polędwicy wieprzowej cukier 1/4 szklanki sól 1/3 szklanki majeranek, papryka, czosnek granulowany lub świeży podkolanówka do włożenia mięsa Przygotowanie : Mięso umyć pod bieżąca wodą, gdy są błony usunąć je. Osuszyć i włożyć do naczynia, posypać cukrem i pozostawić w lodówce na 16 godz. Po tym czasie umyć pod bieżącą wodą i ułożyć ponownie w pojemniczku (oczywiście myjąc je wcześniej dokładnie(...)wylewając płyn jaki pozostał po 16 godz. leżakowania mięsa w cukrze ) Posypać mięso przygotowaną solą, umieścić w pojemniku i pozostawić w lodówce na 24 godz. Po upływie tego czasu mięso wyjąć, umyć, osuszyć i obtoczyć w przyprawach i przetrzymać w lodówce na następną dobę Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki, włożyć do pończochy i powiesić na co najmniej
Proste PotrawyPrzepis podaję za Marią Cieślak "Łęczycka kuchnia regionalna " Składniki : 1 kg mąki pszennej 10 żółtek 10 dag drożdży niecała szklanka cukru niecała szklanka piwa jasnego około 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 kostki masła Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, drożdże kruszymy do garnuszka i zalewamy 1/2 szklanką ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i pozostawiamy w ciepłym(...)miejscu do urośnięcia Gdy drożdże podrosną dodajemy je do mąki, mieszamy drewnianą łyżką Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę i dodajemy je do mąki i drożdży - wyrabiamy łyżką dodając ostrożnie lekko podgrzane piwo Gdy już składniki się połączą dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto, pozostawiamy w cieple pod przykryciem, aż do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, rozpłaszczamy
Proste PotrawySkładniki : 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru 1 szklanka masła - roztopionego 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki amoniaku 1/2 łyżeczki sody mąki tyle ile da się wrobić by ciasto pozostało elastyczne Przygotowanie : Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę w której rozpuszczamy sodę i amoniak Dodajemy mąkę i roztopione masło, mąki tyle by uzyskać konsystencję podobną do tych na kluski(...)lżejszą, przechowujemy 30 min. w chłodzie Po tym czasie wałkujemy na około 0,5 cm i wyciskamy np. serduszka, gwiazdki itp. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem (lekko go dociskając ) Pieczemy w około 170 stopniach do zarumienienia. Z tej ilości składników wychodzi około 3 blach małych ciasteczek. Te upiekła mi Maria. Dziękuję
Proste Potrawyświątecznym przejedzeniu proponuję tylko koktajl :) Wystarczy mieć jogurt naturalny ( preferuję takie bez mleka w proszku ), owoce świeże lub mrożone i odrobinę cukru brązowego lub miodu. Cukier nie jest konieczny, jeśli owoce użyte do koktajlu są słodkie same w sobie. Składniki : 1 banan, około 10 sztuk truskawek ( u mnie mrożone ) 300 ml jogurtu naturalnego łyżka miodu lub cukru brązowego Przygotowanie
Proste PotrawyPrzepis pochodzi z książki "Zdrowie ze smakiem". Konkretnie z bloga : notatnikkulturalny.blogspot.com Składniki : truskawki cukier puder łyżka octu balsamicznego 2 - 3 łyżki płatków migdałowych - u mnie migdały 200 ml śmietany 36 % ewentualnie olej z orzechów laskowych Przygotowanie : Truskawki umyj, pokrój i wymieszaj z 1-2 łyżkami cukru pudru ( w zależności od słodkości truskawek ) Dodaj łyżkę octu balsamicznego i ewentualnie(...)łyżkę oleju z orzechów laskowych i odstaw owoce na co najmniej pół godziny do lodówki Płatki migdałów podpraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia Śmietanę ubij z cukrem W pucharkach wykładaj na przemian łyżkę truskawek, odrobinę migdałów i śmietany. Deser bardzo prosty, ale smaczny i na czasie :) Dla podkreślenia smaku
Proste Potrawyprodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty ( mogło być więcej, bo prawie się jej nie wyczuwało ) Przygotowanie farszu : Jabłka obrać, pokropić sokiem by jak najmniej ściemniały zetrzeć i przesmażyć z cukrem(...)często mieszać by nie przypalić Dodać cukier, wymieszać i jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę lub dwie bułki tartej - wymieszać, w tym momencie dodać też pokrojona miętę Taką masę wyłożyć na ciasto. Moje uwagi : Ciasto można spokojnie upiec w większej foremce, będzie cieńsze, na wałeczki użyjemy wtedy też mniej ciasta. Szybciej skruszeje, najlepsze na drugi dzień
Proste Potrawychyba, ale nie na pewno ) ostatni post truskawkowy :) Składniki : 2 kg truskawek 4 duże jabłka 4 szklanki cukru, jeśli mało słodkie dodać więcej sok z dwóch cytryn Przygotowanie : Truskawki umyć i osączyć, jabłka obrać ze skórki - pokroić drobno i gotować je na wolnym ogniu do miękkości, dodać odrobinę wody by nie przypalić (przykryć garnek pokrywką) Teraz truskawki pokroić dość drobno(...)dodać do upróżonych jabłek, ugnieść wszystko, wymieszać, dodać cukier i połączyć energicznie wszystkie składniki Gotować na słabym ogniu dość często mieszając, dodać sok z cytryny, dżem nie straci wtedy tak szybko koloru Mój dżem próżyłam około godziny, do końca nie był bardzo gęsty, ale to mi nie przeszkadzało, najważniejsze, że był bez żadnych dodatków. Po przełożeniu do czystych, suchych słoiczków
Proste Potrawyczarnej porzeczki z liśćmi wiśni 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru 100 listków wisienki woda Przygotowanie : Opłukaną porzeczkę wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, aby była przykryta. Dorzucam liście wiśni i zagotowuję Gotuję tak ok 15 minut i odstawiam na 24 godzinach Po tym czasie zlewam sok znad porzeczek, dodaję cukier, ponownie zagotowuję, mieszam do zaniknięcia(...)piany i gorący wlewam do butelek. Tak samo można postąpić z owocami aronii. Ja przecedziłam sok przez gęste sito. Po dodaniu cukru gotowałam około 30 min. Pianę zbierałam drewnianą łyżką. Sok był gęsty i esencjonalny. Przelałam do czystych słoiczków, po zakręceniu dekielków trzymałam słoiczki pod kocem do ostygnięcia. Tak samo można postąpić z owocami aronii
Proste Potrawyszklanka mąki pszennej zwykłej i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag jagód szczypta soli 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Białka ubić na pianę, w trakcie dodawać cukier i pojedynczo żółtka, utrzeć dokładnie by nie było czuć cukru Jagody umyć, osączyć na sicie, wysypać na ręcznik papierowy i delikatnie osuszyć
Proste Potrawyszybkim tempie. Dlatego, jeśli już ktoś jeszcze podejmie dzieło przyrządzenia konfitur radzę zrobić choć z 3 kg wiśni. A jeśli wiśnie dojrzałe i słodkie, można spróbować dodać mniej cukru. Składniki : 1 kg wiśni bez pestek 20 - 30 dag cukru trzcinowego 150 ml czerwonego wina sok z jednej cytryny 2-5 goździków 4-5 sztuk ziaren ziela angielskiego Przygotowanie : Umyte(...)wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zalać winem i odstawić na noc do lodówki Następnego dnia zagotować, odstawić do ostygnięcia, a po tym czasie wyjąć owoce na sito, a do soku dodać utłuczone w moździerzu goździki i ziele, zagotować do porządnej gęstości, dodając jeszcze sok który spłynął nam z owoców na sicie Na koniec dodać owoce i smażyć
Proste Potrawyposzczególne składniki łączą się ze sobą, Efekt był podobny do tego ciasta pozostawionego na całą noc. Czyli eksperyment udany :) Składniki : 4 szklanki mąki 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru owoce- maliny i jeżyny 3/4 szklanki oleju 10 dag drożdży 3/4 szklanki mleka Przygotowanie : Do miseczki wsypać 3 szklanki mąki Drożdże dobrze rozkruszyć ( jak najdrobniej ! , można przetrzeć je przez sitko(...)nylonowe ) i posypać nimi mąkę Mleko wlać ostrożnie na drożdże ( mleko zimne ) Jajka roztrzepać w garnuszku i wylać do miski na mleko (niczego nie mieszamy !) Wsypać cukier, olej Wsypać szczyptę soli , wierzch posypujemy pozostałą 1 szklanką mąki. Gotowe na dziś , niczego nie mieszamy Miseczkę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu ( moje "nocowało pod kocem ) do dnia
Proste Potrawyteż około 2-3 łyżek borówki amerykańskiej. Ale to niekoniecznie. Składniki : 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki - u mnie krupczatka, ale z mąki zwykłej też się udaje 1 szklanka cukru 4 jajka 8 łyżek oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 i 1/2 szklanki jeżyn , ciut borówek Przygotowanie: Jajka utarłam z cukrem, dodawałam na przemian mąkę(...)kruszonki, a drugi raz z kruszonką , ale mąka była zwykła pszenna. Ciasto było też wyższe, ponieważ foremka miała 25 cm. średnicy. Składniki na kruszonkę : 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła roślinnego Wszystkie składniki połączyć i wyrobić tak by powstały okruszki. Nadmiar kruszonki mrożę i wykorzystuję przy pieczeniu następnego ciasta
Proste Potrawydziennie i kiedy na trzeci dzień zaczęły mi się przywierać ( bałam się, że pomimo grubego dna w garnku - przypalą się ) postanowiłam cykl skrócić i w ostatnim dniu dodałam ...cukier żelujący. W smaku powidła były super, nie za słodkie, nie za kwaśne, w sam raz do przekładania słodkich ciast, albo po prostu do smarowania pieczywka z masłem :) Składniki(...)śliwek węgierek - moje były bardzo słodkie 20 dag cukru żelującego Przygotowanie : Umyte śliwki pozbawiłam pestek, pokroiłam drobno i rozparowałam pod przykryciem, mieszałam często drewnianą łyżką Kiedy śliwki pokryły się już sokiem, zdjęłam pokrywkę i gotowałam na małym ogniu, często mieszając, powtarzałam to przez 3 kolejne dni Trzeciego dnia kiedy wyczułam, że masa owocowa zaczyna mi się lekko przywierać
Proste Potrawymojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje. Składniki : 1 całe jajko + 3 żółtka 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu do pieczenia 3-4 łyżki gęstej śmietany, u mnie 18 % 5 dużych śliwek + 6 węgierek Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko(...)potem ułożyłam śliwki ) Piekłam około 50 min.w prodiżu. W piekarniku w temp. 175-180 *C Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić ręką na okruszki. Kruszonka: szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 2/5 - 250 gramowej kostki masła lub margaryny
Proste Potrawynadal włoska. I niebywale jesienna - kasztanowa. TIRAMISU KASZTANOWE - PRZEPIS WŁOSKI. /z włoskiej książki, nieco zmodyfikowany;/ na 2-3 porcje 250g mascarpone 3 niezbyt duże żółtka 4 łyżki drobnego cukru 100g biszkoptów do tiramisu 50ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej odrobina wrzątku ciemne kakao do posypania krem kasztanowy w tubce Zalewam kawę odrobiną wrzątku, a gdy wystygni(...)układam w pucharkach. Im bardziej nasączone, tym większe prawdopodobieństwo, że nie wypłyną na powierzchnię. Żółtka wrzucam do miski, najlepiej miedzianej i lekko roztrzepuję za pomocą trzepaczki z cukrem. Zagotowuję wodę w garnku, wyłączam gaz i na garnku ustawiam miskę z żółtkami tak, by dno nie dotykało do wody. Ubijam żółtka na parze około 8 minut, aż powstanie biała
W kuchni Karmel-itki