cukier - 7600 przepisów (strona:94/507)

Tort brzoskwiniowy 169

laika jest idealny: łatwy w wykonaniu, dość szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny :) Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa(...)boki i wierzch tortu 300ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Duża puszka brzoskwiń (około 400g) Dzień wcześniej: Do garnuszka wlewamy 660ml śmietany kremówki. Batoniki Milky Way kroimy w kostkę i dorzucamy do śmietany. Garnek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż batoniki zaczną się rozpuszczać. Uważamy by śmietana nie zaczęła wrzeć. Kiedy batoniki w większości się

Kolizje Smaków
Bounty - sernik na zimno 2001

fanów Bounty idealne. Składniki: Sernik: 400ml mleka kokosowego (zazwyczaj  jedna puszka) 200g wiórków kokosowych (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g maskaronem (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g twarogu półtłustego 50g masła 120g cukru pudru 20g cukru wanilinowego 2 łyżki żelatyny Polewa: 150g gorzkiej czekolady ( półtorej tabliczki) Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i lekko podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować dorzucamy wiórki kokosowe, zmniejszamy ogień(...)intensywnie mieszamy. Gotujemy tak około 5 minut ciągle mieszając, by wiórki nie przywarły do dna. Następnie odstawiamy z ognia i dodajemy masło, cukier puder i cukier wanilinowy. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy na chwilę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Czekamy chwile, aż się namoczy i podgrzewamy w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia uważając by się nie zagotowała

Kolizje Smaków
Bita śmietana z truskawkami inaczej 173

wersja pysznego deseru z truskawkami. Szczególnie polecam wszystkim (niezbyt cierpliwym) łasuchom:) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut ( w tym 30 minut chłodzenia) Składniki: 330ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Ok. 14 truskawek Łyżka brązowego cukru Łyżeczka żelatyny Kilka kropli soku z limonki Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy około 2 łyżki wody, brązowy(...)cukier i sok z limonki. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy intensywnie, aby żelatyna się rozpuściła. Całość blenderujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Mus truskawkowy po ostudzeniu delikatnie mieszamy, niezbyt dokładnie, ze śmietaną kremówką. Podajemy :) Jeśli

Kolizje Smaków
Puszysta kaszka manna 425

brak mi słów dla opisania go. Szczerze polecam zastąpić sklepowe produkty własnymi. Na pewno nie zawiedziecie się:) Składniki: 4 łyżki kaszki mannej 2 szklanki pełnego mleka 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny 2 białka 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki soku z truskawek/malin Truskawki, czekolada  i listki mięty do przybrania Zimnego mleko przelewamy go rondelka. Dosypujemy cukier waniliowy oraz(...)ostygnięcia. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wody. Czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny np. w kuchence mikrofalowej i mieszamy z sokiem z malin. Białka ubijamy wraz z cukrem pudrem na gęstą pianę. Sok oraz białka łączymy z wystudzoną kaszką manną mieszając delikatnie łopatką. Tak przygotowaną kaszkę rozkładamy do pucharków, a te odstawiamy do lodówki. Schłodzoną piankę z kaszki mannej

Kolizje Smaków
Dirt cake 167

porcji: 3 Składniki: Na ciemną warstwę: 250-300g ciemnych herbatników z kremem ½ banana 1/5 szklanki mleka 1 łyżka serka mascarpone Na jasną warstwę 200g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cukru waniliowego 60-70g serka mascarpone Dodatkowo: Kakao, czekoladowa posypka, żelki w kształcie robaków W wysokim naczyniu umieszczamy pokruszone ciastka, banan, mleko oraz serek. Wszystkie składniki blenderujemy(...)ciemny krem. W drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Na dno małych miseczek lub szklanek wykładamy połowę ciemnej masy czekoladowej, na nią układamy połowę jasnej masy, następnie ciemna masa i jasna. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Po wyjęciu posypujemy wierzch kakao, następnie obsypujemy posypką czekoladową. W każdą szklankę wciskamy żelkowe

Kolizje Smaków
Rabarbar pod kruszonką 147

Olki. Jesteśmy za to bardzo wdzięczne, bo deser wyszedł wyśmienity i na pewno będziemy do niego wiele razy wracać :) Składniki: Na warstwę z rabarbarem: 4 gałązki rabarbaru 50g brązowego cukru 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Na kruszonkę 150g mąki 110g masła 100g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru waniliowego Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy(...)kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier oaz masło i lekko podgrzewamy wszystkie składniki około 5 minut. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę. Delikatnie ugniatamy opuszkami palców aż powstaną grudki. Rabarbar wykładamy na formę do tarty, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do zarumienienia kruszonki. Odstawiamy na 5 minut do odpoczynku

Kolizje Smaków
Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami 194

letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta: Ok. 200gram ciemnych herbatników z kremem 50g masła Ciasto: 400g jogurtu naturalnego 330ml śmietany kremówki 30% Opakowanie borówek Opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Wierzch: Połowa tabliczki mlecznej czekolady Kilka listków mięty Borówki Ciasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim masłem w wysokim pojemniki(...)miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i mieszamy przy pomocy szpatułki. Sprawdzamy czy w żelatynie nie zaczęły pojawiać się grudki, jeśli nie to dodajemy do masy sernikowej i całość

Kolizje Smaków
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 457

pasta popularna w Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko że do pieczonych papryk i bakłażanów dodajemy sos ze świeżych pomidorów, a następnie doprawiamy solą, octem, cukrem i czosnkiem. Kiopoolu - bułgarska pasta przygotowywana z pieczonych zielonych papryk i bakłażanów - zatem od ajwaru różni się kolorem. Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii i Macedonii o składzie zbliżonym(...)ajwaru (papryka, bakłażan, pomidory, cebula, czosnek, sól, cukier, olej). Na tegorocznych Regionaliach kupiłam taki sos w bułgarskim sklepie - nazywał się tam lutenica w wersji łagodnej i lutika w wersji pikantnej. Biber salçası - gęsta turecka pasta przygotowywana na bazie słodkich lub pikantnych czerwonych papryk i soli. Zacuscă - pasta pochodząca z Rumunii składająca się z pieczonych bakłażanów lub gotowanej fasoli, pieczonej czerwonej

Chilli Czosnek i Oliwa
Cynamonowe palmier i życzenia świąteczne 679

wciągające, że musiałam je schować, bo nich nic nie zostałoby do Wigilii ;) Palmier to ciasteczka w kształcie fantazyjnych zawijasków utworzonych z ciasta francuskiego posmarowanego słodką pastą zrobioną z masła, cukru i aromatycznego składnika, tu cynamonu. Choć palmier oznacza po francusku palmę, równie często nazywa się je "słoniowymi uszami", "francuskimi sercami" oraz "okularami". Spotkałam się również z wersją, w której zawijaski(...)ukształtowane są w literę S.  Jako, że używamy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie palmier jest dziecinnie proste i doskonale nadaje się dla osób niedoświadczonych - zmieszać cukier z masłem potrafi każdy, a zawijanie ciastek nie jest wcale trudne. Ciasto francuskie ma to do siebie, że gdy urośnie w czasie pieczenia, maskuje wszystkie niedoskonałości. Warto trzymać opakowanie takiego ciasta na wszelki wypadek

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 155

piecu.  Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają na nie  Kaymak , czyli swoją wersję  clotted cream ) i posypać posiekanymi pistacjami(...)mąki pszennej + więcej, jeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką Przygotowanie: Przygotuj syrop - do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści

Chilli Czosnek i Oliwa
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 144

foremkę o wymiarach 21 x 11 cm, tak więc możecie zrobić również z połowy porcji czas przygotowania: 30 min przygotowanie + 30 minut pieczenie Składniki: 200 g masła 200 g cukru pudru 135 g przesianej mąki (typ 450 lub 500) 80 g mąki migdałowej (patrz uwagi techniczne) 6 białek jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łodyga rabarbaru(...)grubsza obrana i pokrojona na plasterki 1/2 tabliczki białej czekolady, grubo posiekanej cukier puder do posypania Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wybraną foremkę dokładnie wysmaruj masłem i wstaw do lodówki (lub wyłóż papierem do pieczenia). W misce wymieszaj cukier puder, mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól.  Przygotuj zbrązowione masło - masło pokrój na kawałki, włóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami 164

pachnącą cynamonem i skórką pomarańczową. Łączy w sobie lato z jesienią. Kawałek tego ciacha podany do kawy to prawdziwa przyjemność :) 300 g mąki pszennej 170 g masła 100 g cukru dar muscovado 4 jajka 130 g jogurtu naturalnego łyżka surowego kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg śliwek węgierek 0/5 szklanki jagód kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej(...)łyżki cukru łyżka surowego kakao łyżka startej skórki z pomarańczy łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam

Mienta blog
Szarlotka z lukrem 421

sobie osłodziłam te smutne dni. Szarlotka jest pyszna. Kruche i delikatne ciasto z dużą ilością jabłek bo taką właśnie lubię. Składniki: Ciasto 300g mąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 4 łyżki mleka Nadzienie 150g miękkiego masła 1 litrowy słoik prażonych jabłek cynamon Lukier 1,5 szkl cukru pudru(...)Zdjąć papier i włożyć ponownie do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Jabłka przełożyć na miskę, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić do smaku (ja nie słodziłam). Lukier: do cukru pudru stopniowo dodawać wodę i ucierać. Średnio lejącym lukrem polać ciasto

Ala piecze i gotuje
Tarta z malinami 311

pieczenia czyli szybko takie ciasto można zrobić.   Składniki 2 opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Masę wysypujemy do formy na tartę(...)tortownicy która też dobrze się spisze w tym przepisie. Masę ciasteczkową musimy mocno wcisnąć w foremkę. Wsadzić foremkę z spodem ciasteczkowym do lodówki. 2. serek mascarpone zmiksować razem z cukrem na gładki krem. Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać śmietanę do kremu wymieszać całość łyżką do połączenia składników. Krem rozsmarować na cieście. 3. Maliny układamy gęsto na kremie. Na koniec

zjem to blog kulinarny
Warstwowy sernik malinowy 335

sernikowego z wiaderka 2 paczki herbatników 120g 60g masła 700g malin 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 4 łyżki żelatyny 1 galaretka malinowa 110g cukru 1. Herbatniki i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Ewentualnie można ręcznie pokruszyć ciastka i połączyć z roztopionym masłem. Masę przekładamy do tortownicy(...)lodówki. Rozpuścić galaretkę z 400ml gorącej wody i odstawić do stężenia, użyjemy ją na końcu jak zacznie tężeć. 2. Rozrobić 2 łyżki żelatyny w odrobinie gorącej wody. Z całości cukru odebrać 4 łyżki i zmiksować 4 łyżki cukru z serem. Dodać już lekko ostygniętą żelatynę do sera i też zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z usztywniaczem. Dodać połowę śmietany

zjem to blog kulinarny