drożdżowe z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto: 500 gr mąki pszennej 21 gr drożdży świeżych 175 ml letniego mleka 2 jajka 70 gr roztopionego masla/ margaryny 85 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny Kruszonka: 65 gr zimnego masla/margaryny 100 gr mąki 60 gr cukru 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki wyrabiamy na kruszonkę. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu(...)drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Blaszkę o wymiarach
Mia Cucina Sofietagorące dni, wyregulować poziom elektrolitów w naszym organizmie. Lekka pianka owocowo-serowa Składniki: 250 g serka ricotta( lub innego kremowego) 125 g jogurtu waniliowego 4 łyżki domowego cukru z wanilią 2 listki żelatyny( każdy po 2 g) Mus z melona: 1/3 dojrzałego melona 2 łyżki domowego cukru z wanilią zamiast naparu z herbaty Teekanne(lemon/ginger) otarta skórka z połowy(...)arbuza: ¼ dorodnego arbuza zamiast naparu z herbaty Teekanne(mint/honey) parę listków świeżej mięty 1 łyżka miodu 2 listki żelatyny W misce mikserem lekko ubijamy serek ricotta z cukrem i jogurtem. Z jogurtu odłożyć 1 łyżkę. Przygotowujemy żelatynę w listkach. Płatki żelatyny moczymy przez 10 min w zimnej wodzie. Namoczone płatki żelatyny dobrze wyciskamy i rozpuszczamy w gorącym
Mia Cucina Sofietaciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki oleju ½ szklanki wody temp. pokojowa Składniki nadzienia: 400 g serka ricotta 4-5 łyżek białego cukru 2 żółtka 2 łyżki mączki ze zmielonych migdałów( można zastąpic mączką ryżową lub proszkiem budyniowym) 3 średnie gruszki 2-3 łyżki brązowego cukru (zależy od słodkości gruszek) 1 łyżeczka cynamonu(...)miseczkę do uprzednio ocieplonego w piekarniku garnka. Ciasto odstawiamy na 30 minut. W czasie gdy ciasto leżakuje obieramy gruszki i kroimy je w kosteczkę. Pokrojone gruszki posypujemy brązowym cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy na 10 min., żz gruszki puszczą sok. Rodzynki namaczamy w odrobinie gorącej wody i rumu. Rospuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce
Mia Cucina SofietaPolecam bardzo. Pomysł z zeszytu „Ciasta domowe” nr 39( ze sporymi zmianami). Ciasto ananasowe z orzechami Składniki na blaszkę 30x23 cm: v 4 jajka v 150 g cukru v 200 g mąki pszennej v 50 g mąki ziemniaczanej v 50 g zmielonych orzechów(opcjonalnie) v 150 g masła/margaryny v 1 ½ łyżeczki proszku(...)plasterkach (12 sztuk) v 100 g siekanych orzechów laskowych v kolorowe wisienki lub owoce kandyzowane v 60 g masła/margaryny v 80 g brązowego cukru v kropla zapachu cytrynowego lub otarta skórka z ½ cytryny Bio Ananasy wyjmujemy z puszki i odsączamy. Cukier na polewę podgrzewamy z masłem, dodajemy zapach cytrynowy lub skórkę z cytryny. Gotujemy
Mia Cucina Sofietaświeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki na tortownicę 22-24 cm: 5 jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej na małych oczkach marchewki 100 g mączki migdałowej( u mnie migdały przeciśnięte przez maszynkę do mięsa) 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1 cytryna bio wanilina lub prawdziwa wanilia cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli marchewka ma dość dużo soku należy ją lekko odcisnąć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Mikserem ubijamy zółtka na biały krem stopniowo dodając 2/3 cukru, wanilię, skórkę i przefiltrowany sok z cytryny. Miksujemy
Mia Cucina SofietaTarta cytrynowa Ciasto tortownica 23 cm: Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 gr semoliny lub mąki krupczatki 150 g masła/margaryny 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skladniki na krem cytrynowy: 5 jajek Sok (ok 120 ml) i skórka z 2 cytryn(...)ekologicznych 120 gr cukru 250 ml śmietany 36% 2 łyżeczki skrobi ziemnaczanej lub kukurydzianej Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 h. Ciastem wyklejamy tortownicę (23cm) i robimy wysoki brzeg z ciasta. Ciasto w tortownicy nakłuwamy wildelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy fasolę, która obciąży ciasto. Podpiekamy spód ciasta
Mia Cucina Sofietasię nim z Wami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów(...)włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku i obtaczamy w łyżce mąki. Dokładnie mieszamy. Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem
Mia Cucina Sofietadodatku bez jajek! Przepis znalazłam na blogu http://www.czekolada-utkane.pl :) Zapraszam, spróbujcie koniecznie! Składniki (forma 23cm x 23cm) 3 szklanki mąki 200 g miękkiego masła (kostka) 3/4 szklanki cukru pudru 200 g waniliowego serka (użyłam Danio) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli 5 jabłek (u mnie Rubin, zmieściło się 9 połówek) cynamon (do posypania(...)jabłek) Przygotowanie Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier wanilinowy, szczyptę soli i serek. Wszystko mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy miękkie ciasto (podczas zagniatania dodałam trochę mąki, bo ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście
Symfonia Smakówmnie na trzy kokilki o śr. 9,5 i foremka o śr.10,5 (skł. w temp. pokojowej) 1,5szklanki mąki 60g zimnego masła 1 łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżka aromatu amaretto (takiego do kawy) 2 żółtka 1 łyżka śmietany garść sezamu +masło do posmarowania kokilek lub form Masa serowa: 2 opakowania serka śmietankowego Almette (300g(...)jajko 1 białko + szczypta soli ok. 10 łyżek cukru trzcinowego *lub zwykłego 1 opakowanie szafranu (0,12g) Polewa czekoladowa: 3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę
Symfonia Smakówwielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować do wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas na przepis, zapraszamy! Składniki: * 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki(...)mleka + 4 łyżki śmietanki 30% 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka miodu naturalnego wielokwiatowego 4 jaja (żółtka i białka oddzielić) 1 kostka masła (200 g) Na przełożenie: konfitura z fiołków - przepis tu! (może być dowolna, lekko kwaśna np. porzeczkowa, powidła śliwkowe) Na polewę: 4 łyżki śmietanki 30% 3/4 tabliczki białej czekolady 2 łyżeczki masła * Należy
Symfonia Smakówidealna na deser, przyjęcie w gronie rodzinnym czy po prostu poprawienie wisielczego nastroju! Lubicie takie połączenia? Sporządzcie koniecznie! (: Składniki: spód: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 140g bardzo zimnego masła pokrojonego na cienkie plastry 5 łyżek lodowatego syropu wiśniowego (najlepiej domowego) szczypta soli sucha fasola do obciążenia spodu przy pieczeniu krem ( wersja(...)schłodzona): 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 250g śmietanki kremówki 36% 80g cukru pudru ***** w wersji do zapiekania do tego kremu dodaje się się jeszcze 5 jajek utartych ze 100g cukru pudru! Kolejno wypełniony spód zapieka się w 180*C ok. 50minut. na wierzch: kilka wiśni z syropu kilka wiśni kandyzowanych przesiana kawa sypana, płatki chili, kuleczki czekoladowe
Symfonia Smakówbudyniu, nutki kawy oraz anyżu świetnie współgra z czekoladowym ciastem. Jeszcze tylko trochę czekolady na górę i chrupiące płatki migdałowe... Ciasto: 5 jajek, 200g masła lub margaryny, 200g drobnego cukru do wypieków, 200g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 50g tartych migdałów BackMit, 100g mlecznej czekolady, 70g gorzkiej czekolady, 2 łyżki konfitury z truskawek. Masło utrzeć z cukrem(...)21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem: 250g masła, 1 litr mleka, 2 budynie czekoladowe z cukrem, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, szczypta mielonego anyżu, 100g mlecznej czekolady, 50g płatków migdałowych Kresto. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować, wlać rozpuszczone
Z miłości do słodkościwięc pozwolić by się zmarnował:) Przygotowałam więc szybkie i bardzo smaczne placuszki na maślance. Składniki: 2 jajka, 2 szklanki maślanki, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 100g ryżu pełnoziarnistego, szczypta proszku do pieczenia. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać maślankę, rozkłócone jajka, całość zmiksować. Odstawić na 15minut(...)Ryż ugotować do miękkości i ostudzić. Dodać do ciasta wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić jeszcze na 5 minut. Na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką małe porcje ciasta, formując placuszki. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać np. oprószone cukrem pudrem, ze śmietanką lub ulubioną konfiturą czy kremem czekoladowym
Z miłości do słodkościkremem na bazie kaszy manny. O razu zapachniało w domu Świętami... Inspiracja Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 5 łyżek miodu, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Margarynę, miód i cukier stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i kakao. Dodać stopioną(...)24x27cm. Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części. Krem: 1 l mleka 3,2%, 7 czubatych łyżek kaszy manny, szklanka cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 80g margaryny, powidła śliwkowe. Mleko zagotować z cukrem pudrem i kaszą manną. Gotować na małym ogniu około 15minut, często mieszając. Masę całkowicie ostudzić
Z miłości do słodkościprzepis na zupełnie inną wersję tych pysznych ciastek... Biszkopt: 4 jajka, budyń śmietankowy (40g), 3 czubate łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dodać(...)23x33cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 1 litr mleka 3,2%, 200g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 5 czubatych łyżek mąki pszennej, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, budyń śmietankowy, kilka kropel aromatu śmietankowego, sok z cytryny. 3/4 litra mleka zagotować wraz z cukrem
Z miłości do słodkości