cukier - 7600 przepisów (strona:159/507)

Pierogi z truskawkami 167

szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka ciepłej wody Szczypta soli 400 g truskawek 1 łyżeczka oleju Jogurt naturalny (ok. 50 g na jedną porcję pierogów)  2 łyżeczki cukru marcepanowego SKWORCU (na jedną porcję pierogów) Przepis: Na stolnicy umieszczamy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasta, formujemy z niego kulę i odstawiamy(...)wody z dodatkiem oleju. Od momentu, w którym pierogi wyjdą na wierzch, gotujemy je ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Pierogi podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i cukru - w moim przypadku był to niezwykle aromatyczny cukier marcepanowy SKOWRCU

Emcia Pichci
Torcik orzechowo-jabłkowy 286

aromatyczny dzięki orzechom. A i prezentował się nie najgorzej ;) To jeden z tych, do których będę często powracać. Składniki: ( na tortownicę średnicy  20 cm ) * 3 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych * 2 łyżki ( czubate ) mąki pszennej * 1 kg jabłek - u mnie papierówki * 1 galaretka cytrynowa * 120 g czekolady ( 70 g gorzkiej + 50 g mlecznej(...)śmietanki 30% * 70 g małych bez Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do  ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

kolorowotorcikowo
Jabłka w cieście 351

dzieci. Polecam! Polecam też mój przepis na tradycyjny kompot z papierówek , Mus jabłkowy na zimę czy też ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jabłka w cieście z dziurką i cukrem pudrem   Składniki na 8-10 sztuk: 2 duże papierówki 1 jajko 1/4 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder wymieszany z cynamonem(...)patelni. Każdy krążek jabłka maczamy w przygotowanym cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone krążki jabłek osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy jabłka cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Jabłka w cieście podajemy na ciepło jako deser lub na podwieczorek, dla dzieci będą doskonałym daniem obiadowym. The post Jabłka w cieście appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffiny TOFFIFEE 214

eczki proszku do pieczenia ·         5 ł y ż ek kakao ·         180 g cukru dark muscovado Sk ł adniki mokre: ·         200 ml coca-coli ·         3 jajka(...)Orzechy laskowe Krem: ·         200 g bardzo mi ę kkiego mas ł a ·         1 ,5 szklanki cukru pudru ·         gar ść orzechów laskowych ·         1 ł y ż ka likieru orzechowego

Mania Gotowania
Murzynek tradycyjny z czekoladowym ganache 227

Murzynkiem) ·        2 szklanki mąki ·        ¾   szklanki mleka ·        1,5 szklanki cukru ·        1,5   łyżeczki proszku do pieczenia; ·        aromat rumowy   czekoladowe ganache(...)śmietanki kremówki (30 %) ·        50 g czekolady gorzkiej ·        50 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Margarynę, cukier i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy mleko i aromat. Cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i cukier dobrze się rozpuści.   Odstawiamy masę aby przestygła. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka

Mania Gotowania
Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki) 168

Polecam!!! Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki)   Składniki na około 25 ciasteczek: ·        3 duże jajka ·        80 g cukru pudru ·        90 g mąki ·        s zczypta soli ·        marmolada wieloowocowa(...)kolorowe barwniki w proszku (opcjonalnie) Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę z   odrobiną soli. Następnie s topniowo dodawać cukier cały czas miksując. Kiedy piana będzie błyszcząca (wtedy mamy pewność, że cukier dobrze połączył się z białkami) dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach. Przestawić mikser na najniższe obroty i wsypywać powoli mąkę

Mania Gotowania
Sernik na mleku skondensowanym i spodzie z brownie 197

gorzkiej czekolady ·        60 g mlecznej czekolady ·        pół szklanki drobnego cukru brązowego ·        1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) ·        50 g mąki   Masa serowa: ·        500 g twarogu zmielonego do serników(...)jajka ·        1 kartonik mleka skondensowanego light (ok. 450 g) ·        2 łyżeczki cukru waniliowego ·        ½ opakowania fixu do sernika lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej ·        skórka pomarańczowa ·        100 g białej czekolady Przygotowanie: Zaczynamy

Mania Gotowania
Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady 222

czekolady ·        5o g kakao ·        150 ml wrzącej wody ·        100 g ciemnego cukru muscovado ·        100 g cukru białego ·        140 g mąki ·        1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)kakao Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kakao zalać wrzącą wodą, dodać czekoladę i wszystko dokładnie połączyć. Odstawić aby przestygło. Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. Cukry wsypać do miski i wymieszać. Dodać do nich roztopione masło, zmiksować. Dodawać jajka, cały czas miksując do uzyskania puszystej masy. Do masy wlewać stopniowo mleko kokosowe oraz czekoladą. Kiedy składniki

Mania Gotowania
Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami 200

jednym kawałku. Polecam i gwarantuje, że jeśli je upieczecie nie będzie to wasza pierwsza i ostatnia blaszka. Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami Składniki: 3 jajka 110 g drobnego cukru trzcinowego pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 60 g mąki migdałowej lub zielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 80 ml maślanki(...)Pralina: 90 g masła 110 g cukru trzcinowego 200 g migdałów w płatkach 50 ml mleka (używam mleka skondensowanego) pół łyżeczki soli pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii   Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy dokładnie z cukrem

Mania Gotowania
Migdałowa szarlotka sypana 154

minut. Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam!   Migdałowa szarlotka sypana   S kładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej ½   szklanki startych migdałów 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu migdałowego, aromatu lub ewentualnie cukier migdałowy 100 g płatków migdałowych 1,5 kg kwaśnych jabłek 1 łyżeczka(...)cynamonu 180 g masła Przygotowanie: Masło wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy cynamonem. Mąkę, cukier, kaszę, aromat i proszek mieszamy w misce i dzielimy na 3 części. Do ostatniej dodajemy płatki migdałowe. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno formy wysypujemy jedną

Mania Gotowania
Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka 450

zdobienia.   Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g marmolady lub powideł posypki do ozdobienia polewa lub lukier dowolne foremki do ciastek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy(...)proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone w kostkę masło   i wszystko siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki  umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby nie straciło swojej kruchości. Ciasto chowamy do lodówki, na około 2 godziny. Jeśli

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 292

jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli oliwa z oliwek Sos śliwkowy: 1/2 szklanki powideł śliwkowych 4-5 śliwek suszonych 2 łyżki wody 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki sosu sojowego Pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki   i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty. Pomidorki przekładamy

Mania Gotowania
Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą 139

ciasto. Ciasto wyszło mi dość niskie, i następnym razem na pewno użyję mniejszej tortownicy lub podwoję proporcję. Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą Składniki: 5 białek 50 g drobnego cukru 150 g białej czekolady 150 g płatków migdałowych 3 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z ½ cytryny Krem jogurtowy: 150 g serka(...)mascarpone 70 ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z ½ cytryny ½ łyżeczki żelatyny fix rozpuszczonej w 1 łyżce wody Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę o średnicy 20 centymetrów

Mania Gotowania
Ciasteczka intensywnie czekoladowe 175

polecam wszystkim miłośnikom czekolady!! Ciasteczka intensywnie czekoladowe Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy(...)sztywno, dodając pod koniec partiami cukier. Masa ma być lśniąca, jest to znak, że cukier się rozpuścił. Do ubitych białej dodajemy żółtka i ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową, miksujemy na niskich obrotach. Mąkę wsypujemy do masy czekoladowej, miksujemy chwile, do połączenia składników.   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką masę w około 2 centymetrowych odstępach. Pieczemy około

Mania Gotowania
Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową 144

Cake z glazurą wiśniową   Składniki: 230 g masła 250 g  gorzkiej czekolady (używam 100 mlecznej   150 gorzkiej) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml wody 200 g cukru trzcinowego 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 70 g kakao 4 jajka 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju(...)łyżki cukru waniliowego 200 g wiśni z kompoty (około ½ dużego słoika) Polewa: 200 g dżemu wiśniowego ½ słoika wiśni z kompoty 2-3 łyżki kompotu z wiśni 1 łyżeczka żelatyny fix Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło oraz czekoladę, dodajemy wodę i kawę rozpuszczalną. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy suche

Mania Gotowania