cukier - 7600 przepisów (strona:92/507)

Babka z wiórkami czekoladowymi 166

czekoladowymi zanurzona w pysznej czekoladzie. Deser pyszny i łatwy w przygotowaniu, a przy tym bardzo smakowity! Ilość porcji: 1 babka Składniki: 250g mąki 125g masła ( w temperaturze pokojowej) 110g cukru 3 jajek 150g twardej czekolady mlecznej 1/5 szklanki mleka 1/2 opakowania cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia Połowę tabliczki czekolady (50g) ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy(...)drobno nożem. By czekoladę łatwiej się tarło warto ją uprzednio umieścić na chwilę w lodówce. Masło ucieramy z cukrem na kremową masę. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier waniliowy ciągle miksując. Do miski wbijamy po jednym jajku na przemian z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Następnie wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę

Kolizje Smaków
Tort niespodzianka dla dzieci 221

insipiracje z tego bloga: kuchennewspomnienia.blogspot.com). Jasiu, podobnie jak goście, był zachwycony smakołykiem i zajadał z wielkim apetytem (tuż po wnikliwym obejrzeniu wszystkich prezentów ; )) Składniki: Biszkopt: 10 jajek 10 łyżek cukru 8 łyżek mąki 4 barwniki Krem: 330 ml śmietanki 36% 500 g mascarpone łyżka aromatu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru 4 banany Dekoracja: 3 opakowania ciasteczek Hit 1 opakowanie(...)drażetek Mimi w mlecznej czekoladzie Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptów.   Ubijamy białka z cukrem, a następnie dorzucamy żółtka. Do powstałej masy dokładamy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Masę rozlewamy do 4 osobnych miseczek. Wychodzi mniej więcej 170g na porcje. Następnie do każdej dodajemy wybrany barwnik spożywczy. Jeśli nie mamy barwników to dwa spody farbujemy kakao

Kolizje Smaków
Galaretka cytrusowa według Gordona Ramsay’a 319

Dzisiejsza propozycja to pyszny, prosty deser przygotowany na podstawie przepisu guru kulinarnego Gordona Ramsay'a. Galaretka cytrusowa przygotowana ze świeżych owoców, zalana syropem z cukru. Pachnie wspaniale, a smakuje wybornie. Mniam! Składniki: 1 sweetie 1 grejpfrut 2 pomarańcze 1 mandarynka 2 łyżeczki żelatyny Syrop z cukru: 125g cukru pudru 250ml wody Skórkę z 1/4 cytryny startej na grubej tarce (Przygotowanie(...)wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i powoli gotujemy by cukier się rozpuścił. Zostawiamy syrop na jakieś 5 minut na małym ogniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Syrop można przechowywać w lodówce i wykorzystywać w miarę potrzeb) Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, dokładnie obieramy oraz wykrajamy nożem miąższ bez białych błonek. Robimy to wszystko nad sitkiem, pod którym znajduje się

Kolizje Smaków
Muffinki marchewkowe 245

wykonaniu i wyglądające niezwykle apetycznie. Postanowiłyśmy   wypróbować przepis nieco go modyfikując. I taki właśnie zmodyfikowany prezentujemy   poniżej  :) Ilość porcji: 12 Składniki: 220 g mąki 120 g cukru trzcinowego 2 duże jajka 170 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 średnie marchewki szczypta soli starta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu Polewa(...)cukru pudru 200 serka naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny do przybrania: starta marchewka Do miski wrzucamy cukier trzcinowy, jajka oraz olej i ucieramy mikserem do jednolitej piany. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon oraz stopniowo mąkę. Marchewkę obieramy i trzemy na średnich oczkach. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Do przygotowanego ciasta dodajemy marchewkę i startą skórkę

