cierpliwość i odwiedziny mimo mojego milczenia. Poprawię się - obiecuję ;) Składniki: Panna Cotta: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii Mus Truskawkowy: 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) ok 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego Wykonanie: Panna Cotta: Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach mleka(...)rondelka wlewamy mleko, śmietankę i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wlewamy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny Przelewamy do zimnej miski i wstawiamy ją do zimnej wody z kostkami lodu, od czasu do czasu mieszamy do całkowitego ostudzenia. Wylewamy do kieliszków i wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie już prawie stężała, wylewamy na nią mus truskawkowy. Przed podaniem
Blondynka Gotujektóry zaraz po zjedzeniu racuchów pobiegł na boisko pograć w piłkę nożną :) Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1,5 szklanki lekko ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżka skórki otartej z cytryny Wykonanie: Wsypać sól do miski, mąkę pszenną, w której robimy dołek, do którego wsypujemy cukier i kruszymy drożdże. Dołek zalewamy(...)ciepłym mlekiem i łyżką delikatnie staramy się rozmieszać drożdże z cukrem i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoi swoją objętość łyżką mieszamy całość, dodajemy jajko i skórkę cytrynową. Można mieszać łyżką, można mieszać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, minimum 30 minut. Po tym czasie jak ciasto podwoi swoją objętość na patelni rozgrzewamy tłuszcz
Blondynka Gotujetylko łóżko, kocyk , dobry film i ciepła miska z cynamonowymi jabłkami...mmmm, czego chcieć więcej? No może jeszcze kochanego mężczyzny ze swoją ciepłą miseczką :D Składniki: 1 jabłko cynamon cukier lub cukier z wanilią masło do posmarowania foremki kruszonka Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka roztopionego masła Wykonanie: Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w cienkie(...)plastry. Ceramiczną foremkę smarujemy masłem, wykładamy dno plastrami jabłka, każdą warstwę jabłek przesypujemy cynamonem i cukrem. Na koniec posypujemy kruszonką. Ja zawsze mam zapas kruszonki w zamrażarce:) Naczynie z jabłkami wstawiamy do nagrzanego 180-200 stopni piekarnika i pieczemy na tak zwane oko:) Aż kruszonka się zrumieni i jabłka puszczą sok. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewiśnie połączenie idealne! Przepis z Kwestia Smaku . Wykonanie - szybkie i proste! Smak.....mmmmmniam! Czekoladowy, mokry i nie mega słodki - dla mnie super! Składniki: 200 g masła 265 g cukru (1 i 1/3 szklanki) 1 opakowanie cukru waniliowego lub dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka (oddzielnie żółtka od białek(...)wiśnie na sitku, odsączyłam sok, wiśnie osuszyłam. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik nagrzałam na 180 stopni. Na małym ogniu w rondelku roztopiłam masło, dodałam cukier, cukier waniliowy i kawę. Wszystko razem rozmieszałam, po czym zestawiłam z ognia i dodałam posiekaną czekoladę. Co jakiś czas mieszałam do jej rozpuszczenia. Na końcu dodałam sok z wiśni. Odłożyłam
Blondynka Gotujejakiej kategorii zaliczyć Kokoski......do ciastek? Sama nie wiem. Ważniejsze od kategorii jest jednak smak, a to musicie sami sprawdzić! Powodzenia! To naprawdę proste! Składniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ok. 2 opakowania wiórek kokosowych Wykonanie: Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników(...)Ganache: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 150-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej połamanej na kosteczki 50 g masła o temperaturze pokojowej (około 5 łyżek) 2-3 łyżki cukru pudru W małym rondelku zagotować 250 ml śmietanki, zdjąć z ognia, włożyć połamaną czekoladę. Odstawić na 5 minut, następnie dodać masło i cukier puder. Wymieszać na gładki i matowy
Blondynka Gotujestrucle: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (wódki, rumu lub likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie: Do dużej miski wsypałam sól, potem mąkę, zrobiłam dołek, w który wsypałam(...)cukier, wkruszyłam świeże drożdże, zalałam ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszałam zawartość w dołku z mąki. Chyba nie muszę pisać, że przed chwilą opisałam jak ja robię rozczyn ;) Całą miskę przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Po ok 10 minutach, a tak naprawdę jak zobaczyłam, że rozczyn się ruszył i podwoił swoją objętość dodałam pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiałam
Blondynka Gotujewszystkim bardzo smakował. Z pewnością powtórzę ten przepis jeszcze raz, aby osobiście poznać smak :) Składniki na 3 blaty biszkoptowo - makowe: 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml) 200 g maku (suchego(...)temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, następnie wymieszać z makiem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po tym czasie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż cukier przestanie być wyczuwalny między palcami. Kiedy już dobrze zmiksujemy cukier z białkami dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy jajecznej stopniowo wsypujemy
Blondynka Gotujeolejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 2 cytryny (skórka otarta i wyciśnięty sok) 160 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Wszystkie składniki w temperaturze(...)pokojowej. W pierwszej kolejności zmiksowałam olej kokosowy z cukrem. Potem wrzuciłam pozostałe składniki razem i zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ja jak widać użyłam silikonowej formy w kształcie królika wielkanocnego. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka
Blondynka Gotujeświetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki: Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich 50 g cukru 150 g masła zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu szczypta soli morskiej(...)Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypujemy cukier i mieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki, wbijamy jajko i szybko
Blondynka Gotujetruskawkami, lekką masą z bitej śmietany z nutą waniliową. Wyszedł pyszny! To słowa mojego syna i wszystkich, którzy mieli możliwość posmakowania tego tortu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem(...)pieczenia. Jajka - żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder ciągle miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką musimy wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut
Blondynka GotujeFacebook. Jeśli zbiorę więcej zdjęć - galerię tą umieszczę na blogu. Składniki 2 porcje: 2/3 opakowania makaronu muszelki (ja użyłam Czanieckie Makarony La Italia Muszla ) 200 g sera białego półtłustego cukier puder - do smaku truskawki cukier drobny płatki migdałów Skworcu kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Część truskawek blendujemy(...)drobnym cukrem, mus wlewamy do rondelka i redukujemy, odparowując część płynu. Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki. Ser biały miksujemy mikserem na gładką masę, dodajemy cukier puder do smaku. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Listki mięty płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Na talerzu zrobiłam szlaczki z musu truskawkowego, na które ułożyłam muszelki makaronowe. W muszelkach umieściłam nasz słodki
Blondynka GotujeRossman, na półce ze zdrową żywnością. Piekłam z przepisu pochodzącego ze strony White Plate . Polecam! Składniki na tortownicę 20 cm średnicy: Spód: 3/4 szklanki migdałów blanszowanych Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu Masa: 1/2 sera trzykrotnie mielonego (ja użyłam sera półtłustego w kostkach) 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego 4 jajka M lub 3 jajka L 1 łyżeczka(...)pasty z wanilii Skworcu 3/4 szklanki przecieru mango (można zmiksować 1 duże, dojrzałe mango) Wykonanie: Spód: Migdały podprażyłam na suchej patelni, przełożyłam je do miseczki. Na rozgrzaną patelnię wsypałam cukier trzcinowy i rozpuściłam. Wrzuciłam podprażone migdały, które obtoczyłam w powstałym karmelu. Następnie przełożyłam do blendera i zmiksowałam na drobniejsze kawałki, anie nie na proszek! Masa: Dno tortownicy o średnicy
Blondynka Gotujepieczenia. Tortownica o średnicy 20 cm. Ciastka ugniatamy łyżką i wstawiamy do tortownicę do lodówki. Galaretka z musu truskawkowego: ok. 350 g truskawek 1 galaretka truskawkowa ok. 45 g cukru Truskawki miksujemy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Rozpuszczona galaretkę łączymy z musem truskawkowym, może być jeszcze ciepła. Całość studzimy, wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy(...)lodówki do czasu stężenia. Ok. godziny. Masa serowa: 350 g twarogu ( ja użyłam półtłusty w kostce) 1 łyżeczka soku z cytryny 90 ml jogurtu naturalnego 100 g drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody 1 malutka łyżeczka pasty z wanilii Skworcu Dodatkowo: kilkanaście truskawek do dekoracji kilka listków świeżej mięty pieprzowej Twaróg
Blondynka Gotujeruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia : ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki 50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki śmietany(...)cukier waniliowy, małe opakowanie nadzienie : powidła śliwkowe, połówki jabłka (lub mus jabłkowy) do posypania : cukier puder lub lukier (w wersji light bez posypki :)) Przygotowanie Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w p łócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam b ez sz matki
coolinarnastrefa.blogspot.compieczenia: ok. 30-40min Biszkopt genueński ( z przepisu Michel Roux "Jajka" , ø 20cm ) 7 5g mąki pszennej 50g kaka o 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej 125g drobnego cukru (dałam cukier trzcinowy) 30g masła rozpuszczonego i wystudzonego proszek do pieczenia (w przepisie M. Roux nie ma, ale można dodać dla nie wprawionych) Przygotowanie biszkoptu Jajka roztrzepujemy z cukrem(...)smaku nieco rumu lub innego alkoholu. Masa jest gotowa do przełożenia. Poncz 1 szklanka kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki rumu (lub innego ulubionego trunku np. wiśniówki) parę kropel cytryny cukier do smaku Dodatkowo dżem porzeczkowy (opcjonalnie) odsączone wiśnie z zalewy lub kompotu Przygotowanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć (dość obficie) przygotowanym ponczem, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć
coolinarnastrefa.blogspot.com