cukier - 7600 przepisów (strona:141/507)

PIEROGI Z BIAŁYM SEREM 234

serem są moim ulubionymi, przy okazji lepienia pierogów z innym farszem, zawsze zrobię małą porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę śmietaną i posypane cukrem. SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody Farsz 500 g zmielonego twarogu 4 łyżek  cukru(...)pudru, (według własnego gustu) cukier waniliowy 2 żółtka 1-2 łyżki gęstej śmietany PRZYGOTOWANIE Farsz Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany Ciasto:   Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków

RAROSSA
Bezy 181

Delikatne, rozpływające się w ustach bezy, czyli słodkie ciasteczka z białek i cukru w kształcie nieregularnych stożków. Pysznie smakują same lub jako dodatek do deserów :) Składniki: 3 białka szczypta soli 190 g cukru pudru Dobrze schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na wysokich obrotach.  Gdy piana będzie bardzo dobrze ubita, dosypywać stopniowo cukier puder i miksować

wyzwania kuchenne
Pączki 195

marmoladą i polewą z białej czekolady. Składniki na około 20 sztuk: 500 g mąki pszennej 5 żółtek 50 g drożdży świeżych 200 g mleka 70 g masła 80 g cukru szczypta soli 2 łyżki spirytusu marmolada polewa: 100 g białej czekolady              25 g masła dodatkowo: olej do smażenia Połowę mleka wlać do miseczki(...)dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawić na około 15 minut, aby drożdże się spieniły. Masło stopić w rondelku i wystudzić. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać resztę cukru i szczyptę soli. Wlać rozczyn z drożdży, żółtka, resztę mleka i spirytus. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło.  Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i gładkie

wyzwania kuchenne
Tiramisu w pucharkach 685

Włoski deser, który podaje się mocno schłodzony.  Nasączone kawą i likierem amaretto biszkopty oraz puszysty krem z jajek, cukru i serka mascarpone. Całość posypana kakao. Składniki na 2 pucharki: 12 biszkoptów Savoiardi 2 jaja 250 g mascarpone 2 łyżeczki cukru 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia(...)międzyczasie ubić żółtka z cukrem aż będą puszyste i jasnożółte, a następnie dodać do nich mascarpone. Białka ubić na sztywno i wymieszać z powstałą masą.  Do kawy dodać amaretto, wymieszać i zanurzać w niej biszkopty (nie za długo, aby się nie połamały) i ułożyć z nich w pucharkach jedną warstwę, potem nałożyć warstwę kremu i posypać kakao.  Powtórzyć

wyzwania kuchenne
Muffinki z truskawkami i kruszonką 213

Błyskawiczne mięciutkie muffinki pachnące truskawkami i słodką kruszonką. Smakują wybornie - zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe np. jako słodkie śniadanie ze szklanką mleka :) Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 50 g masła szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko skórka z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilkanaście truskawek na kruszonkę: 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru(...)masła Truskawki pokroić na połówki. Masło roztopić. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W formie na muffinki ułożyć papilotki. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Do drugiej miski wbić jajko, dodać jogurt, skórkę z cytryny. Przemieszać. Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. W osobnej misce rozetrzeć palcami składniki

wyzwania kuchenne
Szampańskie zabajone z truskawkami 209

Cudowny puszysty krem sabayon - ekspresowy i łatwy deser z żółtek, cukru i szampana. Przepis pochodzi z książki "Mała Paryska Kuchnia" Rachel Khoo. Składniki: 4 żółtka 30 g cukru 100 ml szampana 200 g truskawek Żółtka i cukier umieścić w żaroodpornej misce postawionej na rondlu z wrzątkiem. Ubijać, aż masa zrobi się jasnożółta i gęsta. Wolno wlewając szampana, nadal ubijać

wyzwania kuchenne
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką 215

temp. pokojowej) 300 g mąki 1 op. drożdży suchych 90 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 80 g masła szczypta soli 300 g czerwonych porzeczek 1 op. cukru waniliowy na kruszonkę: 140 g mąki 70 g cukru pudru 70 g masła Masło roztopić i wystudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże i szczyptę soli(...)godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i ponownie krótko wyrobić. Przełożyć do tortownicy, wyrównać.  Z podanych składników przygotować kruszonkę. Porzeczki wymieszać z cukrem waniliowym i wyłożyć na ciasto.  Posypać kruszonką i ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić ciasto i piec 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić

wyzwania kuchenne
Crumble z nektarynkami 172

Chrupiąca i słodka kruszonka z dodatkiem zmielonych migdałów i płatków migdałowych, a pod nią miękkie i soczyste nektarynki. Przepyszne... Składniki: 8 nektarynek 1/2 cukru waniliowego garść płatków migdałów na kruszonkę: 80 g mąki                        40 g zmielonych migdałów(...)cukru pudru                       60 g zimnego masła Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Formę wysmarować masłem. Nektarynki pokroić w kostkę i ułożyć w formie. Posypać cukrem waniliowym. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i przykryć nią owoce. Wierzch posypać płatkami migdałów.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut

wyzwania kuchenne
Malinowe z cytrynką na jogurcie 206

użyć innych owoców). Konsystencją i wyglądem ciasto przypomina nieco chlebek, dzięki czemu jest idealne na deser, ale świetnie sprawdzi się też podczas śniadania. Składniki: 300g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków, 300g jogurtu naturalnego, 2 jajka, 2 łyżki soku z cytryny, skórka otarta z 1 całej cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego(...)przestudzić. Jogurt zmieszać z sokiem i skórką z cytryny. Wbić kolejno jajka, wlać masło oraz aromat. Wymieszać.  Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cukrem. Dodać do malin i delikatnie wymieszać. Połączyć z mokrymi składnikami, delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do przygotowanej foremki -keksówki. Piec ok. godz. w temp. 160st. Moje ciasto wyszło nieco

Z miłości do słodkości
Bagietki korzenne 185

równie smaczne są bez żadnych dodatków:)   Składniki: 500g mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, czubata łyżeczka soli, łyżka przyprawy do piernika, szczypta granulowanego czosnku, łyżka oleju rzepakowego, łyżka cukru. Przygotowanie Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru i 3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Odstawić na 15 min, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą, czosnkiem, przyprawą(...)piernika oraz resztą cukru. Dodać zaczyn oraz 1,5 szkl. przegotowanej  letniej wody. Zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części i uformować 3 podłużne bagietki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bagietki i ponownie odstawić na ok. 40 min. Po tym czasie

Z miłości do słodkości
Ciasto bananowe z czekoladą i malinami 231

poleca jeść takiego śniadania codziennie:)). Ciasto jest sycące, idealnie wilgotne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Po prostu pyszne. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka, 3/4 szkl. cukru, 2 jajka, 2 banany, łyżeczka sody oczyszczonej, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 100g masła, 1/3 szkl. jogurtu naturalnego, 1/3 łyżeczki olejku waniliowego, 80g mlecznej czekolady, szkl. malin (mogą być(...)mrożone). Przygotowanie Masło  w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na biały puch, następnie dodawać kolejno jajka. Dodać obrane i posiekane banany, olejek waniliowy oraz jogurt naturalny. Dokładnie utrzeć. Mąkę przesiać, zmieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać do ciasta, wymieszać. Maliny (mrożone lekko rozmrozić) oprószyć łyżką mąki, dodać do ciasta, bardzo

Z miłości do słodkości
Truskawkowa kopuła z masą budyniową 191

zniknął przy pierwszym podejściu:) Jeśli lubicie połączenie budyniu i truskawek, koniecznie zróbcie taką kopułę... Składniki: 350g świeżych truskawek, 2 budynie waniliowe, 300ml mleka, 200ml śmietany 12%, 3 łyżki cukru pudru.       Przygotowanie     Owoce umyć, pokroić w plasterki. Miskę o pojemności 1 litra wyłożyć folią aluminiową. Na dnie i bokach miseczki ułożyć plasterki truskawek. Resztę owoców pokroić(...)kosteczkę. 250ml mleka zagotować z cukrem i śmietaną. W reszcie mleka rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko, gotować około 1 minuty, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Do zimnej masy budyniowej dodać pokrojone truskawki. Masę wyłożyć do miski z truskawkami. Schładzać ok. 4 godz. Następnie wyłożyć na płaski talerz, odwracając do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Pancakes rabarbarowo - truskawkowe 258

spróbowała:) Żałuję tylko, że przepis odkryłam tak późno, bo placuszki są rewelacyjne - lekkie, puszyste, mocno truskawkowe... Polecam! Składniki: czubata szkl. mąki pszennej, 1 szkl. maślanki, jajko, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki miodu, 20g masła, 2 łodygi rabarbaru, 10 dużych świeżych truskawek. Przygotowanie Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Rabarbar oczyścić(...)miód i stopione, lekko przestudzone masło. Połączyć z suchymi składnikami, delikatnie wymieszać.  Smażyć na odrobinie rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami

Z miłości do słodkości
Czereśnie zapiekane w budyniu 191

przygotować takie czereśnie zapiekane w cieście;) Przepis znalazłam baaardzo dawno temu w gazetce "Dobre Rady", zmieniłam tylko wiśnie na czereśnie. Składniki: 200g czereśni (mogą być mrożone), 3 jajka, 120g cukru pudru, 450ml mleka, 1/2 laski wanilii, 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu. Przygotowanie Owoce umyć, wypestkować. Mrożone rozmrozić i osączyć na durszlaku. Owoce rozłożyć do 4 kokilek do zapiekania(...)pojemności ok.180ml. Jajka rozkłócić, dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Dodać 2 łyżki ciepłego mleka. Resztę zimnego mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną i, stale mieszając, wlać do masy jajecznej. Masą zalać czereśnie. Piec ok. 45-50min w temp. 160-170 stopni. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Konfitura bananowo-truskawkowa 198

Kolejny, co prawda troszkę spóźniony, przepis na dżem z truskawek. Nie miałam zbyt wiele czasu na długie gotowanie, dlatego użyłam cukru żelującego, ale zdecydowanie bardziej polecam długie gotowanie bez takich dodatków;) Jednak mimo wszystko dżem wyszedł naprawdę bardzo smaczny:) Chłopacy wyjadają prosto ze słoika;) Składniki: 1 i 1/2 kg truskawek, 2 banany, 0,7 kg cukru żelującego, laska wanilii. Przygotowanie(...)Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Owoce wymieszać, delikatnie zmiksować blenderem. Dodać cukier żelujący oraz nasiona z wanilii. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 25minut. Konfiturę przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Ja dodatkowo pasteryzowałam słoiki około 3 minut

Z miłości do słodkości