cukier - 7600 przepisów (strona:137/507)

Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym z wiśniami 314

pieczenia : 195 C źródło- inspiracje : "Życie na gorąco" Składniki: 450 ml mleka 100 g czekolady o smaku kawowym ( wzięłam gorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki kawy rozpuszczonej ) 125 g cukru  125 mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 słoik wiśni w syropie ( mogą być z kompotu ) 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka(...)łyżeczki żęlatyny 300 g śmietany kremówki cukier puder do posypania Sposób wykonania: W rondelku podgrzewamy mleko , po czym dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Jajka ubijamy z 125 g cukru na puszysty krem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsypujemy do masy jajecznej.  Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy

Słodkości i nie tylko
Migdałowe księżyce 126

polecam wypróbować. Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : ok. 25 minut źródło : " Gotuj krok po kroku " Składniki: 200 g mąki 100 g zmielonych migdałów 180 g masła 80 g cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli 50 g drobnego cukru do dekoracji   Sposób wykonania: 200 g mąki przesiać . Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli(...)drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy ok. 25 minut

Słodkości i nie tylko
Rolada wuzetkowa 438

właśnie brakowało do mojej kawki ;). Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia ok. 10 minut wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło : "Gotuj krok po kroku " Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego   Sposób przygotowania: Ciasto: Oddzielamy żółtka(...)białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao. Na sam koniec łączymy pianę z ciastem , mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Słodkości i nie tylko
Tarta cytrynowa 244

smakuje jak kruche ciastko z lodami :) Średnica blaszki : 26 cm Temp. pieczenia: 175 C Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut Składniki: Ciasto kruche 200 g masła 1/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 szkl. mąki Masa cytrynowa: skórka starta z 1 cytryny 1/3 szkl. soku z cytryny 1/2 szkl. cukru 4 całe jajka śmietana kremówka 30%   Sposób przygotowania: Masło(...)cukrem mieszamy do momentu aż ładnie się połączą ( masło musi być miękkie) Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wstawiamy na 1 godz. do lodówki. Rozwałkujemy i przekładamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ponakuwać widelcem. ( ciasto podczas pieczenia lekko mi się wybrzuszyło ale po wyjęciu opadło więc nie sypałam wcześniej fasoli ) Piekarnik nagrzać

Słodkości i nie tylko
Serniczek na biszkopcie owsianym 130

dodaję się zamiast mąki pszennej mąkę owsianą . Wymiary blaszki : 28 x 40 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szkl. cukru 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 4 opakowania serków homogenizowanych ( po 175 g ) 1 szkl. śmietanki kremówki 30 % 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny Dodatkowo(...)galaretka agrestowa ( należy przygotować ja wcześniej ) 10 truskawek Sposób przygotowania: Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas

Słodkości i nie tylko
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 136

świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :) Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C  Ilość porcji : 8 - 10  Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta soli Krem: 300 ml mleka 1/2 szkl. cukru torebka budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier , następnie wbijamy żółtka, pokrojone(...)kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem: Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń . Studzimy stale mieszając , aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami  np. truskawkami

Słodkości i nie tylko
Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 345

Polecam wypróbować :) Wymiary foremki : średnica 28 cm Czas pieczenia : ok. 30 minut Temp. pieczenia : 180 C   Składniki: 120 g masła 30 g margaryny 1 żółtko 2 czubate łyżki cukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 2 szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)truskawek koszyczek borówek galaretka  agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche :  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego

Słodkości i nie tylko
Niedzielna kremowka 167

Niedzielna kremowka  herbatniki digestive maslo 250g serka mascarpone 1 jako  cukier puder  cukier waniliowy 4 papierowe male brytwanki badz jakie sie ma  owoce do przystroju ( tu akurat truskawki)   Herbatniki ok 6 wrzucamy do sniadaniowki i walkiem kruszymy  W rondelku rozgrzewamy 50g masla  Do masla dodajemy rozkruszone herbatniki i razem mieszamy  Wsypujemy(...)brytwanek herbatniki do kazdej po rowno i odstawiamy Teraz do miski wrzucamy serek mascarpone wbijamy jako i mieszamy ubijaczka  Wsypujemy cukrier puder i cukier waniliowy (ja wsypuje na oko) az bedzie odpowiadala slodkosc Calosc razem mieszamy ubijaczka  Gotowa mase ukladamy do brytwanek na herbatniki po rowno do kazdej  Do rozgrzanego piekarnika (150 ° )  wstawiamy brytwanki

