domu unosi się zapach cynamonu....bosko! Smak - dla nas rewelacja! Składniki na 16 drożdżówek: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego Nadzienie: 50 g roztopionego masła 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu Opcjonalnie: cynamonowa kruszonka Wykonanie: Na dno dużej miski(...)wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od ręki dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto
Blondynka Gotujecycki, hehe! To bomba kaloryczna, ale co tam! Coś nam się od życia należy :) Składniki na ciasto czekoladowe ciemne: 50 g gorzkiej czekolady posiekanej 50 g masła 50 g cukru drobnego 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: W rondelku roztopiłam masło z posiekaną czekoladą, wymieszałam(...)zostawiłam do przestudzenia. W tym czasie przesiałam mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubiłam jajka w całości razem z cukrem na puszystą pianę, do której małą stróżką wlałam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksując dalej dodałam ekstrakt z wanilii, na końcu dodałam mąkę i wymieszałam mikserem na bardzo małych obrotach, mieszając w jedną stronę tylko do połączenia się składników
Blondynka Gotujenaleśniki z serem, czy ser z odrobiną naleśnika :) Uśmiech na twarzy dziecka najważniejszy:) Składniki na naleśniki: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej 2 łyżeczki cukru, płaskie szczypta soli mąka pszenna Dodatkowo: 1 kostka sera białego cukier do smaku Mus Truskawkowy Ser biały zmiksowałam z cukrem na gładki krem. Wykonanie: Ciasto naleśnikowe zawsze robię(...)Wbijam jajka, wlewam mleko i wodę, wsypuję cukier i miksuję. Dodaję po trochu mąkę, tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję cista. Jak sypnie mi się za dużo mąki i ciasto zrobi się za gęste, to dolewam mleka, a jak za rzadkie, to dosypuję mąkę. Czasami zamiast wody mineralnej dodaję jakiś kolorowy napój gazowany, np. Fanta, Schweppes - wtedy naleśniki zyskują delikatny, lekko
Blondynka Gotujesłyszałam, że jest bardziej gładszy i plastyczny do wzorów, ale i tak nie przemawia on do mnie. Przeraża mnie wizja podania dziecku kremu z ogromnej ilości masła i cukru - dla mnie koszmar! Na razie nie dojrzałam do tego kremu i w tym przepisie użyłam sprawdzonego kremu z kremówki i mascarpone i wyszło PYCHA! Nie wierzycie? Zapytajcie mojego Alexa, albo(...)przetestujcie ten przepis i sami zobaczycie, że na jednej zjedzonej się nie skończy ;) Składniki na 36 sztuk średnich muffinek: 2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku
Blondynka GotujeUwielbiam ich! Mogę słuchać ich na okrągło :) Składniki na 6 naleśników: Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru pudru (można dodać - ja nie dodawałam) DODATKOWO: 200 ml śmietanki kremówki (30 - 36%) 1 łyżka cukru pudru 2 banany Wykonanie: Mąkę, jajko, mleko, kakao,olej i ewentualną łyżeczkę cukru(...)pudru miksujemy w misce na jednolite ciasto naleśnikowe. Patelnię rozgrzewamy i natłuszczamy odrobiną oleju i smażymy naleśniki. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy ubitą kremówkę, na którą układamy kilka plasterków banana i zwijamy w rulon. Po wierzchu posypujemy odrobiną cukru pudru. To naprawdę 5 minut! :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePrzy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości olej firmy Biooil ) 100 g mąki ziemniaczanej 220 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki powinny być(...)wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki. W drugiej misce ubijamy białka, kiedy będą ubite na sztywno dodajemy cukier partiami i miksujemy do momentu, aż przestaniemy wyczuwać cukier między palcami. Następnie dodajemy żółtka cały czas miksując. W następnej kolejności wlewamy olej słonecznikowy - w tym momencie piana trochę zmniejszy
Blondynka Gotujewięcej nie sięgniecie po kupną. Ze mną tak się stało. W sklepie przechodzę obojętnie obok półki z kupnym muesli. Tym bardziej, że kiedyś wczytałam się w skład - mnóstwo cukru i szczypta polepszaczy. A domową słodzimy miodem, albo cukrem trzcinowym, sami decydujemy ile i jakiego cukru dodamy. Składniki na 2 średnie miski: 3 szklanki płatków owsianych 100 g migdałów(...)Skworcu 45 g orzechów laskowych Skworcu 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 100 g masła 3 łyżki miodu 60 g suszonej miechunki Skworcu 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki cukru trzcinowego Skworcu Wykonanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdały w płatkach,chipsy kokosowe,sól i cynamon. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski z płatkami. Wszystkie składniki
Blondynka Gotujewidnieje 50 g. Zjadłam kawałeczek, mój syn zjadł resztę. Rzadko widzę aby się tak zajadał. Brownie miałam podać z bitą śmietaną i musem, jednak syn poprosił, abym posypała je cukrem pudrem i polała zmiksowanymi truskawkami. Jak mogłabym odmówić własnemu dziecku? Nie mogłam :) Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka(...)osobno) 50 g mąki pszennej Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Masę studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru na puch. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy drugie 100 g cukru i miksujemy do czasu, aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy opuszkami palców. Do utartych żółtek dodajemy przestudzoną masę czekoladową (może
Blondynka Gotujetego dodam, że proste i szybkie - myślę, że i Wam spodoba się taki pomysł ;) Galaretka z musu truskawkowego: ok. 350 g truskawek 1 galaretka truskawkowa ok. 45 g cukru dodatkowo cukier do obtaczania galaretek Truskawki miksujemy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Rozpuszczona galaretkę łączymy z musem truskawkowym, może być jeszcze ciepła. Wylewamy na przykład do głębokiego(...)talerza, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Po około godzinie wyciągamy, kroimy stężały mus na małe prostopadłościany, które obtaczamy w cukrze. Obtoczoną galaretkę podajemy dzieciom od razu, bo gdy w takiej formie wstawimy na dłużej do lodówki, po prostu pod wpływem działania cukru nasza galaretka puści sok. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeTemperatura pieczenia : 1 80 o C | Czas pieczenia : ok. 20 minut Kruche ciasto (wg Michel Roux "Ciasta") 250 g mąki tortowej 200 g masła nieco rozmiękczonego 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Przygotowanie spodu tarty Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, sól, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i wyrabiać delikatnie czubkami palców(...)180oC na ok. 20 min (uważać, żeby ciasto się nie spaliło). C rème pâtissière ( z przepisu Bożeny Sikoń: 1000 karteczek) 500 ml mleka 1 laska wanilii (lub/i cukier waniliowy, zapach waniliowy do smaku) 4 żółtka (dałam 3) 100 g cukru 50 g mąki kukurydzianej (dałam zwykłą) Przygotowanie kremu Zagotować mleko, wrzucić rozciętą wanilię. Żółtka utrzeć
coolinarnastrefa.blogspot.comcukierkowy smak" bo trudno jest przyrównać jego smak do czegoś innego. Jest po prostu daktylowy. ;) Daktyle pełnią tutaj również rolę naturalnego słodziku, dzięki temu w cieście jest mała ilość cukru. Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie. Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi PRZEPIS (źródło inspiracji: link ) Temperatura pieczenia: 190 o C Czas pieczenia: 50 min. Składniki 170g suszonych(...)daktyli 100 ml wrzącej wody 100ml syropu z agawy lub syropu klonowego łyżeczka rumu 0,5 łyżeczki cynamonu kilka kropel aromatu waniliowego 100g miękkiego masła 45g cukru trzcinowego 2 jajka 200g mąki pszennej, typ 550 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 90g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie Daktyle zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem i zostawić na kilka minut. Dolać
coolinarnastrefa.blogspot.comcdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Pączki PRZEPIS /z zeszytu rodzinnego/ Składniki 3 pełne szkl. mąki pszennej 6 dag drożdży 3/4 szkl. mleka 2/5 szkl. cukru 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca(...)niego olej lub kostki smalcu. Tłuszcz ma się powoli rozgrzewać dlatego warto to zrobić już wcześniej (żebyśmy potem nie musieli czekać). Drożdże rozkruszyć w szklance, dodać łyżkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka (z odmierzonej 3/4 szkl. mleka), Miksturę na rozczyn należy wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka i jajko z cukrem, resztę mleka
coolinarnastrefa.blogspot.comdrugie śniadanie. I to było moje najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki nie zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił! Rożki serowe z jabłkiem var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel(...)Temperatura pieczenia: 20 0ºC Czas pieczenia : 20-25 min. Składniki 250 g mąki pszennej 250 g twarogu śmietankowego 250 g margaryny (np. Kasia) Nadzienie 1-2 jabłka Lukier cukier puder 1-2 łyżki wrzącej wody sok z cytryny Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do tor ebki foliowej i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min. C iasto
coolinarnastrefa.blogspot.commaczne muffinki bananowo-czekoladowe. Nie za słodkie, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Bardzo dobrze wyważone proporcje składników (przepis znalazłam na opakowaniu cukru :)). Ze względu na dodatek czekolady lubię je jeść jak tylko lekko przestygną (czekolada jest wtedy jeszcze półpłynna). :-) Muffinki bananowe z czekoladą PRZEPIS Temperatura pieczenia: 20 0ºC Czas pieczenia : ok. 25 min. Składniki(...)drobnego cukru trzcinowego 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 125 ml mleka 50 ml oleju 1 jajko 2 małe banany 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej szczypta soli płatki migdałów (na wierzch) Przygotowanie W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać pokruszoną
coolinarnastrefa.blogspot.combabka, obecnie chyba już trochę zapomniana (chociaż może tylko przeze mnie). Dawno jej nie jadłam (ostatnio chyba w dzieciństwie :)), dlatego postanowiłam sięgnąć po przepis z zeszytu rodzinnego (zmniejszyłam ilość cukru i tak też podałam w przepisie). Charakterystyczny smak zawdzięcza oranżadzie, dlatego warto dodać właśnie ten napój a nie żaden inny. Zawarte w oranżadzie "bąbelki" dodatkowo (prócz proszku do pieczenia) spulchniają(...)brzeg ciasta przyjemnie chrupiący (tak jak lubię). Babka zebra PRZEPIS /forma: Ø 24 cm/ Temperatura: 18 0 o C | Czas pieczenia: ~1h Składniki 5 jajek 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły) małe opakowanie cukru waniliowego 1 szkl. oleju 1 szkl. oranżady 2 szkl. mąki, przesianej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 3 łyżki kakao
coolinarnastrefa.blogspot.com