cukier - 7600 przepisów (strona:152/507)

Chałka 157

masłem. Tak najbardziej mi smakowała i smakuje po dzień dzisiejszy...  Potrzebujemy (na dwie mniejsze lub jedną dużą chałkę): - 1 jajko - 2 żółtka - 100 g masła  - 50 g cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 40 g świeżych drożdży - 150 ml mleka - 500 g mąki pszennej - łyżeczka soli - jajko do posmarowania chałki Do małego garnuszka wkładamy jajko, żółtka, masło, cukry, drożdże

W mojej holenderskiej kuchni
Zebra 209

piecze i gotuje i to dzięki niej zafascynowałam się kuchnią. Prosty przepis na "zebrę" zapadł mi wtedy w pamięć i wykorzystuję go do dziś. Potrzebujemy: - 5 jajek - 1.5 szklanki cukru - torebka cukru waniliowego - 1 szklanka oleju słonecznikowego - 1 szklanka wody (z kranu, ale może być również woda gazowana) - 2.5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao(...)odrobinę masła - bułkę tartą - tortownicę Wbijamy jajka do miski a następnie dodajemy cukry. Miksujemy. Do masy dolewamy olej i mieszamy do momentu aż sładniki się połaczą. Dodajemy wodę i ponownie miksujemy. Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ucieramy. Gdy masa będzie już gładka, rozlewamy ją w równych częsciach do dwóch misek.  Do jednej z nich dodajemy kakao i delikatnie

W mojej holenderskiej kuchni
Konfitura z płatków róży 139

posiadają w sobie jedynie różany aromat, a reszta to na przykład jabłka lub inne owoce, taka domowa konfitura to ich całkowite przeciwieństwo. Tu znajdziecie jedynie płatki, wodę, kwasek i cukier... dużo cukru (tak, ten 1 kg to nie jest błąd, przygotowując taką konfiturę należy użyć 4 razy tyle cukru co płatków, ja użyłam 250 g płatków, więc 4x250 daje

Pora coś zjeść
Malinowy raj - ciasto malinowe 936

kolorami, fakturami, składnikami. Malinowy raj to letnie, smaczne ciasto malinowe na zimno. Składniki na spód (u mnie blaszka 23x23cm): - 1/2 kostki masła - 1 i 1/2 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru - 1 jajko - 1 żółtko - 1/2 proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. i wykładamy blaszkę. Spód pieczemy przez 15 min w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto ma być jasne(...)musi się zarumieniać.  Składniki na masę jogurtowo-malinową: - 1 szklanka malin - 2 duże jogurty naturalne (u mnie 330 ml) - 3 łyżki cukru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny Jogurt z cukrem i malinami podgrzewamy, ale nie gotujemy.Zdejmujemy z ognia. Blendujemy. Dodajemy do powstałej masy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Pozostałe składniki: - galaretka malinowa - szklanka malin Składanie: Na ostygnięty spód wylewamy

Słodka sielanka
KOMPOT Z WIŚNI 159

bardziej nie mogłam się doczekać, wreszcie są- nieziemsko kwaśne,  ale właśnie takie najbardziej lubię, zapraszam na kompot 1 kg wiśni 0,75 litra wody 0,5 kg cukru ( cukier według uznania) Zaczynamy od przygotowania syropu wodę zagotowuję , do gotującej wody  dodaję cukier gotuję jeszcze 5 minut. Wiśnie myjemy wkładamy do wyparzonych  słoików (ja nie dryluje) zalewam syropem

RAROSSA
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 214

miłości :)  więc jak co roku się poświęciłam i ją oskubałam umyłam i dżem zrobiłam. Przepis na  kg  owoców 1 kg  czarnej porzeczki 0,50 dag cukru ( lub więcej według gustu) Przebraną, czystą porzeczkę wsypać do garnka zasypać cukrem wymieszać i odstawić na 30 minut aby puściła sok ( ja nigdy nie zasypywałam cukrem, od razu gotowałam

RAROSSA
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI- SZYBKI 287

dżemy z  żelfixem. Sięgnęłam po żelfix ponieważ nie miałam zbyt dużo czasu a jak wiadomo z pomocą tego specyfiku dżem przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy tylko zagotować owoce dać cukier oraz żelfix i gotowe. W smaku nie różni się niczym od dżemu robionego własnoręcznie, a konsystencja jest bardzo gęsta niemal jak galaretka idealna do deserów.  1 kg czarnej porzeczki(...)cukru (więcej lub mniej według gustu) 1 żelfix Przygotowane owoce wsypujemy do garnka, dodajemy, cukier oraz żelfix, od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok 7 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Słoiczki przewracamy do góry dnem na 5 minut po tym czasie odstawiamy w aby wystygły i gotowe.  Deser bita śmietana z dżemem porzeczkowym  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
BISZKOPT 229

owocami, lub do tortów. Upieczenie tego biszkoptu nie jest zbytnio skomplikowane, przepis łatwy do zapamiętania w zależności od tego ile użyjemy jajek tyle samo będziemy potrzebować łyżek mąki i cukru. . Najważniejsze zawsze się udaje Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę(...)Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.               Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku

RAROSSA
JABŁECZNIK NA ZIMNO 246

delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z białek  ubić  sztywną pianę, wszystkie składniki sypkie wymieszać razem i cały czas miksując na . najmniejszych . obrotach . porcjami . dodawać . do . piany. . Gotowe(...)około 30 minut nagrzanym piekarniku. Masa Jabłkowa: 2 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe 2-3 łyżeczki cynamonu Ponadto 500 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obra ć  pokroić w kostkę dusić do momentu aż będą miętkę, następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy jabłkowej

RAROSSA
PIERNIK 224

łyżki miodu             1 szklanka cukru       3 jajka 2 szklanki mąki         1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 szklanki mleka      2 łyżki śmietany 18%  3 łyżeczki(...)muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 10 g czarnego pieprzu Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy. Po zmieleniu przesiewam mieszankę przez sitko słoiczek dżemu lub powideł polewa Masło, miód, cukier rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mleko  podgrzać potem dodać proszek dopieczenia. Do mąki dodać mieszankę przypraw 3-4 łyżeczki (według własnego gustu), następnie stopniowo dodawać przestygnięte, masło z miodem

RAROSSA
BABECZKI 216

Kruche babeczki są niezwykle dekoracyjnymi smakołykami, pięknie się prezentują, świetnie smakują według dzieciaków żadne ciasto im nie dorównuje. Babeczki te można upiec także jako wytrawne zamiast cukru przyprawić na ostro i upieczone faszerować np. różnego rodzajami sałatek, czy pastami. SKŁADNIKI:  (80 sztuk) 40 dag mąki  20 dkg masła 1 szklanka cukru(...)pudru 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 żółtka DEKORACJA dowolne galaretki bakalie krem PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę zdarza się że ciasto potrzebuje nieco więcej

RAROSSA
STAROPOLSKA BABA PARZONA 232

mąki, 10 dag rodzynek namocz w gorącej wodzie. Sparz obierz i posiekaj 5 dag migdałów. Przygotuj 5 dag smażonej skórki pomarańczowej , 6 dag drożdży rozetrzyj staranie z łyżką cukru. Rozpuści w rondelku 10 dag masła lub margaryny. Tłuszcz pozostaw do ostygnięcia. Zagotuj ¼ l mleka. Zalej nim szklankę przesianej maki i rozetrzyj tak, aby niebyło grudek. Gdy masa wystygnie dodaj drożdże(...)wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 5 żółtek utrzyj ze szklanka cukru na gładką masę, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Wsyp resztę mąki. Staranie wyrabiaj ciasto, wybijając je ręką, aby było pulchne i puszyste. Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza i ciasto zacznie odchodzić od ręki, wlewaj powoli stopiony tłuszcz i dalej wyrabiaj. Dodaj części bakalii (resztę pozostaw

RAROSSA
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 221

owocami -truskawkami. SKŁADNIKI; Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody 250 g truskawek 5 łyżek cukru pudru 200 g śmietany PRZYGOTOWANIE; Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru Ciasto:   Z mąki, jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie(...)składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi  gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty. Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem pudrem rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pierogi z jagodami polane sojowym bydyniem 149

Autor nieznany      Sezonowo. Jagodowo. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka mleka sojowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego 1.5 szklanki jagód Woda Przyprawy: Sól Przygotowanie:        Mąkę wysypujemy na deskę lub do dużej miski, dodajemy dwie szczypty soli i mieszamy. Robimy zagłębienie(...)moczymy nasze ręce w oliwie i zagniatamy. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. W międzyczasie można zagotować już wodę w dużym garnku. W osobnej misce mieszamy jagody z 3 łyżkami cukru. Po wymieszaniu nakładamy po jednej łyżeczce na każde kółeczko i zalepiamy. Gdyby ciasto nie chciało się lepić, moczymy palce w wodzie i smarujemy nimi brzegi od środka, po czym dociskamy

Weganizm infantylny
Bananowe kuleczki 227

popełnienia głupstwa, jest już starym człowiekiem. Paul Gauguin Składniki: 2 banany 50g wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia 200g płatków owsianych Woda Olej rzepakowy Cynamon do obtoczenia Kakao do obtoczenia Cukier trzcinowy nierafinowany do obtoczenia Przygotowanie:        Kroimy banana na cienkie plasterki i wrzucamy do garnka razem z wiórkami kokosowymi. Dodajemy troszeczkę wody, żeby dno garnka się(...)ilością oleju, aż zarumienią się i zrobią się chrupiące. Dodajemy je do ugotowanych bananów i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych, cynamonie, kakao i cukrze w zależności od upodobań. Wstawiamy je na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Po wyjęciu i odczekaniu, aż ostygną, odstawiamy je przynajmniej na pół godziny

Weganizm infantylny