cukier - 7600 przepisów (strona:69/507)

Pierniczki królewskie z marcepanem 291

przełamany przyprawą  do pierników i marcepan to idealne połączenie. Ja marcepan wprost uwielbiam. Składniki: 100 g mąki pszennej 1 łyżka kakao Emix 70 g zmielonych migdałów 60 g cukru pudru Emix 1 łyżka cukru waniliowego Emix 1 łyżeczka przyprawy do pierników Emix 1 żółtko 90 g margaryny sól szczypta dżem brzoskwiniowy Masa marcepanowa 150 g masy marcepanowej(...)cukru pudru Emix Polewa 0,5 szkl kremówki 50 g miodu 30 g margaryny 150 g czekolady gorzkiej Przygotowanie:  Mąkę i kakao  przesiać. Dodać migdały, przyprawę do piernika, zimną margarynę pokrojoną w kawałki, żółtko, sól, cukry i zagnieść ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować

Ala piecze i gotuje
Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą 521

środku powidła śliwkowe a na górze orzechowa beza. Smaczne i podzielne. Długo zachowują świeżość i idealnie sprawdzają się w świątecznych dniach. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru Emix 125 g margaryny lub masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka powidła śliwkowe Beza orzechowa 200 g orzechów włoskich 80 g cukru 2 białka Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno dać pół łyżeczki powideł śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia się

Ala piecze i gotuje
Racuchy z ananasem 237

małą ilość oleju dzięki wyjątkowej patelni. Racuchy są bardzo puszyste z chrupiącą skórką i rewelacyjnie smakują z dodatkiem ananasa. Składniki: 16 g drożdży suszonych instant sól szczypta 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 szkl letniego mleka 1 jajko ananas w puszce olej do smażenia Rapso cukier puder do oprószenia Przygotowanie:  Do miski z robota przesiać mąkę(...)dodać suszone drożdże, sól, cukry, mleko i jajko. Za pomocą robota wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie dodać pięć plasterków pokrojonego w słupki ananasa, wymieszać  i ponownie odstawić żeby ciasto podrosło. Smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Usmażone racuchy przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia

Ala piecze i gotuje
Pączki z nadzieniem kokosowym 150

przeszkadza raz w roku poszaleć z kaloriami można.  Składniki: 450 g mąki pszennej 50 g kokosu 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka esencji waniliowej Lukier sok z połówki cytryny cukier puder olej do smażenia kokos do posypania krem kokosowy ala nutella Przygotowanie:   Do naczynia(...)wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąkę, kokos, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową. Przerobić ciasto, dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje-około 20 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić

Ala piecze i gotuje
Pączki 185

roku oczywiście też zagoszczą w tłusty czwartek na moim stole.  Składniki: 0,5 kg mąki plus mąka do podsypania 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka esencji waniliowej Lukier sok z połówki cytryny cukier puder olej rzepakowy do smażenia   mieszanka kandyzowana powidła śliwkowe lub konfitura(...)róży Przygotowanie: Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać  i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąkę, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową. Przerobić ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencję -około 20 min. Ciasto

Ala piecze i gotuje
Mini tarty z orange curd 214

Przynajmniej mam na talerzu. Kruche,kakaowe mini tarty z orzeźwiającym orange curd i bitą śmietaną. Moje kubki smakowe szalały. Składniki: 15 dag margaryny 30 dag mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kakao Orange curd 30 g margaryny 80 ml soku z pomarańczy 2 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru Bita śmietana(...)kremówki 1,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki dajemy do misy z robota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 minutach wyjąć babeczki

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 227

sezonie jest obowiązkowy. Na górze chrupiąca kruszonka, pachnąca kawa latte i tylko słoneczka brakuje żeby sobie usiąść w altance. Składniki: Ciasto drożdżowe 350 szkl mąki pszennej 100 g cukru 0,5 szkl mleka 50 g margaryny lub masła 2 jajka 30 g drożdży sól szczypta Kruszonka 150 g mąki pszennej 75 g cukru 90 g margaryny lub masła 2 łodygi(...)rabarbaru truskawki Przygotowanie:   Mleko lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odłożyć do poruszania. Mąkę przesiać dodać cukier, roztopioną margarynę, jajka, zaczyn drożdżowy, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną przełożyć ciasto i ponownie odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Ułożyć pokrojony rabarbar

Ala piecze i gotuje
Gofry jogurtowe 274

sztuk dla nas dwoje. Gofry wyszły chrupiące i smaczne, dały nam namiastkę nadmorskich wspomnień ze spacerów z gofrem w dłoni. Nie lubię bardzo słodkich gofrów, więc posypałam gofry delikatnie cukrem pudrem, nie mogłam już znaleźć w szafce frużeliny jagodowej , więc posypałam gofry jagodami, które jeszcze są w zamrażalniku. Gofry jogurtowe z cukrem pudrem i jagodami   1 szklanka jogurtu greckiego(...)szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju 1 jajk0 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli Żółtko oddzielamy od białka, ubijamy białko na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko przekładamy do miski, dodajemy jogurt grecki, wodę, cukier puder oraz olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cupcakes al tiramisu 192

mąki ziemniaczanej- jeśli nie lubisz piaskowego to użyj samą mąkę pszenną 200 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3  jajka (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone(...)śmietany 36% 2-3 ły ż ki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta. Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijając) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić

Mia Cucina Sofieta
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 199

Polecam bardzo! Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny Składniki na torownicę 22 cm Ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny Kasia 120 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300 g grubo siekanych orzechów włoskich 175 g cukru 2 łyżki miodu 20 g masła lub margaryny Kasia(...)cytryny Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. W tym czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe. Do garnka o grubym dnie(u mnie typu Zepter) wsypujemy 100 g cukru i 2 łyżki wody i gotujemy karmel, uważamy aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. W innym garnuszku gotujemy razem: śmietanę, masło, 75 g cukru, miód i sok z cytryny. Doprowadzamy

Mia Cucina Sofieta
Bavarese z brzoskwiniami 235

dość prosty, a efekt końcowy wprost zniewalający. W smaku bavarese przypomina lekką piankę, wprost rozpuszczającą się w ustach. Takie zimne ptasie mleczko. Podstawą bavarese jest krem angielski z jajek, cukru, wanilii i mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym może być: pure z owoców, czekolada lub kawa. Podstawowe bavarese jest wyłącznie waniliowe, podawane(...)Przepis znalazłam w książce ”Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni” DeAgostini. Polecam serdecznie) Bavarese z brzoskwiniami Składniki na ok 1 lt kremu 4 żółtka 100 g cukru 300 gr pure z brzoskwiń 250 ml mleka ½ torebki cukru waniliowego 250 ml śmietany 36% 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy 12 gr żelatyny w płatkach Przygotować pure

Mia Cucina Sofieta
Tarta z grzańcowymi gruszkami 184

czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone: kora cynamonu, goździki, imbir, kardamon, ziarna jalowca,anyz i kminek) 80 g cukru 1 pomarańcza biologiczna( skórka i sok) Do garnka wlewamy wino, cukier, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy gruszki ze skórki, zostawiamy ogonki i zanurzamy w gorącym winie. Gruszki(...)uprzednim odcedzeniu przypraw) gotujemy aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Przygotowanie ciasta ( następny dzień) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g krupczatki 90 g cukru pudru 220 g zimnej kasi/masła 2 żółtka 30 ml lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek

Mia Cucina Sofieta
Marysieńka 162

wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji. To pierwsze, ale nie ostatnie ciasto tej tajemniczej Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy: • 4 jajka • 90 g cukru • 2 łyżki kakao • 3 pełne łyżki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy mąkę(...)pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C, ok 30 minut. Po przestudzeniu, kroimy placek wzdłuż, na 2 części. Blat orzechowy: • 150 g orzechów włoskich • 3 białka • 120 g cukru • 1 łyżka miodu płynnego • pół łyżki mąki pszennej • pół łyżki mąki ziemniaczanej Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następine posiekane orzechy i pozostałe składniki. Wylewamy do formy

Mia Cucina Sofieta
Strucla makowa 284

żółtka ·          30 g świeżych drożdży lub 14 g suchych ·          4 łyżki cukru ·          1 łyżka oleju ·          3/4 łyżeczki soli(...)łyżka spirytusu ·          1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)   Masa makowa: ·          500 g maku ·          200 g cukru ·          100 g rodzynków

Mia Cucina Sofieta
Sernik stracciatella 142

kruche ciasto: v   200 g mąki pszennej v   200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) v   250 g masła ( z lodówki) v   120 g cukru pudru v   2 żółtka v   1 jajko v   1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie serowe:  v   600 g serka ricotta(...)cukru  v   1 jajko  v   1 czubata łyżka proszku budyniowego( u mnie mączka ryżowa)  v    90 g groszku czekoladowego( z gorzkiej czekolady)  v   ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny  v   ½ laski waniliowej (ziarenka) Składniki na lukier:  v  1 lub 2 łyżeczki soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko

Mia Cucina Sofieta