cukier - 7600 przepisów (strona:145/507)

Tarteletki z truskawkami pod borówkową pierzynką 205

Hiszpanii? Nie obraziłabym się o takie rozwiązanie. Chociaż co naturalne to naturalne i może lepiej nie kombinować. Składniki na 6 tarteletek 2 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła łyżeczka proszku do pieczenia 250 g truskawek 500 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 300 g borówek Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kokosanka z jagodami 3530

Kitchen. Polecam jest bardzo smaczne, nie zbyt słodkie ale z wyrazistym smakiem kokosu i jagód.  Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 3/4 szklanki cukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Piana: 5 białek 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych 200 ml kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo 4 łyżki kaszy mannej 250 g borówek Wykonanie: Składniki na ciasto(...)stolnicy rozwałkowujemy i układamy na blaszce zakrywając dno i brzegi brytfanki. Ciasto posypujemy obficie kaszą manną aby borówki podczas pieczenia nie zabarwiły spodu.   Do garnka wsypujemy  cukier i śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą a następnie dodajemy wiórki i mieszamy aż połączą się z resztą. Masa nie może się zagotować. Gdy składniki będą dobrze połączone odstawiamy masę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Popękane ciasteczka czekoladowe 202

wszystkim smakoszom czekolady. Składniki na 20 ciasteczek:  90 g gorzkiej czekolady 25 g masła jajko 3/4 szklanki mąki łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do obtoczenia ciastek Wykonanie: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy będzie gotowa to odstawiamy ją z pieca. dodajemy jajko i cukier, mieszamy aż składniki się połączą(...)Wszystko razem mieszkamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Jest to ważne aby masa była zbita. Na drugi dzień  z zimnej masy kształtujemy kulki i obtaczamy je cukrze pudrze. Następnie kulki układamy na blaszce do pieczenia. Nie zapomnij zrobić odstępów między ciastkami gdyż trochę one urosną w piekarniku. Kulki należy lekko spłaszczyć. Pieczemy ciastka 20 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe babeczki z masą truskawkową 197

mnie po obiedzie pyszny deser a tym czasie zmykam na spacer.  Składniki na 12 babeczek: babeczki: 125 g masła 150 g czekolady gorzkiej  300 g mąki szklanka cukru pudru 2 jajka 170 ml maślanki lub jogurtu naturalnego łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao masa: 250 g truskawek 250 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Masło miksujemy(...)żółtkami i cukrem aż wszystko się z sobą nie zmiesza a cukier rozpuści. Następnie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy je do reszty składników. Wszystko razem mieszamy mikserem i dodajemy pozostałe produkty. Gotową gęstą masę przekładamy do przygotowanych wcześniej form na muffinki i pieczemy 30-35 minut w temp 180 stopni.  Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z twarożkiem i truskawkami 173

Sezon truskawkowy co prawda dawno się skończył..ale u mnie są [ tzn. były dawno temu] pyszne bułeczki..przepis znaleziony gdzieś w necie. 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła   1-2 łyżki roztopionego do posmarowania drożdżówek 1 duże roztrzepane jajko 450 g mąki pszennej   opakowanie (7g) drożdży suchych lub 16g  świeżych(...)mleka Dodatkowo ok 200 g  serka śmietankowego  2 łyżki miodu  cukier waniliowy  truskawki  Serek, miód i cukier wymieszać i odstawić.  Ze składników kolejno łącząc najpierw suche potem mokre zagnieść miękkie elastyczne ciasto, może się lekko lepić. ( z drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn ) Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ścierką na ok 1 - 1,5 godziny

Moje domowe kucharzenie
NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO. 242

woreczka żółciowego. Podnosi również ilość wydzielanych soków trawiennych i zwiększenie ilości produkowanego moczu, ale to nie oznacza, że jest moczopędny. Działa korzystnie na nasz układ odpornościowy, obniża poziom cukru we krwi, a soki jakie wydziela, przyspieszają gojenie się ran i regenerację skóry.* NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO 100 kwiatów mniszka lekarskiego 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody(...)cukru Z wody i cukru gotuję gęsty syrop, studzę. Kwiaty układam na białym papierze na słońcu, zostawiam na około 2 godziny, aby pozbyć się robaczków. Następnie przekładam je do wielkiego słoja, zalewam spirytusem i syropem cukrowym. Mieszam, szczelnie zamykam słój i odstawiam na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce, co jakiś czas mieszając. Po tym okresie zlewam alkohol znad kwiatów

