cukier - 7600 przepisów (strona:87/507)

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami 238

doskonały na podwieczorek dla dzieci, pamiętajcie o zdjęciu gałązek rozmarynu, bo inaczej nie ruszą... Grillowane karmelowe nektarynki z lodami Składniki na 2 osoby: 2 dojrzałe nektarynki/brzoskwinie kilka łyżek domowego cukru z wanilą( miałki cukier wymieszany z ziarenkami z kilku lasek wanilii) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki owoców leśnych gałązkę rozmarynu 4 gałki lodów ( u mnie śmietankowo-czekoladowe) Przygotowanie(...)suchej patelni prażymy na złoto płatki migdałow. Myjemy i kroimy nektarynki , wyjmujemy pestkę. Połówki nektarynek obficie posypujemy cukrem wymiesznym z ziarenkami wanilii. Rozgrzewamy grill lub patelnię do grillowania. Użyłam patelnię grillową Positano, która świetnie się spisała. O teście możecie poczytać tu . Jeśli Wasza patelnia tego wymaga, to należy ją natłuścić.    W miejscu pestki umieszczamy parę igiełek rozmarynu. Połówki

Mia Cucina Sofieta
Pyszne ciasto bananowe 5542

oprze, bowiem już sam widok zachęca do spróbowania.  Serowy krem i kawałki bananów, idealne komponuję się z ciemnym spodem  i czekoladą . Pychotka. CZEGO POTRZEBUJEMY Ciasto: 300 g cukru 5 jajek 125 ml oleju 125 ml wody 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie serowe : 8 bananów 100g cukru sok z cytryny plus(...)Polewa: 150 g  gorzkiej czekolady 25 g margaryny 200 g słodkiej śmietany 30% kawałek czekolady do starcia (pół tabliczki, może być również gorzka) PRZYGOTOWANIE Jajka ubijamy z cukrem. Dodając  stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę iproszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej   (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto kawowe z wiśniami i malinami 262

Zresztą sama też chętnie sięgam po wypróbowany już przepis. Tym razem ciasto z masą, wiśniami i malinami  z nalewki (także tylko dla dorosłych). Czego potrzebujemy: Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej  3/4 mąki ziemniaczanej 6 jajek 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa:  2 szklanki mleka 2 budynie(...)szklanki kawy cappuccino czekoladowe 250 g masła 1/2 szklanki cukru słoiczek wiśni i malin ( ja dałam z nalewki) , oczywiście mogą to być wiśnie z konfitur. Wykonanie. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, na koniec dodajemy przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia, na koniec olej, wymieszać. Pieczemy 25 min w ok 180 C. Biszkopt ostudzić. Przygotowujemy masę: Ugotować budyń

W kuchennym oknie Ewy
Najlepszy sernik na świecie !!! 62911

Sernik jest jednak pyszny w obu wersjach i dosłownie rozpływa się w ustach !!! SKŁADNIKI 1 kg tłustego sera 8 jaj  kostka masła extra 1 i 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy olejek pomarańczowy 1/2 puszki brzoskwiń lub garść rodzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.  Stopniowo

Moje Kuchenne Rewelacje
Prosty i szybki jabłecznik 415

jabłek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny cynamon masło i bułka tarta do tortownicy cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto. Jabłka kroimy w plasterki. Tortownicę smarujemy masłem(...)ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek, posypując  je cynamonem. Zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.       Pieczemy ok. 55 minut z termoobiegiem. Posypujemy cukrem pudrem

Moje Kuchenne Rewelacje
Makowiec z powidłami na półkruchym cieście 380

Kolejny z przepisów przechodzących u nas z pokolenia na pokolenie - przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi. SKŁADNIKI 80 dag mąki 3 jajka 2/3 kostki masła 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 3/4 opakowania proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka masy makowej słoik powideł śliwkowych PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier(...)cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka. Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.                                        1/4  ciasta zostawiamy na wałeczki. Resztę dzielimy na pół i wałkujemy. Blachę smarujemy margaryną

Moje Kuchenne Rewelacje
Jabłka w cieście kokosowym 204

pełni. Moja propozycja na dzisiaj - jabłka smażone w cieście kokosowym SKŁADNIKI     4 jabłka 2 jajka  1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy i kroimy w szesnastki. Mąkę miksujemy z żółtkami jaj, dodajemy proszek(...)pieczenia, łyżkę cukru oraz około jedną szklankę wody mineralnej, tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Białka ubijamy osobno na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy wiórki kokosowe. W miseczce mieszamy pozostały cukier z cynamonem.. Kawałki jabłek obtaczamy najpierw w cukrze i cynamonie,a potem maczamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Moje Kuchenne Rewelacje
Łatwy orzechowiec 220

zisiaj przepis na przepyszne ciasto - orzechowiec z przepisu Teściowej CIASTO 150g miodu 3 jajka 200g cukru 200g masła 400g mąki 1 łyżka sody 1 łyżka octu  Jajka i cukier ucieramy w malakserze. Miód i masło rozpuszczamy i studzimy.  Mieszamy wszystko razem dodając po trochu mąkę. Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki(...)pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni. MASA          250g orzechów włoskich 200g cukru 1 kostka masła 1 szklanka wrzącego mleka Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami.  Ciasto podajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Orzechy karmelizowane 208

być doskonałą "przegryzką"  lub świetnym dodatkiem do ciast lub deserów    SKŁADNIKI  200 g orzechów włoskich ( mogą być też oczywiście laskowe, nerkowce czy migdały) 150 g cukru PRZYGOTOWANIE   Orzechy wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 min. Cukier wsypujemy do drugiej miski. Po kwadransie odcedzamy orzechy na sitko i gorące  wsypujemy(...)miski z cukrem.  Mieszamy, by orzechy dobrze obtoczyły się w cukrze.   Wykładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni - górna grzałka. Blachę wsuwamy na górę piekarnika.  Co pół minuty mieszamy orzechy, do momentu, aż się ładnie skarmelizują

Moje Kuchenne Rewelacje
Pomarańcze nadziewane musem 182

Pyszny deser dla miłośników pomarańczy i słodkości :) SKŁADNIKI 4 pomarańcze 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 szklanki cukru (lub mniej jeśli pomarańcze są słodkie) 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki śmietany kremówki kandyzowana skórka z pomarańczy PRZYGOTOWANIE  Z pomarańczy odkrawamy wierzchołki i wybieramy ostrożnie miąższ, tak, by nie uszkodzić skórki. Miksujemy go razem(...)uzyskanym sokiem. W rondlu łączymy zmiksowane  pomarańcze, cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i na dość dużym ogniu mieszamy (ok. 30 min.) aż masa osiągnie konsystencję dżemu. Studzimy. Ubijamy osobno śmietanę i białka z cukrem pudrem na sztywno. Ostrożnie mieszamy z masą pomarańczową. Napełniamy wydrążone pomarańcze musem. Wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Przed podaniem

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort czekoladowy 220

okazji Dnia Czekolady - torcik mocno czekoladowy :) -  pyszne ciasto czekoladowe !!! SKŁADNIKI  Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  do naponczowania - 1/2 szklanki soku z cytryny Masa: 4 żółtka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru  4 łyżki kakao(...)dekoracji - czekoladowe dekoracje, lub starta czekolada :) PRZYGOTOWANIE    Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie kolejno żółtka i obie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i  wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Moje Kuchenne Rewelacje
Ekspresowa Babka Wielkanocna 223

jest naprawdę smaczna :) Tak bardzo, że znika również ekspresowo :) SKŁADNIKI                5 jajek 1 szklanka cukru 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 1 łyżka ciemnego kakao cukier puder do posypania masło i bułka tarta(...)wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopione - jeszcze ciepłe, choć nie gorące masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26  cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego

Moje Kuchenne Rewelacje
Tartaletki z owocami 183

Wszędzie mnóstwo smakowitych owoców. Co z nimi zrobić? Może tartaletki ? Przyozdobione sezonowymi owocami pięknie prezentują się na stole. Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 kostka margaryny "Kasia" 3 żółtka cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia ucieramy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka

Salonik smaków
Śliwki nadziewane orzechami 169

soku. Wpadłam na pomysł, aby dodać do tego soku spirytus. Uwierzcie, otrzymałam super nalewkę. Przepis na śliwki nadziewane orzechami: 1 kg dojrzałych, ale twardych śliwek węgierek 1,5 kg cukru 20 dag orzechów włoskich w połówkach Śliwki myjemy, każdą nacinamy z boku i wyjmujemy pestki. Na miejsce pestki wkładamy jedną lub dwie połówki orzecha. Owoce układamy na płaskim talerzu(...)syrop wlewamy do garnka 2 szklanki wody, wsypujemy 1 kg cukru i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącym syropem zalewamy śliwki. Odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Na drugi dzień delikatnie zlewamy syrop, dodajemy do niego 0,5 kg cukru, gotujemy. Wkładamy śliwki do syropu, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na 24 godziny. Kolejnego dnia

Salonik smaków
Rurki z bitą śmietaną 169

domu. Składniki to nie problem, gorzej z waflownicą. Szukałam, szukałam i znalazłam. Teraz z radością przygotowuję smaczne i kruche rurki. Składniki: 4 białka 1/2 szklanki gęstej śmietany 2/3 szklanki cukru szczypta soli 1.5 szklanki mąki pszennej 15 dag roztopionego masła cukier waniliowy Do naczynia wbijamy białka, które łączymy ze śmietaną i ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy. Stopniowo wlewamy

Salonik smaków