dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie. Deser truskawkowy Składniki: 7 sztuk okrągłych biszkoptów 180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru) 250g mascarpone 50g białej czekolady 100g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: - na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek(...)umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku, ale taki lubimy) - kilka łyżek musu wylać na pokruszone biszkopty tak, by lekko je przykryć - białą czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej
Smakołyki Berenikipopołudniowej herbaty lub kawy. Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu 25g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 150-200g truskawek kruszonka 80g mąki pszennej 40g masła 40g cukru pudru Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę(...)pokojową - mleko podgrzać, drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, zalać ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia - masło rozpuścić i ostudzić - mąkę przesiać, dodać sól, pozostały cukier, roztrzepane żółtko i wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni - dodać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut - ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu
Smakołyki Berenikifotelu, wezmę dobrą książkę i rokoszować się będę ciastem. Na przykład taki, jak to: LENIWY DROŻDŻOWY Z GRUSZKĄ I POWIDŁAMI. (ciasto zwyczajne; dodatki-inwencja własna;) szklanka cukru kilka kropli esencji waniliowej 4 roztrzepane jajka kostka drożdży 3/4 szklanki oleju 4,5 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka kruszonka: kostka zimnej margaryny szklanka cukru 2 szklanki(...)mąki dodatkowo: kilka dużych gruszek powidła śliwkowe odrobina cukru W misce umieściłam kolejno: - pokruszone drożdże - cukier - esencja waniliowa - roztrzepane jajka - oliwa - mleko - przesiana mąka. Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam do formy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę. Rozłożyłam na owocach, posypałam
W kuchni Karmel-itkitrafiła? Zresztą, zakupy nie są niczym ambitnym i satysfakcjonującym. Wolałam dać coś od serca. ANANASEK. (autorski; inspiracja z zewnątrz, z cukierni.) kakaowy biszkopt: 4 jajka 200 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki kakao Oddzieliłam białka od żółtek i ubiłam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodałam cukier(...)chwilę zostawiam go w piecu, żeby nie upadł, po czym wyjmuje i zostawiam, aby dobrze wystygł. krem: 1/2 litra mleka łyżka mąki 1 budyń śmietankowy 4 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny Ugotowałam budyń wg przepisu na opakowaniu. Zostawiłam do wystygnięcia, mieszając co jakiś czas, aby nie powstał "kożuch". Kiedy był już całkowicie zimny, utarłam margarynę, a ciągle
W kuchni Karmel-itkimała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą(...)połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dosypując pod koniec ubijania szklankę cukru. Musi powstać lśniący, gęsty kogel - mogel. Śmietanę ubiłam z olejkiem, cukrem waniliowym, budyniem (proszek). Połączyłam masę z ubitymi białkami, dodając białka porcjami i mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Dokładnie wymieszaną
W kuchni Karmel-itkimała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą(...)połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dosypując pod koniec ubijania szklankę cukru. Musi powstać lśniący, gęsty kogel - mogel. Śmietanę ubiłam z olejkiem, cukrem waniliowym, budyniem (proszek). Połączyłam masę z ubitymi białkami, dodając białka porcjami i mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Dokładnie wymieszaną
W kuchni Karmel-itkiSzybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". /źródło: sieć;/ 220g miękkiego masła 280g wiórków kokosowych 280g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 1,5 szklanki cukru pudru kogel - mogel: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec 1/3 z podanej ilości cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem i mieszamy z wiórkami(...)kokosowymi. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Dodajemy do niego porcjami sypką mieszankę, miksując. W ostateczności musi powstać sypka, grudkowa masa na kształt "piasku". Do masy delikatnie dodajemy pianę z białek i dokładnie łączymy. Powstanie bardzo lepka, ciężka masa, co jest dobrą oznaką. Natłuszczoną i wysypaną bułką tartą średnią tortownicę wypełniamy ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
W kuchni Karmel-itkiZmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 jajka 200ml maślanki 110g masła szczypta soli Masło roztapiam w rondelku i zostawiam do ostygnięcia. Mąkę, kakao, proszek, sól(...)cukier przesiewam razem do miski. Mieszam wraz z przyprawą do piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie powinno być gładkie). Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą
W kuchni Karmel-itkiczymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli(...)rodzynków 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto : Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczam z olejem, studzę. Do miski przesiewam mąkę, robię zagłębienie, gdzie dodaję utarte i wyrośnięte drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone
W kuchni Karmel-itkiCzęsto robię też to nieświadomie. I właśnie tak oto było z poniższą "Zebrą". KAWOWA BABKA 'ZEBRA' Z MAKIEM /po drobnej zmianie;/ 5 jajek 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanka oleju 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy ( pomysł autorski ) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki maku ( pomysł autorski ) 1 cukier waniliowy(...)Jajka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszałam pozostałe składniki (oprócz kakao i maku). Podzieliłam następnie ciasto na dwie części. Do jednej dodałam kakao,a do drugiej mak. Natłuściłam tortownicę lub formę na babkę i wysypałam ją bułką tartą. Na środek formy nakładałam na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam około 1 godzinę w temperaturze
W kuchni Karmel-itkirazu sama sobie zaprzeczyłam. Szkoda mi ich! No, to powstało crumble . CRUMBLE / kruszonka / TRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 3/4 szklanki mąki 1/2 kostki masła 100g płatków owsianych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500-600g mrożonych truskawek 3/4 szklanki cukru 100g płatków migdałowych + cukier do pospania płatki owsiane do kokilek łyżka mąki 4 kokilki natłuszczam i wysypuję łyżką mąki(...)oraz płatkami owsianymi. Z masła, mąki, cukru, proszku i płatków owsianych zagniatam ciasto na kruszonkę. Schładzam je ok. 15 minut. W tym czasie wypełniam kokilki owocami. Połowę płatków migdałowych siekam i mieszam z truskawkami. Następnie posypuję wszystko "pokruszonym" ciastem. Wierzch posypuję cukrem oraz pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę 20-30 minut, aż wierzch się
W kuchni Karmel-itkitego puddingu ponieść ofiarę! CYTRYNOWY PUDDING Z KOKOSEM. /inspiracja: sieć; przepis autorski; zbiór kilku receptur razem wziętych;/ 8 małych ramekinów 3 porządne łyżki masła (ok.80g) 3/4 szklani cukru sok i skórka z 3 cytryn (ok.140 ml) 3 żółtka 3 białka + 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanka mąki 3-4 łyżki wiórków kokosowych 200 ml mleka Ważne(...)wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze! Masło ucieram z cukrem i skórką cytrynową. Dodaję kolejno jajka, wciąż ucierając. Następnie dosypuję przesianą z proszkiem mąkę i łączę wszystko przy pomocy miksera. Wlewam sok z cytryn, mieszam. Dodaję mleko i wiórki, mieszam. Białka ubijam na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, co spowoduje, że piana będzie gęsta, zwarta, sztywna
W kuchni Karmel-itkiwięc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy, cienki klinek. TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt : 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier do jego wyczerpania tak, aby piana była sztywna i lśniąca. Następnie(...)patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę na 2-3 blaty, w zależności od zapotrzebowania. masa straciatella: 6 serków Danio Straciatella* 6 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru Żelatynę z cukrem rozpuszczam w gorącej wodzie tak, aby dało się ją rozpuścić, ale jednocześnie w jak najmniejszej wymaganej do tego ilości. Kiedy ostygnie, mieszam z serkami. Zostawiam
W kuchni Karmel-itkiowych... W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle jakiej okazji. W oryginale, jak wiadomo, przełożenie, czyli biały krem powstaje z kremówki, serka typu Philadelphia, masła i cukru. Myślicie, że u mnie było tak pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razu rzucam się na głęboką wodę i kombinuję z kremem! Powstała masa sernikowa(...)nikt już nie o tym pamiętał. RED VELVET CAKE Z KREMEM SEROWYM. /ciasto - przepis stąd ; krem - inwencja własna;/ spody: 250 g masła, bardzo miękkiego 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 g kakao 1 szklanka
W kuchni Karmel-itkipodobnie jak ser wiaderkowy do serników. Nic więcej, tylko od razu zabrałam się do dzieła. SERNIK "BAKUSIOWY". /przepis autorski;/ blaszka ok. 23x30 cm ciasto: szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostka masła kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatam ciasto i na 30 minut odstawiam do lodówki. Następnie wylepiam(...)suchą blaszkę. masa serowa: ok. 800-1000g serka homogenizowanego "Bakuś" 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + 3 pozostałe od ciasta 2 szklanki mleka kilka kropel aromatu waniliowego 3/4 szklanki oleju 3 waniliowe budynie (proszek) Ser ucieram z cukrem, żółtkami, budyniem, cukrem, aromatem waniliowym. Cienkim strumieniem wlewam olej. Dokładnie miksuję na wolnych obrotach. Białka ubijam na sztywno
W kuchni Karmel-itki