ( 100% twaróg, bez dodatków skrobi czy innych ) 200 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 1 galaretka Winiary o smaku "Mojito(...)namoczenia żelatyny 1 łyżka posiekanej świeżej mięty Wykonanie: Płatki owsiane ( lub zamiennie kruche ciastka ) rozdrobnić w malakserze. Masło stopić, odstawić by trochę przestygło. Rozdrobnione płatki owsiane wymieszać z cukrem, wlać płynne masło i połączyć składniki. Masą wykleić dno tortownicy, dokładnie dociskając. Spód piec 10 minut w 170 stopniach C. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wlewając tyle płynu, żeby
kolorowotorcikowonadzieję nadrobić to następnym razem i dołączyć zdjęcia bardziej szczegółowe.. A przepis zamieszczam już dziś. Zamiast jagód można użyć mniejsze borówki, będą równie smaczne. Do farszu nie dodaję cukru , bowiem jagody puszczają wtedy dużo soku. Dlatego posypuję nim dopiero gotowe danie. My posypujemy oczywiście ksylitolem ale można użyć zwykłego cukru.. Składniki: - 600g mąki orkiszowej 700 - 40g masła(...)żółtka - 300ml wody - 1/2 łyżeczki soli + dodatkowo: - jagody do farszu - kwaśna śmietana lub masło z bułką + ksylitol i ksylitol z wanilią lub cukier waniliowy Masło stopić, lekko przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać razem w misie malaksera lub ręcznie na gładkie, sprężyste ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na kilka mniejszych części i rozwałkować na cieńsze placki. Ja lekko rozwałkowuję wałkiem a następnie przepuszczam
Smaczne Zdrowebraku mąki ziemniaczanej) . Polecam szczególnie osobom , które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych. My też niekiedy ratujemy się tą wersją. Dodatkowo jest ona bez pszenicy i cukru jak większość zamieszczanych przeze mnie przepisów. Przepis na dwie mniejsze foremki ( u mnie 27x10cm) Składniki: - 8 dużych jajek - 3,5 szkl mąki orkiszowej białej - 1,5 szkl ksylitolu ( lub cukru(...)szkl oleju - 1/4 szkl wody - ksylitol z wanilią ( lub cukier waniliowy) - 1 mały proszek do pieczenia Jajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę. Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać
Smaczne Zdrowepuszystą śmietanką... Mam jeszcze sporo zimowych zapasów, postanowiłam więc coś zrobić z nadmiarem gruszek. Powstało takie oto, niebiańskie ciasto... Ciasto: 150g masła, 1i1/2 szkl. mąki pszennej, jajko, 8 łyżek cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać masło pokrojone w plastry. Posiekać nożem, następnie zagnieść(...)Ostudzić. Krem: 300g kremu czekoladowego Nutella, 1/2 l śmietanki 30%, 2 op. śmietan-fix, 2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny. Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody
Z miłości do słodkościtego niebiańska pianka czekoladowa z małą dozą alkoholu... Idealnie współgra z filiżanką kawy lub herbaty. Przepis wynalazłam u Kasi . Ciasto: 4 jajka, 150g masła, 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków, budyń czekoladowy (45g), 150g gorzkiej czekolady, 50g mlecznej czekolady, laska wanilii, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem, po czym przestudzić. Białka ubić(...)sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać nasiona wanilii. Połączyć z przestudzoną czekoladą. Dodać sproszkowany budyń oraz proszek do pieczenia. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do przygotowanej formy na tartę o śr.27cm. Piec ok. 30min w temp. 160st. Następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez ok. 15min. Ostudzić
Z miłości do słodkościjednolitą masę. Wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15 min w temp.180st. Masa bananowa: 3 banany, 1i1/2 szkl. mleka, 1i1/2 łyżeczki żelatyny, 2/3 szkl. cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka, 1/2 laski wanilii, 100g śmietanki 30%, łyżka cukru pudru. Banany obrać, pokroić w plastry i ułożyć na podpieczonym, wystudzonym spodzie. Do mleka dodać utarte żółtka(...)cukier, nasiona z laski wanilii oraz mąkę. Dokładnie wymieszać, następnie stale mieszając, zagotować i gotować ok. 3 min na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku, dodać do masy. Lekko przestudzić. Letnią masą zalać plastry bananów. Schładzać przez ok. 2 godz. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować przy pomocy szprycy. Przechowywać w lodówce. Równie pyszne ciasta na zimno możecie
Z miłości do słodkościnożnej polecam pyszny tort z niebiańskim kremem czekoladowym w kształcie boiska. Myślę, że duzi kibice też nie pogardzą takim ciachem:) Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków, 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać(...)utartego masła. Na koniec powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Utrzeć na jednolitą masę. Herbatą nasączyć wszystkie warstwy biszkoptu, następnie przełożyć kremem. Wierzch: 250g śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 op. śmietan-fix, szczypta żółtego i zielonego barwnika spożywczego, 5 łyżek zielonych wiórków kokosowych, lukier do dekoracji, piłkarzyki +piłka do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec
Z miłości do słodkościdodatkiem pysznych i zdrowych otrębów z truskawkami, dzięki czemu bułeczki mają wspaniały truskawkowy smak oraz śliczny żółty kolor. Musicie koniecznie wypróbować;) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki soli, 4 jajka, 125g masła, szkl. śmietany 18%, 3/4 szkl. granulowanych otrębów z truskawkami, cukier do posypania. Przygotowanie Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą(...)rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami. Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostatnim rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec ok. 20-25min w temp. 200st. Ostudzić na kratce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościmałą nutką czekolady i waniliowym aromatem... Całość wieńczy słodki sos owocowy. Gorąco polecam! Składniki: 250g serka mascarpone, 400g gęstej śmietany 18%, laska wanilii, 2 białka, 60g mlecznej czekolady, 60g cukru pudru. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, śmietaną i nasionami z laski wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszać. Białka ubić na sztywną(...)godz. do lodówki, następnie na całą noc wstawić do zamrażalnika. Na 3 godziny przed podaniem deser wstawić do lodówki. Sos owocowy: 120g malin, 120g truskawek, 2 łyżki cukru pudru. Owoce wraz z cukrem zmiksować na gładką papkę. Deser wyjąc z kubeczków, polać sosem, udekorować truskawkami i melisą. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościsobą na piknik:) Z podanych składników otrzymamy 12 drożdżówek Składniki: 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 25g świeżych drożdży, jajko, 60g masła lub margaryny, szczypta soli, 3 łyżki drobnego cukru, 1/2 szkl. ciepłej wody, 250g świeżych truskawek. W ciepłej wodzie rozpuścić rozkruszone drożdże, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i z cukrem. Dodać zaczyn, jajko(...)małe wgłębienie do nadzienia. Truskawki umyć pokroić w kosteczkę. Na każdym placuszku układać około czubatej łyżki pokrojonych owoców. Kruszonka: 125g mąki pszennej, 60g drobnego cukru, 60g zimnego masła lub margaryny. Mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, palcami zagnieść kruszonkę. Sporą porcję kruszonki nakładać na wierzchu drożdżówek. Piec ok. 18-20 min w temp
Z miłości do słodkościzmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Masa serowa: 1kg półtłustego twarogu, 100g białej czekolady, 3 jajka, 3 łyżki budyniu truskawkowego, 250g cukru, 70g masła lub margaryny, 3 czubate łyżki śmietanki 30%, 5 łodyg rabarbaru, 100g truskawek, czubata łyżka cukru pudru. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie(...)Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus. Ser zemleć, dodać cukier, rozkłócone jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać na blaszkę. Na wierzchu rozprowadzić gotowy
Z miłości do słodkościlesie;) Robię dużo przetworów, by choć zatrzymać choć trochę lata "na zimę":) Składniki: 1,2 kg jagód, 1,2 kg malin, 1,2 kg truskawek, 2,5 kg cukru, cukier waniliowy. Przygotowanie Owoce umyć, odszypułkować, osuszyć. Zasypać cukrem i odstawić na całą noc do lodówki. Następnie całość zagotować, dodać cukier waniliowy i gotować
Z miłości do słodkościWyszło proste, do tego niezwykle smaczne i soczyste ciasto, nie za słodkie:) Oczywiście zniknęło w błyskawicznym tempie;) Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 250g masła lub margaryny, 4 jajka, szkl. cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, powoli(...)wlać stopione, lekko przestudzone masło. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Ponadto: 1 kg świeżych truskawek, 2 białka, 1/2 szkl. cukru. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe przepołowić. Rozłożyć je równomiernie na całym cieście. Piec ok. 45min w temp.180st. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Pianę wyłożyć na podpieczone
Z miłości do słodkościoraz truskawkami. Największymi wielbicielami takiego deseru są dzieci, które uwielbiają przekąski "na jeden kęs". Inspirowałam się przepisem Oli . Ciasto: szl. mąki krupczatki, 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, szczypta soli, 100g masła lub margaryny, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany 12%, duża garść świeżej mięty. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier(...)foremek na tartaletki. Nakłuć gęsto widelcem i piec ok. 25min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek. Mus czekoladowy: 50g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 l śmietanki 30%, 1 op. śmietan-fix do śmietany, 250g świeżych truskawek. Czekolady połamać na kawałki, wraz ze 150ml śmietanki rozpuścić na parze. Ostudzić. Resztę śmietanki ubić z cukrem
Z miłości do słodkości