cukier - 7600 przepisów (strona:87/507)

Kołacz z czereśniami 135

zawiera mnóstwo owoców. I tak jak zwykle, połowa zniknęła, gdy ciasto było jeszcze ciepłe;) Składniki: 20 g świeżych drożdży, 350 g mąki pszennej, 130 ml mleka, 15 łyżek cukru, 150 g masła lub margaryny, 1 kg świeżych czereśni, cukier waniliowy, 2 łyżki bułki tartej, jajko. Przygotowanie Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 25 dag mąki i 5 łyżek cukru(...)Następnie posypać bułką tartą i ułożyć odsączone czereśnie. Z pozostałych składników palcami zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami 175

obłędny krem waniliowy... Do tego odrobina kwaśnych porzeczek dla przełamania smaku i nic więcej mi już nie trzeba! Inspiracja Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, jajko, 4 łyżki cukru pudru, 25g świeżych drożdży, 75g masła, szczypta soli.   Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli(...)cukier puder. Wbić jajko i wlać stopione, przestudzone masło. Na koniec dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30min do wyrośnięcia. Krem: 150ml śmietany 12%, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, laska wanilii, 2 łyżki cukru pudru, jajko, 2 łyżki czerwonych porzeczek.     Śmietanę wymieszać z mąką, cukrem i nasionami

Z miłości do słodkości
Tarta z jagodami 175

białej czekolady, masa jagód i bezy... koniecznie musicie ją zrobić!! Nie pożałujecie;) Ciasto: 175g mąki pszennej, 130g masła lub margaryny, żółtko, 35ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru pudru. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, żółtko i posiekane masło. Wlać mleko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie wylepić(...)temp. 180st, zdjąć papier i piec jeszcze ok. 10-15minut. Ostudzić. Nadzienie: 250g serka mascarpone, 330ml śmietanki 30%, 100g białej czekolady, 3 łyżki likieru jajecznego, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki dżemu z borówek lub jagód, 400g świeżych jagód, 4 małe bezy. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując

Z miłości do słodkości
Jagodowe muffinki z kremem 221

miękkie muffinki z jagodami i kremem jagodowym z mascarpone. Chłopcy od razu sięgnęli po dwie muffinki:) Co tu dużo mówić, musicie je koniecznie zrobić! Składniki: 200g mąki pszennej, 175g cukru pudru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 150ml gazowanej wody o smaku owoce leśne, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/2 szklanki jagód, 100g margaryny. Margarynę stopić, przestudzić. Dodać rozkłócone jajka, ekstrakt(...)wanilii wodę gazowaną, wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki. Dodać jagody, krótko wymieszać. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami, do 3/4 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić. Krem jagodowy: 150ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, 100g serka mascarpone, 1/2 szklanki jagód. Śmietankę ubić na sztywno

Z miłości do słodkości
Sernik na zimno z czarnej porzeczki 165

wymieszać ze sproszkowanymi ciasteczkami. Wyłożyć na spód tortownicy o śr.24cm. Schłodzić.     Masa serowa: 1 kg twarogu, łyżka soku z cytryny, 200 ml śmietanki 30%, 250 g cukru, 2 i 1/2 łyżki żelatyny, 250 g czarnych porzeczek, 3 czubate łyżki cukru pudru.   Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej(...)masy serowej dokładnie wymieszać. Porzeczkę zmiksować w blenderze na papkę. Masę serową podzielić na pół, połowę wylać na przygotowany spód. Do drugiej części dodać zmiksowane porzeczki oraz cukier puder. Wymieszać i wylać na jasną masę. Schładzać kilka godzin w lodówce

Z miłości do słodkości
Tort stracciatella z malinami 359

plus - wbrew pozorom dość szybko się je robi:) Jeden z lepszych tortów jakie jadłam, polecam! Inspiracja Ciasto: 5 jajek, 200g mąki pszennej, 150g margaryny lub masła, 250g brązowego cukru, 2 łyżki kakao, 75g gorzkiej czekolady, 60ml mocnej zaparzonej kawy, szczypta soli, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 100g śmietany 18%. Margarynę stopić, dodać(...)połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem - około 7minut. Dodać stopioną czekoladę. Kakao zmieszać z przecedzoną kawą, śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę zmieszaną ze solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę 34x27cm. Piec ok. 45min w temp. 165st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Brownie fasolowo-porzeczkowe 137

wierzchu) oraz, że ma w składzie fasolę;) Jak najbardziej polecam!   Inspiracja Składniki: s zklanka mąki żytniej, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli, puszka czerwonej fasoli, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, szklanka czarnej porzeczki, szklanka wody, 1/2 szklanki płatków owsianych, 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie Mąkę przesiać(...)wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz sól. Fasolę odsączyć, przelać wodą, by usunąć nadmiar soli. Dodać wodę  oraz olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać do suchych składników. Na koniec dodać umyte i odszypułkowane porzeczki. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy np. w kształcie serca i piec

Z miłości do słodkości
Ciasto serowo-jogurtowe z porzeczkami na zimno 177

biszkoptów. Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, 400g jogurtu naturalnego, 500g czarnej porzeczki, 200g cukru pudru, 250g śmietany 30%, cukier waniliowy, 4 łyżki żelatyny. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera, następnie przetrzeć przez sito.  Twaróg utrzeć z jogurtem naturalnym oraz cukrem(...)pudrem. Dodać cukier waniliowy oraz przetarty mus z porzeczek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić, następnie przestudzić. Miksując, powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać na schłodzony spód. Wstawić na 3-4godziny do lodówki, by masa stężała

