cukier - 7600 przepisów (strona:57/507)

Kremowy słodki ryż z prażonymi migdałami 120

ponieważ nie miałam tego likieru, więc u mnie jest bez, ale i tak jest bardzo smaczny i szczerze polecam do wypróbowania. Składniki: 400 ml odtłuszczonego mleka 30 g cukru pudru  40 g ryżu 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki blanszowanych migdałów łyżeczka brązowego cukru   Wykonanie: Mleko wlewamy do średniego garnka, dosypujemy cukier puder(...)Podgrzewamy na średnim ogniu i  mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy ryż, skórkę pomarańczową i mieszamy . Doprowadzamy do wrzenia, od razu zmniejszamy ogień do minimum. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy 45 minut. Gdy danie jest już kremowe, a ryż miękki, dodajemy ekstrakt waniliowy. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na 3 minuty. Rozgrzewamy piekarnik.W tym czasie na małej

Gorący kąsek
Dżem z pomidorów i chilli 157

swój własny dżem w domu. Pomyślałam, że będzie fajną alternatywą dla ketchupu czy też pomidorowej salsy. Podstawowa, tradycyjna receptura , która znalazłam na stronie GreekTastes , składa się jedynie z pomidorów, cukru i soku z cytryny . Ja słodkie smaki lubię wtedy, gdy zostały zrównoważone przez nuty pikantne - stąd zdecydowałam się na zaostrzenie dżemu poprzez dodanie chilli, czosnku i imbiru i przełamanie smaku(...)tego nie robiłam) 1 duża cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki 1 i 1/2 łyżki oliwy 140 ml octu z czerwonego wina 150 g drobnego cukru 1 papryczka chilli drobno pokrojona 1 łyżeczka soli 2,5 cm. świeżego imbiru, obranego i startego na tarce Przygotowanie: Na patelni lub w średnim garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę

Chilli Czosnek i Oliwa
Panforte - włoski piernik 565

sztuk goździków rozbitych w moździerzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki białego pieprzu sporo świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao w proszku 50 g mąki 150 g cukru 150 g miodu 30 g masła cukier puder do posypania okrągła blacha do pieczenia o średnicy 20 cm, lub kwadratowa o boku 20 cm, ja użyłam silikonowej Przygotowanie: Nagrzej piekarnik(...)żaroodpornej misce wymieszaj migdały, orzechy oraz wybrane suszone i kandyzowane owoce (większe pokrojone w paseczki). Dodaj goździki, cynamon, biały pieprz, gałkę muszkatołową, kakao oraz mąkę. Wymieszaj, Wsyp cukier do rondla z grubym dnem, dodaj miód oraz masło i powoli rozpuść na bardzo małym ogniu. Pomaga mieszanie silikonową łopatką. Zdejmij mieszankę z ognia i wlej do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj całość

Chilli Czosnek i Oliwa
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 206

zaryzykować. Ja miałam DUŻE opory, ponieważ nie lubię zapachu smalcu, ale w gotowych ciastkach naprawdę nie czuć. Ciasteczka same w sobie są mało słodkie, dlatego trzeba je obficie obsypać cukrem pudrem - wtedy smakują wyśmienicie:) Ciasteczka bardzo zasmakowały mojemu Mężowi, były też przebojem na świątecznym spacerze z przyjaciółmi. Myślę, że upiekę je jeszcze nie raz :) P.s. Właśnie piekę dla Was kolejne(...)Zapach dochodzący z kuchni jest obłędny! Polvorones - przepis na podstawie przepisu ze strony hiszpaniaportal.pl na 26 ciasteczek Składniki: 200 g smalcu (roztopionego i ostudzonego) lub miękkiego masła 110 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 110 g zmielonych migdałów (lub pokruszonych płatków migdałowych, ja tym razem wykorzystałam gotowe posiekane migdały bez skórki) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 3 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Clafoutis - ciasto z wiśniami 152

pochodzący z regionu Limousin w środkowej Francji. Tradycyjnie przygotowuje się go z ciemnych czereśni, które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Choć puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż(...)wiśni (lub ciemnych czereśni) 250 ml tłustego mleka 60 ml śmietany 30% tł. 4 łyżki przesianej mąki (typ. 450 lub 500) 4 jajka, ogrzane do temperatury pokojowej 125 g cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego masło do wysmarowania formy cukier puder do posypania Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Żaroodporne naczynie

Chilli Czosnek i Oliwa
Omlet Cesarski - Kaiserschmarren 343

Pyszny omlet, na puszystym, delikatny m cieście to wspaniały pomysł na śniadanie. Można je podać z cukrem pudrem i rodzynkami lub z ulubionym dżemem. Przepis pochodzi ze strony  Wielkie Żarcie .  Z przepisu wyjdą nam 2 omlety średniej wielkości. Polecam! :) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 2,5 łyżki cukru 2 żółtka 2 białka szczypta soli rodzynki cukier(...)puder masło do smażenia Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę, mleko, cukier, żółtka i rodzynki mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa. Następnie delikatnie mieszamy wszystko z pianą białkową. Ciasto powinno być dość luźne, gdyż zgęstnieje podczas smażenia. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy połowę ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem

Czerwona Porzeczka
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 216

Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą jest propozycją dla zwolenników mniej słodkich wypieków, gdyż w jej składzie znajduje się niewielka ilość cukru oraz gorzka czekolada. Do tarty można wykorzystać zwykłą czekoladę deserową i ulubione orzechy, jeśli jednak gdzieś w spiżarni leżakuje zapomniana lub otrzymana z jakiejś okazji czekolada z orzechami, polecam jej użycie. Do mojej tarty wykorzystałam czekoladę z całymi(...)inne orzechy będą pasować do tego wypieku. Poniższe proporcje składników sprawdzą się przygotowane w formie o średnicy 21cm. Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą Składniki: 210g mąki pszennej 30g cukru pudru 100g masła 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 500g śliwek 100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi 1 łyżka cukru tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - mąkę i cukier przesiać, dodać

Smakołyki Bereniki
Puszysta kasza manna z malinami 147

kaszy manny i malin. Porcja zniknęła w kilka chwil... takie było dobre ! Składniki: * 1 szklanka mleka * 2 łyżki kaszy manny * 50 g białej czekolady * 120 ml śmietanki 30% * cukier waniliowy * 2 łyżki cukru * 1 szklanka malin * 1 łyżeczka żelatyny * wrzątek Wykonanie: Mleko zagotować z łyżką cukru i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać kaszę manną, cały czas mieszając. Kaszę(...)gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę - połączyć składniki. Odstawić do wystygnięcia. Maliny zmiksować z łyżką cukru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie ( w około 50 ml ). Połowę płynu dolać do zmiksowanych malin, drugą połowę do kaszy manny. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy many - delikatnie wymieszać. W pucharkach/szklankach układać porcję kaszy manny, mus malinowy, znowu kaszę

kolorowotorcikowo
Pączusie w polewie czekoladowej 166

tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder, kakao, masło Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków. Zaczynamy(...)zrobienia rozczynu z drożdży.  Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy

prawdziwe jedzenie
Pączki z różą 185

róży to klasyka gatunku. Składniki: 600 g mąki (typ 480 - 650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka lub wody 5 żółtek 1 jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek konfitura z róży olej lub smalec cukier puder, cytryna Ciasto: Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży.  Do miseczki wlewamy pół szklanki(...)ciepłej wody lub mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka/wody, jajka, wódkę i sok z cytryny. Jeśli zamiast mleka używamy wody to teraz dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta

prawdziwe jedzenie
Bezowe torciki jabłkowo-gruszkowe 110

torcików były karmelizowane w miodzie z migdałami plasterki jabłka i gruszki. Ahh co za rozkosz, musicie wypróbować :) Na 3 torciki: 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 3 kopiaste łyżki serka Almette Fruit z gruszką i jabłkiem 100 ml schłodzonej śmietanki 30% 2 łyżki miodu gryczanego łyżka miodu pitnego łyżka pokrojonych drobno migdałów(...)jabłko gruszka Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białka tworząc 6 krążków o średnicy mniej

Mienta blog
Sernik 149

smaczny. Przepis pochodzi z sekretnego zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki na ciasto: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 7 jajek 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki) rodzynki Przygotowanie(...)Ciasto: Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy (w mniejszych porcjach np. po łyżce) i mieszamy. Margarynę należy rozpuścić i ciepłą dolać do ciasta. Dokładnie wymieszać i wylać na brytfankę. Masa sernikowa: Do miski przekładamy ser twarogowy

PastelFood
Marlenka 456

chyba że na weselu pstryknę jakąś fotkę haha.. Składniki masy: Puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej)  1/2 l mleka  1 budyń waniliowy lub śmietankowy + 3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)  250 g masła (w temperaturze pokojowej)  Ugotować budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstawić do ostudzenia (przykryć wierzch folią(...)płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Składniki ciasta: 600 g mąki pszennej  120 g masła  250 g cukru pudru  3 łyżki miodu  1 łyżka sody  1 - 1,5 łyżeczki octu  2 duże jajka  Do sporego garnka włożyć masło, miód, cukier puder. Gotować

Moje domowe kucharzenie
Tarta z jabłkami i śliwkami 127

ciastem pracuje się naprawdę dobrze i nikt mi nie wmówi, że przepis jest zły.  Słodycz?  Tutaj sprawa jest bardzo indywidualna.  Rzeczywiście dla niektórych ilość cukru może być za duża, ale wszystko zależy też od słodyczy owoców.      Składniki: ciasto kruche (na tortownicę 24 cm): 150 g masła 240 g mąki 80 g cukru pudru(...)żółtka duże lub 3 małe (40 g) kilka kropli soku z cytryny Nadzienie 800- 1000 g jabłek (antonówka, szara reneta) 300 g śliwek ok. 50 g cukru   Wykonanie: Masło i mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka.  Dodać cukier, żółtka i sok z cytryny i zagnieść ciasto.  Można też wszystkie składniki wrzucić do misy robota i posiekać wszystkie składniki

Sto kolorów kuchni
Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) 170

macie wątpliwości jaka jest odpowiedź na to pytanie;) To kolejny mój przepis na kruche ciasteczka. Przy okazji to słodka propozycja na Dzień Dziecka. Przepis na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy podawałam ostatnio. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na rogaliki, mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami, a jako farsz zastosowałam maliny z rumem. Jak zrobić kruche kwiatki migdałowe nadziewane(...)ciasteczek, więc mogę ją polecić również do przygotowania wypieków. Nie ma smaku charakterystycznego dla margaryn i ciasteczka są pyszne. Ciasteczka migdałowe nie są zbyt słodkie (dodałam tylko 1 łyżkę cukru trzcinowego), wymagają trochę zdolności manualnych, ale są wart wysiłku włożonego w ich wykonanie. Trzeba mieć trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię