arachidowymi. Wyszło przepysznie! Spód: 200 g ciasteczek dyniowych pół kostki masła Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 5 jajek opakowanie budyniu waniliowego laska wanilii 2 tabliczki białej czekolady szklanka cukru Na wierzch: 2 opakowania śmietanki 30% 150 g orzechów arachidowych tabliczka białej czekolady pół szklanki cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ciasteczka dyniowe rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło(...)miksujemy na gładką masę. Wykładamy na tortownicę, dociskamy i zostawiamy w spokoju. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy ze sobą w taki sposób, żeby powstała lekka piana i dodajemy do masy serowej. Najlepiej jednak nie miksować zbyt długo, żeby ciasto nie napowietrzyło się za bardzo - zwykle właśnie
sama złodyczkiedy na półce zobaczyłam waniliową masę kajmakową. To cudo sprawiło, że postanowiłam zrobić najbardziej waniliowe ciasto z ciast waniliowych. Z dodatkiem delikatnego kremu z mascarpone wyszło idealnie :) Ciasto: szklanka cukru szklanka mąki kostka masła pół szklanki mleka 4-5 jajek laska wanilii łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki: waniliowa masa kajmakowa opakowanie mascarpone opakowanie śmietanki 30% cukier waniliowy(...)Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z cukrem, mlekiem i wanilią aż do momentu gdy masa będzie gładka bez wyczuwalnych kryształków, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii i żółtka, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy delikatnie z resztą masy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut
sama złodyczAksamitne, serowe ciasto z chrupiącymi orzechami z dodatkiem orzeźwiającego sosu na bazie mango i pomarańczy to to, co tygryski lubią najbardziej :) Ciasto: 200 g mąki 180 g cukru pół szklaki kakao 250 g ricotty 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli espresso 4 jajka laska wanilii szklanka orzechów Polewa: 2 łyżki masła łyżka żelatyny 3 łyżki kakao(...)łyżki cukru Sos: 1 mango 1 pomarańcza 3-4 ziarna kardamonu 15 listków mięty Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao mieszamy ze sobą. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, ricottę, wanilię i zaparzone espresso. Dosypujemy porcjami suche składniki, cały czas miksując. Do masy dodajemy ulubione orzechy i łyżką delikatnie łączymy je ze sobą. Ciasto pieczemy
sama złodyczNareszcie nadarzyła się okazja, żeby upiec tort z rozmachem :) Cztery tabliczki czekolady, pół litra śmietany i morze przyjemności! Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 350 g truskawek galaretka truskawkowa pół szklanki cukru 1/3 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 4 czekolady mleczne pół szklanki kakao 500 ml śmietanki(...)chłodzenie i studzenie ;) Pierwszego dnia pieczemy zatem biszkopt i przygotowujemy oba kremy, drugiego natomiast składamy ciasto do kupy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dorzucamy żółtka i miksujemy kilka sekund do połączenia się masy. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą, dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką
sama złodyczŚrodek tygodnia, więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady i brązowego cukru. Odrobina maku nadaje modnemu ostatnio ciastu specyficznej swojskości i polskiego charakteru, fajnie uzupełniając też jego fakturę. Blondie: 100 g masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka(...)szklanki mleka 1/4 szklanki mielonego maku 1/4 łyżeczki soli Lody truskawkowe: 300 g mleka skondensowanego 300 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudr u Wszystkie składniki na lody miksujemy ze sobą, przelewamy do mniejszych pojemniczków i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Przekładamy do lodówki na jakieś pół godziny przed podaniem - jako że masa nie zawiera sztucznych ulepszaczy
sama złodyczmarcepanu, wzbogacony dodatkiem prażonych w soli morskiej migdałów. Rozpływa się w ustach :) Spód: 300 g ciasteczek pół kostki masła Sernik: 500 g twarogu 350 g marcepanu 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii Polewa: 50 g marcepanu kartonik śmietany 18% pół szklanki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g migdałów Masło(...)Twaróg w temperaturze pokojowej miksujemy z rozdrobnionym marcepanem lub masą marcepanową - może to chwilę potrwać, bo twarde migdały opornie łączą się z serem. Po chwili dodajemy rozbełtane razem jajka, cukier, mąkę i ziarenka z jednej laski wanilii, miksujemy chwilę na wolnych obrotach do połączenia się ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut, pamiętając o wstawieniu
