Składniki: 500g porzeczek - czarnych i czerwonych 250 g masła lub margaryny 3/4 i 1/2 szkl cukru 3 szkl. mąki 2 jajka cukier waniliowy 250 g twarogu 3 łyżki kaszy manny około szklanka płatków owsianych Tłuszcz stopić. Mąkę wymieszać ze 3/4 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Dodać 3/4 tłuszczu - wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta - resztą wylepić tortownicę śr. 26 cm. Ubić pianę(...)białek. Ser połączyć z żółtkami, 1/2 szkl. cukru, kaszą manną, resztą tłuszczu - zmiksować. Dodać pianę - delikatnie wymieszać. Ser wyłożyć na ciasto. Posypać porzeczkami. Do pozostałego ciasta, dodać płatki owsiane - zrobić kruszonkę. Kruszonką posypać owoce. Ciasto piec 50 minut w 200 stopniach. Upieczone i ostudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 l mleka 2,5 szkl. ryżu białego 4 łyżki cukru cukier waniliowy Mleko gotujemy z cukrem, na wrzące wsypujemy ryż. Gotujemy 10 minut, pilnując żeby się nie przypaliło. Ryż przykrywamy pokrywą i odstawiamy, żeby wchłoną resztę płynu. Nadzienie: 2 kg letnich jabłek, np papierówek 5 łyżek cukru łyżeczka cynamonu Jabłka obrać, pokroić. W dużym rondelku smażyć(...)jabłka, pod koniec smażenia dodać cukier i cynamon. Naczynie żaroodporne lub małe foremki do zapiekania posmarować masłem. Układać warstwy:y ryż - jabłka - ryż - jabłka - ryż Do polania: 300-350 ml kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru 2 jajka Wszystko wymieszać - polać zapiekankę. Piec w 160 stopniach około 40-45 minut. Smacznego
kolorowotorcikowociasto: 6 jaj 1 szkl. cukru pudru 250 g margaryny 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka listków siekanej bazylii czerwonej Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Do utartej na puch margaryny dodajemy po jednym żółtku - ciągle ucierając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia łączymy razem. Wsypujemy(...)placków. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach. KREM: 0,5 l mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mlecznej margaryny 1 szkl cukru pudru Z 0,5 l mleka odlewamy pół szklanki. Resztę gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę. Wlewamy na gotujące się mleko - ciągle mieszają. Budyń odstawiamy do ostudzenia Margarynę ucieramy
kolorowotorcikowotakże kształt paluszków ( takie zawsze robi moja mama ) lub oponek. Ja zdecydowanie wolę kuleczki ! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 30 dag twarogu ( tłusty lub półtłusty ) 3/4 szkl. cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła/margaryny 2 jajka do smażenia: olej rzepakowy ( u mnie Beskidzki olej marki Bielmar ) do posypania: cukier puder Wykonanie(...)wymaga mielenia ( np. z Biedronki ). Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać do mąki. Połączyć składniki rozcierając margarynę w mące. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz twaróg - wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany wrzucać serowe kuleczki, smażyć na lekki brązowy kolor
kolorowotorcikowoprzepis... Niestety ! Biszkopt bywa humorzasty. Ale jest jedna kilka złotych zasad, których przestrzeganie jest gwarancją sukcesu i udanego biszkoptu. 1 - białka muszą być ubite na sztywną pianę, a cukier musi się w nich zupełnie rozpuścić. Sprawdzicie to organoleptycznie- rozcierając odrobinę ubitej piany w palcach. Ubita piana ma być lśniąca i bardzo gęsta, taka, żeby po rozcięciu nożem, zostawał(...)jaki wskazywał tytuł. Idealny biszkopt wyszedł mi z przepisu z blogu Moje Wypieki . BISZKOPT IDEALNY ( na tort i nie tylko ) Składniki: 5 jaj 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotować tortownicę ( oryginalny przepis mówi, iż jest to ilość na tortownicę
kolorowotorcikowobiegłaś w swoja stronę, w swój mały-wielki, dziecięcy świat ! Pamiętasz ? Składniki: 3 szkl. mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 szkl. mleka 2% lub 3,2 % 1 szkl. cukru 3 jaja 125 g masła sól Słoik śliwek w soku własnym Kruszonka: 5 dag maki pszennej 5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu 5 dag masła Wykonanie: Mleko lekko podgrzać(...)być ciepłe, ale nie gorące. Przesiać mąkę. Masło rozpuścić. Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże rozprowadzić niewielka ilością mleka, dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka o temperaturze pokojowej ( nie zimne ) ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mlekiem i masą jajeczną. Dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być
kolorowotorcikowoopadły - zaświtała myśl... Tak oto powstał torcik na kruszonej bezie :) Także moi mili, bez obaw pieczcie bezę i szykujcie bezowy torcik ! Składniki Beza: 6 białek 300 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 200 g truskawek Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 190 stopni(...)Białka ubić na sztywną pianę, do ubitych dodawać po łyżce cukru. Białka z cukrem ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana nabierze szklistego połysku. Do ubitej piany dodać ocet i mąkę ziemniaczaną - dokładnie połączyć. Na blachę ( najlepiej taką z wyposażenia piekarnika ) położyć papier do pieczenia - wyłożyć pianę z białek. Piec w 190 stopniach C przez 5 minut
kolorowotorcikowoulubione owoce świeże lub mrożone, a także te z kompotu lub innych przetworów. Zawsze się udaje. Jeśli chcecie,by ciasto było bardziej efektowne, możecie ubić pianę z białek i cukru, wyłożyć ją na owoce i upiec ciasto. Ja swoje ciasto posypałam kruszonką. Wersja najszybsza, to ciasto z owocami posypane po upieczeniu cukrem pudrem. Składniki ( na małą blachę lub tortownicę(...)średnicy około 25 cm ) Ciasto : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła/margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia owoce - rabarbar lub dowolne inne Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki otrąb owsianych ( u mnie Kupiec ) Wykonanie: Przygotować kruszonkę. Masło połączyć z cukrem. Dodać mąkę i otręby - rozcierać
kolorowotorcikowocytrynowa zyskała nową odsłonę. Też smacznie :) Składniki ( na formę średnicy około 25 cm ) CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru * 1 jajko Masło kroimy w kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką. Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego(...)minut - aż spód stanie się złocisty. KREM CYTRYNOWY Z WINEM: * sok i skórka z 1,5 cytryn y * białe wino ( około 1/2 szklanki ) * 130 g masła * 1 1/2 szklanki cukru * 5 jajek * 10 g żelatyny Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, tak by płyn przykrył proszek. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok przelewamy
kolorowotorcikowobyło bardzo dobre :) Składniki (tortownica 22cm) : 250 g rabarbaru 150 g mąki 40 g drobno zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g miękkiego masła 130 g cukru 2 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 2 dodatkowe łyżki jogurtu lub 2 łyżki amaretto otarta skórka z 1 cytryny 1 cukier wanilinowy płatki migdałów i cukier trzcinowy Wykonanie(...)Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Przesmażyć na patelni. 2. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. 3. W misie robota utrzeć masło z cukrem, dodawać po jednym jajku i miksować do czasu aż masa będzie jednolita. 4. Stale miksując dodać skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i amaretto. Następnie na przemian dodawać jogurt i mąkę. 5. Ciasto przelać
Pasja Smakunadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka letniego mleka 100 g masła lub margaryny 4 jajka 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z połowy cytryny ok. 48 czekoladek(...)mnie Alte Excellenz 1 jajko do posmarowania rogalików Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15-20 minut). W tym czasie utrzeć 2 żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym, 2 białka ubić na sztywną pianę. Masło lub margarynę roztopić i lekko
Pasja Smakupojawi. Przepis stąd , a wykonanie mojej siostry. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2/3 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego (2x mielony) 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g masła lub margaryny 1 szklanka(...)cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Następnie podzielić je na dwie części i każdą owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażarki, by stwardniało ( ok. 1-2 godz. ). Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodawać po łyżce zmielony twaróg oraz budyń waniliowy. Białka ubić
Pasja Smakuśliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy/waniliowy 200 ml śmietany(...)jajka Wykonanie: Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, masło i jajko. Posiekać nożem i szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na ćwiartki. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować gęsty budyń. Śmietanę rozkłócić
Pasja Smakupokruszone. Ciasto , które z każdym kolejnym dniem smakuje jeszcze lepiej. Mam nadzieję , że zasmakuje również i Wam . :-) Składniki na kruche ciasto: - 500g mąki orkiszowej(lub pszennej) - 100g ksylitolu(lub cukru) - 5 żółtek - 250g zimnego masła - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść kruche ciasto. Około 1/2 wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem(...)jeden słoik powideł (około 300g) - olejek migdałowy - bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych) - niepełna szklanka ksylitolu (lub cukru) - 2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem) - łyżeczka kartoflanki - szczypta proszku do pieczenia Jeżeli używamy maku w całości to zalewamy go wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut
Smaczne Zdrowe