cukier - 7600 przepisów (strona:58/507)

Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu 193

lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ścierką w plastikowej lub szklanej misce. Poniedziałek - zakwas przełożyć do miski, dodać 250 g cukru, nie mieszać, przykryć ściereczką. Wtorek - wlać 250 ml mleka (nie mieszać). Środa - dodać 250 g mąki (nie mieszać). Czwartek - zamieszać rano, w południe i wieczorem. Piątek - dodać 250 g cukru(...)dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku). Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać. Piec około 45 minut w 180 o C. Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernikowe tartaletki z malinami 271

nadaje się do mini serniczków. Serniczki wspaniale smakowały z leśnymi malinami. Składniki na 12 mini serniczków: 300 g Almette z Gruszką i Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej maliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka(...)ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 299

cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru(...)octu winnego 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do posypania tortownicy na krem czekoladowy: 330 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru sok z cytryny do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 36% truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini pączki pomarańczowe 172

muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały czas się wzmacnia, nastawiłam ja 9 stycznia) z dodatkiem świeżo otartej skórki pomarańczowej, posypane cukrem pudrem i jeszcze dodatkowo skórką pomarańczową. Mini pączki pomarańczowe są błyskawiczne w wykonaniu, nie wymagają zbytniego wysiłku, ani oczekiwania na ich wyrośnięcie jak w przypadku pączków drożdżowych. Z 15 pączków(...)czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. 250 g twarogu śmietankowego mielonego OSM Czarnków 3 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie i whisky 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania otarta skórka z 1 pomarańczy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser piankowy z malinami 303

Proponowałam Wam też kolorowy deser piankowy dla dzieci. Składniki: ok 100ml mleka, 125g pianek jojo, 200 ml śmietanki 30% ok. 100 g mrożonych malin + trochę soku z malin w cukrze 2 łyżeczki cukru różowy cukier Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, zagotowujemy, wsypujemy pianki jojo i rozpuszczamy pianki na wolnym ogniu cały czas mieszając ( masy nie wolno zagotować). Masę lekko studzimy(...)między czasie ubijamy śmietankę na sztywno z 2 łyżeczkami cukru. Miksujemy 3/4 malin mrożonych, dodajemy do pianki, mieszamy trzepaczką. Odkładamy 4 kopiaste łyżki ubitej śmietanki. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo gęstniejącą masę piankową do śmietanki, mieszamy trzepaczką. Powstałą masę przekładamy do małych szklaneczek, odstawiamy do stężenia. Resztę ubitej śmietanki mieszamy z odrobiną soku z malin w syropie . Wykładamy na piankę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łaciata tarta z malinami 131

wygląd :) Ciemna masa to budyń czekoladowy, natomiast jasna to kokosowa kasza manna. Podane na kruchym cieście, przybrane malinami, polecam :) 50 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 35 g cukru pudru 70 g masła łyżka kakao żółtko budyń czekoladowy z cukrem WINIARY 0,5 l mleka 300 ml mleka 6 łyżeczek kaszy manny łyżeczka cukru łyżeczka wiórków kokosowych maliny Mąki(...)przesiewamy z cukrem pudrem i kakao. Siekamy je z masłem. Dodajemy żółtko i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki. Następnie wykładamy ciastem spód formy na tartę (o wymiarach 12 x 35 cm). Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Upieczony

Mienta blog
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 137

popularny z kremów cukierniczych. Poniższy przepis na krem wzorowany jest na recepturze Julii Child. Tarta z owocami i kremem budyniowym ( crème patissière) Składniki: Krem: 6 żółtek 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki masła (opcjonalnie) szczypta soli 1 laska wanilii Ciasto kruche ( na formę okrągłą o średnicy(...)mąki krupczatki 200 g zimnego masła  100 g białego cukru 3 żółtka szczypta soli Dodatkowo: około 400 g sezonowych owoców np. jagody, borówki, maliny Przygotowanie: C iasto możecie zagnieść ręcznie lub przy pomocy miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta wrzucam do miski. Kiedy widzę, że ciasto jest już prawie zagniecione, składniki przekładam na blat