Kolizje Smaków
Leśny mech 408

każdym spotkaniu. Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: 450g mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem) 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanka cukru 1 i 1/3 oleju 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 330ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Nasiana granatu Zanim rozpoczniemy piec ciasto należy rozmrozić szpinak. Najlepiej wyjąć(...)sposobu trzeba go dokładnie odsączyć: najlepiej przełożyć na sito i podociskać łyżką aby cała woda wyleciała. Kiedy mamy gotowy szpinak możemy zacząć przygotowywać ciasto. Najpierw miksujemy jajka z cukrem. Następnie ciągle miksując dolewamy olej, dosypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wylewamy do tortownicy i pieczemy w temp około 180 stopni

Kolizje Smaków
Tort brzoskwiniowy 200

laika jest idealny: łatwy w wykonaniu, dość szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny :) Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa(...)boki i wierzch tortu 300ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Duża puszka brzoskwiń (około 400g) Dzień wcześniej: Do garnuszka wlewamy 660ml śmietany kremówki. Batoniki Milky Way kroimy w kostkę i dorzucamy do śmietany. Garnek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż batoniki zaczną się rozpuszczać. Uważamy by śmietana nie zaczęła wrzeć. Kiedy batoniki w większości się

Kolizje Smaków
Bounty - sernik na zimno 2028

fanów Bounty idealne. Składniki: Sernik: 400ml mleka kokosowego (zazwyczaj  jedna puszka) 200g wiórków kokosowych (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g maskaronem (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g twarogu półtłustego 50g masła 120g cukru pudru 20g cukru wanilinowego 2 łyżki żelatyny Polewa: 150g gorzkiej czekolady ( półtorej tabliczki) Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i lekko podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować dorzucamy wiórki kokosowe, zmniejszamy ogień(...)intensywnie mieszamy. Gotujemy tak około 5 minut ciągle mieszając, by wiórki nie przywarły do dna. Następnie odstawiamy z ognia i dodajemy masło, cukier puder i cukier wanilinowy. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy na chwilę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Czekamy chwile, aż się namoczy i podgrzewamy w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia uważając by się nie zagotowała

Kolizje Smaków
Bita śmietana z truskawkami inaczej 205

wersja pysznego deseru z truskawkami. Szczególnie polecam wszystkim (niezbyt cierpliwym) łasuchom:) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut ( w tym 30 minut chłodzenia) Składniki: 330ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Ok. 14 truskawek Łyżka brązowego cukru Łyżeczka żelatyny Kilka kropli soku z limonki Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy około 2 łyżki wody, brązowy(...)cukier i sok z limonki. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy intensywnie, aby żelatyna się rozpuściła. Całość blenderujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Mus truskawkowy po ostudzeniu delikatnie mieszamy, niezbyt dokładnie, ze śmietaną kremówką. Podajemy :) Jeśli

Kolizje Smaków
Puszysta kaszka manna 455

brak mi słów dla opisania go. Szczerze polecam zastąpić sklepowe produkty własnymi. Na pewno nie zawiedziecie się:) Składniki: 4 łyżki kaszki mannej 2 szklanki pełnego mleka 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny 2 białka 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki soku z truskawek/malin Truskawki, czekolada  i listki mięty do przybrania Zimnego mleko przelewamy go rondelka. Dosypujemy cukier waniliowy oraz(...)ostygnięcia. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wody. Czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny np. w kuchence mikrofalowej i mieszamy z sokiem z malin. Białka ubijamy wraz z cukrem pudrem na gęstą pianę. Sok oraz białka łączymy z wystudzoną kaszką manną mieszając delikatnie łopatką. Tak przygotowaną kaszkę rozkładamy do pucharków, a te odstawiamy do lodówki. Schłodzoną piankę z kaszki mannej

Kolizje Smaków
Dirt cake 201

porcji: 3 Składniki: Na ciemną warstwę: 250-300g ciemnych herbatników z kremem ½ banana 1/5 szklanki mleka 1 łyżka serka mascarpone Na jasną warstwę 200g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cukru waniliowego 60-70g serka mascarpone Dodatkowo: Kakao, czekoladowa posypka, żelki w kształcie robaków W wysokim naczyniu umieszczamy pokruszone ciastka, banan, mleko oraz serek. Wszystkie składniki blenderujemy(...)ciemny krem. W drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Na dno małych miseczek lub szklanek wykładamy połowę ciemnej masy czekoladowej, na nią układamy połowę jasnej masy, następnie ciemna masa i jasna. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Po wyjęciu posypujemy wierzch kakao, następnie obsypujemy posypką czekoladową. W każdą szklankę wciskamy żelkowe

Kolizje Smaków
Rabarbar pod kruszonką 181

Olki. Jesteśmy za to bardzo wdzięczne, bo deser wyszedł wyśmienity i na pewno będziemy do niego wiele razy wracać :) Składniki: Na warstwę z rabarbarem: 4 gałązki rabarbaru 50g brązowego cukru 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Na kruszonkę 150g mąki 110g masła 100g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru waniliowego Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy(...)kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier oaz masło i lekko podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców aż powstaną grudki. Rabarbar wykładamy na formę do tarty, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do zarumienienia kruszonki. Odstawiamy na 5 minut do odpoczynku

Kolizje Smaków
Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami 221

letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta: Ok. 200gram ciemnych herbatników z kremem 50g masła Ciasto: 400g jogurtu naturalnego 330ml śmietany kremówki 30% Opakowanie borówek Opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Wierzch: Połowa tabliczki mlecznej czekolady Kilka listków mięty Borówki Ciasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim masłem w wysokim pojemniki(...)miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i mieszamy przy pomocy szpatułki. Sprawdzamy czy w żelatynie nie zaczęły pojawiać się grudki, jeśli nie to dodajemy do masy sernikowej i całość

Kolizje Smaków
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 500

pasta popularna w Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko że do pieczonych papryk i bakłażanów dodajemy sos ze świeżych pomidorów, a następnie doprawiamy solą, octem, cukrem i czosnkiem. Kiopoolu - bułgarska pasta przygotowywana z pieczonych zielonych papryk i bakłażanów - zatem od ajwaru różni się kolorem. Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii i Macedonii o składzie zbliżonym(...)ajwaru (papryka, bakłażan, pomidory, cebula, czosnek, sól, cukier, olej). Na tegorocznych Regionaliach kupiłam taki sos w bułgarskim sklepie - nazywał się tam lutenica w wersji łagodnej i lutika w wersji pikantnej. Biber salçası - gęsta turecka pasta przygotowywana na bazie słodkich lub pikantnych czerwonych papryk i soli. Zacuscă - pasta pochodząca z Rumunii składająca się z pieczonych bakłażanów lub gotowanej fasoli, pieczonej czerwonej

Chilli Czosnek i Oliwa
Cynamonowe palmier i życzenia świąteczne 715

wciągające, że musiałam je schować, bo nich nic nie zostałoby do Wigilii ;) Palmier to ciasteczka w kształcie fantazyjnych zawijasków utworzonych z ciasta francuskiego posmarowanego słodką pastą zrobioną z masła, cukru i aromatycznego składnika, tu cynamonu. Choć palmier oznacza po francusku palmę, równie często nazywa się je "słoniowymi uszami", "francuskimi sercami" oraz "okularami". Spotkałam się również z wersją, w której zawijaski(...)ukształtowane są w literę S.  Jako, że używamy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie palmier jest dziecinnie proste i doskonale nadaje się dla osób niedoświadczonych - zmieszać cukier z masłem potrafi każdy, a zawijanie ciastek nie jest wcale trudne. Ciasto francuskie ma to do siebie, że gdy urośnie w czasie pieczenia, maskuje wszystkie niedoskonałości. Warto trzymać opakowanie takiego ciasta na wszelki wypadek

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 194

piecu.  Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają na nie  Kaymak , czyli swoją wersję  clotted cream ) i posypać posiekanymi pistacjami(...)mąki pszennej + więcej, jeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką Przygotowanie: Przygotuj syrop - do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści

Chilli Czosnek i Oliwa