pietruszka (korzeń), 1 cebulka, 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku. Do naszych placków możemy dodać również cukinię, korzeń selera czy drobno posiekaną paprykę. Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 12-15 minut i odstawiamy do ostudzenia. Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Gar Zdrowiaokoło minucie przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni na talerz. W tym przepisie zrobiłam farsz z sosem na bazie mleka. Z warzyw dodałam cukinię, czosnek, cebulę, seler naciowy. Przygotowałam sos beszamel, ale z dodatkiem suszonej pietruszki, soli, pieprzu, bazylii, oregano i sera cheedar, mozarelli i parmezanu. Wszystko wymieszałam i położyłam na wcześniej usmażonym naleśniku
Jaglusiasodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E. Dzisiaj mam dla was na prawdę smaczną propozycję na danie z tofu. Koniecznie przeczytajcie przepis :) Przepis: Składniki: 1 mały seler 3 marchewki 3 pietruszki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe bazylia, sól pieprze 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g tofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek
Mój pomysł nalubię pęczak :) A bywają takie sytuacje, w których zupy są doskonałym rozwiązaniem. W ten sposób można też spożytkować resztki różnych warzyw. Składniki : ok. 60 ml pęczaku duża marchew mały seler pietruszka kawałek pora liść laurowy sól pieprz Pęczak wypłukać w kilku wodach. W garnku umieścić wypłukany pęczak, liść laurowy, pietruszkę (w całości, bo potem i tak ją wyrzucam
Weekendy w domu i ogrodziedressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselki Ilość porcji: 3 Składniki: ½ główki sałaty ½ awokado ½ zielonego ogórka Kilka główek brukselki Łodyga selera naciowego Gałązka natki pietruszki Garść pestek słonecznika Na dressing: 2 łyżki oliwy Łyżka octu ½ cytryny Malutki ząbek czosnku Garść natki pietruszki ½ papryczki chili Brukselkę ugotuj al dente. Sałatę porwij
Kolizje Smakówróżne [14] możemy [15] jeść [16] ziemniaków, makaronu [17] co będzie potrzebne [18] kilka [19] garści [20] szpinaku [21] najlepsze są [22] kilka kółek [23] jabłka [24] kilka łodyg selera naciowego [25] pół [26] nazywają ją [27] sos [28] cytryny [29] łyżka [30] ja czasami [31] trzeba wziąć [32] sobie [33] określić [34] macie duże [35] więcej [36] ustawiacie
Chop w kuchnikojarzy mi się z zimą. Tą prawdziwą. Śnieżną, mroźną. Taką, gdy wracając do domu, marzy się o czymś gorącym, gęstym i treściwym. Taka jest ta zupa. Mam wrażenie, że seler jako bohater dania jest wciąż niedoceniany. Owszem, wrzucamy go do zupy, by pogłębić jej smak, czasem robimy surówki z surowego korzenia, ale... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuponiższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania kremu kukurydzianego . Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 1 cebula 1,5 l wody sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Warzywa obrać i umyć. Mięso umyć. Cebulę obrać i opalić, np. nad kuchenką gazową. Dno dużego garnka
Ugotowaćwarzywne risotto, a ja je po prostu uwielbiałam. Teraz będąc daleko od domu i "maminej" kuchni, próbuje sama przygotować to pyszne danie. 4 dorodne marchewki 3 ładne pietruszki kawałek selera (ćwierć) 1 por 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500ml bulinu warzywnego 1 kubek ryżu, najlepiej do risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled! pieprz, papryka w proszku, ziola prowansalskie, oregano kawałek
Codzienne Gotowaniemeczów lub filmów. Dip serowo-piwny jest aromatyczny i idealny do wina lub piwa. Dobrze zblendowany jest idealnym dodatkiem do krakersów, tacos, czy paluszków. Można go podawać razem z selerem naciowym, czy też marchewką. Sos worchestershire i musztarda dijon w nim zawarte, a także tabasco nadają bardzo ciekawych doznań kulinarnych. Jak zrobić? Zacznijcie od obejrzenia filmu. Polecamy też naszą sałatkę
Kuchennyviral.plsałatki nadała jej oryginalnego charakteru. Nie chciałam całości traktować żadnym ciężkim sosem, dlatego delikatnie ją skropiłam oliwą z oliwek. Zobaczcie też: Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis na sałatkę z pieczoną papryką Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 40 minut Składniki 3 papryki w różnych kolorach 150 g sera feta garść kolendry oliwa z oliwek
Kuchnia Bazyliikalafiorowej, która wybornie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Delikatny smak zupy i połączenie pożywnego makaronu okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 kalafior 150 g makaronu penne 150 ml mleka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny kroimy, zalewamy zimną wodą
R'n'G Kitchenjuż dzisiaj przygotowałam sobie jutrzejszą kolację. Nie mogę się doczekać jutra Ryba po grecku 1 kg ryby morskiej (u mnie dorsz) 2 cebule 3-4 marchewki 2 pietruszki pół selera 1 średni por koncentrat pomidorowy 1,5 szkl. wody 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie pieprz, sól, cukier Rybę posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Włoszczyznę
Pieguskowa Kuchniasałatki nadała jej oryginalnego charakteru. Nie chciałam całości traktować żadnym ciężkim sosem, dlatego delikatnie ją skropiłam oliwą z oliwek. Zobaczcie też: Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis na sałatkę z pieczoną papryką Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 40 minut Składniki 3 papryki w różnych kolorach 150 g sera feta garść kolendry oliwa z oliwek
Kuchnia Bazyliifamily:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pokrótce…mega pyszna ;) Składniki 2 wędzone udka z kurczaka 2 młode marchewki 1 seler (młody) 3 ziemniaki (młode) 1/4 główki kapusty włoskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od kości
R'n'G Kitchenogonach wieprzowych. Składniki : 1 duży, mięsisty ogon wieprzowy ( ok. 1 kg) lub 2 mniejsze 1/2 kg młodej kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek selera 1 pietruszka 1 łyżka kminku w ziarnach (opcjonalnie, można pominąć) 3 łyżki domowej prażonej cebulki (lub 1 duża cebula, drobno pokrojona usmażona na złoto) 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożna potraktować jako wyśmienitą przystawkę na przyjęcie. Coś jakby warzywny pasztecik. SKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego (już zmielonego na sernik) 4 jajka 3 ugotowane ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 seler, wielkości pięści (obrać i pokroić na małe kawałki) 2 korzenie pietruszki (obrać i pokroić na małe kawałki) 1/2 kalafiora (podzielić na różyczki) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz
ClauditteMissCookingmleko. Całość dokładnie wymieszałam. Na koniec wsypałam odrobinę tymianku. Naleśniki smażyłam na patelni bez tłuszczu ( jeden naleśnik to około 1,5 łyżki ciasta). Farsz - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - pół pora - 1 cebula - 1/2 zmielonej piersi z kurczaka - sól, pieprz oraz przyprawy: pieprz ziołowy, papryka oraz czosnek Na patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam mięso i całość
Health-Fit-Lifewarzywa z rosołu,można je wykorzystać do sałatki i kolacja gotowa. Kaszę jaglana gotuje często ,więc zawsze mam w domu. warzywa z rosołu: 2 pietruszki 4 marchewki ćwiartka selera do tego 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 korniszony, pokrojone w kostkę 4 ugotowane jajka puszka kukurydzy konserwowej majonez jogurt grecki sól, pieprz do smaku Wykonanie Wszystkie składniki pokroić
w mojej kuchnijaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdelikatne nawet dla małego brzuszka. Smacznego :) SKŁADNIKI: 🍴1.5 kg flaków wołowych 🍴1 kg udźca z indyka 🍴0.5 kg wołowiny np. Pręgi lub antrykot 🍴2 marchewki 🍴1 pietruszka 🍴1 seler 🍴natka pietruszki 🍴3 ziele angielskie 🍴2 liście laurowe 🍴Sól i pieprz do smaku 🍴1 opakowanie przyprawy do flaków 🍴4 łyżki majeranku i lubczyku PRZYGOTOWANIE: Flaki kroję w paski
Gotowanie Patkidrobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz Wykonanie: Na podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka, seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć na blasze, piec w 180C ok.15minut. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość na wolnym ogniu
Raj dla PodniebieniaAromat i smak są niewyobrażalnie wyczuwalne już od samego początku. Po prostu pycha <3 Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 200 ga groszku cukrowego 25 g suszonych grzybów mun (paski) 2 ząbki czosnku 1 szalotka 5 łyżek oleju sezamowego 1 łyżka posiekanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1,5 l gorącej wody 1 łyżka
R'n'G Kitchenananasa - 1 cytryna - 2-3 szczypty chili Można też dodać 1 łyżeczkę spiruliny, która reguluje poziom cukru we krwi. PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWO WARZYWNY - 3 duże marchwie - 3 gałązki selera naciowego - 3 plastry imbiru - 1 mała pietruszka - 1/2 cytryny Muszę Wam powiedzieć, że picie świeżego soku w domu to świetna sprawa. Jest to dobra alternatywa dla wszystkich tych, którzy
SMYKWKUCHNIczasu i ja sama) myślałam, że przygotowanie rosołu graniczy z cudem. Oczywiście jest to nie prawda ! Rosół robi się bardzo łatwo. Składniki: korpus kurczaka, ewentualnie porcja rosołowa Włoszczyzna (marchewka, seler, por, pietruszka, cebula) Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz) Woda Przygotowanie: Do garnka wlewamy tyle wody ile chcemy mieć rosołu. Wrzucamy pokrojone warzywa, podpieczoną cebulkę oraz mięso - gotujemy
My World by Dagmara Rekmąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy nadzienie; mięso z kurczaka gotowane gotowana marchewka gotowana pietruszka ew. por , seler, sól pieprz Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i oliwę , zalewamy wrzatkiem, początkowo mieszamy łyżką. Po przestygnięciu zagniatamy ciasto. Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy do smaku i mieszamy. Ciasto wałkujemy na duże placki, robimy
Gotowanie jest łatweNigdzie nie zjesz tak pysznej zupy, musisz ją zrobić sama! Składniki: 2-2.5 dkg suszonych grzybów 300 g mrożonych borowików 3 marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 1/4 pora 2 łyżki masła ghee sól, pieprz 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 1-1.5l bulionu warzywnego śmietana makaron - opcjonalnie Wykonanie: grzyby dokladnie umyć, namoczyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubie piec frytki z przeróżnych warzyw: selera, batatów, marchwi, pietruszki - ostatnio wyparły one klasyczną wersję z ziemniaka. Postanowiłam do ziemniaków powrócić, ale w nieco innym wydaniu, z dodatkiem słodyczy. Wyszło wyśmienicie! Czytaj więcej
Kasia Sarnabloga wiedzą, że na śniadanie pijamy zielony sok z jarmużu, a później zazwyczaj domowej roboty jogurt z orzechów. Dziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą z awokado, suszonymi pomidorkami i dużą ilością kiełków alfalfa. Moja córka baaaaaaardzo
Jeść, by żyć w zdrowiunaleśnikowe: 3 szklanki mleka ok. 2,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju farsz: 1 kg mięsa mielonego 3 duże marchewki 1/4 selera … Czytaj dalej Naleśniki z farszem
czarrna od kuchniokoło 15 minut Co jeszcze? Warzywa Warzyw nie może zabraknąć, są bardzo ważne w diecie dziecka. U nas świetnie sprawdza się tortilla z warzywami, frytki z marchewki, batatów, ziemniaków, selera, pietruszki oraz mix sałat. Soki i koktajle Świetny sposób na przemycenie warzyw. Możesz zrobić kolorowe soki, wlać do buteleczek i dodać słomki. To na pewno wzbudzi zainteresowanie wśród najmłodszych. Niektóre
lady-och-mistrzyni.blogspot.comjest pyszne i podbiło polskie serca? Oto mój, wielokrotnie sprawdzony przepis. Potrzebne składniki to: 800 g filetów z ryby, na przykład z mintaja lub dorsza 5 marchewek pietruszka nieduży seler biała część pora 400 ml przecieru pomidorowego dwa ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych sól pieprz szczypta imbiru woda/bulion rybny mąka olej do smażenia Rybkę osuszamy, oprószamy
Pichceniomaniaćwiartka z kurczaka bez skóry -włoszczyzna bez kapusty -1/2 kg brukselki -papryczka chili -sól, pieprz -olej rzepakowy -dwa ziela angielskie -dwa liście laurowe Oczyszczoną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, seler, por,cebulę ) oraz ćwiartkę kurczaka, zalewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie brukselkę dobrze płuczemy
Kulinarne przemysleniaszczawiowa. Składniki: • 2 garście liści szczawiu • 4 duże ziemniaki • 2 marchewki • 1 cebula • 6 łyżek oliwy • 1/3 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Wykonanie: • Szczaw umyć, osuszyć, drobno posiekać i przesmażyć na 3 łyżkach oliwy, chwilę poddusić. • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie
To co kochamsosie z czerwonym winem 1 kg policzków wieprzowych 20 dkg drobnych pieczarek 1 cebula 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 dużą pietruszkę 1 niedużego selera 250 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego 5 łyżek masła klarowanego przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej
Kuchnia na wzgórzukażdemu smakuje . Ja lubię ją z bułeczkami, prosto z lodówki. I jako, że ostatnio męczył mnie wirus, postanowiłam zrobić ja nieco w drobniejszej wersji. Składniki - filet z dorsza 1/2 selera 4 marchewki 1 pietruszka 2 cebule pomidory krojone, z puszki 1/2 łyżki soli kilka liści laurowych olej do smażenia 1/4 łyżeczki pieprzu 2 kuleczki ziela angielskiego jeśli lubisz cukier
Z Kuchni Do Kuchnijego udziałem szybko przygotujesz zupę, sos czy gulasz. Zdjęcie nie moje, ponieważ niestety niechcący usunęłam własne z aparatu :( Składniki: woda, warzywa (3,33%): (marchewka, cebula, kapusta, pomidory, seler, por, czosnek), maltodekstryna kukurydziana, skrobia z tapioka, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, mąka ryżowa, naturalne aromaty, przyprawy (kurkuma). Znacie markę AMANDIN ? Mieliście już okazję próbować coś z powyższych produktów
Zdrowie na języku :Ppółkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności
AZgotuj!Błyskawiczny Piątek - szybko i na temat :) Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości ćwiartki jabłka 2 ząbki czosnku 1 pęczek świeżego koperku - mały sól, pieprz cytrynowy, chilli w proszku - do smaku masło - do smażenia groszek ptysiowy BRZEŚĆ - do posypania na talerzu Wszystkie
Grunt to przepis!zapraszam do wypróbowania i sprawdzenia z jakimi dodatkami lepiej smakuje . Składniki ( dla 4 osób ) 6 marchewek 3 średnie ziemniaki 1 mała pora ( cześć biała ) 1 mały seler ( bądź połowa ) 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki 1 mała cebulka łyżeczka startego imbiru sól pieprz ziołowy pieprz czarny Wykonanie
Mój Smakidzie w parze z uszkami:) Barszcz wigilijny 2,5 litra wody 1 kg buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera por (biała część) 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z pół cytryny sól, szczypta cukru do smaku Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby
Posadzone i zjedzonemini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni To tylko mała część wszystkich przepisów, więcej znajdziecie w zakładce przetwory oraz nalewki i napoje , a jeśli chcecie
Apetyczna babeczkawłaśnie z kurczaka, znikają w pierwszej kolejności. składniki kilka wiejskich kurczaków każdy o wadze ok 1,5 kg sól jarzyny takie same jak na rosół ( marchew, seler, pietruszka, cebula) kilka liści laurowych ziele angielskie, ziarna jałowca pół główki czosnku , pieprz. sposób przygotowania Kurczaki myjemy, porządnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 12 godzin
Miód i pieprzmedal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE PTYSIE: * ugotowane ziemniaki – 200 g * serek kremowy Pesto
Ostra na SłodkoSkładniki (na keksówkę o wymiarach 10x 20 cm): 1 szklanka ugotowanego i obranego, młodego bobu 400 gram mielonej piersi kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 ząbki czosnku 2 jaja łyżeczka soli i pieprzu po pół pęczka świeżego kopru i natki pietruszki 2 łyżki
Mango PapajaSKŁADNIKI : 1 batat średniej wielkości, obrany i pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki oleju kawałek selera, pokrojony 1 marchew, obrana i pokrojona 2-3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz i papryka w proszku do smaku śmietana, papryka i szczypiorek do ozdoby W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 2 udka z kurczaka 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 3 liście pora liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz mielony do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi
Kulinarne Fantazje MarioliPRZYGOTOWANIE : Jarzyny ( ziemniaki,marchew,seler,pietruszka) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy je do dużego garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz oraz boczek w całym kawałku. Gotujemy około 25 minut. Boczek wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę z cebulą i kiełbasą, natomiast białą kiełbasę w talarki. Podpiekamy całość na odrobinie oleju aż wędliny się
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 korpus drobiowy pęczek szczawiu około 200-300 g 2 marchewki 4 średniej wielkości ziemniaki kawałek selera 1 cebula 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 liść laurowy, ziele angielskie 1 liść lubczyku sól, pieprz do smaki 1 kostka rosołowa 1 łyżka soku z cytryny 1,5 l wody 2 duże łyżki śmietany
Kulinarne Fantazje MarioliWydobyć miąższ awokado, cebulę drobno posiekać, a czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki zmiksować blenderem i przełożyć do miseczki. Podawać schłodzone do krojonych w długie słupki marchewek, ogórków, papryki, selera naciowego, czy paluszków chlebowych grissini
zadanie-gotowanieilość kotletów sojowych. Do dzieła :-) Składniki: 2 udka z kurczaka bez skóry 100 g kotletów sojowych jajko ugotowane na twardo 3 marchewki pół selera 1 pietruszka 2 łyżki mąki przyprawy: imbir w proszku, słodka papryka, pieprz ziołowy, majeranek, gałka muszkatołowej, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć
pieprzny smaczekpół łyżeczki suszonego lubczyku Skworcu pół łyżeczki suszonego tymianku Skworcu pół łyżeczki kurkumy Skworcu świeża kolendra W garnku zagotuj około dwóch szklanek wody. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w plasterki, dodaj do wody. Dodaj też ziemniaki pokrojone w kostkę. Wymieszaj i gotuj przez co najmniej minutę.Dodaj liście laurowe, lubczyk, tymianek, i por pokrojony
Z Kuchni Do Kuchniteż duże ilości antyutleniaczy, które mają właściwości zapobiegające chorobom serca. Dziś podaję zupkę Składniki pół szklanki ekologicznej fasoli mung Symbio pół szklanki pokrojonej w kostkę marchewki pół szklanki selera pokrojonego w słupki świeża bazylia oliwa z oliwek do smaku sól i pieprz do smaku Dzień wcześniej, najlepiej na noc, namocz fasolę w zimnej wodzie. Na drugi dzień wypłucz
Z Kuchni Do Kuchnikupne, więc warto mieć w swojej kuchni ich… domowy odpowiednik. Nie powiem, że będzie taki sam… będzie o wiele lepszy. Domowy susz warzywny. Składniki: - marchew – 1500g - seler – ½ - pasternak – 5 - pietruszka – 2 - cebula – 1 - por – ok. 300g (jasne części) - czosnek – 3 ząbki - chilli – 3 szt. - mielone ziele angielskie - mielone nasiona kolendry
mojewypiekiinietylkopełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem głównym okazała sie p olędwiczka wieprzowa z polentą oraz puree z selera i cytryny, w sosie na bazie cydru Przyznaję, że polędwiczka mogłaby dodatkowych kilka minut spędzić w ogniu, bo była marginalnie twardawa. Jednak smak wynagradzał wszystko - ta soczystość! Towarzystwo polenty bardzo
Grunt to przepis!rozmyślaniach jak je przygotować na obiad…. Składniki na: Kotlety jagnięce z warzywami cztery kotlety jagnięce grzebietowe dwie średniej wielkości papryki dwie średnie cebule trzy ząbki czosnku trzy łodygi selera naciowego […] The post Kotlety jagnięce z warzywami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekoraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos. Składniki: 2 świeże medaliony wołowe 2 ziemniaki 4 marchewki 1/2 selera korzennego 6 ząbków czosnku 6 małych szalotek 2 gałązki rozmarynu sól morska oliwa
Wino Francja KuchniaKarpatka SMACZNEGO :-) PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie i od zeszłej środy nie biegam. Z aerobiku jednak nie zrezygnuję - idę się dobić ;-) A potem strzelę sobie zdrowy koktajl z selera naciowego i czegoś jeszcze
peggiwkuchniAromatyczne danie kuchni orientalnej :) Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka po kawałku pora, selera, cukinii 1/2 cykorii garść kiełków fasoli mung z zalewy garść grzybów mun marynata: 3 … Czytaj dalej Domowa chińszczyzna
czarrna od kuchniAromatyczny kurczak z warzywami i ryżem Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 pomidory 2 łodygi selera naciowego 1/2 pora 250 g drobnych pieczarek sos sojowy sos słodko kwaśny pieprz … Czytaj dalej Potrawka z kurczaka
czarrna od kuchnifilmu z przygotowania: Zupa z kaszy jaglanej Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L). Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru
Uwaga Babcia Gotujekukurydzą według Piotra jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdza się w codziennym i świątecznym menu. składniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń +natka 280 g (puszka) kukurydzy złocistej z groszkiem 3 szt. ogórek kiszony 5 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodchudzona zupka( bez śmietany,gdyż nie przepadam za nią w zupach),którą od czasu do czasu warto sobie zrobić. Składniki: 500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera por 1 cebula liście laurowe i ziele angielskie wg uznania 1 łyżka masła sól,pieprz makaron Zagotować w garnku ok 2,5 - 3 l wody,wrzucić pokrojone w kostkę
Niespełnione zdolności kulinarneśrednie pietruszki, obrane i pokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone, obrane i pokrojone na połówki 1 duży burak, wyszorowany i pokrojony na cienkie półplasterki 1 mały seler, obrany i pokrojony w kostkę 200 g brukselki, odcięte końcówki, większe przekrojone na pół, mniejsze w całości 1,5 łyżki igiełek rozmarynu, świeżego lub suszonego** 3 rozgniecione ząbki czosnku sól
Chilli Czosnek i OliwaPyszna wyszła :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik selera sałatkowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka ananasa w zalewie 1/2 pora 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki … Czytaj dalej Sałatka z kurczakiem i fasolą
czarrna od kuchniSkładniki 1 kość schabowa 1 brokuł 1/2 szklanki ryżu 2 marchewki po kawałku selera i pora sól, pieprz, maggi Sposób przygotowania: Kość umyć i zalać wodą. Zagotować. Dodać włoszczyznę. … Czytaj dalej Ryżanka z brokułem
czarrna od kuchniRozgrzewająca i sycąca zupa (przepis zmieniony). Można ją jeść solo lub podawać z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora , 3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej lub zielonej soczewicy 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Qlinarnie i QlinarniePuree warzywne z rukolą Składniki: ziemniaki marchew seler pietruszka w korzeniu świeża rukola oliwa z oliwek sól Warzywa obrałam i ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Rukolę umyłam i pokroiłam na kawałki. Odlałam wodę z ugotowanych warzyw, dodałam oliwę i rukolę, a następnie ugniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Dodałam rukolę, wymieszałam i danie gotowe:) U nas na stole puree zagościło z pieczonym
nietadietawarto. Galaretki można zrobić np. w pojemnikach po śmietanie lub w filiżankach. Składniki: 2 nogi wieprzowe 1 golonko 300 g karkówki 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 pietruszki ½ średniego selera 2 cebule 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 płaska łyżka pieprzu w ziarnach sól Wykonanie: Nogi wieprzowe i golonko dokładnie umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrany
Mama GotujeSkładniki : pierś z kurczaka, u mnie pojedyncza 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 marchewki kawałek selera łyżka bazylii tłuszcz do smażenia szklanka wody lub rosołu sól, pieprz, cukier Przygotowanie ; Mięso umyć, pokroić w paski Warzywa obrać i pokroić ( oprócz cebuli i czosnku), ( zmiksowałam na drobno) Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć, dodać pokrojone
Proste Potrawysmaczne danie jednogarnkowe. Dodatek cieciorki sprawia, że jest pożywne i wegetariańskie. Składniki 1 opakowanie makaronu kokardki 1 puszka cieciorki gotowanej na parze firmy Bonduelle 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula natka pietruszki sól pieprz … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySkładniki: mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka) 30 dag pieczarek 4-5 dużych ziemniaków 30 dag wędzonego boczku 2 duże marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżka tymianku płaska łyżka oregano sól, pieprz, cukier śmietana do zabielenia masło do smażenia Sposób przygotowania: Mięso zalewamy
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 kg oczyszczonych, krojonych flaków wołowych 0.5 kg wołowiny (szponder) 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przyprawy do smaku: majeranek listki laurowe pieprz czarny w ziarnkach ziele angielskie sól imbir gałka muszkatołowa papryka ostra i słodka Sposób wykonania: 1. Flaki zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy przez około 5 - 10 minut
Qchnia po prostusera naciowego 50 gr musztardy (na domową przepis znajdziesz tutaj ) pieprz, sól Przygotowanie: Sałaty myjemy i otrzepujemy z wody. Do misy dodajemy sałatę, orzechy ser i seler naciowy krojony na kostkę. Następnie dodajemy musztardę pieprz sól mieszamy i wsuwamy :) Przyprawy możemy możemy kupić w OWOCOWY RAJ Przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez
Łycha smakówKażdy z nas dobrze zna sałatkę jarzynową, z marchwii, pora, selera, pietruszki i innych dodatków w postaci warzyw i owoców. Moja sałatka jarzynowa to mieszanka także kukurydzy, groszku, jabłek a niekiedy nawet i papryki – słodka, soczysta – a całość doprawiona odrobiną musztardy. Każdy z Nas ma swoją ulubioną wersję sałatki jarzynowej, zapraszam do poznania mojej wersji. […] The post
Magiczny Garnekwielu warzyw mogących ubogacić naszą dietę. Mówiliśmy już, że pasuje doskonale do cytrusów, ale równie dobrze łączy się np. z papryką czy niektórymi warzywami korzennymi – zwłaszcza cebulą czy selerem. Ponieważ to łagodne w smaku warzywo, warto przyprawić go czymś bardziej wyrazistym. Często stosuje się w tym celu kolorowy pieprz. Delikatnie pikantny będzie również kurczak, gdyż do marynaty dodamy szczyptę chili
Kulinarna Pokusajest tłuste, i dobrze się trzyma podczas gotowania. Polecam! ;) Z przepisu powstały 4 porcje zupy. Składniki: 1,5 kg ryb porcja rosołowa z kurczaka pół szklanki przecieru pomidorowego seler pietruszka 2 marchewki ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty sól lubczyk Ryby filetujemy. Resztki pozostałe po filetowaniu wkładamy do garnka wraz z porcją rosołową z kurczaka, zalewamy zimną wodą do przykrycia
Czerwona Porzeczkakażda pani domu ma swój sprawdzony przepis na jego przygotowanie. Ja dzielę się swoim. Może komuś się przyda :) Składniki: 1 karp 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 1/2 małego selera 1/4 pora kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz, vegeta 6 łyżeczek żelatyny sok z cytryny Karpia patroszymy i dokładnie go czyścimy. Dzielimy
My simple kitchenszybka propozycja na sycące danie. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu arborio 6 łyżek białego wina 1 łyżeczka masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy
R'n'G Kitchentakże często ją gotuję. Jest bardzo aromatyczna i smakuje o wiele lepiej niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu. 3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 7 cm białej części pora (lub średnia cebula) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego bazylia sól, pieprz Dodatkowo: makaron (może być zacierka lub ryż) 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Di gotujezupy kalafiorowej przygotowałam na ćwiartkach ponieważ ugotowane mięso dodam do zupy . Będziemy potrzebować : na wywar : około 3 l wody 2 ćwiartki (około 800g) kawałek pora (60 g) kawałek korzenia selera (90 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) 1 cebula (70 g) na zupę: 1 kalafior 600 g ziemniaków 200 g śmietany (około 6 łyżek) 1 pęczek
Uwaga Babcia Gotujeuwielbia takie mięsko i często sam się domaga bym takie zrobiła. Składniki: ok 1kg mięsa wieprzowego(szynki) 3 duże cebule 5 marchewek 3 piertuszki 1 mały seler lub połowę dużego 3-4 ząbki czosnku liść laurowy i ziele angielskie sól,pieprz,papryka słodka Mięso umyć,pokroić w plastry,lekko zbić(chodź ja tego nie robię),posolić,posypać
Niespełnione zdolności kulinarnebardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha! Składniki 250 g wędzonych żeberek 1 pieruszka 1 mały seler 2 marchewki 4 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku 330 ml żuru 1,2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżka majeranku 4 jajka ugotowane na twardo
R'n'G Kitchenosób: WYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa
Grunt to przepis!mięso, którego pochodzenie jest przez nas sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa z królika 500g podgardla lub boczku 250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika razem z podgardlem dusimy pod przykryciem z warzywami
Kuchnia Pani Wiosnygłównie codzienność, więc proste menu również gości w naszej kuchni. Porcja dla 4 osób: 450g królika (np. dwie duże nóżki) 300ml rosołu z królika 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1 kalarepa pęczek koperku śmietana liść laurowy lubczyk sól pieprz Sposób przygotowania: Całe nóżki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z przyprawami (sól, pieprz, lubczyk), aż mięso stanie
Kuchnia Pani Wiosnykupować drogiej butelczyny z Burgundii ale wystarczy nam wytrawne czerwone wino o pełnym i wyrazistym aromacie za kilkanaście złotych. Potrzebujemy także: 2 marchewki, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, seler (zieloną część), pół kostki masła, świeża gałązka rozmarynu, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu worchestershire, 2 czubate łyżki mąki. Najpierw podgrzewamy wino aż się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia
Right Behind The Kitchenjuż z powrotem w Polsce, więc powracam do swoich dawnych nawyków żywieniowych i tzw. czystej michy. Na pierwszy ogień poszła warzywna zupa krem. :) Składniki: 1 marchew kawałek pietruszki kawałek selera 1 średni ziemniak 1 mała cebula 1 średni pomidor 2 skrzydełka z kurczaka przyprawy: pieprz cytrynowy, jarzynka, liść laurowy, 2 ziela angielskie, susz warzywny woda Sposób przygotowania: Na wrzącą
Truskawkowa Fiestamięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir gałka muszkatołowa majeranek czosnek sól, pieprz,ostra czerwona papryka sucha kajzerka 4 plastry boczku wędzonego Mięsa pokroiłam na mniejsze
potrawyregionalneŚwietne filety w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Wcześniej "zamarynowane" w aromatycznych przyprawach. Doskonałe danie, polecam do tego surówkę z marchwi lub z selera. Doskonale smakują też solo, jako przekąska , lub dodatek na kanapkę w towarzystwie zielonej sałaty i pomidora. 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (dobra cena i jakość KLIK) 1 jajko + 20 ml wody Przyprawy
Takie tam pichcenieSkładniki : 1 szt królik - 1 szt ( po obraniu z kości było 750 g mięsa ) marchewka - 1 szt seler - kawałek tłuszcz do smażenia liść laurowy - 3 szt ziele angielskie - 4 ziarenka sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka
Kuchnia Danusi