ciasto na oleju rzepakowym, do którego dodałam świeże brzoskwinie oraz odrobinę aromatycznego cynamonu, który nadał ciastu fajny smak;)) Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, czubata szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu, 10 brzoskwiń. Wykonanie Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać(...)pestki. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Na cieście rozłożyć połówki brzoskwiń. Piec około 50 minut w temp. 180st. Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościSkładniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)ugotować według przepisu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć warstwę malin ( zostawić kilka do dekoracji ). Owoce przykryć
Świat SmakuSkładniki - opakowanie podłużnych herbatników (ok. 20 dag) - puszka brzoskwiń - 1 galaretka owocowa (np. gruszkowa) - 2 serki homogenizowane (po 25 dag) - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - łyżka żelatyny - 1 szklanka kremówki Wykonanie Brzoskwinie odcedzić, zostawić trzy połówki, resztę pokroić kostkę. Sok wykorzystać do nasączenia biszkoptów. Serki utrzeć z żółtkami i dwoma łyżkami cukru pudru. Dodać kremówkę ubitą z pozostałym cukrem
Świat Smakudokładny przepis jaki moja żona dostała wraz z zaczynem. Zasady Zaczyn przechowywać w plastykowej misce przykrytej lnianą ściereczką w temperaturze pokojowej. Mieszać drewnianą łyżką. Poniedziałek Do zaczynu dodać 250g cukru, nie mieszać Wtorek Wlać 250ml mleka, nie mieszać Środa Dodać 250g mąki, nie mieszać. Czwartek Zamieszać rano, w południe i wieczorem Piątek Dodać 250g cukru, nie mieszać Sobota Zamieszać, ciasto(...)trzy rozdać dobrym ludziom na szczęście najpóźniej do poniedziałku Niedziela Do czwartej części dodać 250ml oleju, 250g mąki, 3 całe jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, trochę soli, 1 cukier waniliowy, szczyptę cynamonu, rodzynki, 2 starte jabłka, ½ startej czekolady. Wymieszać. Piec 45 minut w 180 o C Jak widzicie trochę zabawy jest. Pod całym przepisem był jeszcze dopisek który pewnie
Świat Smakuciasto, które zachwyci waszych gości nie tylko wyśmienitym smakiem ale również ciekawym wyglądem. Składniki - 2,5 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 jajek - 1,5 szklanki cukru - 1 szklanka oleju - 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody - 2 łyżki kakao - 2 łyżki mąki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś(...)zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawać stopniowo olej, następnie wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Po dokładnym wymieszaniu podzielić ciasto
Świat Smakudumna z wnuczki. Możecie dodać do prażonych jabłek rodzynki lub tak jak ja, przyprawę, która w swym składzie ma wanilię i cynamon. Składniki: papierówki cukier przyprawa do deserów i kawy Kamis Specialite Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, wrzucamy(...)kawałki jabłek oraz dodajemy cukier. Całość dusimy do momentu, aż z owoców i cukru powstanie delikatny, gładki mus. Przekładamy do słoiczków. Gotowe jabłka możemy podawać jako deser, posypane przyprawą do kawy i deserów Kamis Specialite
Moja smaczna kuchniazrobiłam z mniejszej ilości jabłek ..i jabłka nie były krojone, aż tak cienko jak podaje przepis.. 500 g mąki krupczatki [ dałam zwykłą pszenną] 250 g margaryny 90 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki śmietany 3 kg szarej renety 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Rozgrzać piekarnik do 160°C. Margaryna, śmietana(...)jajka muszą być zimne. Szybko posiekać razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść spójne ciasto.Wyłożyć formę wielkości ok. 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta i wstawić razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. Obrać i pozbawić gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostawić
Moje domowe kucharzeniesmaczne i dawno zjedzone..robiłam je kilka dni temu..i nawet nie zdążyłam zrobić fotki z przekroju.. 1 wafel tortowy 1 litr mleka 200 g masła 1 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szkl. kaszy manny [ można dać ciut więcej] maliny 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do ostudzenia.Wafel wyłożyc do tortownicy.W garnku zagotować mleko(...)cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę podzielić na połowę , jedną część wylać na wafel, wyrównać. Do drugiej części dodać kilka roztartych malin i wymieszać.Wyłożyć na jasną masę. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać maliny.Przestudzić.Zalać tężejącą galaretką i odstawić
Moje domowe kucharzeniesumie nie całe 40 min a nawet krócej, zależy od tego ile zamierzamy przerobić porzeczek.Tak więc zabierzmy się do pracy :) Galaretka z białych porzeczek... SKŁADNIKI: - porzeczki - cukier PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy, przebieramy i obskubujemy z gałązek porzeczki. Teraz wsypujemy do garnka i podlewamy odrobina wody, żeby się nie przypaliły zanim puszczą sok. Gdy już puszczą soki i się podduszą, to przelewamy(...)łyżką. Na sitku powinny zostać nam tylko pestki i skórki. Otrzymany sok przelewamy do szklanki i tu sztuczka do drugiej takiej samej szklanki sypiemy tyle samo cukru ile soku jest w pierwszej szklance. Sok przelewamy do garnka, wsypujemy cukier i mieszamy. Gotujemy aż zgęstnieje, nie zapominając o mieszaniu. Zgęstniałą masę przekładamy do wyparzonych
Zainspiruj się kuchniądlatego ich kształt jest taki fantazyjny hehe ^^ . Po mimo ich ciekawego kształtu jestem z nich dumna , gdyż właśnie nimi zaczęłam przygodę w słodkim świecie wypieków :) Od samego patrzenia człowiekowi cukier skacze :) *** Muffiny czekoladowe *** 150 g masła • 150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej lub gorzkiej ) • 300 g mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżki(...)kakao • 1 szklanka cukru • 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 duże jajka • 170 ml mleka ( lub kubeczek jogurtu naturalnego ) 1.Mieszamy składniki w dwóch miseczkach , ,,suche '' w troche mniejszej niż ,,mokre'' 2. Mieszamy wszystkie składniki tworząc jednolitą mase 3. Dodajemy czekoladę ( TU MOŻNA ZROBIĆ TO W DWÓCH WARIANTACH : I. siekamy nożem czekoladę na małe kawałeczki i mieszamy z masą uważając aby czekolada
ciemna strona patelniposzalałam z procentami ... Męska część rodziny była zachwycona , żeńskie grono też nie protestowało... :) *** Pijane Tiramisu *** 6 żółtek 6 białek 300ml mocnej kawy rozpuszczalnej ( zrobiłam z 3 łyżeczek ) 7 łyżek cukru ( 3 do kawy i 4 do masy ) 500g serka mascarpone 2 opakowania biszkoptów 2 łyżeczki żelatyny Kakao 1 opakowanie cukru wanilinowego 100ml wódki(...)Rozpuścić i wystudzić kawę . 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną piane . 3. Podgrzać 4 łyżki kawy i rozpuścić w niej żelatynę 4. Ubić żółtka z cukrem. 5. Do żółtek dolewać stopniowo żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły) 6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy . 7.Dodać białka do masy
ciemna strona patelniustach. Składniki: 250 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej skórka i sok z 1 cytryny 1 jajko 150 g cukru 100 ml oleju rzepakowego 200 ml maślanki garść rodzynek 2 duże jabłka Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny mieszamy razem w większej misce(...)Jajka, cukier, olej, maślankę i sok z cytryny mieszamy w mniejszej misce. Wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia się. Dodajemy pokrojone w drobna kostkę jabłka i garść rodzynek. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. The post Cytrynowe Muffiny z Jabłkami
Made By Mom And Sondużych, słodkich śliwek 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego, białego cukru 1 szklanka płatków migdałów Przygotowanie: Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 26 cm x 30 cm Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy(...)ostudzenia. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki i pestki, dzielimy na kawałki, wkładamy do miseczki. Przesiewamy do mniejszej miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Masło połączone z cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej
Moja smaczna kuchniadeser. Delikatnie, kruche ciasto jest doskonałym wyborem na upały, bo jego lekkość sprawia, że nie będziemy się czuć ociężali po konsumpcji ;) Kruche ciasto: 160 g mąki 50 g cukru pudru 75 g masła jajko szczypta soli Krem waniliowy: 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii Wierzch: 2 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa Wszystkie składniki na kruche ciasto(...)podniosło się pod wpływem temperatury. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po czym zabieramy obciążenie i dopiekamy kolejne 15. Studzimy. Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem. Dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii (jeśli jest zbyt sucha można ją namoczyć przez 30 minut we wrzątku), miksujemy jeszcze chwilę. Krem przekładamy do środka babeczek i wyrównujemy powierzchnię
sama złodyczzimę, z 3 kg pomidorów Lima, jest aromatyczny i aksamitnie gładki. Ten sos jest lekko pikantny, za sprawą pieprzu Cayenne i kolorowego pieprzu. Ma wyraźnie pomidorowy smak (dodaję trochę cukru, aby podkreślić słodycz pomidorów i zrównoważyć ich naturalny kwas), ma sporo czosnku i jest doprawiony niezbędnym zestawem ziół: tymiankiem, bazylią i oregano. Do przygotowania tego sosu muszą być świeże pomidory(...)dzięki dodatku oliwy i zmiksowaniu na samym końcu. Nalepszy Sos pomidorowy na zimę : Składniki na 4 słoiki 250 ml: 3 kg pomidorów Lima 1 łyżka soli 1,5 łyżki cukru 3 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 pełna łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego 6 ziaren ziela angielskiego 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne 3 łyżki oliwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię