pączki, na które przepis znalazłam tutaj . Składniki: -0,5 kg ziemniaków -0,5 kg mąki orkiszowej(może być pszenna) -5 dag drożdży - około 2/5 szklanki ksylitolu (może być cukier) -1 łyżeczka cukru brązowego trzcinowego -1 całe jajko -3 żółtka -125g masła -mały cukier waniliowy -szczypta soli -dwie łyżki spirytusu lub octu -marmolada lub gęsty dżem (ja dałam powidła(...)cukier puder (lub zmielony ksylitol) -tłuszcz do smażenia (ja dałam olej kokosowy bezwonny) Obrane ziemniaki ugotować. Gorące przecisnąć przez praskę. Do gorących ziemniaków dodać masło i zamieszać do rozpuszczenia. Przestudzić, rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną. Jajka ubić z żółtkami, ksylitolem i cukrami, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać jedną łyżkę spirytusu
Smaczne Zdrowemąki pszennej - 3 żółtka - 2 całe jajka - 100g ksylitolu lub cukru - 3/4 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego - 70g drożdży - 2 łyżki spirytusu lub rumu - ksylitol z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 2 szklanki ciepłego mleka - szczypta soli - słoiczek konfitury - 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego - około(...)oleju kokosowego do smażenia Składniki na lukier: -ok. 1,5 szklanki cukru pudru (u mnie trzcinowy) -kilka łyżek kremówki -kilka kropel olejku pomarańczowego (u mnie migdałowy) Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Z drożdży, kilku łyżek mleka, cukru trzcinowego i mąki zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubić z ksylitolem, solą oraz cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką, resztą
Smaczne Zdroweponieważ dla moich pociech jedna to zdecydowanie za mało!:)) Podaję pojedynczą porcję. Składniki: -330g mąki orkiszowej lub 300g mąki pszennej -150g masła -100g ksylitolu lub cukru -2 żółtka -1-2 łyżki śmietany -cukier waniliowy -szczypta soli -cukier krystaliczny do posypania Uwaga! Nie dodawać proszku do pieczenia. Mąkę (jedną łyżkę oddzielić do posypania) i masło posiekać dużym(...)minut w lodówce aby stężało. Następnie rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na placek grubości ok. 0.5cm i wykrawać ciasteczka. Posmarować roztrzepanym jajem, można oprószyć cukrem (grubym). Piec w temperaturze 220 stopni C, aż się zarumienią. Smacznego
Smaczne Zdrowezapewniam was, że po zrobieniu całego ciasta, ślad i smak bo bułce zanika, a pozostaje NIEBO w gębie-dosłownie!:-) Składniki na biszkopt: -5 jajek -3/4 szklanki ksylitolu lub cukru -1 szklanka mąki orkiszowej+2 łyżki dodatkowo (lub 1 szklanka pszennej) -1 łyżka oliwy -1 łyżka gorącej wody -cukier waniliowy -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: -2 czerstwe(...)bułeczki(u mnie kajzerki orkiszowe) ; mogą być pszenne -3 szklanki mleka -1/2 szklanki ksylitolu lub cukru -cukier waniliowy -375g masła -100g wiórków kokosowych -dżem z czarnej porzeczki(może być inny) Posypka: -1 łyżka masła -1/3 szklanki ksylitolu -100g wiórków kokosowych Białka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać
Smaczne Zdrowekostki masła-62,5g -250ml mleka -50g drożdży -550g mąki orkiszowej białej (lub 500g pszennej) -szczypta soli -1/4 szklanki oleju -1/4 szklanki cukru trzcinowego + owoce, np. rabarbar, śliwki, truskawki, jabłka Żółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem trzcinowym. Z drożdży zrobić zaczyn z małymi ilościami cukru, mąki i mleka (ale nie trzeba) drożdże można(...)przypadku chwila, nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego i zawsze wychodzi). Wyłożyć na blaszkę z papierem, na to owoce i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i cukrem trzcinowym-daję mniej do kruszonki(bardzo lubię jak chrupie na placku). Ważne żeby kruszonkę przygotować wcześniej, bowiem placek rośnie w oczach-dosłownie...Trzeba szybko działać. Ciasto jest bardzo elastyczne
Smaczne Zdrowepołączenie truskawek i rabarbaru, mmmm, genialne! Spróbujcie sami, gorąco polecam!;) Znalezione tutaj . Składniki na rozczyn: -30g drożdzy -1 łyżka letniego mleka -0.5 łyżki mąki orkiszowej -1/2 łyżeczki cukru trzcinowego Składniki na ciasto: -500g maki orkiszowej białej -90g ksylitolu -1 łyżka cukru waniliowego -kilka kropli olejku -3/4 szklanki letniego mleka -4 żółtka -100g masła(...)łyżeczki soli Kruszonka: -100g mąki orkiszowej -70g ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -60g masła Dodatkowo: -300g truskawek -2 łodygi rabarbaru malinowego -1 białko rozmącone(do posmarowania) Lukier marcepanowy: -puder trzcinowy+kremówka+olejek migdałowy Drożdże rozkruszyć, dodać cukier trzcinowy, mleko i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z ksylitolem, dodać mąkę, zaczyn, sól, letnie mleko
Smaczne Zdroweletnie wieczory. Idealnie smakuje również jako dodatek do porannej kawy, czy jako drugie śniadanie:) Kruche ciasto: - 3 szkl.mąki orkiszowej( lub pszennej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą(...)część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa: -0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru) - 0,5 szkl. zmielonego ksylitolu(lub pudru) - 125g masła Masło utrzeć z ksylitolem lub cukrem, dodać jajko, a następnie po łyżce ser. Na końcu dodajemy proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód Dodatkowo
Smaczne Zdrowepodaję jednak przepis tradycyjny ( z małymi modyfikacjami), pochodzący od mojej ulubionej blogerki- Margarytki ( o czym dowiedziałam się całkiem niedawno, wcześniej myślałam iż autorem tego cuda jest ktoś inny ). Zwykły cukier można w całości zastąpić cukrem trzcinowym, choć za zdrowe to i tak niestety nie będzie. Ale niekiedy można zaszaleć. Tym bardziej , że torcik jest tego wart. Blaty bezowe najlepiej przygotować(...)sobie dzień wcześniej. Składniki na 2 blaty bezowe : - 8 dużych białek - 350g zwykłego cukru - 2 łyżki - 50g cukru demerara ( trzcinowego) - 1 łyżeczka białego octu winnego - szczypta soli - 8 suszonych daktyli ( można pominąć) Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać łyżeczkę octu, a następnie cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce cukier. Miksować do czasu aż piana zacznie błyszczeć
Smaczne Zdroweuwielbia, a ostatnio bywały same pączki. By tradycji stało się zadość, choć na koniec karnawału, szybciutko zarobiłam ciasto i w oka mgnieniu powstały pyszne, pulchniutkie faworki, bez grama zwykłego cukru, na samym ksylitolu. Ten eksperyment chodził mi cały czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był(...)jeden podwieczorek dla mojej żarłocznej Rodzinki. ;-) Wyrabianie, wyrastanie, smażenie i jedzenie łącznie - zajęły troszkę ponad 2 godziny. Expresowe faworki. Można je oczywiście posypać mielonym ksylitolem, wówczas będą zupełnie bez cukru, u mnie niestety, to nie przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-) Składniki: - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 2 żółtka - 1 całe jajko
Smaczne Zdrowetyp750) lub pszennej (można dać pół na pół- po 250g pszennej i orkiszowej) - 5 żółtek (z dużych jaj) - 250ml mleka owsianego (lub zwykłe) - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 100g masła - 20g oleju kokosowego - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - 50g świeżych drożdży - 1 łyżka spirytusu (nie trzeba) - szczypta soli Składniki kruszonki: - ok.160g mąki orkiszowej - ok.80g masła - ok.100g ksylitolu (lub cukru(...)Dodatkowo: - rabarbar i truskawki (ok.600-800g) - płatki migdałów (nie trzeba) - 2 łyżki cukru trzcinowego (nie trzeba) Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać cukier trzcinowy, 1/2 szklanki ciepłego mleka i kilka łyżek mąki, dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. W drugim kubeczku roztopić masło, dodać do niego olej kokosowy i odstawić. W misie miksera ubić żółtka z ksylitolem i szczyptą soli na gładką
Smaczne Zdrowesię skusiłam i nie żałuję bo był przepyszny. Posmarowany twardym masełkiem własnej produkcji - mniam, mniam, pychotka...;-) Z przepisu wychodzi ok.10sztuk. W przepisie nie ma ani grama zwykłego i trzcinowego cukru, to nie jest pomyłka, jak już kilkakrotnie wspominałam przy innych postach, drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko mąki, natomiast ksylitol ich wzrostu nie hamuje. Do żadnych bułek nie dodaję(...)cukru i wszystkie super wyrastają. Tutaj jest ksylitol gdyż te rogaliki są słodkie, tak jak kupne bułki i rogale mleczne. Składniki: - 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 3 szklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy, można dać również roślinne) - 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki) - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru
Smaczne Zdroweweekendu. Tym razem w wersji bez wódki czy szampana, jednak zapewniam, że ciacho jest równie pyszne jak letnie drinki z palemką. A nawet i lepsze! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki 36% pół szklanki cukru pudru gorzka czekolada(...)posypania Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dolewamy wodę oraz żółtka i dosypujemy po trochu mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy masa będzie już dokładnie połączona, przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy
sama złodyczMiałam nadmiar białek więc upiekłam babkę z makiem i pomarańczami ,wyszło pysznie. Składniki: białka 1 szk mąka pszenna 1 szk mak cały 1 szk cukier 3/4 szk masło 100 g cukier waniliowy 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta pomarańcza 1 szt Lukier sok z pomarańczy 5 łyżek cukier puder Przygotowanie: Zimne białka ubić z cukrem(...)cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło . Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach . Formę keksówkę o wymiarach 30*10 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną . Połowę masy wylać do foremki ułożyć plasterki pomarańczy i wylać resztę masy . Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st , po 10 min zmniejszyć
Ala piecze i gotujejest bardzo efektowny i co ważne nam bardzo smakował.Słodka bita śmietana idealnie się równoważy z kwaskowatym smakiem jabłek. Składniki: Biszkopt jajka 4 szt mąka pszenna 4 łyżki cukier 4 łyżki proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa jabłkowa jabłka( obrane) 800 g sok z cytryny do skropienia jabłek miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki(...)galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda 50 ml Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i dalej ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać
Ala piecze i gotujemoje ulubione smaki.Robi się dosyć szybko i smakuje obłędnie. Składniki: Kruche ciasto; margaryna 60 g jajko 1 szt mąka pszenna 1 szk proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki Masa kokosowa: mleko 1 szk kokos 100 g cukier 50 g margaryna 80 g mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta Masa orzechowa: orzechy włoskie krojone 100 g cukier(...)margaryna 100 g kremówka 70 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka Polewa: margaryna 50 g mleko 1,5 łyżki kakao 1 łyżka cukier puder 1 łyżka Przygotowanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 27*15 cm. Nakłuć
Ala piecze i gotuje