Świat przeszkadza mi w życiu. Sławomir Mrożek Składniki: 400 g czarnej fasoli (suchej) 3/4 filiżanki ciemnego kakao 3/4 filiżanki trzcinowego cukru pudru (dla niektórych brownies wciąż mogą wydawać się gorzkie, należy wtedy zmniejszyć ilość kakao, a zwiększyć ilość cukru, polecam jednak zamiast tego podawać brownies ze słodkimi dodatkami) 3 łyżki oleju kokosowego (w wersji płynnej) 5 łyżek siemienia lnianego(...)sobie z miksowaniem suchej masy, potrzebuje pewnej ilości składniku płynnego, jeśli wasze miksery nie wymagają od was dodawania mleka, nie trzeba tego robić) dodatki: sorbet malinowy płatki kokosowe trzcinowy cukier puder syrop z agawy kakao Przygotowanie: Fasolę płuczemy, moczymy w wodzie przez jedną noc, ponownie płuczemy, po czym gotujemy w świeżej, lekko osolonej wodzie
Weganizm infantylnyCoś bardzo delikatnego, puszystego, świeżego i z owocami. Pana Cotta, bardziej domowa ale równie pyszna :) Składniki: 200 ml mleka 200 ml śmietany kremówki (30%-36%) 2 łyżeczki żelatyny opakowanie cukru wanilinowego laska wanilii 0,5 szklanki cukru 500 g malin Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy laskę wanilii i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia cukru(...)ubijamy śmietanę i łączymy z ostudzonym mlekiem. Masę przelewamy do czterech naczynek i odstawiamy do stężenia. Maliny blendujemy, aż otrzymamy jednolitą masę (jeżeli ktoś lubi na słodko można dodać cukier puder do smaku) następnie przelewamy do naczynek i przyozdabiamy :) Smacznego
Niezły Młynekptasie mleczko szybkie w wykonaniu i bez pieczenia :) Składniki: ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny 2 krople aromatu cytrynowego 1 cukier wanilinowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cukru 2 łyżki śmietany(...)formy wyłożyć herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszając odstawiamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, jak są sztywne cały czas miksując dodajemy cukier, cukier wanilinowy, , sok z cytryny, aromat i żelatynę. Gotową masę wlewamy do blachy, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki. Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej mieszamy wszystkie składniki, dobrze wymieszać
Niezły MłynekBardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier puder(...)posypania Przygotowanie: Do miski wrzuciłam przesianą mąkę, cukier puder, zimne, posiekane masło, śmietanę i jajko i dokładnie wyrobiłam przy pomocy robota. Ciasto uformowałam w kulę, zwinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjęłam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowałam. Ciastem wylepiłam blaszkę do tarty, nakłułam w kilku miejscach widelcem i zapiekłam w piekarniku
Kulinarny PamiętnikSkładniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli 6 łyżek cukru *na farsz: 300 g truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kawałki) 3 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) pół słoiczka nutelli *na kruszonkę: 50 g zimnego masła 50 g cukru(...)mąki Przygotowanie: Drożdże i cukier wymieszałam z ciepłym mlekiem i odstawiłam na chwilę. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, dodałam mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia. Truskawki wymieszałam z cukrem i budyniem waniliowym. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem
Kulinarny Pamiętnikwspółpracy z Kasią i stroną mojeciasto.pl , gdzie możecie znaleźć więcej słodkich inspiracji. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 130 g Kasi 8 łyżek cukru (dałam trzcinowy, ale może być zwykły) 1 łyżka cukru waniliowego (domowego) 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1/2 kg śliwek cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik(...)rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 25 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kasię ucierać w robocie dodając po łyżce cukru (zwykłego i waniliowego). Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać. Powstanie dość gęste ciasto. Ciasto przełożyć
Sto kolorów kuchniSkładniki - 5 jajek - ½ kg mąki pszennej - kostka margaryny - 1 szklanka i 3 łyżki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta sody oczyszczonej - cukier waniliowy - 80 dag węgierek - łyżeczka kakao Wykonanie Margarynę zagnieść z 3 łyżkami cukru, żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i sodą na gładkie ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę ( 25x40(...)zagnieść. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, ułożyć równomiernie na cieście. Na śliwkach ułożyć 1/3 ciemnego i jasnego ciasta „poskubanego” na kawałki. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru i cukier waniliowy. Wyłożyć na owoce. Na pianę „poskubać” resztę ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 180 o C ( z termo obiegiem piec 40 minut ). Życzę smacznego i zapraszam również