Z miłości do słodkości
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto 155

testowania upiekłam ciasteczka na styl włoski. Są przepyszne, mocno owocowe, ciągnące a zarazem chrupiące z nutką bakalii. Całość dopełnia aromatyczny, migdałowy lukier... Musicie spróbować;) Składniki: 100g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, łyżeczka esencji waniliowej, łyżka miodu, jajko, 1/2 szklanki suszonych moreli Kresto, 1/2 szklanki migdałów w słupkach Kresto, 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich(...)BackMit, 1/4 łyżeczki cynamonu.   Masło utrzeć z cukrem. Dodać szczyptę soli, miód i esencję waniliową, utrzeć chwilę do połączenia się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone w paseczki morele, migdały w słupkach oraz tarte orzechy. Dokładnie wymieszać. Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto pociąć

Z miłości do słodkości
Sernik chałwowy na kruchym spodzie 191

pora już umierać, wolę bardziej wyważone smaki - stąd pomysł na stworzenie ciasta o smaku chałwy, które nie będzie ulepkiem. Kruche ciasto: szklanka mąki 100 g masła 1-2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli jajko/pół szklanki zimnej wody Masa serowa: 500 g zmielonego sera 200 g chałwy waniliowej pół szklanki cukru 2 jajka 50 ml śmietanki 30% łyżeczka cukru(...)wanilią łyżeczka mąki ziemniaczanej aromat waniliowy Polewa: 100 g chałwy waniliowej 50 ml śmietanki 30%      Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu - mąkę przesiać, utrzeć z masłem, cukrem pudrem, solą i jednym jajkiem. Ja tym razem posłużyłam się mikserem w nadziei, że uda mi się zrobić mniejszy bałagan niż zazwyczaj. Nic jednak z tego nie wyszło, bo jak widać

sama złodycz
Ciasto czekoladowe z solonymi migdałami i karmelem 162

zdecydowany smak jest właśnie największą jej zaletą. W połączeniu z słonymi dodatkami komponuje się idealnie! Ciasto tabliczka białej czekolady pół szklanki śmietanki 18% pół kostki masła 2 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki aromat migdałowy Na górę pół szklanki cukru pół szklanki wody opakowanie śmietanki 30% 1/4 kostki masła łyżeczka gruboziarnistej soli 100 g migdałów 3 łyżki oliwy(...)Masło, cukier, połamaną czekoladę i śmietankę wrzucamy do garnka i na bardzo małym ogniu podgrzewamy, żeby składniki połączyły się ze sobą. Cały czas mieszamy, bo spalona czekolada średnio smakuje w ciastach. Można też zminimalizować ryzyko katastrofy i rozpuścić tabliczkę w kąpieli wodnej.      Kiedy słodka masa odrobinę przestygnie, dodajemy po trochu mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając. Wbijamy

sama złodycz
Rolada cynamonowa z kremem Milky Way 220

porą mojej słabości do cynamonu :) Lekki biszkopt w połączeniu z rozpływającym się w ustach kremem na bazie Milky Way jest tym, co księżniczki kochają najbardziej! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki wody łyżka cukru z wanilią opakowanie cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: opakowanie śmietanki 36% opakowanie mascarpone 6 batoników Milky Way kilka łyżek mleka(...)Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy resztę składników i miksujemy jeszcze chwilę na wolnych obrotach, żeby dokładnie połączyły się ze sobą. Do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przed 20 minut.  I teraz pojawiają się schody...      Będąc urodzonym dzieckiem szczęścia

sama złodycz
Chlebek watykański z czekoladą i suszonymi śliwkami 102

macie przyjaciół albo chociaż znajomych skłonnych przekazać wam zaczyn, nie smutajcie - można zrobić samemu. Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody 250 g mąki 250 g cukru 250 g mleka      W niedzielę drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszamy z resztą składników w największej misce jaką mamy w domu, przykrywamy materiałową ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)suche miejsce. Tak, to żyje. Poniedziałek dosypać 250 g cukru, nie mieszać Wtorek dolać 250 g mleka, nie mieszać Środa dodać 250 g mąki, nie mieszać Czwartek wymieszać rano, w południe i wieczorem Piątek dodać 250 g cukru, nie mieszać Sobota wymieszać, podzielić na 4 części, 3 oddajemy dobrym ludziom na szczęście :) Niedziela pieczemy naszą część - dodajemy 250 g oleju

sama złodycz
Świąteczne pierniczki 350

daję je najważniejszym dla mnie osobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki(...)Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością miski. Przekładamy ciasto na blat, dla pewności zagniatamy kilka razy, formujemy kulę, którą owiniętą w folię wkładamy do lodówki do stwardnienia

sama złodycz
Czekoladowe cupcakes z agrestem i kremem maślanym 163

zapychają jak mało co, jednak z drugiej strony są obłędnie smaczne - w szczególności krem maślany, który można wyjadać sam z miski do momentu aż się nie zemdleje z nadmiaru cukru. Babeczki: 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 2 tabliczki czekolady 1/4 szklanki mleka 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli agrest w czekoladzie Krem maślany: szklanka masła szklanka(...)cukru pudru laska wanilii zielony barwnik      Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą i odrobiną mleka. Czekamy chwilę jak masa ostygnie i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej 2/3, w środek wkładamy agrest i przykrywany resztą masy. Agrest, który wyjedliśmy i nie starczyło do muffinek można zastąpić na przykład

sama złodycz