muszę znów je zrobić.. Składniki na kruche ciasto: 350 g mąki 200 g margaryny 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1/4 szkl. cukru pudru szczypta soli Dodatkowo jagody cukier Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny(...)podsypując lekko mąką) na grubość około 2 mm.Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie jagody wymieszane z cukrem] lekko go dociskając. Drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierożki, w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieleniwe popołudnie :) Składniki: 1 opakowanie kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 10dag wiórków kokosowych 0,5 kostki masła 1 szklankę mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru, woda, cytryna Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce, kroimy na kwadraty i wsadzamy do piekarnika o temperaturze
Emcia Pichciskrzętnie ukryłam i trzymałam na właśnie taki wspaniały dzień :) Potrzebujemy: 125g margaryny 1 jogurt naturalny 0,1% 1 jajko 1/3 szklanki mleka 0,5% 2 szklanki mąki 1 szklankę cukru 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki wiórek kokosowych 0,5 słoiczka konfitury z malin i czekolady Margarynę roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do miseczki wbijamy(...)jajko dodajemy jogurt, mleko i ostudzoną margarynę. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek, sodę i wiórki i również wszystko mieszamy. Następnie łączymy delikatnie wszystkie składniki (mokre i suche) aż powstanie nam ciasto o średnio-gęstej konsystencji. Do formy silikonowej wkładamy papilotki i do każdej nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i ponownie przykrywamy
Emcia PichciSkładniki: 1 łyżeczka kawy Jacobs Kronung rozpuszczalnej 3/4 szklanki gorącej wody 1/2 kieliszka porterówki 1/2 filiżanki spienionego mleka Odrobina cukru waniliowego Przepis: Brzegi szklanki umaczamy w wodzie, a następnie w cukrze lekko dociskając, tak aby brzegi zostały oblepione przez cukier. Kawę zalewamy gorącą wodą. Dodajemy spienione mleko. Po ściance wlewamy porterówkę. Kawa idealna na sobotni i chłodny
Emcia PichciSkładniki: 2 i 1/2 szklanki musli jabłkowo-śliwkowe 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody Przepis: Dobrze byłoby, gdyby wszystkie składniki miały taką samą (pokojową) temperaturę. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy musli oraz sodę. Następnie dodajemy cukier, miód oraz pokrojone w kostkę masło. "Zagniatamy" ciasto do momentu aż wszystkie składniki(...)cudownie chrupiące i idealnie pasują do szklanki ciepłego mleka lub kakaa :) Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 368 kcal / 1552 kJ Białko 8,0g Węglowodany w tym cukry 67,0g 20,7g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe 5,8g nasycone 2,1 g jednonienasycone 1,6 g wielonienasycone 1,0 g Błonnik pokarmowy
Emcia PichciSkładniki na ciasto: 30 g drożdży 120 ml mleka 4 łyżki cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 100 g masła Szczypta soli Olej do posmarowania papieru Składniki na masę: 900 g gotowej masy makowej z bakaliami 4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit 4 łyżki rodzynek 3 białka Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Do ozdoby: 2 łyżki(...)tartych orzechów włoskich BackMit Przepis: Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy pod ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto, na koniec dodając ostudzone, roztopione masło. Ciasto odstawiamy na ok. 1,5 godziny pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Emcia PichciSkładniki na ok. 5 małych placuszków. Składniki: 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki cukru 2 łyżki zarodków pszennych stabilizowanych Sante Olej do smażenia Opcjonalnie: masa krówkowa do polania Przepis: Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego jajko wraz z zarodkami i cukrem. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Placuszki smażymy na patelni wysmarowanej olejem na złoto z każdej strony(...)odżywczych. Wartość odżywcza w 100g zarodków pszennych Wartość energetyczna 1463 kJ / 351 kcal Białko 27,5g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,4g 1,6g Węglowodany w tym cukry 31,5g 15,2g Błonnik pokarmowy 14g Sód 0,003g Witamina E 15,1mg (151%)* Tiamina (wit. B1) 2,1mg (29%)* Ryboflawina (wit. B2) 0,53mg (33%)* Niacyna
Emcia Pichciszklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka ciepłej wody Szczypta soli 400 g truskawek 1 łyżeczka oleju Jogurt naturalny (ok. 50 g na jedną porcję pierogów) 2 łyżeczki cukru marcepanowego SKWORCU (na jedną porcję pierogów) Przepis: Na stolnicy umieszczamy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasta, formujemy z niego kulę i odstawiamy(...)wody z dodatkiem oleju. Od momentu, w którym pierogi wyjdą na wierzch, gotujemy je ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Pierogi podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i cukru - w moim przypadku był to niezwykle aromatyczny cukier marcepanowy SKOWRCU
Emcia Pichciaromatyczny dzięki orzechom. A i prezentował się nie najgorzej ;) To jeden z tych, do których będę często powracać. Składniki: ( na tortownicę średnicy 20 cm ) * 3 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych * 2 łyżki ( czubate ) mąki pszennej * 1 kg jabłek - u mnie papierówki * 1 galaretka cytrynowa * 120 g czekolady ( 70 g gorzkiej + 50 g mlecznej(...)śmietanki 30% * 70 g małych bez Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
kolorowotorcikowodzieci. Polecam! Polecam też mój przepis na tradycyjny kompot z papierówek , Mus jabłkowy na zimę czy też ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jabłka w cieście z dziurką i cukrem pudrem Składniki na 8-10 sztuk: 2 duże papierówki 1 jajko 1/4 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder wymieszany z cynamonem(...)patelni. Każdy krążek jabłka maczamy w przygotowanym cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone krążki jabłek osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy jabłka cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Jabłka w cieście podajemy na ciepło jako deser lub na podwieczorek, dla dzieci będą doskonałym daniem obiadowym. The post Jabłka w cieście appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięeczki proszku do pieczenia · 5 ł y ż ek kakao · 180 g cukru dark muscovado Sk ł adniki mokre: · 200 ml coca-coli · 3 jajka(...)Orzechy laskowe Krem: · 200 g bardzo mi ę kkiego mas ł a · 1 ,5 szklanki cukru pudru · gar ść orzechów laskowych · 1 ł y ż ka likieru orzechowego
Mania GotowaniaMurzynkiem) · 2 szklanki mąki · ¾ szklanki mleka · 1,5 szklanki cukru · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; · aromat rumowy czekoladowe ganache(...)śmietanki kremówki (30 %) · 50 g czekolady gorzkiej · 50 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Margarynę, cukier i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy mleko i aromat. Cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i cukier dobrze się rozpuści. Odstawiamy masę aby przestygła. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka
Mania GotowaniaPolecam!!! Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki) Składniki na około 25 ciasteczek: · 3 duże jajka · 80 g cukru pudru · 90 g mąki · s zczypta soli · marmolada wieloowocowa(...)kolorowe barwniki w proszku (opcjonalnie) Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie s topniowo dodawać cukier cały czas miksując. Kiedy piana będzie błyszcząca (wtedy mamy pewność, że cukier dobrze połączył się z białkami) dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach. Przestawić mikser na najniższe obroty i wsypywać powoli mąkę
Mania Gotowaniagorzkiej czekolady · 60 g mlecznej czekolady · pół szklanki drobnego cukru brązowego · 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) · 50 g mąki Masa serowa: · 500 g twarogu zmielonego do serników(...)jajka · 1 kartonik mleka skondensowanego light (ok. 450 g) · 2 łyżeczki cukru waniliowego · ½ opakowania fixu do sernika lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej · skórka pomarańczowa · 100 g białej czekolady Przygotowanie: Zaczynamy
Mania Gotowaniaczekolady · 5o g kakao · 150 ml wrzącej wody · 100 g ciemnego cukru muscovado · 100 g cukru białego · 140 g mąki · 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)kakao Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kakao zalać wrzącą wodą, dodać czekoladę i wszystko dokładnie połączyć. Odstawić aby przestygło. Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. Cukry wsypać do miski i wymieszać. Dodać do nich roztopione masło, zmiksować. Dodawać jajka, cały czas miksując do uzyskania puszystej masy. Do masy wlewać stopniowo mleko kokosowe oraz czekoladą. Kiedy składniki
Mania Gotowania