czekolady · 200 g masła · 3 jajka · 150 g cukru dark muscovado · 120 g mąki Krem karmelowy: · 1/3 kostki masła(...)szklanki wody · ½ szklanki cukru pudru · 2 szklanki mleka w proszku (użyłam mleka odtłuszczonego, granulowanego) · 100 g solonych orzeszków ziemnych · 250 g mascarpone Polewa : · 1/2 puszki
Mania GotowaniaSkładniki: Spód: · 200 g zimnego masła · 2 żółtka · 100 g cukru · 60 g wiórek kokosowych · 1 łyżeczka proszku do pieczenia · 400 g mąki(...)żółtka · 3 białka · 400 ml mleka skondensowanego (użyłam light) · 2 łyżeczki cukru waniliowego · 2 łyżki fixu do sernika · 150 g białej czekolady z kokosem (np. Ritter Sport) użyłam
Mania GotowaniaPolecam! Ciasto ala Kinder Maxi King Składniki: Biszkopt: · 5 jajek · 1/2 szklanki cukru pudru · 1/3 szklanki cukru dark muscovado · 100 g mąki tortowej(...)mleka · 400 g mleka w proszku (użyłam odtłuszczonego) · 110 g cukru · 150 g masła Dodatkowo: · masa krówkowa z puszki (opcjonalnie) · ulubiona polewa czekoladowa · około
Mania Gotowaniałyżki serka mascarpone · 50 g mleka w proszku · 100 g cukru pudru · 3 żółtka · 3 białka · 1 łyżka cukru pudru · ½ limonki(...)galaretka pomarańczowa lub cytrynowa · mandarynki z puszki i truskawki Przygotowanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodać łyżkę cukru pudru. Miksować do momentu, aż piana będzie błyszcząca. Zetrzeć skórkę z limonki i wyparzyć. Ser oraz serek mascarpone zmiksować. Dodać cukier puder oraz żółtka. Kiedy składniki się połączą
Mania Gotowaniachrupiąca i bardzo aromatyczna, doskonale komponuje się z kwaskowatym rabarbarem. Naprawdę polecam!! Muffinki z musem z rabarbaru i korzenną kruszonką Składniki na 12 babeczek 200g mąki 100g brązowego cukru pół łyżeczki sody kilka kropel aromatu różanego 120g jogurtu greckiego light 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 3 laski rabarbaru 3-5 łyżek cukru (wg uznania) Kruszonka: 50g brązowego(...)cukru pół łyżeczki cynamonu 30 g zmielonych migdałów 1 łyżka płatków owsianych 2-3 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, aż całkowicie się rozpadnie. Pamiętamy aby często mieszać rabarbar, gdyż łatwo się może przypalić. Na końcu dodajemy cukier wg uznania. W misce mieszamy
Mania Gotowaniapysznego, czekoladowego i kalorycznego. Polecam. Przepis specjalnie na konkurs www.comfortfood.pl Carmel Tower Brownie II Składniki: Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka ¾ szklanki cukru pudru trzcinowego 120 g mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem karmelowy: 1/3 kostki masła ½ szklanki wody ½ szklanki cukru pudru 1/5 szklanki mleka w proszku (użyłam mleka odtłuszczonego, granulowanego(...)około 10 minut, uważając żeby się nie spaliły. Przygotowujemy Brownie. Roztapiamy czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijemy na puszystą pianę razem z cukrem, następnie mieszamy z ostudzoną masą. Na koniec delikatnie łączymy wszystko z mąką z dodatkiem proszku do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach
Mania Gotowaniaświetnie. Jeśli użylibyśmy zamiast dżemu brzoskwiniowego konfitury pomarańczowej, w smaku byłby prawie taki sam jak tort Sachera. Polecam. Tort Praga Składniki: Biszkopt: 6 jajek 120 g cukru trzcinowego 120 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła Krem: 1 żółtko 1 łyżka wody 130 ml mleka skondensowanego słodzonego 200 g masła 2 łyżki kakao przesianego(...)opakowanie cukru waniliowego 1 kieliszek wódki (do nasączenia) Glazura: 50 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej Polewa czekoladowa: 60 g gorzkiej czekolady 60 g masła Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga!! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową
Mania Gotowaniabazie Nutelli. Wyszło pięknie i pysznie. Czarno-białe ciasto czekoladowe z kremem z Nutelli Składniki: Ciasto ciemne: 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jasne: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka(...)mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z nutellą: 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek Nutelli 250 g serka mascarpone Przygotowanie: Masło rozpuszczamy razem z posiekaną czekoladą. Mieszamy aby składniki się połączyły. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą
Mania Gotowaniaprzepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu waniliowego Krem(...)kawowy: 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja u żyłam foremek silikonowych, które w wypadku
Mania Gotowaniamoje serce. Gorąco polecam!!! Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe) Składniki: 6 ananasów w krążkach z puszki 5 łyżek syropu z ananasów (z puszki) 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego+5 łyżek 16 wiśni z kompotu lub mrożonych 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100 ml mleka 150 g miękkiego masła(...)łyżki masła 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy odrobiną masła. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na rozgrzanej patelni roztapiamy wysypać 2 łyżki masła, dodajemy 4 łyżki cukru. Podgrzewamy do uzyskania karmelu. Dodajemy ananasa i smażymy go na złoty kolor. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i masło pokrojone
Mania Gotowaniazarówno z bitej śmietany, jak i serka mascarpone, dzięki któremu babeczki będą jeszcze bardziej w smaku przypominały oryginalny deser. Tiramisu Cupcake Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 110 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 jajka 3 łyżki likieru Amaretto 1/3 szklanki mleka Krem(...)śmietany kremówki (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy fix do śmietany 3 łyżki kakao Krem II: 250 g. mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy 3 łyżki kakao Przygotowanie: Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. Dodajemy kawę do suchych składników. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier
Mania Gotowaniamięciutka aromatyczna babeczka oraz ulubione owoce. Idealna słodka przekąska na lato. Muffinki z truskawkami i kruszonką Składniki (około 12 babeczek): 200 g mąki pszennej 120 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 120 g jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g roztopionego masła 1 duże jajko Nadzienie: około(...)truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej Kruszonka: 50 g brązowego cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżek zmielonych migdałów (można zastąpić mąka) ½ szklanki płatków owsianych 20 g roztopionego masła Przygotowanie Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Jeśli będzie zbyt mało „krusząca się” możecie dodać więcej płatków owsianych lub mąkę. Polecam przygotowanie kruszonki w malakserze lub roztopienie masła przed zagniataniem
Mania Gotowaniajagodową Składniki (na około 12-14 serniczków) : Spód : 350 g ciastek czekoladowych np. Oreo 50 g roztopionego masła Frużelina: 1 szklanka jagód 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Masa serowa: 750 g sera na serniki 1/2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej) 4 białka 4 żółtka aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy(...)foremek albo papilotki włożyć do formy na babeczki. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno każdej foremki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy ser. Miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dajemy budyń i aromat. Miksujemy. Ubijamy na sztywno pianę z białek. Na końcu dodajemy do serowej masy pianę
Mania Gotowaniajest aromatyczne, miękkie, mokre.... Na wierzchu lśni biała masa serowa, która jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia. Składniki Ciasto: 70 g orzechów włoskich 300 g marchewki 4 jajka 250 g cukru szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody spożywczej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g oleju słonecznikowego Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić(...)zrobić ciasto bez Thermomixa. Wtedy marchewkę po prostu ścieramy na tarce, orzechy siekamy a resztę składników stopniowo dodajemy i wszystko razem łączymy. Masa serowa: 150 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego sok z cytryny Do naczynia miksującego włożyć cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10. Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr
Olikowa kuchniazawsze na krakersach. Połączenie słodkiej masy i lekko słonych krakersów daje niesamowicie pyszne połączenie! Składniki: 2 opakowania krakersów po 180g 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 2 żółtka 500 ml mleka 3/4 szkl. cukru 250 g masła 150 g wiórek kokosowych Żółtka, połowę cukru i cukier wanilinowy utrzeć na puszystą masę. Do masy dodać mąkę(...)pszenną i ziemniaczaną oraz 1/2 szkl. mleka. Wszystko dobrze zmiksować. Resztę mleka zagotować wraz z pozostałym cukrem. Do mleka dodać masę jajeczną ciągle mieszając. Powstanie nam budyń, który odstawiamy do pełnego wystygnięcia. Następnie masło miksujemy na puszysta masę. Po łyżce dodajemy masę budyniową. Wszystko musi się ładnie połączyć. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem i wykładamy krakersami
Olikowa kuchnia