dużą ilością borówek. Dla Nas pyszne. Szybkie, proste a smaczne. Klasyka muffinkowa. Polecam i Wam. Składniki na 12 sztuk: 200 g mrożonych borówek 125 g masła 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 125 ml mleka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masło rozpuszczamy na małej mocy palnika. Zdejmujemy, dodajemy cukier, cukier waniliowy(...)borówki i ponownie lekko mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (ja użyłam silikonowych foremek) i pieczemy około 25 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Studzimy a następnie posypujemy cukrem pudrem. The post Klasyczne Muffiny z Borówką Amerykańską appeared first on Made
Made By Mom And Sondodałam serka waniliowego..ale jak widać cyganka się udała..z dodatkiem serka byłaby pewnie bardziej wilgotna.. 25 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 20 dag cukru 25 dag homogenizowanego serka waniliowego [nie dałam , bo zapomniałam] 3 jajka 1 torebka kisielu cytrynowego b ez cukru sok i skórka otarta z 1/2 cytryny cukier waniliowy(...)łyżeczki proszku do pieczenia sól tłuszcz i tarta bułka do formy Mąkę przesiać z kisielem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie, stale ucierając, po łyżce dodawać margarynę o temperaturze pokojowej, mąkę z dodatkami i serek. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy
Moje domowe kucharzenieCukinię w syropie już kiedyś robiłam..ta jest z dodatkiem goździków..dodatek goździków podpatrzyłam tutaj .Jak dla mnie bez goździków jest lepsza, ale to kwestia gustu..Wanilia z cukru wanilinowego nadała słodkiego smaku..i przyjemnego aromatu.. 3 kg (obranej) cukinii 1 kg cukru cukier wanilinowy Wodzisław kilka goździków 3 łyżeczki kwasku cytrynowego W 1,5 litra(...)coś szklanego) i zalać wodą z kwaskiem.Obciążyć np. talerzem i odstawić na ok 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie odcedzić cukinię. Wodę, w której się moczyła, zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i goździkami. Do gotującej się wody dodać cukinię i gotować na ostrym ogniu ok 8 minut.Gorące przelać do słoików, zakręcic i odstawić do góry dnem do wystudzenia
Moje domowe kucharzenieCiasto z jabłkami...a na wierzchu płatki migdałowe..pycha...Zawieruszony przepis...Robione dawno temu [ zresztą widać na zdjęciu jabłka papierówki].. 25 dkg mąki 12 dkg cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 13 dkg masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka mleka 1 kg jabłek 15 dkg masła 22 dkg cukru 10 dkg rodzynek 5 dkg płatków migdałowych 1 łyżka(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Ostudzić. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki.Stopić na patelni 5 dkg masła, dodać 2-3 łyżki cukru, rodzynki , poddusić.Włożyć jabłka i dusić ,aż nieco zmiękną,a następnie wyłożyć na podpieczony spód.Pozostałe masło lekko zrumienić , dodać resztę cukru i płatki migdałowe i mleko.Wymieszać, chwilę
Moje domowe kucharzeniekupuję mielone orzechy lub migdały...wystarczy otworzyć paczuszkę..i gotowe....Orzechy nadały babce smaku i wyglądu oczywiście też..Ciasto można dowolnie udekorować..u mnie z braku czasu...tylko posypane cukrem pudrem .. 25 dkg mąki 25 dkg cukru pudru Kupiec 25 dkg masła 4 jajka 10 dkg mielonych orzechów włoskich BackMit 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło(...)utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą.Z białek ubić sztywną pianę , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Przełożyć do foremki , piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniezapisać ten przepis i robić tylko takie...[ ale ja mam już zapisanych kilka innych przepisów do wypróbowania i dalej będę szukać..] 5 dag drożdży 1/3 szkl. cukru 1,5 szkl.gazowanej wody 1/3 szkl. oleju ok. 55 dag mąki pszennej 2 łyżki rumu lub wódki Dodatkowo: ok. 20 dag marmolady różanej Do dekoracji(...)cukier puder Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać kilka łyżek mąki pszennej (około 3 łyżki) i razem wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodać resztę cukru, lekko podgrzaną wodę , olej, rum i rozczyn. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ręką. Chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejscie, aby ciasto
Moje domowe kucharzeniewiśni , którą można kupić w Anielskich Przysmakach .. Składniki na 8 muffinek: 30 dkg mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 ml oleju 2/3 szkl. cukru 1 jajko 175 ml maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo 4 łyżki dżemu / konfitury z wiśni 2 łyzki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki margaryny Mąkę przesiać razem z cukrem(...)dżem. Wypełnić 0,5 łyżeczką dżemu i przykryć łyżką ciasta. Najlepiej jeśli foremka zostanie napełniona do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 C przez ok. 20 min. Margarynę rozpuścić, cukier wymieszać z cynamonem. Wierzch jeszcze ciepłych muffinek posmarować roztopionym masłem i obtoczyć w mieszance cukru z cynamonem. Przypominam i zapraszam
Moje domowe kucharzenieoczywiście są...tym razem skorzystałam z przepisu Arabeski ..I po raz pierwszy robiłam pączki z suszonymi drożdżami. . 1 kg mąki 3 żółtka + 2 całe jajka 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju lub stopionego masła (z olejem pączki będą bardziej "wilgotne") 5 dag drożdży świeżych lub 14 g suszonych drożdży 2 łyżki spirytusu lub octu cukier waniliowy 2 szkl(...)ciepłego mleka szczypta soli słoiczek dżemu lub konfitury olej lub smalec do smażenia Z drożdży , kilku łyżek mleka , odrobiny cukru i mąki zrobić rozczyn , postawić do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubić z cukrem , solą oraz cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką , resztą mleka i wyrośniętymi drożdżami. Na koniec dodać olej i spirytus , dobrze wyrobić (jeśli ciasto będzie zbyt luźne
Moje domowe kucharzenieCiasto na sodzie z dodatkiem miodu..przełożone masą budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego.. Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka 20 dkg margaryny 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 1/2 l mleka 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i margaryną. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na jeden upieczony placek wyłożyć
Moje domowe kucharzenieZapomniałam o.. moich mazurkach -tartinkach...wyglądem przypominające jajko sadzone.. Ciasto kruche: 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Pianka : 4 białka 3/4 szkl. cukru 4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać(...)nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody.Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ubić razem.Odłożyć trochę białej masy piankowej i dodać barwnik, wymieszać. Białą masę wyłożyć na wystudzone tartaletki
Moje domowe kucharzenietemu cytrynowy ,ale ciut inny..Podczas pieczenia unosił się cynamonowo-cytrynowy zapach..mniam... 30 dkg mąki 10 g świeżych drożdży 125 ml mleka 30 g rozpuszczonej margaryny 2 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo 6 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki startej skórki cytrynowej jajko do posmarowania Mleko ,drożdże i cukier wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać(...)dodać rozpuszczoną margarynę, jajko i drożdże .Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 5 części.4 części rozwałkować na kształt koła.Ułożyć na blaszce pierwsze kolo , posypać cukrem wymieszanym ze startą skórką z cytryny i cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym kołem,znów posypać itd.Na ostanie 4 koło już nie sypać cukru.Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy
Moje domowe kucharzeniePyszne bułeczki drożdżowe nadziane masą twarogową z dodatkiem rodzynek Helio .. 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 10 dkg roztopionej margaryny szczypta soli Nadzienie: 25 dkg twarogu 1 żółtko 4 łyżki cukru rodzynki Helio Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać(...)łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, margarynę, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę
Moje domowe kucharzeniezaopatrzyć się w rogalomię ..polecam ..bo naprawdę warto.. 50 dkg mąki 4 dkg drożdży 1 szkl.mleka 50 g masła rozpuszczonego 1 jajko 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy dżem lub marmolada Z drożdży i mleka przygotować rozczyn, dodać do mąki wraz z żółtkiem, masłem, cukrem i cukrem waniliowym.Wyrobić ciasto ,przełożyć do miski, przykryć(...)zwijać rogaliki. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenietrwa..a ja jakoś w tym roku coś słabo "działam" z rabarbarem..był tylko parę razy kompot...i dopiero pierwsze ciasto.. Ciasto: 30 dkg mąki 4-5 łyżek cukru pudru 20 dkg margaryny 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka wody szczypta soli Nadzienie: 2-3 jabłka 5 łodyg rabarbaru 1/2 szkl.wody 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku Zagnieść(...)kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Jabłka i rabarbar obrac i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę , dodać cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze
Moje domowe kucharzenie