sama złodyczcotta na mleczku kokosowym. Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym ma wspaniały smak i aksamitną konsystencję. Przepis na 2 porcje. 200 ml kefiru 100 ml mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny na syrop: 1 pomarańcza + 1 łyżka cukru Żelatynę zalewamy 2 łyżkami mleka, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostałe mleko zagotowujemy z 2 łyżeczkami(...)cukru, dodajemy napęczniałą żelatyne i chwilke gotujemy aż żelatyna się rozpuści, studzimy, następnie dodajemy kefir i trochę otartej skórki z pomarańczy, mieszamy i przelewamy do szklanych foremek. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.. Gdy panna cotta stężała, przed wyjęciem z foremek wstawiamy na 10 sekund do wrzątku, po czym przekładamy deser na talerz. Polewamy syropem z pomarańczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzostawiam ciasteczka, a sama jutro po pracy uciekam na Jarmark Michała . Składniki : * kostka drożdży * kostka masła - 200g * 700 g mąki pszennej tortowej * 3 łyżki zimnej wody * 3 łyżki cukru trzcinowego * dżem do przełożenia ciasteczek * roztrzepane żółtko jajka * cukier do posypania Przygotowanie : Drożdże rozpuścić w wodzie i cukrze, odstawić do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką, dodać drożdże i zagnieść. Odstawić(...)godzinę. Cienko rozwałkować, podsypując blat mąką. Z ciasta wykroić serduszka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dżemem, przykryć drugim serduszkiem. Ciasteczka delikatnie posmarować roztrzepanym żółtkiem jajka, posypać cukrem trzcinowym. Piec 15 minut, wystudzić na kratce
Magiczne Życie Martywyśmienicie. Robią również ogromne wrażenie niesamowitym wyglądem :) Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia Ilość porcji: 8 muffinek Składniki: 220g mrożonego szpinaku (przed odsączeniem) 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju 1 jajko 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Nasiana granatu Szpinak rozmrażamy na sitku o małych oczkach (jeśli zapomnieliśmy wyjąć(...)szpinak odpowiednio wcześnie z zamrażalnika to rozmrażamy w mikrofali). Nie zależnie od sposobu trzeba go dokładnie odsączyć dociskając mocno łyżką, aby całą woda uciekła. Miksujemy jajko z cukrem, następnie ciągle miksując dolewamy olej oraz dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki dobrze się połączą wyłączamy mikser, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami
Kolizje Smakówdoskonały na podwieczorek dla dzieci, pamiętajcie o zdjęciu gałązek rozmarynu, bo inaczej nie ruszą... Grillowane karmelowe nektarynki z lodami Składniki na 2 osoby: 2 dojrzałe nektarynki/brzoskwinie kilka łyżek domowego cukru z wanilą( miałki cukier wymieszany z ziarenkami z kilku lasek wanilii) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki owoców leśnych gałązkę rozmarynu 4 gałki lodów ( u mnie śmietankowo-czekoladowe) Przygotowanie(...)suchej patelni prażymy na złoto płatki migdałow. Myjemy i kroimy nektarynki , wyjmujemy pestkę. Połówki nektarynek obficie posypujemy cukrem wymiesznym z ziarenkami wanilii. Rozgrzewamy grill lub patelnię do grillowania. Użyłam patelnię grillową Positano, która świetnie się spisała. O teście możecie poczytać tu . Jeśli Wasza patelnia tego wymaga, to należy ją natłuścić. W miejscu pestki umieszczamy parę igiełek rozmarynu. Połówki
Mia Cucina Sofietaoprze, bowiem już sam widok zachęca do spróbowania. Serowy krem i kawałki bananów, idealne komponuję się z ciemnym spodem i czekoladą . Pychotka. CZEGO POTRZEBUJEMY Ciasto: 300 g cukru 5 jajek 125 ml oleju 125 ml wody 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie serowe : 8 bananów 100g cukru sok z cytryny plus(...)Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 25 g margaryny 200 g słodkiej śmietany 30% kawałek czekolady do starcia (pół tabliczki, może być również gorzka) PRZYGOTOWANIE Jajka ubijamy z cukrem. Dodając stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę iproszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć
W kuchennym oknie EwyZresztą sama też chętnie sięgam po wypróbowany już przepis. Tym razem ciasto z masą, wiśniami i malinami z nalewki (także tylko dla dorosłych). Czego potrzebujemy: Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej 6 jajek 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 budynie(...)szklanki kawy cappuccino czekoladowe 250 g masła 1/2 szklanki cukru słoiczek wiśni i malin ( ja dałam z nalewki) , oczywiście mogą to być wiśnie z konfitur. Wykonanie. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, na koniec dodajemy przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia, na koniec olej, wymieszać. Pieczemy 25 min w ok 180 C. Biszkopt ostudzić. Przygotowujemy masę: Ugotować budyń
W kuchennym oknie EwySernik jest jednak pyszny w obu wersjach i dosłownie rozpływa się w ustach !!! SKŁADNIKI 1 kg tłustego sera 8 jaj kostka masła extra 1 i 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy olejek pomarańczowy 1/2 puszki brzoskwiń lub garść rodzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo
Moje Kuchenne Rewelacjejabłek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny cynamon masło i bułka tarta do tortownicy cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto. Jabłka kroimy w plasterki. Tortownicę smarujemy masłem(...)ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek, posypując je cynamonem. Zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 55 minut z termoobiegiem. Posypujemy cukrem pudrem
Moje Kuchenne RewelacjeKolejny z przepisów przechodzących u nas z pokolenia na pokolenie - przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi. SKŁADNIKI 80 dag mąki 3 jajka 2/3 kostki masła 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 3/4 opakowania proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka masy makowej słoik powideł śliwkowych PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier(...)cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka. Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. 1/4 ciasta zostawiamy na wałeczki. Resztę dzielimy na pół i wałkujemy. Blachę smarujemy margaryną
Moje Kuchenne Rewelacje