Świat SmakuSkładniki: Spód: 120 g ciasteczek ( ja wzięłam ciasteczka pełnoziarniste) 90 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Masa jagodowa serowa: 1 kg sera z wiaderka 350 g jagód 4 łyżki cukru pudru ( jeśli lubicie bardzo słodkie , to polecam użyć więcej cukru ) cukier waniliowy 16 g 200 ml śmietanki kremówki 30 % 3 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szkl. gorącej wody Glazura(...)serowa: 350 g jagód , ucieramy blenderem na mus . Żelatynę rozprowadzamy we wrzącej wodzie ( 1/3 szkl. )i bardzo dobrze mieszamy , aż żelatyna się rozpuści. Ser łączymy z płynną śmietanką , dodajemy cukier puder i cukier waniliowy , mus jagodowy . Gdy żelatyna wystudzi się do temp. pokojowej to dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej, mieszamy razem i wlewamy rozpuszczoną żelatynę z serem
Słodkości i nie tylkojeszcze kupić co prawda drożej, ale jak ktoś się uprze to zrobi identyczne ciasto. Składniki: 125 g margaryny 50 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych (orzeszki włożyłam do woreczka i kilkakrotnie uderzyłam je tłuczkiem do mięsa) Składniki na jasną warstwę: 250 g sera(...)mascarpone 1 budyń waniliowy (30 g) 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wierzch ciasta: 50 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki mleka, kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie masy czekoladowej: Margarynę, mleko i połamaną gorzką czekoladę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy. Mąkę łączymy z sodą. 2 jajka ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa 500 ml śmietany(...)łyżeczka cukru wanilinowego 200 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml gorącej wody 2 fixy do śmietany 150 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych 2 łyżeczki cukru pudru Poncz 150 ml przegotowanej wody 50 ml wódki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1.Żółtka oddzielamy od białek. 2.Obie mąki , proszek do pieczenia
ciemna strona patelniCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 3 opak. herbatników (3 x 10 tj. 30szt. razem) 3 szkl. mleka 250 g masła 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3 jajka 1 duże opak. cukru wanil. cukier puder do posypania Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)pieczenia, ułożyć połowę herbatników ściśle jeden obok drugiego. 2.Połowę mleka (1,5 szklanki) zmiksować z mąką i jajkami. 3.Resztę mleka zagotować w garnuszku razem z masłem i cukrami. 4.Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko z jajkami i mąką, gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do zgęstnienia budyniu. 5.Gorącą masę budyniową wylać na ułożone
ciemna strona patelniBłyskawiczne w przygotowaniu i mięciutkie. Rewelacyjne na śniadanie, chociaż powiem szczerze u mnie wytrzymały tylko do ostygnięcia :) Składniki: - 25 dag mąki - 25 dag sera białego - 2 jajka - 2 łyżki cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki śmietany - szczypta soli - odrobina mleka i cukru Przygotowanie: Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry, szczyptę soli oraz jajka. Składniki(...)gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy serowej. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego bułeczki. Układamy je na blasze, smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i pieczemy w 200 C przez około 15 minut na złoty kolor
Zainspirowana w kuchniGofry w wersji mocno czekoladowej, najlepsze na ciepło oprószone cukrem pudrem i kakao lub polane sosem czekoladowym. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. Składniki na 7 porcji: 50 g kakao 2 łyżeczki cynamonu 250 g masła 300 g drobnego cukru trzcinowego 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej dodatkowo: cukier(...)puder oraz kakao Masło stopić, jajka ubić. Rozgrzać gofrownicę. Do dużej miski przesiać kakao, dodać cynamon i stopione masło. Wymieszać. Dodać cukier, jajka oraz mąkę i wymieszać. Wlać mleko oraz wanilię i ubić ciasto. Niewielką ilość ciasta wlewać do gofrownicy i piec do czasu, aż gofry będą chrupkie i będą łatwo odchodziły od gofrownicy. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem
wyzwania kuchennetracą na wysokości. Na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie... zakalca. Keks świąteczny 100 g mąki (+ 1 łyżka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g cukru 3 jajka 50 g płynnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka pomarańczy rodzynki suszone śliwki suszone morele starty marcepan lukier pomarańczowy (lub sam cukier puder) Bakalie(...)pokroiłam na mniejsze kawałki, wymieszałam z 1 łyżką mąki i odstawiłam. Suche składniki ciasta połączyłam ze sobą. Jajka ubiłam z masłem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną połączyłam z resztą składników. Wymieszałam. Całość przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam w 150st. przez 90-110min. W połowie pieczenia nacięłam ciasto wzdłuż, aby równo pękło. Po upieczeniu studziłam
bastalenadużą ilością borówek. Dla Nas pyszne. Szybkie, proste a smaczne. Klasyka muffinkowa. Polecam i Wam. Składniki na 12 sztuk: 200 g mrożonych borówek 125 g masła 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 125 ml mleka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masło rozpuszczamy na małej mocy palnika. Zdejmujemy, dodajemy cukier, cukier waniliowy(...)borówki i ponownie lekko mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (ja użyłam silikonowych foremek) i pieczemy około 25 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Studzimy a następnie posypujemy cukrem pudrem. The post Klasyczne Muffiny z Borówką Amerykańską appeared first on Made
Made By Mom And Son