cukier - 7600 przepisów (strona:99/507)

DŻEM TRUSKAWKOWY 140

przygotowujecie dżemy dodajecie żel fiksy czy robicie metodą tradycyjną? U mnie bywa to różnie gdy mam więcej wolnego czasu wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez dodatków cukrów żelujących. Zdarza mi się również robić dżemy na „szybko” wtedy wystarczy owoce wymieszać z cukrem  żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobów J podzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania(...)robię dżem, dziś truskawkowy Przepis na kilo owoców 1 kg truskawek 500 g cukru Opcjonalnie sok z dwóch cytryn ( zaostrzy smak i nada ładny kolor) 1 -Truskawki pozbawić szypułek umyci i osuszyć 2 . Owoce jeżeli są duże pokroić na mieszę części, dodać cukier 3.  Można dodać sok z cytryn i wszystko wymieszać 4. Teraz należy truskawki odstawić

RAROSSA
GALARETKOWIEC 147

Chyba najprostsze, ciasto po prostu nie może się  nie udać. Potrzebujemy tylko galaretek dowolnego koloru, jogurt, cukier wanilinowy, żelatynę, biszkoptów ewentualnie krakersów lub herbatników, które posłużą jako podkład do ciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr(...)jogurtu naturalnego 2 cukry wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny Z każdej galaretki odsypuję 2 łyżki zalewam to 1 szklaną  wrzącej  wody i odstawiam do  stężenia   Gdy galaretki już  stężeją, przygotowuje masę jogurtową. Żelatynę rozpuszczam w ¾ szklanki wrzątku, jogurt mieszam z cukrem wanilinowym ( w razie potrzeby można dodać cukier puder) galaretki kroję w kwadraty do daję

RAROSSA
PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM WEDŁUG SIOSTRY ANIELI 1288

już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest smaczne, a budyń w tym cieście  smakuje jak krem SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Dowolne owoce Budyń: 1 litr mleka 4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać na stolnicę(...)dodać cukier i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie połowę ciasta rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód prostokątnej blachy. Owoce, rozłożyć równo na cieście. Ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać warstwę owoców. Przykryć kolejną warstwą ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około

RAROSSA
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 217

już  było  podstawą do  placka z malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko(...)Przygotowanie : Masa jabłkowa : jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. . Tak . przygotowane . jabłka . zdjąć . z . ognia . dodać . bułkę . tartą, . cynamon . wymieszać. Odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły w tym czasie  przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść (w czasie wyrabiania może się tak zdarzyć że trzeba będzie dodać więcej maki

RAROSSA
CIASTO Z GRUSZKAMI KARMELIZOWANYMI 152

gruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe z cukrem 500 ml mleka 3 gruszki Ponadto karmelizowane gruszki 5  gruszek 4 łyżki  masła(...)łyżek cukru Opcjonalnie przyprawy korzenne. Gruszki obieramy, przekrajmy na pół usuwamy gniazda nasienne . Rozgrzewam masło, do rozpuszczonego masła dodajmy cukier przyprawy korzenne, chwile podgrzewam aż zaczną się karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce  dusić około 5 minut, aż ładnie się  przyrumienią.  Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta  zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć

RAROSSA
CYTRYNOWO KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO 265

ustach. składniki ( na tortownicę o śr. ok. 24 cm) Spód 300 g pierniczków 100 g stopionego masła Masa cytrynowa 500 g serków homogenizowanych 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru pudru Masa kokosowa  500 g Serka Mascarpone  2 łyżki żelatyny 10 łyżek likieru kokosowego 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie S pód Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem(...)tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło.   Masa cytrynowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa cytrynowa zacznie tężec wylać na schłodzone pierniczki, i wstawić do lodówki. Masa kokosowa Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody. Serek

RAROSSA
KREM BUDYNIOWY 162

też wygląda i smakuje w babeczkach, lub deserach. Idealny do dekorowania tortów. Składniki  500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat *250 g masła Wykonanie Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli

RAROSSA
CIASTO CYTRUSOWE 184

zrobienia ciasto, na przekór obecnej porze roku pachnące wiosenną świeżością.    Składniki forma(  25 cm  x 10 cm ) Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do  pieczenia parę kropel aromatu cytrynowego Starta skórka z ulubionych  cytrusów, ja użyłam; 1 łyżeczka startej(...)skórki cytryny 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy Polewa Szklanka jogurtu naturalnego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny aromat cytrynowy łyżeczka mieszanki skórek z cytrusów Owoce dokładnie umyci  wyparzyć  a następnie zetrzeć skórkę na tarce (można także zetrzeć skórkę  pozostałą po owocach) Ciasto Białka oddzielić od złotek

RAROSSA
SERNIK ANIELSKI MIX 278

serniku po prostu rozpływały się w ustach. W sam raz na zbliżające się święta. Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pól szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła Masa serowa 1 kg białego sera 20 dag masła 30 dag cukru 6 żółtek 2 budynie waniliowe ulubiony aromat opcjonalnie bakalie Ponadto   20 sztuk(...)przygotowaną blaszkę Masa serowa Z 8 białek (2 białka z ciasta oraz 6 z masy serowej) ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć  na puch, żółtka cukier oraz cukier waniliowy i aromat zmiksować na kogiel mogiel dodać do  masła i dokładnie połączyć. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ser i budyń. Na końcu do masy

RAROSSA
TORCIK PIERNIKOWY 117

piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony bitą śmietaną i suszonymi śliwkami. Składniki (blacha 20x20 cm) Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka kakao Ponadto 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany 30 dag śliwek suszonych 2 kieliszki(...)alkoholu. Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao  i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto

RAROSSA
MURZYNEK 437

Smaczne puszyste i wilgotne ciasto, które zawsze się udaje. składniki 2 szklanki mąki 1, 5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g kostka masła 2 łyżeczki proszku dopieczenia torebka cukru waniliowego 4 jajka Wykonanie Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół

RAROSSA
BABKA 176

babka przygotowana jest z proszku do pieczenia ale jest równie smaczna i przede wszystkim ekspresowa. SKŁADNIKI Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier Łyżka kwaśnej śmietany 4-5 łyżek cukru pudru parę kropel ulubionego aromatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Ciasto Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę  Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,  następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną  pianę

RAROSSA
ROLADA TRUSKAWKOWA 126

Puszysta rolada biszkoptowa, w której krem zastąpiony został świeżymi truskawkami. SKŁADNIKI 300 g truskawek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji ; Tabliczka białej czekolady 2-3 truskawki Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć pokroić w plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden plasterek truskawek(...)powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około

RAROSSA
Naleśniki w kształcie pancakes z domowymi powidłami śliwkowymi 136

naturalną reakcją na zbliżanie się do prawdy. Pema Chodron Składniki: Naleśniki: 1.5 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej pszennej i pełnoziarnistej z orkiszu) 1 i 3/4 szklanki mleka sojowego 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 3 łyżki oleju (w przypadku posiadania nieprzywierającej patelni, w razie jej braku - 1 łyżka oleju wystarczy, reszta pójdzie na smażenie) Konfitura: Pół kilograma czerwonych śliwek 2 łyżki cukru(...)trzcinowego nierafinowanego woda Przyprawy: sól Przygotowanie:      Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i olej. Mieszamy bardzo dokładnie, aby w masie nie było żadnych grudek. Konsystencja ciasta powinna być płynna, lecz gęstsza niż na zwykłe naleśniki. Ciasto nabieramy łyżką i wylewamy na rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez w zależności

Weganizm infantylny
Ciasto z jabłkami i malinami 131

pełnoziarnistych: pszennej, żytniej i z orkiszu w równych proporcjach) + 1 łyżka do kruszonki Pół szklanki płatków owsianych (niebłyskawicznych) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 łyżeczek cukru trzcinowego nierafinowanego + 1 łyżka do kruszonki 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki oleju rzepakowego + 1 łyżka do kruszonki 1/4 szklanki wody 3 małe jabłka + 2 małe do musu duża(...)łyżeczka przyprawy korzennej   szczypta soli   Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę korzenną, cukier i sól. Dodajemy do tego olej i wodę. 2 obrane i starte na tarce jabłka gotujemy w rondelku, podlane niewielką ilością wody, dopóki nie zrobi się z nich papka. Odstawiamy

Weganizm infantylny