co zrobic z selera - 500 przepisów (strona:11/34)

Drobiowa zupa curry 134

Pysznie rozgrzewająca. Lekko orientalna, delikatna.  Składniki 2 łyżki masła 400 g filetów z udka kurczaka (bez skóry) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy curry 1,2 l bulionu drobiowego 100 g ryżu 2 łyżki słodkiej śmietany sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy(...)rondlu, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy przez kilka minut. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę seler, marchew i czosnek. Smażymy przez 5 min. Następnie dodajemy curry, smażymy 2 min, aż smaki przejdą. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Dodajemy ryż, gotujemy bez przykrycia około 20 min. Całość mieszamy ze śmietaną, do smaku

R'n'G Kitchen
Krem z marchwi na ostro z chipsami serowymi 167

Zasypało i przymroziło. Szkoda, że tak nie wyglądały święta. Na dzisiaj proponuję coś rozgrzewającego a mianowicie zupę z marchwi. Smacznie i zdrowo. Polecam. Składniki: 700 gram marchwi Kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 4 ziemniaki 3 łyżki musztardy sarepskiej Kilka lisków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 2 ½ l wody 300 gram mięsa ( filet kurczaka lub łopatka wp .) Sól Pieprz(...)cayenne Ser żółty Gęsta kwaśna śmietana Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso. Zagotowujemy, usuwamy szum. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i ziela angielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne

Smaki Ewy
Dal po delhiijsku 116

wykorzystane do posypania tuż przed podaniem wzbogacają smak.  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 23 min  1 i 1/2 szklanki pomarańczowej soczewicy 1 cebula 2 łodyg selera naciowego 4 ząbki czosnku 1 pomidor 1 marchewka 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 i 1/2 łyżeczka garam masala garść(...)wody sól 1 łyżeczka mleka 2 łyżki klarowanego masła  Przygotowanie: 1. W rondlu podgrzewamy olej, dorzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, szklimy na niewielkim ogniu 2. Marchewką i łodygi selera siekamy w kosteczkę, dorzucamy do cebuli 3. Kumin prażymy chwilę na suchej patelni, następnie rozcieramy w moździerzu, mieszamy z garam masala, pieprzem i kurkumą, pozostawiamy ok 1/2 łyżeczki mieszanki, resztę

Słodki Kompromis
Pulpety rybne z kaszą jaglaną smażone w oleju rzepakowym 164

Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 35 min 500 g dorsza* 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub płatków jaglanych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajo 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki koperku 1 łyżeczka suszonego estragonu kilka kropel tabasco (opcjonalnie) 2 łyżki masła sól pieprz 1 białko 4 łyżki sezamu 1 szklanka tartej bułki olej rzepakowy(...)szczypiorku *jeśli używamy mrożonego dorsza należy go najpierw rozmrozić Przygotowanie: 1. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane w kostkę łodygi selera, trzymamy na ogniu aż warzywa zmiękną, często mieszamy 2. Kasze płuczemy na sicie, następnie gotujemy ok 10 min  pod przykryciem w proporcjach 1;2 (kaszy do wody

Słodki Kompromis
Grochówka wojskowa 177

gotować groch w warzywnym wywarze, smak zzupy jest bardziej wyrazisty i głęboki. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 90 min Bulion 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki kawałek selera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kila ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka soli 2-3 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki(...)wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe sól pieprz Przygotowanie: 1. Bulion - warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, w rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy selera, marchewkę, pora, korzeń pietruszki, obsmażamy 2. Cebulę i czosnek opalamy na patelni grillowej, warzywa zalewamy zimną wodą, dokładamy opaloną cebulę i czosnek, przyprawy i natkę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy

Słodki Kompromis
Chrupiąca sałatka 128

Pyszny pomysł na dodatek do obiadu lub lekką kolację. Składniki: pół opakowania mixu sałat 2 średnie pomidory pół czerwonej cebuli 1/3 dużego zielonego ogórka 1 gałązka selera naciowego 2 paluszki serowe 2 łyżki kukurydzy z puszki 3-4 łyżki oleju sól,pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy.Do miski wrzucamy sałatę.Pomidory kroimy w ósemki, cebulę w piórka, ogórek w półplasterki(...)seler naciowy w plasterki-dokładamy do sałaty.Paluszki serowe kroimy w plasterki i dodajemy razem z kukurydzą do sałatki.Doprawiamy solą, pieprzem i olejem.Mieszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kapuśniak z warzywami i mięsem mielonym 94

jest pod ręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień.  Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty włoskiej 200 g brokułu 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny i ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojony w piórka por, pokrojony seler naciowy, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną kapustę, podzielonego na różyczki brokuł, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 156

razy 2 i nie będziesz mieć problemu, co zrobić z pozostałą połową puszki groszku.   Jak przygotować sałatkę warzywną? Składniki na sałatkę jarzynową Eli: 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera 2 ziemniaki cebula 2 ogórki kiszone mały zielony ogórek pół czerwonej papryki po pół puszki groszku, kukurydzy i fasoli czerwonej 4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny pieprz i sól(...)przygotować sałatkę jarzynową ? Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy do ostudzenia. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystkie warzywa w dużej misce. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, pieprze i solą. Dodajemy sos do sałatki. Tymczasem Anya Von Bremzen opowiada w swojej książce historię sałatki warzywnej. W Rosji nazywa

Ugotowane pozamiatane
Toskańska zupa jarzynowa 104

Kuchnia włoska  Składniki pół szklanki białej fasoli 1 por gałązka selera naciowego 1 cebula ¼ główki włoskiej kapusty plaster dyni 2 ziemniaki 2 pomidory kilka gałązek natki liść laurowy 10 listków bazylii 4 łyżki oliwy 2 garście drobnego makaronu kawałek świeżego parmezanu     Przygotowanie Fasolę zalałem na noc 2 litrami zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroiłem

R'n'G Kitchen
AROMATYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ 135

SKŁADNIKI: woda 3 l.  pomidory krojone bez skórki w puszce Łowicz koncentrat pomidorowy 190 g. Łowicz por biała część 10 cm. marchew 2 szt. cebula  1 szt. seler 1/2 małej szt.  korzeń pietruszki 1 szt. liść laurowy 2 szt. ziele angielskie 2 kulki ćwiartka z kurczaka 1 szt. ser mozzarella light 150 gram gałązki bazylii(...)wiartka z kurczka  cukier 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku METODA: Do garnka wlewamy wodę. Warzywa myjemy. Marchew, korzeń pietruszki i seler obieramy. Umieszczamy w garze. Dodajemy por oraz ćwiartkę z kurczaka. Gotujemy. Cebulę obieramy i przypalamy/ opalamy. Dodajemy do bulionu wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.  Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je. Dodajemy pomidory

Kuchnia Paulettes
Zimowa zupa Parzybroda 123

pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety „parzy w brodę”. Składniki: • 1/2 średniej kapusty • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 4 ziemniaki • 300 g cienkiej, wiejskiej kiełbasy • sól, pieprz • 3  liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić(...)oleju. • Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, chwilę poddusić. • Zalać ok. 2 litrami gorącej wody, do której dodać liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżkę soli. • Kapustę pokroić w kostkę w kostkę i dorzucić do warzyw. Gotować ok. 30 minut • Na końcu dodać obrane

To co kocham
ZUPA KOKOSOWA 145

się na chwilę do krainy gdzie kokosy można rwać z drzewa  ,a szum morza i gorący piasek parzy nas w stopy.Zapraszam.   1 śr.kalafior 1 marchewka kawałek selera papryka czerwona 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 3 duże łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki oleju sezamowego lub słonecznikowego pieprz sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kaszę gotujemy w 1.5 litra(...)wody,odcedzamy,wywar z gotowania zachowujemy.Marchewkę,seler,paprykę czyścimy i ścieramy na tarce z dużymi otworami.Cebulę oraz czosnek siekamy.W rondlu rozgrzewamy olej( u mnie sezamowy) i rumienimy cebulę z czosnkiem.Dodajemy utarte warzywa i smażymy,mieszając 10 min.na małym ogniu.Pod koniec smażenia dodajemy kaszę pęczak,mieszamy i smażymy jeszcze ok. 4 min.Wywar z kaszy podgrzewamy,zalewamy warzywa,dodajemy kalafior

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 144

FARSZ :  500 g łopatki wieprzowej 1 marchew, pietruszka, kawałek selera  3 cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu   2 litry bulionu  1 duża, czerstwa bułka namoczona w wywarze  sól, pieprz, majeranek i magi do smaku olej do podpieczenia cebuli(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso przekładamy do garnka z marchewką, pietruszka, 1 cebulą i selerem. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie.Wszystko wykładamy ( mięso i warzywa ), mielimy w maszynce do mięsa łącznie z namoczoną i wyciśnięta bułką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA KUKURYDZIANO - FASOLOWA 121

Następna zupa z mojej kolekcji,ugotowana na pachnącym wywarze z warzyw. 300g.kukurydzy z puszki 200g.białej fasoli z puszki 1 duży ziemniaki cebula 1 ząbek czosnku seler 300ml.mleka 2 łyżki masła 600ml.bulionu z warzyw sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę i czosnek obieramy,siekamy.Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy.Ziemniaki obieramy,myjemy,kroimy na plasterki.Seler obieramy,ścieramy na tarce.Masło topimy w rondelku.Wkładamy cebulę,czosnek,ziemniaka i seler,smażymy kilka minut.Wlewamy bulion i gotujemy 10min.Dodajemy mleko,fasolę,kukurydzę i gotujemy jeszcze 10 min.Przyprawiamy solą i pieprzem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa fasolowa. Fasolówka. 174

Rozgrzewająca, sycąca zupa fasolowa- idealna na jesienną, deszczową pogodę. Składniki: 1 pasek żeberek (ok. 1 kg), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 250 g fasoli Jaś, 200 g boczku surowego wędzonego, 2 cebule, 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 3-4 łyżki majeranku. Przygotowanie:  Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień dolewamy(...)fasoli wody i gotujemy ok. 30 minut. W drugim garnku gotujemy bulion na żeberkach i włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler) z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Po godzinie wyjmujemy z bulionu mięso i warzywa, a dodajemy fasolę. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę i cebulkę. Po zarumienieniu dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przyprawiamy

Aga w kuchni