Smak ciepłych malin i czekolady......sami się przekonajcie! Przepis znalazłam w Kwestia Smaku . Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru pudru mała szczypta soli 280 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 50 g miękkiego masła Nadzienie: 60 g białej czekolady 40 g obranych migdałów 1 łyżka cukru waniliowego(...)świeżych malin do posmarowania: żółtko z mlekiem do posypania: cukier puder i świeże maliny do dekoracji Wykonanie: SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ. Do dużej miski wsypujemy sól, przesiewamy mąkę. Robimy dołek, wsypujemy cukier puder, kruszymy drożdże i wlewamy ciepłe mleko, mieszamy delikatnie wszystko w dołku robiąc w ten sposób rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
Blondynka GotujeCiasto jest mokre i cięższe od klasycznego biszkoptu. Chciałam aby frosting nie był tak słodki jak w klasycznych przepisach i chciałam aby był rzadszy, więc zmniejszyłam o połowę ilość cukru. W efekcie wyszło smaczne ciasto. Postanowiłam sobie jednak, że niedługo zrobię je ponownie i popracuję nad jego wyglądem. Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku(...)pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/4 szklanki maślanki 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 115 g masła o temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny 3/4 szklanki posypki cukrowej, kolorowej Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. W drugiej misce maślankę i białka miksujemy. Cukier i skórkę z cytryny wymieszać
Blondynka Gotujeciasto. Upiekłam, mimo iż dziś wszystko szło nie tak, ciasto wyszło ładnie i super smakuje. Nie jest za słodkie, a takie jak lubię. Jednak następnym razem zwiększę ilość cukru pudru w bitej śmietanie, wtedy dla mojego syna będzie idealnie :) Do ubitej kremówki dodałam żelatynę, bo nie jesteśmy w stanie zjeść nawet takiego mini torcika w jeden dzień. Nie zrobiłam jednego(...)wyciągać jednej półki :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Składniki na tort o średnicy 23 cm lub dwa małe o średnicy 18 cm: 6 jajek 150 g cukru, drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła, roztopionego i wystudzonego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę
Blondynka Gotujekońca. Moja improwizacja. Jaka pyszna....mmmm. Nie potrafiłam tak pokroić tego ciasta, aby nie było takie rozmazane. Wszystko przez te owoce :). Składniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek(...)Wykonanie: Białka ubiłam na sztywno, wsypałam cukier i miksowałam do momentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodałam żółtka. Do masy jajecznej przesiałam mąki i proszek do pieczenia i mieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle, aby ciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta
Blondynka GotujeProściej się już nie da. Stuprocentowy minimalizm. Dwa składniki, dwa kolory, jeden smak! U mnie były dwa składniki, dziecko dodało jeszcze cukier, więc trzy składniki. Wybór należy do Was, czy z cukrem, czy bez cukru. Składniki na 1 szklankę: 1 garstka truskawek cukier do smaku - dla tych co słodzą mleko Wykonanie: Truskawki miksujemy z cukrem lub bez cukru. Zmiksowane przelewamy
Blondynka Gotujemakowce o długości ok. 30 cm/ Temperatura pieczenia: 180 0 C Czas pieczenia: 40 min Ciasto 1 kg mąki 2 żółtka 8 dkg drożdży 1 jajko 250 g cukru 120 g masła 0,5 l mleka Masa makowa 50 dkg maku 1l mleka 120 g masła 1/2 szkl. miodu 2 jajka 150 g cukru 100 g migdałów, rodzynek, skórki(...)ogniu 20min. Pozostawić na noc niech napęcznieje. Następnie przelać na durszlak z gazą , niech odcieknie. Skręcić 3 razy. W rondlu rozpuścić masło i przełożyć mak, dodać miód i cukier waniliowy, bakalie. Dusić 15 min, mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i z pianą z białek i dodać do ostudzonej masy. Wszystko dobrze wymieszać. II etap - ciasto Przygotować zaczy
coolinarnastrefa.blogspot.commoimi modyfikacjami/ Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC Czas pieczenia: 40-45 min. Biszkopt ( na tortownicę o śr. 23 cm ) 4 jajka 0,5 szkl. mąki 75 g cukru 75 g zmielonych orzechów laskowych 8 g cukru waniliow ego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( mo żna pominąć ) szczypta soli Nastawić piekarnik na temperaturę 160 - 170ºC . Mąkę przesiać ( dałam(...)ziemniaczanej i pszennej ), dodać zmielone orzechy i ew. proszek do pieczenia. W od dzielnej misce, ubić białka na sztywną pianę ze szczy pt ą soli. Cały czas ubijając dodawać cukier (~1/ 3 szkl. ) , cukier waniliowy. Zwolnić ob roty miksera, dodawa ć kolejno żółtk a , wymie szać . Wyłączyć mikser. Dosypywa ć mąkę zmieszaną z orzechami do masy jajecznej , delikatnie mieszając łopatką
coolinarnastrefa.blogspot.comCzas pieczenia: ok. 10-15 min. Temperatura pieczenia sernika: 170 o C Czas pieczenia: 1 h 30 min. Ciasto kakaowe (spód) 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 0,5 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki) 2 sery(...)półtłuste w kostce 250 g (z Biedronki) 4 jajka 0,5 szkl. cukru jogurt grecki, mały 1 budyń śmietankowy (40 g) 0,5 szkl. oleju (oliwy z oliwek) 2 łyżki kaszy manny brzoskwinie z puszki Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki ma rgaryny Kasia 1 łyżeczka śmietany
coolinarnastrefa.blogspot.compieczenia: 180 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Ciasto 50 dkg mąki pszennej 15 dkg masła lub margaryny 1 jajko 4 żółtka 5 dkg drożdży 3/4 szkl. cukru 3/4 szklanki mleka 2 garście rodzynek (ilość wg uznania) szczypta soli olejek waniliowy sok z cytryny skórka z 1 cytryny Lukier 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej(...)wody sok z cytryny (ok. połowy) Przygotowanie Z połowy ilości mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać ze sobą). Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Cukier, żółtka i jajko ubić na puszystą masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, ubite jajka z cukrem (z pkt. 2), szczyptę soli oraz olejek waniliowy. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Na koniec
coolinarnastrefa.blogspot.comkolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170 o C | Czas pieczenia: ok. 40 min. Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki ) 5 jajek 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. maki tortowej 1/3 szkl. kakao Krem 3 szkl. mleka 5 czubatych łyżek mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki drobnych wiórków kokosowych(...)łyżek cukru 3-5 łyżek serka waniliowego, gęstego 1 małe masło roślinne (250 g) 1/2 kostki masła 4 łyżki kakao 1 łyżka spirytusu 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i cukru (ma powstać gęsty płyn) Poncz 3/4 szkl. zaparzonej mocnej i dobrej jakościowo herbaty, wystud zonej 1-2 łyżki spirytusu 3 łyżki rumu
coolinarnastrefa.blogspot.comPychotka! Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką PRZEPIS (na dużą blachę z piekarnika) Temperatura : 180ºC | C zas pieczenia: 30-40 min Ciasto 1kg mąki 4 jajka 1, 1/2 szkl. cukru 1/2 l mleka 10 dag drożdży 1 masło zapach - waniliowy, migdałowy 2 łyżki dobrego oleju skórka z cytryny Nadzienie jagodowe 3/4 litra jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej Kruszonka 1/2 margaryny Kasia 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki zapach migdałowy Przygotowanie Ciasto. Jajka utrzeć z cukrem. Drożdże rozetrzeć, wymieszać z 1 szkl. mleka, z 1 łyżką cukru i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać az drożdże urosną. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać utarte jajka, drożdże, mleko i dobrze wyrobić ręką. Następnie dodać roztopione i ostudzone masło
coolinarnastrefa.blogspot.comostatnim czasie ;-)) to upiekłam go na kruchym cieście (ale można upiec to ciasto bez spodu, jeśli bardzo zależy nam na maksymalnym "odchudzeniu" ciasta). Podobna rzecz ma się z dodatkiem cukru (szczegóły w przepisie). Jeśli dodamy więcej owoców to wtedy nie musimy dodawać tak dużo cukru (mogą to być truskawki, ale również np. borówki amerykańskie czy maliny, które są naturalnie zazwyczaj(...)średnica 26 cm } Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy) 3 żółtka Masa jogurtowo-serowa 680 g jogurtu greckiego (użyłam jogurt bałkański Maluta: 2 op. po 340 g) 1 ser wiejski półtłusty Mlekovita (250g) 1 szkl
coolinarnastrefa.blogspot.compieczenia: 170ºC | czas pieczenia: ok. 60 min Ciasto czekoladowe (źródło: MW ) 4 duże jajka 200 ml mleka 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1,5 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam mniej, nawet do 1 szkl.) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 80 g kakao (następnym razem odrobinkę zmniejszę ilość) pół łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczki proszku do pieczenia Krem 200 g masła ok. 6-7 łyżek cukru pudru (ilość wg uznania) kilka kropli aromatu waniliowego ok. 1 szkl.mleka zsiadłego Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki margaryny Przygotowanie Ciasto czekoladowe. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturą pokojową. W naczyniu roztrzepać widelcem jajka, dodać mleko
coolinarnastrefa.blogspot.comtort a i efekt "WOW" jest większy. ;-) wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich składników była jednakowa (pokojowa), by dobrze ubić jajka z cukrem itd itd... Być może kluczem do sukcesu w tym przepisie, jest również dodanie do ciasta wrzącej margaryny (nie próbowałam jeszcze z masłem; być może wkrótce wypróbuję). Przepis miałam zanotowany(...)temperatura pieczenia: 180ºC | czas pieczenia :~ 60-70 min Składniki 1,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy sok z połowy cytryny (można też zetrzeć skórkę) kilka kropli aromatu waniliowego/łyżka ekstraktu waniliowego lub innego ulubionego 250 g margaryny (użyłam Palmy z murzynkiem) 1 łyżka
coolinarnastrefa.blogspot.comkrojeniem ciasta! :-) Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladzie PRZEPIS {forma: 25 x 30 cm} Temperatura piekarnika : 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 4 jaja 0,5 szkl. cukru (ok. 6 łyżek cukru, w tym 1 łyżka cukru wanil.) 3 łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (najlepsze wedlowskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (obie(...)mąki + kakao + proszek do pieczenia = 2/3 szkl.) Przygotowanie śliwek i ponczu ( wg przepisu WŻ , wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta) ok. 3/4 szkl. wody 3 łyżki cukru 40 dag suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych w kostkę/paseczki 1/2-3/4 szkl. wódki lub rumu Krem budyniowy (gotowy lub domowej roboty) krem karpatkowy Delecta 200 g masła zambrowskiego Polewa czekoladowa 150 g czekolady
coolinarnastrefa.blogspot.com