Klaudynkowa kuchnia
Cukier fiołkowy 156

Większą część niewielkiej ilości fiołków jakie mi się trafiły wymalowałam białkiem, ocukrzyłam i wysuszyłam. Fiołki w cukrze będą ciekawą ozdobą ciast. Tę odrobinę jaka mi została, najmniejszych, przerobiłam na fiołkowy cukier - będzie dodatkiem do deserów albo herbaty. Na razie zachwycam się jego delikatnym liliowym kolorem i pięknym zapachem. A przygotowanie trwa zaledwie kilka minut i jest bardzo proste. Pomysł znalazłam

Smaczna Pyza
Placek z pierwszymi truskawkami :) 87

początek składniki - 7 jajek - 2 i poł szklanki cukru - 5 szklanek mąki tortowej - 5 łyżeczek proszku do pieczenia - łyżeczka cukru waniliowego - szklanka kwaśnej śmietany - 1 i 1/2 kostki margaryny i do dzieła :) Przygotowanie: Ubijamy białka na sztywną pianę nastęnie dodajemy cukier i zółtka ciągle mieszając. Jak sie wszystko połączy to dodajemy mąkę, proszek i cukier waniliowy. Potem do ciasta

Zainspirowana w kuchni
Babka mrożona 119

Dzisiaj Wam pokaże przepis na babke (tak na szybko). Składniki: - 2 pudełka serka homogenizowanego - 3 jajka - pół szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - garść orzechów włoskich - garść rodzynek lub daktyli - 2 płaskie łyżeczki żelatyny - kilka łyżeczek kwaśnego dżemu (ja użyłam jagodowego)   W odrobinie wrzątku rozpuszczamy zelatynę. Serki ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zółtkami. Do przygotowanej masy dodajemy

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka pomarańczowo-orzechowo-miętowe 128

Została mi ostanio pomarańcza z przepisu dotyczącego mufinek więc postanowiłam ją jakoś pozytywnie wykorzystać :) Składniki: - 250 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru - 3 łyżeczki soku pomarańczowego - 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich - 3 łyżeczki świeżej mięty - 3 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier puder do obtaczania ciasteczek Przygotowanie: Piekarnik(...)nagrzewamy do 180 C. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste i kremowe. Mieszamy z sokiem, orzechami, skórką pomarańczową i miętą na jednolitą masę. Zlepiamy masę formując kulki, odrobinę je spłaszczając. Pieczemy je ok. 15 minut aż uzyskają lekko złoty kolor. Studzimy 5 minut a następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze. Mi z tych proporcji wyszło

Zainspirowana w kuchni
Tarta z jeżynami 101

częściowo na konsumpcję, częściowo na wypieki a to co nam zostało zamroziłam i mam nadzieję, że mi się przydadzą w zimie :) Składniki: na ciasto: - 150 g mąki - 40 g cukru pudru - 100 g zimnej margaryny - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany na krem: - kostka masła - 1/4 szklanki przegotowanego mleka - 1 szklanka cukru pudru(...)jednej cytryny Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margargaryną, po czym dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (jeżeli mamy groch to możemy na ciasto wyłożyć papier a na to wysypać groch wtedy na 100 % ciasto nie urośnie) i pieczemy przez 30 minut

Zainspirowana w kuchni
Owocowe szaleństwo 126

Szybkie, proste i smaczne ciasto do zrobienia z każdym rodzajem owoców. Ja oczywiście tym razem mam jeżyny :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 25 dag margaryny - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier puder do posypania - owoce Przygotowanie: Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a pod koniec ubijania po jednym żółtku(...)masy dodajemy ostudzoną margarynę, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na wysmarowaną blachę a na wierzch przekładamy umyte owoce. Ciast pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Racuchy pomarańczowo-jabłkowe 129

Mając jedną pomarańczę, cytrynę i kilka jabłek postanowiłam wymieszać wszystko i zrobić mix racuchowy :) Składniki: - 1 łyżka cukru - 1 cukier waniliowy - 4 łyżki cukru pudru - 1 pomarańcza - 4 jabłka - 1 cytryna - 1 jajko - 3 - 4 szklanki mąki - 500 ml mleka - pół szklanki wody - szczypta soli Przygotowanie: Mleko, mąkę, wodę, cukier, sól, jajko oraz sok z jednej cytryny połączyć i wymieszać

Zainspirowana w kuchni