Mania Gotowania
Szarlotka 172

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szarlotka :) Oto prosty przepis na przepyszną szarlotkę Składniki: 3szkl mąki 1 kostka masła 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1kg jabłek 1 cukier waniliowy 1szkl cukru Jasny suchy kisiel Wykonanie: Mąkę, masło, 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku zagnieść w kulkę i podzielić na 60% i 40%, gdzie 40% ciasta włoży do zamrażalnika(...)lodówki. Jabłka zetrzeć oraz lekko podsmażyć w garnku. Dodać cukier waniliowy 2 łyżki wody i   ½ szklanki cukru. Wymieszać. 60% ciasta wyłożyć równo na okrągłej blasze. 6 białek ubić na sztywno. Potem dodać ½ szklanki cukru i suchy kisiel oraz znów wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, a na jabłka ubite białko. Zmrożone 40% ciasta wyjąć i zetrzeć na tarce oraz dokładnie

Bonapetit2xM
Cisto maślankowe z wiśniami 335

zgubiłam wszystkie hasła lata temu. W mojej kuchni rzadko się coś powtarza, ale ciasto maślankowe zajmuje w niej szczególne miejsce. Wprost uwielbiam!  Składniki na ciasto: 200g mąki 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko pół margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)Ciasto ma wtedy żółtawy polor. Nie warto czekać aż się przyrumieni bo będzie brzydko wyglądało przy śnieżnobiałej masie.    Składniki na masę: 700ml maślanki 300ml śmietanki 30% 100g cukru 7-8 łyżeczek żelatyny Żelatynę rozpuszczany w połowie szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Minimalnie możemy schłodzić w lodówce. Ważne jest żeby była w identycznej lub trochę niższej temperaturze

Słodka sielanka
Bułeczki drożdżowe z borówkami 340

ucieka" ze środka. Z poniższego przepisu można przygotować 6 bułek. Bułeczki drożdżowe z borówkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży świeżych 125ml mleka 1 żółtko 2,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 180g borówek 4 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)połowę mleka podgrzać tak, by było letnie, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej i pół łyżki cukru, odstawić do wyrośnięcia rozczynu - masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia - mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, składniki wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto - w trakcie wyrabiania dodawać stopniowo masło - ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni

Smakołyki Bereniki
TORT SACHERA 131

czekoladą po prostu pycha. Do ideału mojemu „Sacherowi” daleko zarówno z wyglądu jak i w smaku, ale i tak wszyscy domownicy uznali że jest smaczny Składniki na ciasto 100g cukru 150g gorzkiej czekolady 150g masła 150g mąki 6 jajek 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do piczenia Masa dżem morelowy polewa 150 g cukru 150 g gorzkiej czekolady(...)wody Sposób przygotowania cista Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie pozostawić do ostygnięcia. Z białek ubić sztywną pianę,   masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać, czekoladę. Gdy składniki się połączą dalej miksować dodając po jednym żółtku, teraz dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Do tak powstałej masy dodać sztywną pianę z białek

RAROSSA
CIASTO Z MALINAMI 216

Bardzo łatwe wykonaniu,  puszyste ciasto z owocami i chyba nareszcie mam przepis na ciasto w którym nie opadają owoce na dno. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy maliny cukier puder do posypania Wykonanie: Ubić sztywną pianę z białek. Do piany dodawać(...)stopniowo cukier, żółtka cały czas ucierając, oraz śmietanę. Do masy dodajemy po jednej łyżce  przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę delikatnie miksując. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy, a następnie układamy owoce.  Pieczemy 45 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem rrarossa@gmail.com

RAROSSA
CHATKA Z PIERNIKA 120

Składniki (z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z szablonu): 600 g mąki pszennej 250 g margaryny (jeśli domek będzie zjedzony polecam masło) 200 g ciemnego cukru (biały cukier się nie nadaje) 7 łyżek płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści(...)chwilę pozostawić na blaszce – ciasto będzie miękkie. Gdy lekko przestygnie i stwardnieje przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Sklejanie domku: Do sklejenia chatki: 1 białko około 1,5 szklanki cukru pudru Cukier puder przesiać, utrzeć razem z białkiem łyżką lub drewnianą pałką (ja ucieram wszystko razem mikserem, końcówką do wyrabiania ciasta kruchego). Lukier powinien być bardzo gęsty, szybciej zastygnie

RAROSSA
OPONKI SEROWE 179

Złociste oponki i kulki 2w1 J . Delikatnie chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach ciastka o delikatnym smaku sera. - 50 dag białego sera - 0,5 szklanki cukru - cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast) - 3 jajka  - 50 dag mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr oleju do smażenia Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym(...)olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 173

Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej s zarlotki na kruchym cieście . SKŁADNIKI forma 24x35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa  jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze

RAROSSA