W kuchni Karmel-itki
Aronia z gruszkami i jabłkami do mięsa 248

połączyć ze świeżutkim pieczywem do porannej kawy. Dodatek jabłek i gruszek złagodził nieco smak cierpkiej aronii. Składniki: 1 kg owoców aronii 1 kg jabłek 1 kg gruszek 0.7 kg cukru  1 szklanka wody Wykonanie: Owoce aronii zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 godz. W garnku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy pokrojone w ósemki

Gorący kąsek
Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru 181

Lubię domowe przetwory, zwłaszcza dżemy i powidła, a ponieważ muszę unikać cukru, postanowiłam w tym roku przygotować dla siebie osobną partię. I tak powstały sok różany, dżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów(...)Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj przepis na pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku.  Składniki na 6 słoiczków

Ze smakiem i z pasją
Knedle ze śliwkami 231

Tradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami. Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier   Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej(...)osolonej wody, kiedy wypłyną należy odczekać jeszcze 5 minut i wyławiać łyżką cedzakową lub małym siteczkiem. Podajemy posypane cukrem lub polane masłem

prawdziwe jedzenie
Klasyczne babeczki 208

Składniki (na 12 babeczek): 1/2 kostki margaryny do pieczenia (125g) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1. Margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy margarynę jakieś 5 minut na najwyższych obrotach, po czym dodajemy cukier(...)rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Papilotki wkładamy do formy muffinkowej i napełniamy je do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Możemy ozdobić bitą śmietaną (śmietanka kremówka, śmietan-fix, cukier wanilinowy - wszystko razem ubijamy na sztywną pianę). Gotowe ! :) Wskazówka: Żeby uzyskać kakaowe babeczki, wystarczy dodać 2 łyżki kakao pod koniec miksowania

My Culinary Art
Zielone curry z kurczakiem 232

kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę(...)Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka

Tajskie smaki
Krewetki w sosie tamaryndowym 228

rybnego 2 łyżki oliwy 100ml wody 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego zielona część dymki do przybrania 1. Na rozgrzanego woka wrzucamy papryczki chilli  i prażymy przez chwilę, dociskając łyżką. Wyciągamy i odkładamy na bok. 2. W woku rozgrzewamy olej(...)wrzucamy cebulę, szalotkę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pastę rozmieszaną z wodą i sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy ok. 3 minut. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego

Tajskie smaki
Papryka nadziewana pieczarkami 192

jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 liście kaffiru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego  2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka cukru 400g pieczarek 1. Pieczarki kroimy na drobne kawałeczki,. Czosnek przeciskamy przez praskę, listki kaffiru siekamy i dodajemy do pieczarek. 2. W misce mieszamy jajko z pastą curry, następnie dodajemy sos sojowy(...)rybny, kolendrę i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy do pieczarek i mieszamy. 3. Papryki kroimy na pół, wyciągamy nasiona. Do każdej połówki nakładamy przygotowany farsz. Parujemy w bambusowym parowniku 15 minut. Gotowe

Tajskie smaki
Łosoś na parze z imbirem i papryczką chilli 226

filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska do wyłożenia parownika 1. Sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i cukier łączymy, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na bok. 2. Imbir obieramy i kroimy w słupki

Tajskie smaki
Sezamowe noodle na ostro 240

porcje): noodle mie (ja użyłam 100g) 1 papryczka chilli 1 łyżka czarnego sezamu 2cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 1. Makaron gotujemy o minutę krócej niż podano na opakowaniu (ja miałam takie, które powinno(...)odstawiamy na bok.  2. Czosnek i imbir ucieramy na tarce, następnie w małej miseczce dokładnie mieszamy razem z olejem sezamowym, olejem arachidowym, pastą z trawy cytrynowej i i cukrem (do całkowitego rozpuszczenia cukru). 3. Patelnię mocno rozgrzewamy. Wrzucamy sezam i prażymy przez minutę. Dodajemy przygotowaną pastę i cały czas mieszając smażymy kolejną minutę. Wrzucamy makaron i papryczkę pokrojoną

Tajskie smaki