Składniki na ok. 5 małych placuszków. Składniki: 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki cukru 2 łyżki zarodków pszennych stabilizowanych Sante Olej do smażenia Opcjonalnie: masa krówkowa do polania Przepis: Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego jajko wraz z zarodkami i cukrem. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Placuszki smażymy na patelni wysmarowanej olejem na złoto z każdej strony(...)odżywczych. Wartość odżywcza w 100g zarodków pszennych Wartość energetyczna 1463 kJ / 351 kcal Białko 27,5g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,4g 1,6g Węglowodany w tym cukry 31,5g 15,2g Błonnik pokarmowy 14g Sód 0,003g Witamina E 15,1mg (151%)* Tiamina (wit. B1) 2,1mg (29%)* Ryboflawina (wit. B2) 0,53mg (33%)* Niacyna
Emcia Pichciszklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka ciepłej wody Szczypta soli 400 g truskawek 1 łyżeczka oleju Jogurt naturalny (ok. 50 g na jedną porcję pierogów) 2 łyżeczki cukru marcepanowego SKWORCU (na jedną porcję pierogów) Przepis: Na stolnicy umieszczamy mąkę ze szczyptą soli i dodajemy wodę. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasta, formujemy z niego kulę i odstawiamy(...)wody z dodatkiem oleju. Od momentu, w którym pierogi wyjdą na wierzch, gotujemy je ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Pierogi podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i cukru - w moim przypadku był to niezwykle aromatyczny cukier marcepanowy SKOWRCU
Emcia Pichciaromatyczny dzięki orzechom. A i prezentował się nie najgorzej ;) To jeden z tych, do których będę często powracać. Składniki: ( na tortownicę średnicy 20 cm ) * 3 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych * 2 łyżki ( czubate ) mąki pszennej * 1 kg jabłek - u mnie papierówki * 1 galaretka cytrynowa * 120 g czekolady ( 70 g gorzkiej + 50 g mlecznej(...)śmietanki 30% * 70 g małych bez Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
kolorowotorcikowodzieci. Polecam! Polecam też mój przepis na tradycyjny kompot z papierówek , Mus jabłkowy na zimę czy też ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jabłka w cieście z dziurką i cukrem pudrem Składniki na 8-10 sztuk: 2 duże papierówki 1 jajko 1/4 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder wymieszany z cynamonem(...)patelni. Każdy krążek jabłka maczamy w przygotowanym cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone krążki jabłek osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy jabłka cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Jabłka w cieście podajemy na ciepło jako deser lub na podwieczorek, dla dzieci będą doskonałym daniem obiadowym. The post Jabłka w cieście appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGeneralnie staram się nie dodawać cukru do owsianek. Jednak tym zrobiłam wyjątek, bardzo pyszny wyjątek. A wszystko przez naleśniki , które podałam kilka dni wcześniej. Smak karmelizowanych brzoskwiń zaczął mnie prześladować. Składniki: 250 ml mleka 3 - 4 łyżki płatków owsianych zwykłych lub górskich 1 brzoskwinia 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru (u mnie trzcinowy) Wykonanie: Mleko i płatki umieszczamy w garnku(...)ogniu i gotujemy przez około 5 - 10 minut, aż płatki zmiękną i owsianka lekko zgęstnieje. Przekładamy do miseczki. Pozostałe pół brzoskwini kroimy na ósemki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem, nie mieszając. Kiedy tylko wszystko się rozpuści kładziemy plastry brzoskwiń i karmelizujemy z każdej strony. Gotowe brzoskwinie kładziemy na owsiance i podajemy
Sto kolorów kuchnieczki proszku do pieczenia · 5 ł y ż ek kakao · 180 g cukru dark muscovado Sk ł adniki mokre: · 200 ml coca-coli · 3 jajka(...)Orzechy laskowe Krem: · 200 g bardzo mi ę kkiego mas ł a · 1 ,5 szklanki cukru pudru · gar ść orzechów laskowych · 1 ł y ż ka likieru orzechowego
Mania GotowaniaMurzynkiem) · 2 szklanki mąki · ¾ szklanki mleka · 1,5 szklanki cukru · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; · aromat rumowy czekoladowe ganache(...)śmietanki kremówki (30 %) · 50 g czekolady gorzkiej · 50 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Margarynę, cukier i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy mleko i aromat. Cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i cukier dobrze się rozpuści. Odstawiamy masę aby przestygła. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka
Mania GotowaniaPolecam!!! Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki) Składniki na około 25 ciasteczek: · 3 duże jajka · 80 g cukru pudru · 90 g mąki · s zczypta soli · marmolada wieloowocowa(...)kolorowe barwniki w proszku (opcjonalnie) Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie s topniowo dodawać cukier cały czas miksując. Kiedy piana będzie błyszcząca (wtedy mamy pewność, że cukier dobrze połączył się z białkami) dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach. Przestawić mikser na najniższe obroty i wsypywać powoli mąkę
Mania Gotowaniagorzkiej czekolady · 60 g mlecznej czekolady · pół szklanki drobnego cukru brązowego · 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) · 50 g mąki Masa serowa: · 500 g twarogu zmielonego do serników(...)jajka · 1 kartonik mleka skondensowanego light (ok. 450 g) · 2 łyżeczki cukru waniliowego · ½ opakowania fixu do sernika lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej · skórka pomarańczowa · 100 g białej czekolady Przygotowanie: Zaczynamy
Mania Gotowaniaczekolady · 5o g kakao · 150 ml wrzącej wody · 100 g ciemnego cukru muscovado · 100 g cukru białego · 140 g mąki · 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)kakao Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kakao zalać wrzącą wodą, dodać czekoladę i wszystko dokładnie połączyć. Odstawić aby przestygło. Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. Cukry wsypać do miski i wymieszać. Dodać do nich roztopione masło, zmiksować. Dodawać jajka, cały czas miksując do uzyskania puszystej masy. Do masy wlewać stopniowo mleko kokosowe oraz czekoladą. Kiedy składniki
Mania Gotowaniajednym kawałku. Polecam i gwarantuje, że jeśli je upieczecie nie będzie to wasza pierwsza i ostatnia blaszka. Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami Składniki: 3 jajka 110 g drobnego cukru trzcinowego pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 60 g mąki migdałowej lub zielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 80 ml maślanki(...)Pralina: 90 g masła 110 g cukru trzcinowego 200 g migdałów w płatkach 50 ml mleka (używam mleka skondensowanego) pół łyżeczki soli pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy dokładnie z cukrem
Mania Gotowaniaminut. Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam! Migdałowa szarlotka sypana S kładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej ½ szklanki startych migdałów 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu migdałowego, aromatu lub ewentualnie cukier migdałowy 100 g płatków migdałowych 1,5 kg kwaśnych jabłek 1 łyżeczka(...)cynamonu 180 g masła Przygotowanie: Masło wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy cynamonem. Mąkę, cukier, kaszę, aromat i proszek mieszamy w misce i dzielimy na 3 części. Do ostatniej dodajemy płatki migdałowe. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno formy wysypujemy jedną
Mania Gotowaniazdobienia. Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g marmolady lub powideł posypki do ozdobienia polewa lub lukier dowolne foremki do ciastek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy(...)proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby nie straciło swojej kruchości. Ciasto chowamy do lodówki, na około 2 godziny. Jeśli
Mania Gotowaniajasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli oliwa z oliwek Sos śliwkowy: 1/2 szklanki powideł śliwkowych 4-5 śliwek suszonych 2 łyżki wody 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki sosu sojowego Pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty. Pomidorki przekładamy
Mania Gotowaniaciasto. Ciasto wyszło mi dość niskie, i następnym razem na pewno użyję mniejszej tortownicy lub podwoję proporcję. Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą Składniki: 5 białek 50 g drobnego cukru 150 g białej czekolady 150 g płatków migdałowych 3 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z ½ cytryny Krem jogurtowy: 150 g serka(...)mascarpone 70 ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z ½ cytryny ½ łyżeczki żelatyny fix rozpuszczonej w 1 łyżce wody Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę o średnicy 20 centymetrów
Mania Gotowania