szybkość przygotowania oraz niewielka ilość składników potrzebnych do wykonania. Bardzo Wam polecam. Składniki: 60 g masła 100 g orzechów włoskich 100 g biszkoptów typu fingers 1 łyżka brązowego cukru 600 g kremowego serka (typu soft cheese Philadephia) 300 g karmelu (lub mleka skondensowanego w puszce, wcześniej ugotowanego) 3 jajka 15 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 50 g posiekanych(...)grubo orzechów łączymy z rozkruszonymi biszkoptami, cukrem brązowym i roztopionym masłem. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy (średnica 20 cm), wysmarowanej masłem. Ugniatamy i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Serki kremowe razem z 130 g karmelu i 1 łyżką cukru pudru umieszczamy w misie miksera i ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy jajka, ucieramy. Pod koniec ucierana dodajemy
Made By Mom And Sonblenderze, dodać stopione masło i sypkie cappuccino. Masę wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa cappuccino: 40g mąki kukurydzianej, 2 żółtka, 50g cukru, 250ml mleka, 2 łyżki cappuccino, 1 banan. W mleku rozpuścić mąkę, cukier i kawę, gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać żółtka, dokładnie(...)utrzeć. Banana obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na ciasteczkowym spodzie. Na wierzchu wylać masę kukurydzianą. Beza: 2 białka, 50g cukru. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżką tworząc "języczki". Piec około 10 minut w temp. 190st. Ostudzić. Inspiracja: Pin-up cake
Z miłości do słodkościgościem na naszym stole. Wspaniałe. Bardzo Wam polecam. Składniki: 75 g rodzynek 125 ml piwa Guinness + 6 łyżek 150 g masła 125 g mąki 50 g czekolady 125 g cukru 3 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalewamy 125 ml piwea Guinness i odstawiamy na około 2 godziny. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo(...)patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Gorące polewamy 6 łyżkami piwa Guinness a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Uważamy by nie ucierać za długo, bo może nam sie krem zwarzyć. Na wystudzone ciasto
Made By Mom And Sontłustoczwartkowym obżarstwie. Moje biurowe łasuchy pozamawiały sobie różnego rodzaju pączki. Tak więc na liście życzeń znalazły się: pączki z nadzieniem różanym, pączki z advocaatem, pączki bez nadzienia posypane cukrem pudrem a także doughnuts'y. Właściwie wszystkie wyżej wymienione rodzaje można przygotować z jednego podstawowego przepisu, który prezentuję poniżej. Potrzebujemy (na około 30 pączków): - 70 ml oleju kokosowego lub miękkiego masła(...)letniego mleka - 820 g mąki pszennej tortowej - 10 g suszonych drożdży - 115 g cukru - 2 jajka - 1 żółtko - 0.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja dodaje pastę waniliową) - 0.5 łyżeczki soli - 1 litr oleju do smażenia (np. arachidowego) Na początku mieszamy olej kokosowy lub miękkie masło z mlekiem. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz drożdże. W jeszcze innej misce
W mojej holenderskiej kuchniwersję serniczka, w którym ciężki twaróg zastępuję lekką, kremową ricottą. Potrzebujemy: Na spód: - 125 g mąki pszennej - pół łyżeczki soli - 50 g ricotty - 50 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru - masło - do wysmarowania tortownicy - mąkę - do oprószenia tortownicy Na masę serową: - 450 g ricotty - 100 g cukru pudru - 25 g mąki pszennej - 2 jajka - szczyptę soli - 60 ml soku(...)cytryny - pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej - 100 g truskawek - cukier puder - tortownicę o średnicy +/-16cm Nagrzewamy piekarnik do 225 stopni. Mieszamy wszystkie składniki na spód, do momentu uzyskania jednolitej masy. Smarujemy masłem tortownicę, lekko oprószamy mąką i wyklejamy jej dno masą na spód. Przy pomocy miksera mieszamy wszystkie składniki na masę serową. Powstałą masę
W mojej holenderskiej kuchniakurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków. Appelflap to trójkątne ciasteczko z ciasta francuskiego, wypełnione mieszaniną jabłek, rodzynek, cukru i cynamonu. Gdy tak jedliśmy te nasze ciasteczka, Maciek spytał czy umiałabym coś takiego sama zrobić w domu. Pffff... pomysłałam sobie, cóż to wogóle za pytanie??? Wracając do domu zahaczyliśmy(...)się w niezbędne produkty, a po powrocie zabrałam się za robienie appelflap'ów. Potrzebujemy (na 4 porcje): - 4 kwadraty z ciasta francuskiego (+/-13x13cm) - 1 jabłko - garść rodzynek - łyżka cukru + odrobina do posypania appelflap'ów - łyżeczka cynamonu Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Obieramy jabłko. Wycinamy środek. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy rodzynki, cukier oraz cynamon i dokładnie mieszamy
W mojej holenderskiej kuchnisłodką bezą... Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to ciasto! Kruche ciasto: 5 żółtek, 350g masła lub margaryny, 4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 400g wypestkowanych wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu), 2 łyżeczki kakao. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier(...)dodać kakao, zagnieść. Na dno blaszki o wym. 23x33cm wyłożyć ciemne ciasto, a następnie jedną jasną część ciasta. Równomiernie rozłożyć odsączone wiśnie. Piana: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Stopniowo dodawać cukier. Sztywną pianę rozsmarować na wiśniach. Na wierzchu pokruszyć ostatnią część ciasta. Piec około 50 minut
Z miłości do słodkościkwestii trafiła w dziesiątkę! Moje zdjęcia nie są takie cudne jak Kuchnia waniliowa ale deser jak zapewne tak samo pyszny :) Polecam! Składniki: 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 szkl mleka 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka czerwona 1 cukier wanilinowy owoce Żółtą galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wody. Mleko gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem(...)cukrem wanilinowym na puszysta masę. Powoli dolewamy przestudzone mleko. Na koniec dodajemy galaretkę cytrynową. Rozlewamy mleczną galaretkę do pucharków, miseczek czy szklanek. Gdy galaretka stężeje układamy ulubione owoce, ja dodałam jagody i banany. Zalewamy czerwoną galaretką. Pozostawiamy do zastygnięcia
Olikowa kuchniasernik na zimno w sam raz na letnie upały. Składniki na tortownicę 22 cm Jako podkład do ciasta posłużył mi biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru i miskowaci do czasu uzyskania puszystej masy, następnie dodać dwie łyżki mąki(...)już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut Masa jagodowa 200 g jagód 100 g cukru pudru 400 g białego sera 3 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w ¾ szklanki ważącej wody) Jagody, cukier zmiksować blenderem , następnie powstałą masę jagodową połączyłam z serem, na końcu do masy
RAROSSAprzygotowujecie dżemy dodajecie żel fiksy czy robicie metodą tradycyjną? U mnie bywa to różnie gdy mam więcej wolnego czasu wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez dodatków cukrów żelujących. Zdarza mi się również robić dżemy na „szybko” wtedy wystarczy owoce wymieszać z cukrem żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobów J podzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania(...)robię dżem, dziś truskawkowy Przepis na kilo owoców 1 kg truskawek 500 g cukru Opcjonalnie sok z dwóch cytryn ( zaostrzy smak i nada ładny kolor) 1 -Truskawki pozbawić szypułek umyci i osuszyć 2 . Owoce jeżeli są duże pokroić na mieszę części, dodać cukier 3. Można dodać sok z cytryn i wszystko wymieszać 4. Teraz należy truskawki odstawić
RAROSSAChyba najprostsze, ciasto po prostu nie może się nie udać. Potrzebujemy tylko galaretek dowolnego koloru, jogurt, cukier wanilinowy, żelatynę, biszkoptów ewentualnie krakersów lub herbatników, które posłużą jako podkład do ciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr(...)jogurtu naturalnego 2 cukry wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny Z każdej galaretki odsypuję 2 łyżki zalewam to 1 szklaną wrzącej wody i odstawiam do stężenia Gdy galaretki już stężeją, przygotowuje masę jogurtową. Żelatynę rozpuszczam w ¾ szklanki wrzątku, jogurt mieszam z cukrem wanilinowym ( w razie potrzeby można dodać cukier puder) galaretki kroję w kwadraty do daję
RAROSSAjuż robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest smaczne, a budyń w tym cieście smakuje jak krem SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Dowolne owoce Budyń: 1 litr mleka 4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać na stolnicę(...)dodać cukier i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie połowę ciasta rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód prostokątnej blachy. Owoce, rozłożyć równo na cieście. Ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać warstwę owoców. Przykryć kolejną warstwą ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około
RAROSSAjuż było podstawą do placka z malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko(...)Przygotowanie : Masa jabłkowa : jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. . Tak . przygotowane . jabłka . zdjąć . z . ognia . dodać . bułkę . tartą, . cynamon . wymieszać. Odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły w tym czasie przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść (w czasie wyrabiania może się tak zdarzyć że trzeba będzie dodać więcej maki
RAROSSAgruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe z cukrem 500 ml mleka 3 gruszki Ponadto karmelizowane gruszki 5 gruszek 4 łyżki masła(...)łyżek cukru Opcjonalnie przyprawy korzenne. Gruszki obieramy, przekrajmy na pół usuwamy gniazda nasienne . Rozgrzewam masło, do rozpuszczonego masła dodajmy cukier przyprawy korzenne, chwile podgrzewam aż zaczną się karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce dusić około 5 minut, aż ładnie się przyrumienią. Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć
RAROSSAustach. składniki ( na tortownicę o śr. ok. 24 cm) Spód 300 g pierniczków 100 g stopionego masła Masa cytrynowa 500 g serków homogenizowanych 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru pudru Masa kokosowa 500 g Serka Mascarpone 2 łyżki żelatyny 10 łyżek likieru kokosowego 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie S pód Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem(...)tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło. Masa cytrynowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa cytrynowa zacznie tężec wylać na schłodzone pierniczki, i wstawić do lodówki. Masa kokosowa Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody. Serek
RAROSSA