cukier - 7600 przepisów (strona:61/507)

Murzynek bez użycia miksera 179

polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam. 350g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy) 90g oleju Biała polewa: 125 g cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 12 g margaryny Wszystkie(...)miały temperaturę pokojową. Włączyć piekarnik – 180°C – grzałka góra, dół.  Do większej miski przesiać mąkę z kakaem. Dodać proszek, sodę i szczyptę soli – wymieszać łyżką . Dodać cukier i ponownie wymieszać. W mniejszej misce roztrzepać jaja, następnie dodać olej, mleko, dżem i wszystko wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką, aż wszystko się dobrze połączy. Przelać masę

Moje domowe kucharzenie
Bienenstich - użądlenie pszczoły 158

Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria . 1 cytryna 500 g mąki 1/2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży 100 g miękkiego masła, masło do formy 1/2 l mleka 60 g cukru Na wierzch ciasta i nadzienie 200 g masła 200 g miodu 300 g płatków migdałowych 3 łyżki śmietany 1 l mleka 2 torebki (po 45 g) budyniu waniliowego(...)cukru pudru Cytrynę umyć i wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę. Zmieszać w misce mąkę z solą, skórką cytryny, drożdżami i 1 łyżką cukru. Dodać masło, letnie mleko i resztę cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować masłem blachę do pieczenia. Przygotować polewę. Zagotować w rondelku

Moje domowe kucharzenie
Ciasto ucierane z rabarbarem 153

Składniki: 300g rabarbaru 180g masła 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki błonnika owsianego 1 op. budyniu śmietankowego 3 jajka 2 łyżki serka homo 0% Kruszonka: 2 łyżki oleju z orzechów włoskich 2 łyżki mąki 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Rabarbar obieramy i kroimy na malutkie cząstki(...)posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem, budyniem i błonnikiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec dodajemy do ciasta serek homogenizowany, mieszamy i wykładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste

Emcia Pichci
Pleśniak jabłkowy 114

Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubelli 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki masła Przepis: Żółtka oddzielamy od białek. Do miski przesypujemy mąkę, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kosteczki oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy(...)minut do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Do jabłek d odajemy cynamon i mieszamy.  Białka z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Po 30 minutach wyciągamy ciasto i dzielimy je na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część ścieramy na dużych oczkach i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem

Emcia Pichci
Bułeczki drożdżowe z jagodami 121

Zatęskniłam za letnimi smakołykami i zajrzałam do spiżarki, a tam czekał na mnie słoiczek jagód :) Składniki: 50 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru 100 g masła 300 g mąki pszennej 2 jajka 1 słoiczek jagód (ok. 100 g) Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Przepis: Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i dodajemy(...)szklanki letniego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, w ciemnym i ciepłym miejscu. W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, pozostałe mleko oraz zaczyn i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, całość ręcznie zagniatamy na ciasto (lekko klejące, ale odchodzące od ręki - w razie konieczności dosypujemy

Emcia Pichci
Sernik królewski 394

Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego 5 jajek 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku budyniowego) Przepis(...)połączenia wszystkich składników. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na 2 godziny. Przepis na masę serową: Do miski przesypujemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, masło pokrojone w kostkę i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy ser i wszystko miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy

Emcia Pichci
Placuszki z musli 170

Składniki na 5 placuszków: 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek musli tropikalnego 1 jajko 5 łyżek mleka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Olej do smażenia Przepis: Do miseczki przesypujemy mąkę oraz musli - mieszamy. Następnie dodajemy jajko, cukier waniliowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Placuszki osuszamy(...)ręcznikach papierowych. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich i kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi. To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym

Emcia Pichci
Szarlotka z bitą śmietaną 163

Składniki na biszkopt: 2 jajka Szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na mus jabłkowy: 1 kg kwaśnych jabłek 4 łyżki cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Składniki na bitą śmietanę: 330 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki wrzątku Dodatkowo: 3 łyżki mielonych orzechów laskowych(...)BackMit Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem

Emcia Pichci
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 396

24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość ciasta.  Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami Składniki: 250g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 50g cukru 75g masła 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 200g wydrylowanych wiśni tłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: - drożdże rozetrzeć ze śmietaną(...)mąkę przesiać, dodać cukry, sól, masło, jajko i śmietanę z drożdżami, składniki posiekać, zagnieść gładkie ciasto - formę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować na placek (jeżeli ciasto się klei, można podsypać mąką), przełożyć do formy - wiśnie osuszyć, układać dość gęsto na wierzchu placka, lekko wciskając je w ciasto - ciasto przykryć, odstawić na krótko - piec w 180 stopniach przez około 35 minut - ostygnięte

Smakołyki Bereniki
Letnie ciasto z jeżynami 297

Czas wykonania: 50 minut Składniki: 300g jeżyn 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka cukru 150g masła 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka łyżka cukru waniliowego 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka octu cukier puder Wykonanie:  W mikserze utrzeć masło ze szklanką cukru na jednolitą masę.Następnie dodać(...)średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem

Gorący kąsek
Rolada z Malinami 206

brzmi smacznie? Tą roladę jadło kilka osób i każdej po pierwszym kęsie opadała szczęka z wrażenia. Smakowała bosko! Składniki: Biszkopt: 6 jajek - żółtka i białka osobno 1 szklanka cukru drobnego do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej *ok 2 łyżki kakao - jeśli chcemy zrobic wzorki Krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone(...)śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny 1 łyżka kakao 1/2 szklanki Musu z Malin <- z tego przepisu Wykonanie: Biszkopt:  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i miksujemy do czasu, aż przestaniemy wyczuwac cukier pomiędzy palcami. Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Wyłączamy mikser, bierzemy łyżkę, mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski

Blondynka Gotuje
Ciasto jogurtowe z malinami (bez pieczenia) 488

stole, bo zaczyna płynąć. Składniki (na formę 18 cm): biszkopciki do wyłożenia 400 g jogurtu naturalnego 200 g śmietany kremówki 10 g żelatyny 4 łyżki wody 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 150 g malin + garść do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dno tortownicy wykładamy biszkopcikami. Kremówkę ubijamy z cukrami. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i stawiamy(...)kremówki cały czas ubijając. Kiedy całość się połączy przelewamy do przygotowanej tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem przygotowujemy sos malinowy. Maliny miksujemy z cukrem a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ciasto dekorujemy malinami i polewamy sosem

Sto kolorów kuchni
Mizeria słodko-kwaśna 879

czasami ją zjem. W mizerii słodko-kwaśnej musi być gęsta, kwaśna śmietana, tutaj nie toleruję zamienników, typu jogurt, nawet ten najlepszy nie zastąpi smaku dobrej, kwaśniej śmietany, oraz cukier i sok z cytryny, chociaż niektórzy zakwaszają mizerię octem. Taka m izeria słodko-kwaśna najlepiej smakuje schłodzona, dlatego ja dodatkowo chłodzę śmietanę wykorzystywaną do przygotowania mizerii. Składniki: 3-4 ogórki gruntowe(...)gęstej śmietany 18 % 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, szatkujemy na mandolinie (muszą być cienkie). Aby je lekko zmiękczyć (puszczą wodę) podobnie jak w sałatce szwedzkie j, solimy i układamy na durszlaku . Po kwadransie ogórki odciskamy. Śmietanę mieszamy z cukrem do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarteletki morelowe z budyniem 157

Coś słodko-kwaśnego na leniwe sobotnie popołudnie :) Składniki na ciasto kruche do tarteletek (około 6-7 szt): - 2 szklanki mąki (+ 1 szklanka do podsypywania przy wałkowaniu) - pół szklanki cukru - 1 jajko - pół kostki margaryny (100 g)  Przygotowanie Składniki zagniatamy, formujemy w kulę. Owijamy ją folią aluminiową i wstawiamy na pół godzimy do zamrażarki. Wałkujemy do grubości(...)minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Składniki na budyń: - 100 ml śmietany 30% - 150 ml mleka 3,2%  - duża łyżka mąki ziemniaczanej - mała łyżeczka cukru waniliowego  Przygotowanie Łączymy śmietanę z mlekiem. Stawiamy na niewielkim gazie. Gdy ciecz będzie już lekko ciepła dodajemy mąkę i cukier. Od tej pory cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia

Słodka sielanka
Pani Walewska 236

łyżeczki proszku do pieczenia ·          1 łyżeczka aromatu waniliowego ·          1/2 szklanki cukru ·          200 g masła lub margaryny ·          4 żółtka Beza(...)białek ·          3/4 szklanki cukru pudru ·          1 łyżeczka octu ·          1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: ·          2,5   szklanki mleka

Mania Gotowania