cukier - 7600 przepisów (strona:99/507)

Mufiiny czekoladowe z chilli 121

kakao :-) Przygotowując je wykorzystałam przepis podstawowy na muffiny , dorzuciłam tylko parę dodatków. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao łyżeczka płatków chilli * mokre: szklanka mleka 2 jajka 100 g roztopionego masła * dodatki: pół tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki cukier puder i słodka papryka(...)dekoracji  Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, kakao i chilli). 2. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki, dorzuciłam czekoladę i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. 4. Ciasto nałożyłam

Kulinarny Pamiętnik
Budyń rabarbarowo-wanilowy 129

waniliową nutą. I oto on - ma piękny brzoskwiniowy kolor i świetny smak. Podałam go z karmelizowanymi kawałkami rabarbaru. Składniki: dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki trzy łyżki cukru trzcinowego pesteczki z jednej trzeciej laski wanilii szklanka mleka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo - do podania: łyżka cukru trzcinowego kilka plasterków rabarbaru łyżka wody Przygotowanie: Pokrojony rabarbar poddusiłam z cukrem(...)mieszając do zagotowanej masy rabarbarowo-mlecznej. Gotowałam do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń przełożyłam do pucharków (wyszły 2 porcje) i udekorowałam karmelizowanym rabarbarem (na patelni podsmażyłam kilka plasterków z cukrem i wodą - do zbrązowienia

Kulinarny Pamiętnik
Placek z jabłkami i budyniem 349

zaliczyć do przepisów dla początkujących. Placek z jabłkami i budyniem był jednym z pierwszych, które nauczyłam się piec, mam więc do niego sentyment :-) Składniki: kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka szklanka mąki pszennej szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 jabłek, obranych i pokrojonych w grube plastry Przygotowanie: Pół litra(...)mleka zagotowałam, a w pozostałym rozrobiłam budynie, dodając 4 łyżki cukru. Mieszankę dodałam do gotującego się mleka. Margarynę utarłam z cukrem i cały czas miksując powoli dodawałam po jednym jajku i po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części - jedną wyłożyłam na natłuszczoną blachę, na to ułożyłam pokrojone jabłka i wylałam gorący budyń. Całość

Kulinarny Pamiętnik
Cynamonowy chlebek do odrywania 344

Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Mirabelkę , lekko tylko go zmodyfikowałam. Efekt - pyszny :-) Składniki: * na ciasto:  200 g mąki (+ 1 łyżka do zaczynu) pół opakowania drożdży suszonych 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli pół szklanki ciepłego mleka 30 g roztopionego masła  * na "farsz": pół szklanki cukru łyżka cynamonu 50 g roztopionego masła Przygotowanie: Do mleka wsypałam drożdże, łyżkę(...)cukru, łyżkę mąki i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam zaczyn, jajko i masło i wyrobiłam dokładnie, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiłam przykryte ściereczką na pół godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i rozwałkowałam

Kulinarny Pamiętnik
Biała dama 455

Składniki - 2 serki homogenizowane ( 180 g ) - ¾ szklanki cukru pudru - 0,5 litra ( trzy opakowania ) śmietanki 36% - 2 płaskie łyżki żelatyny - 1 cukier waniliowy - garść rodzynek - 1 puszka ananasów - 1 torebka galaretki ananasowej Wykonanie Serki utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubić śmietankę, połączyć z serkiem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody a następnie zagotować. Ostudzoną wlać do masy

Świat Smaku
Tęczowa fantazja 181

Składniki - 10 dag okrągłych biszkoptów - tabliczka mlecznej czekolady - mleko - 3 galaretki owocowe - puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego - 6 dag cukru pudru - 4 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie Galaretki wsypać do trzech głębokich miseczek i rozpuścić każdą oddzielnie w niepełnej szklance gorącej  wody, odstawić do ostygnięcia. Mleko zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż podwoi swą objętość. Do każdej

Świat Smaku
Szarlotka pod śnieżną pierzynką 210

Składniki - 7 jajek - 1 szklanka mąki - ¾ szklanki cukru - cukier waniliowy - łyżeczka proszku do pieczenia - litrowy słoik przesmażonych jabłek ( może być gotowa masa szarlotkowa ) - 2 śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka - kolorowa posypka Wykonanie Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksować  na puszystą masę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Piec ( blacha

Świat Smaku
Przekładaniec owocowo - śmietanowy 147

nadaje się na świąteczny stół lub jako uzupełnienie do niedzielnej kawki :) Składniki - 2 szklanki maki - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18% - 2 szklanki ( 600 g ) śmietanki 36% - 1,5 szklanki cukru - 10 dag masła - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 opakowanie mrożonych wiśni - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - starta czekolada do dekoracji Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Z przesianej mąki, sody, masła, śmietany 18% i połowy cukru zagnieść ciasto. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ( ciasto będzie odchodzić od palców ) schłodzić 30 minut w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić

Świat Smaku
Racuchy z jabłkami na szybko... 167

smakiem z dzieciństwa.... :) Pychota!!! Racuchy z jabłkami na szybko... SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki mąki  - 2 szklanki mleka ( 500 ml) - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 1-2 jabłka - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem - olej do smażenia - cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Kroimy jabłka w grubą kostkę(...)następnie wszystkie składniki mieszamy razem w misce lub garnku, na jednolitą masę.  Następnie rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy placki. Na sam koniec posypujemy racuchy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Przelicznik kuchenny... 159

często problem z przeliczaniem szklanek na łyżki i odwrotnie. Przez co moje początki w gotowaniu były masakryczne. Głowiłam się, troiłam i nic... , wiecznie coś nie wychodziło. A to cukier inaczej się przelicza na miarki, a to mąkę..., i tak dalej i tak dalej, aż kiedyś wpadła mi w ręce ściągawka z pewnymi tabelami miarowymi. Dzisiaj chciałam wam je opublikować(...)szkl. 4 łyżki = 1/4 szkl. 5 łyżek = 1/3 szkl. 8 łyżek = 1/2 szkl. 10 łyżek = 2/3 szkl. 12 łyżek = 3/4 szkl. 16 łyżek = 1 szkl. MĄKA PSZENNA I CUKIER PUDER: Szklanki na gramy: 1/8 szkl. = 15g 1/4 szkl. = 30g 1/3szkl. = 40g 1/2 szkl. = 65g 2/3 szkl = 85g 3/4 szkl. = 95g 1 szkl. = 125g CUKIER KRYSZTAŁ: Szklanki na gramy: 1/8 szkl

Zainspiruj się kuchnią
Mini tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... 215

śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie.) - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka cukru - 600 g śmietany 36% - 500 g świeżych malin - 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE:  Na początku blendujemy ciasteczka i rozpuszczamy masło w rondelku. Ja użyłam ciasteczek jabłkowo(...)cynamonowych bardzo dobre połączenie polecam. Następnie gdy mamy pokruszone ciasteczka i rozpuszczone masło, łączymy te dwa składniki razem i zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i dalej zagniatamy. Teraz nadszedł czas na wylepienie naszych foremek ciastem i schowaniem do lodówki na 30 min. Czas ubić śmietanę z  3 łyżkami cukru pudru, śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona

Zainspiruj się kuchnią
Pianki limonkowe... 205

jest bardzo cierpki w smaku, ale orzeźwiający w upalne dni, fajnie można go przerabiać zmieniając tylko owoce. Pianki limonkowe... SKŁADNIKI: - 4 limonki - 200 ml śmietany kremówki 36% - 200 g cukru pudru - 2 białka z jajek - 2 łyżeczki żelatyny  - skórka z otartej limonek do dekoracji PRZYGOTOWANIE:      Najpierw rozpuszczamy żelatynę w dziesięciu łyżeczkach wody i odstawiamy(...)namoczenia. Następnie wyciskamy sok z limonek do miseczki, dopełniamy wodą tak aby było 200 ml płynu. Wszystko przelewamy do rondelka i wsypujemy polowe cukru pudru i rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy nam się rozpuścić cukier, należy zwiększyć płomień i zagotować syrop. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia

Zainspiruj się kuchnią
SERNIK NA ZIMNO Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ I FRUŻELINĄ PORZECZKOWĄ! 276

SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie żelatyny - 4 łyżki borówek amerykańskich - kilka ziaren wanilii - 2 łyżki cukru brązowego Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do zmiksowanego serka i jogurtu. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Wylej na tortownice. Wstaw na 2 godziny do lodówki. NA MASĘ(...)KOLOR FUKSJA: - 1 szklanka czarnej porzeczki - 300 ml śmietany 36% - 2 łyżki cukru lub słodzik - 1 śmietan fix - 1 łyżka żelatyny zalana wrzątkiem, wystudzona Porzeczkę zmiksuj z cukrem. Śmietanę z śmietan- fixem ubij na sztywno. Dodaj żelatynę wystudzoną. Ubijaj dalej. Dodawaj pomalutku porzeczkę i za pomocą łyżki wymieszaj masę. Wylej na białą masę w tortownicy. Wstaw do lodówki na minimum

SMYKWKUCHNI
Deser kokosowy z borówkami 1430

pucharku/kieliszku nie musi przecież "trzymać pionu" i będzie również smaczny. Deser kokosowy z borówkami Składniki: warstwa borówkowa 150g borówek 3 łyżki soku z cytryny 50g jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki (6g) żelatyny 2 łyżki wody warstwa kokosowa 100g jogurtu greckiego 15g  (około 2 łyżek) wiórków kokosowych 3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka(...)żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej - żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia - jogurt rozmieszać, dodać cukier i mus borówkowy, składniki wymieszać - masę borówkową przełożyć do dwóch kieliszków, schłodzić do zastygnięcia masy - jogurt wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko

Smakołyki Bereniki