łatwe do wydalenia z komórki. Kluczowym narządem w tym procesie jest Wątroba której prawidłowe funkcjonowanie najczęściej zaburzają błędy żywieniowe polegające na nadmiernym spożyciu: - oczyszczonych produktów skrobiowych, zwłaszcza białej mąki - cukru rafinowanego - tłuszczów nasyconych i tłustego mięsa - alkoholu i innych używek Dodatkowym obciążeniem wątroby są występujące w żywności zanieczyszczenia chemiczne, metale ciężkie, pestycydy, azotany, azotyny, pozostałości po lekach weterynaryjnych, mykotoksyny, stosowanie(...)organizmu): - antybiotyki ludzkie i zwierzęce przyjmowane z produktami zwierzęcymi - glutaminian sodu np. z przypraw - asparatam, czyli sztuczny słodzik znajdujący się we wszystkich napojach orzeźwiających - sterydy i leki hormonalne - biały cukier sprzyja rozwojowi grzyba Candida - biała mąka i drożdże, pieczywo drożdżowe najlepiej jeść na 3 dzień po wypieku, gdyż drożdże przez 2 doby są aktywne i wrogie w stosunku do flory
NaKońcuJęzykasiebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem oraz gruszką... Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego Dodatkowo: 1 gruszka(...)elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni... Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy piwem. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto
NaKońcuJęzykaopakowania herbatników po 200 gram puszka masy kajmakowej korówkowej 2 budynie waniliowe ja użyłam Delecta waniliowe z białą czekoladą 2 szklanki mleka ( moja była pojemności 250ml.) 3 łyżeczki cukru 500 ml śmietany min. 30% tł 3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 150 ml. masła kakao do posypania Blachę (około 24 cm. ) wykładamy pojedynczą warstwą herbatników i rozsmarowujemy masę(...)ostudzenia. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy na wysokich obrotach az do uzyskania gładkiej masy. Bitą śmietanę miksujemy na sztywną pianę pod koniec dodajemy fixy i cukier puder... Na Herbatniki przekładamy masę budyniową na wierzch kładziemy kolejna warstwę z herbatników i na to bitą śmietanę...Odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki...Przed podaniem posypujemy kakaem
NaKońcuJęzykaKolejna odsłona na pyszną tartę na cieście kruchym z serem oraz ananasem Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo: kilka plastrów świeżego ananasa Składniki na ciasto zagniatamy(...)razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni... Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy
NaKońcuJęzykapomimo dużej wilgotności. Piekłam w tortownicy 26cm (ciemnej). Składniki: - 350g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) lub 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1/2 szklanki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 szklanka mleka - 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub rumu) - 170g(...)plasterki. Można skropić sokiem z cytryny i odstawić. W misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia, solą i ksylitolem z wanilią. Miękkie masło utrzeć z połową ksylitolu (lub cukru) na puszystą masę. Resztę ksylitolu wymieszać z cynamonem. Do puszystej masy dodawać po jednym jajku i dokładnie ucierać ok.1-2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian wymieszane mąki i mleko
Smaczne Zdrowewęgierek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu cynamon 2 łyżeczki olejku waniliowego masło i bułka tarta do tortownicy na kruszonkę 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100g zimnego masła 2 łyżeczki olejku waniliowego PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, następnie
Moje Kuchenne Rewelacjekilka plasterków papryczki jalapeño (z zalewy octowej). Burgery (na 4 sztuk ): 500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić) 1-2 łyżki sosu sojowego 0,5 szklanki wody z łyżeczką cukru 1 ząbek czosnku pieprz Czerwona cebulka karmelizowana: 2 duża czerwona cebula 40 g cukru trzcinowego 100 ml białego wina sól Cebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy(...)rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimy ok. 3-5 minut. Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy i sukcesywnie dolewając posłodzoną wodę. Następnie kilkakrotnie uderzamy nim o miskę - formujemy kulkę i rzucamy nią do miski. Dzielimy na równe części i formujemy burgery. Każdy burger smażymy na patelni grilowej
Delicious Titbitssię goframi sprzedawanymi w budach przy plaży. Pamiętam także gofry u mojego kuzynostwa w Tucholi - mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam gofry z cukrem pudrem albo powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany nie lubię. W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość - frużelina owocowa, nazywana przeze(...)Bocconotti calabresi ciasto z tego przepisu na 8 babeczek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 30 min. na chłodzenie ciasta kruchego Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 120 g masła, zimnego 1 jajko i 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 3/4 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 1 łyżka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki kakao 1,5 garści (3 łyżki / 45g) rodzynek Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy
Malowane smakiempołączenia wielu przepisów, jakie znalazłam w internecie. Oto moja propozycja :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu ok. 240g fasoli) - użyłam Dawtona 1 banan (ok. 100 g) 1 cukier wanilinowy (16 g) 50 g (2 łyżki) jogurtu naturalnego gęstego (użyłam jogurtu: Bakoma naturalnie gęsty) 30 g (3 łyżki) płatków owsianych górskich 2 jajka (osobno żółta, osobno białka) 16 g miodu(...)gorzkiej czekolady (ja użyłam gorzkiej czekolady marki Wedel 64% masy kakaowej - wolę trochę słodsze ;)) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 miareczki stevii w pudrze (dajcie według uznania: cukier, słodzik, co wolicie - wartość kaloryczna nieznacznie się zmieni, ale nie sądzę, żeby potrzeba było wiele słodzić) Przygotowanie: 1. Odsączamy fasolę z zalewy. Blendujemy ją z bananem. 2. Na tarcie ścieramy czekoladę
Malowane smakiemrazem są idealne i mocno jabłkowe. Składniki (porcja - zdjęcie): ok. 150 g jabłek (lepiej trochę więcej niż mniej) - twardszych i kwaśnych 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru (do ciasta) + 1,5 łyżeczki do posypania ok. 4 łyżki (45 g) mąki (tu: szymanowskiej) pół łyżeczki aromatu pomarańczowego czubek łyżeczki (1/3) proszku do pieczenia szczypta soli + mała łyżeczka(...)Jabłka ścieramy na tarce - grube oczka. 2. Z reszty podanych składników miksujemy ciasto. 3. Dodajemy jabłka. Mieszamy. 4. Smażymy małe placuszki na niewielkiej ilości masła. 5. Podajemy posypane cukrem. Kaloryczność: porcja ze zdjęcia - 430 kcal (nie posypane cukrem - 400 kcal) Smacznego
Malowane smakiemcelem. Zapraszam do lektury obydwóch postów. NALEWKA ŚWIERKOWA NA WÓDCE. /własny;/ 0,5 litra czystej wódki 200-250g młodych pędów świerku (wraz z szyszkami) 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody Wodę nieco podgrzewam, zalewam cukier i staram się jak najwicej go rozpuścić (całego nie damy rady, powstanie przesycony roztwór, ulep cukrowy). Przelewam go do dużego słoika, wrzucam(...)wypłukane pod bieżącą wodą pędy świerku i zalewam wódką. Odstawiam na 3 miesiące w ciemne miejsce, początkowo mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie przecedzam, przelewam przez gazę, wlewam do butelek i zamykam. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidostałam od Bei . Mówię Wam, marzenie. Nie sądziłam, że taka niepozorna tonka tak może zmienić smak oklepanego już deseru. Składniki: 350 g śliwek 4 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 35 g mąki pszennej razowej 35 g płatków owsianych górskich 1 ziarno tonki 35 g zimnego masła Wykonanie: Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy(...)pestki. W naczyniu do zapiekania mieszamy z połową cukru i mąką ziemniaczaną. Ścieramy na owoce pół tonki. W misce przygotowujemy kruszonkę. Masło wyrabiamy palcami z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy płatki, pozostały cukier i ścieramy resztę tonki. Gotową kruszonkę wysypujemy na owoce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i pieczemy około
Sto kolorów kuchniponiedziałek i oby ten okazał się lepszy... Udanego tygodnia Wam życzę. Tarta migdałowa ze śliwkami składniki: ciasto: 1 jajko 200 g mąki 100 g masła 20 g cukru pudru szczypta soli masa: 800 g śliwek węgierek 100 g masła 3 jajka 100 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 3 łyżki białego rumu 2 łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Wszystkie(...)godzinę. Po tym czasie ciasto należy wyjąc i rozwałkować, wyłożyć nim foremkę do tart. Widelcem nakłuwamy ciasto.. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ubijamy. Dodajemy migdały, mąkę i rum. Ubijamy, a następnie gotową masę wylewamy na ciasto, na którym układamy połówki śliwek. Pieczemy tartę przez 40-45 minut
Przysmaki Karolkimaliny w pięknym kolorze. Dżem naturalnie wysmażony bez dodatków żelujących. Potrzebujemy: 1 kg. jabłek 1/2 kg. malin ok. 30 dag cukru Wykonanie: Maliny opłukać, jabłka obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Do przygotowanego naczynia dodajemy jabłka nakrywamy i przez chwilę podgrzewamy na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną. Dodajemy maliny, mieszamy(...)smażymy ok. 2 godzin. Po dwóch godz. dodajemy cukier i z cukrem smażymy jeszcze godzinę. Uważamy, by owoce się nie przypaliły- często mieszamy. Gorące nakładamy do słoiczków. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewy