grupy) Polecam przepis gorąco i wracam do kuchni do kolejnych wypieków. Składniki: 130 g masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szklanka cukru 3 łyżki kakao sok wyciśnięty z 3 pomarańczy starta skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło utrzeć na jasną puszystą masę. Pomarańcze sparzyć gorącą wodą i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczach(...)skórkę a następnie wycisnąć z nich sok. Wszystkie sypkie składniki połączyć i przesiać przez sitko. Do utartego masła dodać cukier, po jednym jajku, a na końcu skórkę i sok z pomarańczy . Do masy wsypać stopniowo sypkie składniki i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu
ciastkarnia na kruchym spodziezapasie mrożonych truskawek więc się wspomogłam się gotowym musem. Jak zawsze wyszło bardzo smacznie ale ja jestem nie obiektywna:) Składniki na 4 porcje: 3 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml śmietany 30% 250 mleka tłustego 2 łyżeczki masy krówkowej Wykonanie: Do garnuszka wlewamy mleko, cukier i śmietanę. Doprowadzamy wszystko do wrzenia tak aby cukier się się rozpuścił
ciastkarnia na kruchym spodziektórzy są bardziej uśmiechnięci? albo po prostu czystości na ulicach? Zdecydowanie jednak wolę norweską jesień od polskiej. Składniki: ciasto: 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 5 łyżek śmietany 200 g masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 180 g cukru 1,5 kg jabłek 200 g orzechów włoskich Wykonanie(...)stolnicy przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy cukier, jajka masło i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe wkładamy je do lodówki na 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy i kropimy na plasterki. Ciasto dzielimy na dwie nie równe części. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę. Następnie układamy na nim okrojone jabłka. W garnku na piecu gotujemy
ciastkarnia na kruchym spodziemleczko dla miętowych smakoszy. Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietany 30% 50 ml likieru miętowego 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i czekamy aż lekko zacznie tężeć wtedy możemy przystąpić do robienia ptasiego mleczka. Śmietana powinna być schłodzona(...)lodówce wtedy szybciej będzie się nam ubijać. Taką śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania gdy będziemy widzieć, że śmietana gęstnieje dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Gdy śmietana jest już całkowicie sztywna dzielimy ją na dwie części. Do pierwszej wlewamy (bardzo delikatnie) likier miętowy, można również dodać trochę aromatu miętowego i rozpuszczoną z niewielkiej ilości wody żelatynę
ciastkarnia na kruchym spodzieStaje się coraz bardziej zbuntowana chyba i nie daje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:) Składniki: ciasto: 50 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka masy karmelowej(...)układamy w brytfance. Każdy placek pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasta zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy po łyżeczce cukru. Na koniec dodajemy serek ricotta albo jeśli nie mamy to również fajnie sprawdzi się mascarpone. Kiedy mam wszystkie składniki, pora na złożenie ciasta. Pierwsze kruche ciasto kładziemy na spodzie brytfanki
ciastkarnia na kruchym spodziemagiczny sposób na stworzenie twarogu? Czekam na propozycje i ratunek, a na pocieszenie zostaje mi tylko zjeść keks. Pozdrawiam. Składniki na 40 cm keksówkę 400 g mąki 200 g cukru 300 g bakalii szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 5 jajek 4 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały(...)przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto jest upieczone gdyż jest ono bardzo gęste. Gdy ostygnie ciasto polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem, smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzietemu uzyskałam migdałowy jedwabisty deser. ( jest on dużo rzadszy od mojego ukochanego włoskiego deseru ale równie smaczny) Składniki na cztery porcje łyżeczka żelatyny 250 ml śmietany kremówki 80 g cukru pudru 250 ml mleka aromat migdałowy garść płatków migdałowych pół tabliczki czekolady deserowej Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż cukier się
ciastkarnia na kruchym spodziemoże i Wy znajdziecie coś ciekawego. Składniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 80 ml mleka 3 łyżki kawy 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch i dodajemy(...)trzeciej kawę. Następnie do przygotowanej wcześniej wąskiej formy przelewamy najpierw ciasto kakaowe potem kawowe a na koniec waniliowe. Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gotową możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek polewa: 200 g nutelii 4 łyżki oleju 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło roztapiamy i przelewamy je do miski. Dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masło utrze się(...)cukrem na puch dodajemy po jednym jajku i po łyżce maślanki. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy ją do ciasta. Na koniec dodajemy sypkie składniki. Do gotowego ciasta wsypujemy rodzynki i przelewamy go do formy. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Polewa: Nutelle roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej. Mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec
ciastkarnia na kruchym spodziekształt tulipana. Składniki: 6 jajek 2 szklanki mąki budyń waniliowy kisiel wiśniowy 1,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch, następnie dodajemy po jednym jajku(...)budyniem, kisielem, z kakao i z makiem. Przecinamy nożem wzdłuż keksówki ciasto i wykładamy do piekarnika na godzinę( piekarnik nagrzany do 160 stopni) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemarchewka to ananas, trzeba być czasami bardzo cierpliwym:) Składniki: ciasto: kostka masła 4 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki cukru masa: 1 litr mleka 5 łyżek kaszy mannej 3 łyżki cukru jeden świeży ananas Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę, Dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto(...)będzie jednolite dzielimy ej na dwie części. Pierwszą wykładamy na spód blaszki. Drugą odstawiamy na później. Mleko zagotowujemy i wsypujemy kasze i cukier. Całość mieszamy aż do uzyskania gęstej masy. Przelewamy ją do brytfanki. Ananasa kroimy w kostkę i wysypujemy na wierzch na masę. Pozostałą cześć ciasta ścieramy na tarce na wierz ciasta. Całość wkładamy do piekarnika na 45 minut
ciastkarnia na kruchym spodziepierwsze truskawkowe ciasto tego lata: Składniki na formę 35 na 30 cm 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szklanka jogurtu naturalnego szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 300 g truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie je mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto przelewamy do formy. Truskawki myjemy(...)układamy rzędami na cieście w różnej odległości. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziezdjęć a ja ideą wcinać drożdżówki puki jeszcze są:) Składniki na 12 drożdżówek ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży szklanka mleka 1/2 szklanki oleju szczypta soli 3/4 szklanki cukru 500 g truskawek kruszonka: 50 g masła 150 g cukru 150 g Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do miski. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto(...)Wykrawamy z niego krążki, (wielkość zgodnie z uznaniem) i układamy na środku każdego krążka po kilka truskawek. Przekładamy drożdżówki na blaszkę. Masło rozpuszczamy a w misce mieszamy cukier z mąką. Wlewamy do mąki masło i mieszamy aż powstaną lepki grudki. Wysypujemy je na wierzch drożdżówek i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziedoświetliłam j na wszystkie sposoby. W codziennym życiu mniejsza ilość światła mi nie przeszkadza, do wszystkiego można . Macie jakieś pomysły? Składniki na 10 drożdżówek 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka szklanka mleka 500 g mąki 200 g borówek cukier puder do posypania białko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku(...)środek trochę jagód. Gotowe bułki smarujemy białkiem z wierzchu i wykładamy do piekarnika na 40 minut- 180 stopni. Po wyjęciu z pieca zostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieodwiedzali oni wspomniane miasto. Deser jest bardzo prosty i szybki w przyrządzaniu myślę więc, że wam się spodoba. Składniki na 4 pucharki: 5 żółtek 5 łyżek cukru 2 łyżeczki żelatyny 0,5 l śmietany 30% 50 ml porto tabliczka czekolady deserowej Wykonanie: Żółtka z cukrem miksujemy blenderem na gęsty kogiel-mogiel. Dodajemy porto do smaku. Żelatynę rozpuszczamy(...)wielkiej ilości wody i dodajemy do masy z żółtek i cukru, dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z resztą masy. Czekoladę trzemy na tarce na grubych oczkach. Masę układamy w pucharkach (na przemian masa i wiórki czekolady) Od razu można go zjeść, nie wymaga schłodzenia w lodówce. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie