deser. Na bazie jaj, śmietanki i wanilii, z chrupiącą skorupką. Czego chcieć więcej? Składniki: 400 ml śmietanki 30-36% 100 ml mleka 1 laska wanilii 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru brązowy cukier do karmelizowania W rondelku podgrzewamy śmietanę, mlekiem i wanilią. W tym celu wanilię kroimy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka i przekładamy je do garnka wraz(...)ogniu do momentu aż będzie ciepły. I uwaga! Nie możemy doprowadzić do wrzenia. Wyłączamy z ognia i czekamy aż nasz mleczny wywar ostygnie. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem na gładki, puszysty krem. Do ubitych żółtek wlewamy powoli, cały czas mieszając, śmietanę z mlekiem. Mieszamy dokładnie całość i ponownie przelewamy do garnka, podgrzewamy i uważamy by przypadkiem
Mango Papajaświeże owoce, u mnie są to jabłka i nektarynki ale równie dobrze mogą być truskawki, maliny... budyń waniliowy zrobiony z połowy opakowania (i składniki na budyń czyli mleko i cukier) cynamon 50 gram mąki 30 gram cukru 40 gram masła 5 łyżek cukru trzcinowego i 2 łyżki masła do smażenia owoców, sok z połowy limonki(...)Jabłka i nektarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier trzcinowy, dwie łyżki masła i sok z limonki. Smażymy owoce 5-10 minut do miękkości. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukier, mąkę i masło oraz szczyptę cynamonu mieszamy dokładnie aż powstanie nam kruszonka (czyli ciasto niezbyt związane, duże okruchy masy
Mango Papajapisze, ale to naprawdę proste danie. SKŁADNIKI (na 3 osoby) Łosoś: 3 filety z łososia zioła prowansalskie sól morska cytryna do podania Szparagi: pęczek zielonych szparagów łyżeczka soli łyżeczka cukru 1 łyżka stołowa startego parmezanu Puree: 6 dużych ziemniaków (lub objętościowo wielokrotność małych) czubata łyżka stołowa chrzanu sól 1/4 szklanki gorącego mleka 2% (lub mniej, puree nie może być zbyt(...)rzadkie) biały pieprz Sos jajeczny: 2 żółtka sok z 1/4 cytryny sól biały pieprz łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki gorącego stopionego masła klarowanego WYKONANIE Łososia z każdej strony obsypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy. Obierki szparagów możemy zostawić na później i wykorzystać do zupy
OstryKęsSkładniki: Ciasto kruche : 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny (najlepiej prosto z lodówki ) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy(...)grubych oczkach.( rozkładamy na całej blaszce) Pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C Gdy się upiecze odstawiamy do wystygnięcia. Pianka: Białka ubijmy na sztywną pianę. Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy. Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo: koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny
Słodkości i nie tylkomalinami. Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Warto podjąć wyzwanie i przygotować je już dziś. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży 3 łyżki cukru około 1 szklanki letniego mleka 100 g masła 1 całe jajko 1 żółtko Nadzienie: 1 torebka budyniu waniliowego 1,5 szklanki mleka 3 łyżki(...)cukru 1 łyżka masła maliny Wykonanie: w 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy. 1 szklankę mleka doprowadzić do wrzenia, dodając 3 łyżki cukru. Na wrzące mleko wlać rozprowadzony budyń - ugotować. Odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z łyżką masła - najlepiej tuż przed wypełnianiem drożdżówek. W rondelku rozpuścić 100 g masła, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże
kolorowotorcikowotylko z przepisu na spód, ale również nadzienie. Tarta wyszła znakomita, lekko kwaśna tak, jak lubię. Składniki: Spód: 250g mąki kukurydzianej 125g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru Lemon curd: 1 jajko 2 żółtka sok z 3 cytryn 150g cukru pudru 1 łyżka oliwy Beza: 4 białka (akurat te, które pozostały po wcześniejszym oddzieleniu od żółtek) 100g cukru(...)pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką, jeśli mamy foremkę silikonową pomijamy ten krok. Następnie wygniatamy formę ciastem i przykrywamy folią aluminiową. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto przez
Ze smakiem i z pasjąprzygotowałam z 1/4 podanych tam składników. Wyszło mi ponad 70 średniej wielkości ciastek więc całkiem sporo :) Składniki na około 70-80 ciasteczek: 500g mąki pszennej 250g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1/2 cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40ml koniaku 125g posiekanych migdałów 50ml wody różanej - do skropienia gorących ciastek cukier puder - do posypania Przygotowanie: Miękkie masło należy(...)ubić na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru pudru. Mąkę dodajemy na końcu. Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :) Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarniki rozgrzewamy
Ze smakiem i z pasjąmuffinek. Składniki: 250 g mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła 75 ml mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 2 małe jabłka na kruszonkę: 3-4 łyżki mąki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki(...)cukru 2,5 łyżki zimnego masła Przygotowanie: Mąkę przesiać. Dodać pokruszone w dłoniach drożdże. Mleko podgrzać razem z masłem. Lekko ostudzić. Letnie mleko z masłem wlać do miski z mąką. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i, cynamon. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości. Jabłka obrać
Ze smakiem i z pasjąprzez diabetyków czy bezglutenowców :) Okazuje się, że jednak istnieją wartościowe łakocie <3 Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem. Składniki (na tortownicę max 24cm) : 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 100 g mielonych migdałów 5 jajek 4-5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego) 100 g masła(...)Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem. Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na kilka minut. Studzić na kratce. Ps. Cukier puder został użyty tylko do dekoracji, na potrzeby zdjęcia
Ze smakiem i z pasjązabieracie się za pieczenie? ;) Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm: ciasto: 400 g mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła 100 g cukru masa serowa: 0,5 kg sera mascarpone 0,5 kg gładkiego twarożku 1 kisiel cytrynowy w proszku 100 g miękkiego masła 100 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego(...)godzinę do zamrażarki lub na trochę dłużej do lodówki. Po tym czasie jedną część zetrzeć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Białka oddzielić od żółtek. Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, Cały czas miksując dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Na końcu wsypać kisiel i jeszcze przez chwilę miksować. Białka ubić na sztywną pianę
Ze smakiem i z pasjąsmaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki 20 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła(...)truskawek Dodatkowo: galarteka wiśniowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Krem
Słodkości i nie tylkozimno jak i na ciepło – można zrobić więcej i resztę na później wstawić do lodówki. Składniki: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 1,5 szklanki mleka 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć lub zastąpić cynamonem) do przybrania: truskawki do przybrania: kostka gorzkiej czekolady listonic(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka zmiksowanych truskawek 1,5 szklanki mleka 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć lub zastąpić cynamonem) do przybrania: truskawki do przybrania: kostka gorzkiej czekolady'; document.write(" "); W rondelku zagotowujemy jedną szklankę mleka wraz ze szklanką zmiksowanych
Poezja smakubrakowało. Postanowiłam go nieco zmodyfikować i... wow. Nam gofry bardzo smakowały. Puszyste gofry Będziemy potrzebować: 2 szklanki mąki 1 szklankę wody ½ szklanki mleka ½ szklanki oleju 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru (można więcej, można mniej, w zależności od upodobań) szczyptę soli Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, wodę, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy(...)stracić za dużo z objętości białek. Gofry pieczemy w nagrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, chociaż same lub tylko posypane cukrem pudrem są równie wyśmienite. Najlepiej w towarzystwie owocowej herbatki lub świeżo wyciskanego soku pomarańczowego. Gofry z tego przepisu są naprawdę leciutkie i puszyste. Gorąco polecam i życzę smacznego
Ratunku obiadciemnej, dobrej jakości czekolady (np. 70% kakao) 200 g masła 1/2 szklanki mleka 1 szklankę mąki tortowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklankę brązowego cukru trzcinowego demerara 1/3 szklanki białego cukru 3 kopiaste łyżki dobrej jakości kakao 3 jajka 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18% Do kremu: 250 g serka mascarpone 4 dojrzałe banany(...)płaskich łyżek cukru pudru (ilość w zależności od upodobań) ok. 1 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2-3 łyżkach wody Do polewy: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki lekko solonego masła orzechowego typu crunchy (z kawałkami orzeszków) Połamaną czekoladę, masło i mleko umieszczamy w rondelku, stawiamy na malutkim ogniu i cały czas mieszając, rozpuszczamy
Ratunku obiadczekoladą i kremem nugatowym oraz polewą kajmakową porcja na tortownicę o średnicy 24 cm Na ciasto potrzebujemy: 200 g dobrej jakości masła + trochę do natłuszczenia tortownicy 180 g brązowego cukru demerara 180 ml ciepłej wody 200 g białej czekolady 1 łyżkę miodu 2 małe opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej(...)mlecznej czekolady 3 kopiaste łyżki masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku (2-3) łyżkach wody Na polewę: 100 ml płynnej śmietanki 36% 5 łyżek brązowego cukru demerara 50 g dobrej jakości masła Dodatkowo: ok. 100 g m&m's z orzechami Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem orzechowym. Studzimy
Ratunku obiad