musem truskawkowo - czekoladowym. Do przygotowania panna cotty potrzebowałem: 250 ml kremowej śmietany 30%, 300 ml mleka pełnego (3,2%), 1 laski wanilii, 1 łyżki rumu malibu, 80 gram cukru trzcinowego, 3 łyżeczek żelatyny, 10 sztuk mrożonych truskawek, wody, masła, tabliczki mlecznej czekolady. Do niewielkiego rondla dodałem 250 ml kremowej śmietany 30% oraz taką samą ilość pełnego mleka (3,2%). Laskę(...)filiżanki i dodałem do nich 2 łyżki ciepłej wody i odstawiłem do namoknięcia. Śmietanę z mlekiem i wanilią zacząłem powoli podgrzewać na wolnym ogniu. Dodałem do rondla 80 gram cukru trzcinowego i całość dalej podgrzewałem, delikatnie mieszałem, aby cukier się rozpuścił. Do ciepłej śmietany dodałem łyżkę rumu malibu. Po roztopieniu się cukru delikatnie zwiększyłem ogień i całość nadal podgrzewałem, często
Wyprawy kulinarnecieszyły się wielkim powodzeniem. Moja najmłodsza Córcia wyjada je łyżeczką, tak same bez dodatków. Dla wielbicieli pierników, ciasteczek korzennych, będzie to rozkosz dla podniebienia. Pyszne, gęste powidła bez dodatku cukru , w połączeniu z przyprawą piernikową Kotanyi (dla mnie jest to idealna przyprawa, bardzo intensywna i co najważniejsze bez dodatku cukru), dosłodzone ksylitolem, wówczas wydobywa się pełnia aromatu. Polecam bardzo gorąco(...)Składniki: - 1,5kg gotowych, wysmażonych powideł bez dodatku cukru - 1 łyżeczka przyprawy korzennej bez cukru (u mnie Kotanyi) lub innej - 2 łyżki ksylitolu (lub dowolnie) Do wysmażonych powideł (najlepiej jeszcze letnich) dodać przyprawę piernikową, dosypać ksylitol i dokładnie wymieszać. Można lekko podgrzać ale nie trzeba, słoiczki będą jeszcze pasteryzowane. Gotowe powidła nałożyć do przygotowanych słoiczków. zakręcić i spasteryzować
Smaczne Zdrowegorącym piecu 200-230 stopni C... SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 320 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 5 żółtek schłodzonych - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki maślanki - plus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut(...)jabłek - 50 g cukru brązowego - 100 g cukru białego - cukier waniliowy - cynamon, kardamon, odrobina skórki z cytryny Jabłka kroimy na plasterki, mieszamy z w/w składnikami. Ciasto rozwałkuj na duży blat, na środku ułóż jabłka. Boki ciasta zawiń energicznym ruchem. Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piecu w temp. 220 stopni C. Czas pieczenia: 45-55 minut. Ciasto było po prostu
SMYKWKUCHNIkruszonką, coś bez czego w sezonie śliwkowe nie możemy się obejść i bardzo często je robimy :) Składniki: Ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki cukru - 250 g margaryny - 6 jajek - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka - 150 g margaryny - 10 łyżek cukru - 8 łyżek mąki pszennej oraz 1 kg śliwek Przygotowanie(...)Składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec cały czas mieszając dolewamy gorącą roztopioną margarynę. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, na nie układamy skórką do dołu umyte i wydrylowane śliwki. Kruszonkę wyciągamy
Zainspirowana w kuchnisię powstrzymać, żeby nie sięgnąć po kolejny kawałek. Polecam, nie tylko na imieniny. Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki(...)jasne (np cytrynowe) 1 łyżka masła Masa budyniowa: 0,5 l mleka 0,5 szklanki cukru p 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżki masła 2 łyżki wody Do posypania: płatki migdałowe / wiórki kokosowe / skórka pomarańczowa Wykonanie: Formę 40x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić
Sto kolorów kuchniBiszkopt : 5 jajek 160 g cukru 100 g maki 45 g maki ziemniaczanej lub opakowanie kislu szczypta soli Oddzielamy zoltka od bialek Bialka ubijamy na sztywna piane Do bialek dodac stopniowo cukier, maki i szczypte soli Wszystko mieszamy az uzyskamy sztywna piane Do formy wylozonej papierem wlewamy ciasto Wstawiamy(...)rzucamy na ziemie Spowrotem wkladamy do piekarnika uchylonego i tam pozostawiamy do ostygniecia Masa: 250 g smietany kremowki ( 36%) 250 g serka mascarpone 3 lyzki cukru pudru Smietane ubijamy Do miski wrzucamy serek mascarpone i mieszmy go z cukrem pudrem Do serka wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem
Klaudynkowa kuchniazjeść bez użycia talerzyka. Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego herbatnika. Ciasto piankowe na herbatnikach Składniki: 230g serka homogenizowanego naturalnego 120g śmietanki 30% 4 białka 90g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody 20 herbatników Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie całe herbatniki (każdy herbatnik(...)serkiem - 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, gdy napęcznieje, podgrzać przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej, wymieszać - 2 białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 45g cukru - do lekko ostygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitych białek, wymieszać - żelatynę dodać do reszty ubitych białek, krótko zmiksować, białka połączyć z masą serową, mieszając lub krótko miksując (UWAGA - białka
Smakołyki Berenikizobaczył, że dodaję szpinak, to nawet okruszka nie chciał :) Tak więc ciasto uszczęśliwiło moich bliskich, im bardzo smakowało. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX ) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan(...)owoce do dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne) Wykonanie: Szpinak rozmroziłam i odcisnęłam na sitku. Jajka zmiksowałam z cukrem. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlałam olej, potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączyły, wyłączyłam mikser, do ciasta wyłożyłam odciśnięty szpinak i wmieszałam go łyżką. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy
Blondynka Gotujeupieczeniu samo ciasto było trochę "nijakie" :) więc przełożyłam powidłami, dodałam bitą śmietanę, wierzch oprószyłam kawą i wyszło pyszne i efektowne ciasto. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 4 jajka 60 g miękkiej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl mleka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta soli powidła śliwkowe Bita śmietana 300 ml zimnej kremówki 1,5 łyżki(...)cukru pudru Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuścić kawę i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać miękką margarynę i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miksując na średnich obrotach dodawać do masy jajecznej na przemian z zimnym mlekiem z kawą. Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć
Ala piecze i gotujecałej sytuacji był mój łasuch gdyż dostał po łapach gdy próbował skubnąć kawałek ciasta:) Składniki: ciasto: 4 jajka szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia olejek waniliowy szklanka cukru masa: margaryna budyń czekoladowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 0,5 l mleka Wykonanie: Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Margarynę ucieramy z cukrem na puch. Budyń gotujemy na mleku i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Ostudzony budyń dodajemy stopniowo do utartej margaryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ostudzone ciasto dzielimy na 3 krążki i przekładamy je masą. Resztą masy obkładamy brzegi
ciastkarnia na kruchym spodziedomu. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, przepis polecam wszystkim:) Składniki: 500 g mąki 2 jajka 250 g margaryny łyżeczka cukru 50 g drożdży 2 łyżki śmietany kwaśnej szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Rozpuścić drożdże z cukrem i śmietaną. Mąkę wyspać na stolnice dodać roztopione drożdże i margarynę(...)trójkąty. Na koniec każdego trójkąta ułożyć trochę marmolady lub dżemu i zwinąć. Gotowe rogale należy ułożyć na brytfankę i piec w 180 stopniach 20 min. gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 kieliszki ajerkoniaku Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i żółtka(...)pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Mleko gotujemy. Gdy zawrze należy dodać mąki i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Gotową masę chłodzimy. Ucieramy margarynę z cukrem na biały puch. Dodajemy stopniowo ajerkoniak z ostudzonym budyniem. Gotową masę przekładamy biszkopt i dekorujemy według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziejeden na święta dla rodziny:) jak szaleć to szaleć:D Składniki: 0,5 kg mąki 12,5 dag miodu płynnego 2 jajka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru opakowanie przyprawy do piernika łyżka kakao lukier: 2 białka 15 dag cukru pudru barwinki spożywcze Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Następnie je rozwałkować na cienko i wyciąć(...)boczne mniejsze ściany i 7 na 11,5 i 9,5 ściany wyższe:. Podstawa 20 cm na 18 cm. Lukier tworzymy z białek wymieszanych z cukrem pudrem. Lukier do dekoracji musi być bardzo gęsty żeby nie rozpłynął się więc jeżeli po dodaniu podanej przez mnie ilości cukru dalej jest lejący dodaj o więcej:) Udanej zabawy
ciastkarnia na kruchym spodzieproporcjach podanych dla was po niżej. Tym samym wracam do pieczenia, jutro możecie się spodziewać przepisu na sernik i keksa świątecznego. składniki: ciasto: 2 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek masa: budyń czekoladowy kostka margaryny tabliczka czekolady gorzkiej 3/4 szklanki cukru 0,5 l mleka. Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier z żółtkami(...)koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Gotujemy budyń. Ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy ostudzony budyń. Na sam koniec dodajemy rozpuszczona czekoladę. Gotową masą przekładamy biszkopt. Dekoracja według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie