moich słojach są dwojakiego rodzaju; tylko z renklod i łączone jabłko z aronią. Składniki moich kompotów : renklody około 1 kg aronii kilka jabłek cukier Przygotowanie : Owoce umyć ( nadpsute odrzucić ), słoje na przetwory myjemy dokładnie Osączone na sicie owoce wkładać do słojów tak by nie było ich zbyt pełno ( ja wkładam do małego luzu, na 3/4 objętości słoja(...)garść aronii, potem pokrojone w ósemki jabłka, potem znów garść aronii ) W garnku gotuję wodę z cukrem ( i tu pozostawiam każdemu dowolność ilość cukru , bo każdy lubi inną słodycz, ale nie przesadzać, po otwarciu słoja można kompot dosłodzić ) Owoce w słojach zalewam gorącą, słodką zalewą, brzegi słojów wycieram do sucha i zakrywam czystymi , suchymi dekielkami W dużym garnku
Proste Potrawytemu temu i mogę powiedzieć; warto trochę się potrudzić. Dynia w białym winie Celebro jest naprawdę pyszna. Składniki : 2 kg oczyszczonego miąższu z dyni 1 kg i 1 szklanka cukru 5 limonek- około 30 dag, ale cytryny też pewnie mogą być 1 szklanka białego wytrawnego wina Celebro www.facebook.com/KlubCelebro goździki, małe kawałki cynamonu Przygotowanie; Limonki umyć w gorącej(...)wodzie, z dwóch zetrzeć skórkę i wymieszać z cukrem Z cukru ze skórkami i 2 szklanek wody oraz wina sporządzić syrop, miąższ dyni pokroić na kawałki grubości 1-2 cm W co trzeci kawałek wbić okruch cynamonu i goździk (ja dałam mniej) Z pozostałych limonek wycisnąć sok z skropić nim dynię Do gorącego syropu włożyć dynie wraz z sokiem
Proste Potrawymnie lepsze niż te kupne z puszki. Składniki : 500-600 ml wina białego, wytrawnego 500 dag cukru 1 i 1/2 kg brzoskwiń 4 goździki - do słoików już ich nie wkładać ewentualnie laska cynamonu Przygotowanie: Umyte owoce ponacinać w 2-3 miejscach wzdłuż i sparzyć na minutę we wrzątku, przelać zimną wodą Obrać ze skórki, a w garnku przygotować zalewę(...)wina wsypać cukier i przyprawy- zagotować Gdy cukier się rozpuści, a zalewa już wrze, włożyć do niej brzoskwinie i gotować przez 1 minutę Po tym czasie pozostawić do ostudzenia, dopiero gdy zalewa jest już chłodna owoce wyjąć, a zalewę znów zagotować i gdy zacznie się gotować-włożyć owoce, przykryć pokrywką i pozostawić na 5 min. Po tym czasie
Proste PotrawySkładniki: około 1 kg umytej aronii (najlepsza przemrożona) 1 kg cukru Przygotowanie: Aronię wsypujemy stopniowo do umytego, dużego słoja i zasypujemy cukrem- przykrywamy szczelnie gazą Odstawiamy w chłodne miejsce, od czasu do czasu wstrząsamy, by cukier mógł się rozpuścić Gdy owoce puszczą sok- zlewamy go i przechowujemy w lodówce Pijemy codziennie przynajmniej po łyżce. Rozcieńczony z wodą też będzie
Proste Potrawyszybkie i bardzo słodkie co nieco. Robi się je błyskawicznie, bo czasem taka jest właśnie potrzeba :) Składniki: 10 kruchych babeczek- ja użyłam tym razem gotowych orzechy włoskie miód i cukier- nie potrafię podać proporcji, bo zrobiłam to na wyczucie, tyle by starczyło na 10 babeczek Przygotowanie: Obrane orzechy pokruszyć na połówki Do garnuszka wsypać cukier i łyżkę wody, gotować(...)skarmelizowania cukru Dodać miód, wymieszać i pogotować tak długo by konsystencja pozostała lejąca Do foremek włożyć po kilka obranych połówek orzechów Polać przygotowaną ciepłą masą. Uważać, by słodka masa nie była zbyt gorąca, bo babeczki mogą się rozkruszyć czy popękać
Proste Potrawyksiążki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska - tradycyjne potrawy" Składniki : 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki utartej dyni- moja była bardzo sucha szklanka mleka 3 jajka 10 dag drożdży szklanka cukru pudru 7 łyżek oleju szczypta soli tłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie : Drożdże rozkruszamy i dodajemy do nich po łyżce mąki, cukru, mieszamy to w1/2 szklance ciepłego mleka Drożdże rosną(...)ciepłym miejscu, a my ucieramy jajka z pozostałym cukrem pudrem (ja ustawiłam metalową miskę nad garnuszkiem z gotującą wodą- zrobiłam łaźnię wodną, uważac, by masa jajeczna nie była zbyt gorąca) - jajka lepiej i szybciej mi się ubiły Po zdjęciu miski z łaźni dodajemy stopniowo mąkę, olej, sól, drożdże i pozostałe mleko -wyrabiamy Gdy składniki połączą się dodajemy dynię utartą
Proste PotrawyFarsz : ok 60 dag twarogu, żółtko duże lub 2 małe, cukier do smaku. Twaróg rozdrobnić widelcem do tego dodać żółtko i cukier i wymieszać dokładnie . Ciasto na pierogi rozwałkowuję na grubość ok 2 mm. Po ulepieniu pierogów wrzucam je do wrzącej, osolonej lekko wody. Gotuję ok 40 sek. po wypłynięciu. Można podawać polane jogurtem bądź śmietaną i posypane cukrem
Proste Potrawybabkę makową. Proponuję zapisać do zrobienia i udekorować świątecznie :) Składniki : 20 dag zmielonego maku 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 20 dag tłuszczu do pieczenia 3 łyżki skórki pomarańczowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie; Jajka ubić z cukrem do białości Mąki połączyć razem i wymieszać z proszkiem i makiem(...)temp. 180 stopni C przez około 45 min. , ja piekłam w prodiżu. Przepis znalazłam w Lubię gotować-Ciasta Nr.12/99 Jedyna modyfikacja w przepisie była taka, że wpierw ucierałam cukier z żółtkami, oddzielnie ubiłam białka i dodałam je na końcu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może wypróbować gotowe masy makowe, ale takie bez żadnych dodatków. Przepis jest prosty
Proste PotrawyDlatego zamieszczam i ten sposób na słodkie " co nieco" do herbaty lub kawy porannej :) Składniki : 35 dag mąki 40 dag startej marchwi 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki sody, tyle samo cynamonu lub przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia przesiewamy przez sito Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy(...)ostrożnie wymieszać całość Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni C. przez około 50 min. Watro tez zrobię polewę, która pięknie prezentuje się na ciemnym cieście :) Składniki : około szklanki cukru pudru - jeśli dodamy więcej polewa będzie sztywniejsza 10 dag serka Philadelphia 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć mocno ucierając, posmarować ciasto z wierzchu Posypując dodatkowo bakaliami otrzymujemy nie tylko ciasto
Proste Potrawypolędwicy wieprzowej cukier 1/4 szklanki sól 1/3 szklanki majeranek, papryka, czosnek granulowany lub świeży podkolanówka do włożenia mięsa Przygotowanie : Mięso umyć pod bieżąca wodą, gdy są błony usunąć je. Osuszyć i włożyć do naczynia, posypać cukrem i pozostawić w lodówce na 16 godz. Po tym czasie umyć pod bieżącą wodą i ułożyć ponownie w pojemniczku (oczywiście myjąc je wcześniej dokładnie(...)wylewając płyn jaki pozostał po 16 godz. leżakowania mięsa w cukrze ) Posypać mięso przygotowaną solą, umieścić w pojemniku i pozostawić w lodówce na 24 godz. Po upływie tego czasu mięso wyjąć, umyć, osuszyć i obtoczyć w przyprawach i przetrzymać w lodówce na następną dobę Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki, włożyć do pończochy i powiesić na co najmniej
Proste PotrawyPrzepis podaję za Marią Cieślak "Łęczycka kuchnia regionalna " Składniki : 1 kg mąki pszennej 10 żółtek 10 dag drożdży niecała szklanka cukru niecała szklanka piwa jasnego około 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 kostki masła Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, drożdże kruszymy do garnuszka i zalewamy 1/2 szklanką ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i pozostawiamy w ciepłym(...)miejscu do urośnięcia Gdy drożdże podrosną dodajemy je do mąki, mieszamy drewnianą łyżką Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę i dodajemy je do mąki i drożdży - wyrabiamy łyżką dodając ostrożnie lekko podgrzane piwo Gdy już składniki się połączą dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto, pozostawiamy w cieple pod przykryciem, aż do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, rozpłaszczamy
Proste PotrawySkładniki : 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru 1 szklanka masła - roztopionego 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki amoniaku 1/2 łyżeczki sody mąki tyle ile da się wrobić by ciasto pozostało elastyczne Przygotowanie : Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę w której rozpuszczamy sodę i amoniak Dodajemy mąkę i roztopione masło, mąki tyle by uzyskać konsystencję podobną do tych na kluski(...)lżejszą, przechowujemy 30 min. w chłodzie Po tym czasie wałkujemy na około 0,5 cm i wyciskamy np. serduszka, gwiazdki itp. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem (lekko go dociskając ) Pieczemy w około 170 stopniach do zarumienienia. Z tej ilości składników wychodzi około 3 blach małych ciasteczek. Te upiekła mi Maria. Dziękuję
Proste Potrawyświątecznym przejedzeniu proponuję tylko koktajl :) Wystarczy mieć jogurt naturalny ( preferuję takie bez mleka w proszku ), owoce świeże lub mrożone i odrobinę cukru brązowego lub miodu. Cukier nie jest konieczny, jeśli owoce użyte do koktajlu są słodkie same w sobie. Składniki : 1 banan, około 10 sztuk truskawek ( u mnie mrożone ) 300 ml jogurtu naturalnego łyżka miodu lub cukru brązowego Przygotowanie
Proste PotrawyPrzepis pochodzi z książki "Zdrowie ze smakiem". Konkretnie z bloga : notatnikkulturalny.blogspot.com Składniki : truskawki cukier puder łyżka octu balsamicznego 2 - 3 łyżki płatków migdałowych - u mnie migdały 200 ml śmietany 36 % ewentualnie olej z orzechów laskowych Przygotowanie : Truskawki umyj, pokrój i wymieszaj z 1-2 łyżkami cukru pudru ( w zależności od słodkości truskawek ) Dodaj łyżkę octu balsamicznego i ewentualnie(...)łyżkę oleju z orzechów laskowych i odstaw owoce na co najmniej pół godziny do lodówki Płatki migdałów podpraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia Śmietanę ubij z cukrem W pucharkach wykładaj na przemian łyżkę truskawek, odrobinę migdałów i śmietany. Deser bardzo prosty, ale smaczny i na czasie :) Dla podkreślenia smaku
Proste Potrawyprodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty ( mogło być więcej, bo prawie się jej nie wyczuwało ) Przygotowanie farszu : Jabłka obrać, pokropić sokiem by jak najmniej ściemniały zetrzeć i przesmażyć z cukrem(...)często mieszać by nie przypalić Dodać cukier, wymieszać i jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę lub dwie bułki tartej - wymieszać, w tym momencie dodać też pokrojona miętę Taką masę wyłożyć na ciasto. Moje uwagi : Ciasto można spokojnie upiec w większej foremce, będzie cieńsze, na wałeczki użyjemy wtedy też mniej ciasta. Szybciej skruszeje, najlepsze na drugi dzień
Proste Potrawy