co zrobic z selera - 500 przepisów (strona:14/34)

Ryba po grecku 140

spróbowałam u znajomych tego dnia - było przepyszne, dobrze doprawione i po prostu smaczne. Więc ryba po grecku zagościła i w mojej kuchni.  Składniki: 4 marchewki 4 pietruszki 1/2 selera  2 szklanki wody  1kg filetów z białej ryby (użyłam mintaja) jajko mąka olej do smażenia 2 cebule szalotki 1 por (tylko biała część) 2 ziarenka ziela angielskiego(...)listek laurowy sól i pieprz papryka słodka 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek) Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, ścieram na tarce i dodaję do dużego garnka. Całość zalewam wodą, doprawiam solą, pieprzem, dodaję liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotuję, aż warzywa będą miękkie.  Filety osuszam (używałam mrożonych), przyprawiam solą i pieprzem, moczę w jajku a następnie panieruję w mące. Smażę

Gotowanie i blogowanie
Pieczone frytki z selera 251

dało się tego zjeść! :P Na szczęście frytki zaliczają się do tych udanych :) Są chrupiące, pachnące i niskokaloryczne. A z dodatkiem cukiniowego ketchupu, miodzio! :D Zachęcam do spróbowania :) Składniki: seler korzeniowy łyżka oliwy (można pominąć) sól zioła prowansalskie Selera obieramy, kroimy w słupki. Polewamy oliwą i posypujemy przyprawami.  Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni

Czerwona Porzeczka
Sałatka z selerem konserwowym i żółtym serem 361

sałatki ale z przyjaciółką już nie pamiętamy do końca co ona do niej dodała. Tak to jest jak się od razu gdzieś nie zapisze przepisu. Składniki 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka ale sprawdzi się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego(...)sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odsączamy na sicie. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę na pół i przelewamy wrzątkiem na sicie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą dodajemy ser żółty

Piekielna Kuchnia Pati
Potrawka z kurczaka. Cykoria, nasiona chia 109

Potrawka z kurczaka Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 cykoria 3 marchewki 1/4 małego selera 1 łyżeczka nasion chia 2 łyżki octu jabłkowego oliwa z oliwek do podsmażenia 1 szklanka wody sól koperek Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Cebulkę, czosnek i cykorię pokroiłam na drobno. Marchewkę i seler starłam na dużych oczkach. Na rozgrzanej

nietadieta
Krupnik z kaszą pęczak i grzybami 126

kaszą pęczak i suszonymi grzybami jest bardzo smaczny i aromatyczny. Doskonale rozgrzeje nas w zimowe dni, polecam. Składniki: 0,5 kilograma chudych żeberek wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1 cebula 5 ziemniaków 1 szklanka kaszy pęczak Garść suszonych grzybów Sól,pieprz Przyprawa maggi w płynie Jarzynka 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu  Pół(...)ziela angielskiego i namoczone grzyby, zalewamy 3 litrami wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso i cebulę wyjmujemy. Do wywaru wsypujemy kaszę pęczak, gotujemy do miękkości. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi. Na końcu dodajemy

Bajeczna Kuchnia
INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN 145

Kolejne moje danie to ponownie inspiracja kuchnią indyjską. Polecam każdemu kto ceni sobie dania pełne różnych smaków. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry suszonej chilli -opcjonalnie 1 puszka pomidorów pelati czarnuszka sól masło lub olej kokosowy świeża zielona kolendra(...)Fileta kroimy w kostkę i solimy, odstawiamy. Na patelnię dajemy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną cebule i seler naciową, podsmażamy nie za długo. Dodajemy fileta i przyprawiamy. Dusimy ok 10 minut a następnie wlewamy pomidory pelati i jeszcze dusimy ok 10 min. Danie należy posypać kolendrą dla podkreślenia smaku. Ja podałam z chlebkiem naan. CHLEBEK NAAN 1 1/2 szklanki mąki żytniej

harrisa
Sałatka królewska 198

kolację. Do sałatki użyłam szynki z wędzarni Biesiada Polska Hańderek . Skła dniki: 300 gram szynki z wędzarni Biesiada Polska Hańderek 200 gram sera żółtego 1 puszka ananasa 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy kawałek pora 5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Odsączonego z zalewy ananasa kroimy w paski, szynkę i ser żółty kroimy w kostkę, pora kroimy(...)pół paski. Selera konserwowego i kukurydzę odsączamy na sicie z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce. Smacznego

Bajeczna Kuchnia
Wegetariański gulasz z soczewicą 109

Składniki: 150 g soczewicy 2 marchewki mały seler 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka groszku 1 puszka pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia słodka i ostra papryka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, seler, pietruszkę oraz marchewkę pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy, soczewicę opłukać. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę

magiczna kuchnia Kasi
żeberka cielęce duszone w warzywach 170

domowego, zrobionego na przykład według tego  przepisu 1 łyżka oleju pozostałe składniki 1/2 szklanki mąki do obsmażenia mięsa 4 łyżki oleju 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3-4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol,  pieprz 2 liście laurowe sposób przygotowania(...)zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące żeberka. Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę, cebulę, seler, oraz liście laurowe i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie

Miód i pieprz
Sałatka jarzynowa 200

Sałatka którą wszyscy lubią, szykowana na święta i często w ciągu roku, ja osobiście uwielbiam taką zwykłą sałatkę. Sałatka jarzynowa Składniki: - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 seler - 5 ziemniaków - 4 jajka - 2 ogórki kiszone - cebula czerwona - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku - 500-800 ml majonezu - 4 łyżki musztardy sarepskiej - pieprz - sól Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i gotujemy

Kulinarne życie
Jaglanka z pastą z czarnych oliwek 87

Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoiczek czarnych oliwek  1 ząbek czosnku 3 łyżeczki oliwy 1/3 awokado 1 gałązka selera naciowego 1 pomidor 3 łyżki słonecznika pieprz, sól Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Pasta z oliwek: oliwki blendujemy na masę z czosnkiem(...)oliwą, czosnkiem, pieprzem i solą.  Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy pastę z oliwek czarnych, pokrojony seler, awokado, pomidor i posypujemy słonecznikiem

Łycha smaków
Galaretka drobiowa . 138

lubczyk który dostałam od firmy Becla.  Galaretkę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki : 1 kurczak  3 marchewki  pęczek włoszczyzny do rosołu  kawałek pora i selera  domowa vegeta i pieprz do do smaku  3 ząbki czosnku 1 puszka groszku z kukurydzą od  Bonduelle   1 łyżka suszonego korzenia lubczyku od firmy  Becla(...)ziarenka ziela angielskiego  3 ziarenka pieprzu  Wykonanie : Kurczaka umyj i poporcjuj.Włóż do garnka  i zalej wodą około 2,5 litra, następnie obierz marchewkę, seler, włoszczyznę umyj. Przełóż warzywa do garnka z wodą . Gdy wszystko zacznie się gotować zmniejsz gaz,dodaj ziele angielskie,czosnek,suszony lubczyk i vegetę do smaku . Gotuj na małym ogniu aż kurczak będzie

Sama słodycz i szczypta chili
Leśne naleśniki z mąki gryczanej 153

gryczanej 3 jajka 1,5 szklanki wody szczypta soli szczypta cukru farsz: 50 dag łopatki albo karkówki 2 garście suszonych grzybów (zalane wodą na noc) 2 średnie marchewki kawałek selera przyprawa zbójnicka  RAFEX ponadto: tłuszcz do smażenia natka pietruszki starty na tarce żółty ser do posypania Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy(...)pół godziny. Mięso kroimy w kostkę. Obficie opruszamy przyprawą. Smażymy na rumiany kolor. Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 naleśników Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofu z warzywami po grecku 140

Składniki tofu np. marynowane/wędzone ok jednej dużej kostki ok. 250 - 300g 1 puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy 1 mała sztuka 3 duże marchewki, 1 średnia pietruszka, ¼ selera 1 średni por (biała część) 1 cebula 4 łyżki oleju/oliwy 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sos sojowy otręby pszenne i owsiane(...)podłużne na grubość maksymalnie 0,5 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do miseczki. Całość polewamy sosem sojowym, przyprawiamy w zależności od upodobań. Po wymieszaniu zostawiamy, aby nabrało smaku. Marchew, seler i pietruszkę, ścieramy na dużych oczkach. Por kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na lekko rozgrzanym oleju wrzucamy cebulę, dorzucamy por, szklimy około 3 minuty. Następnie dodajemy starte

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa jarzynowa z kapustą 130

Składniki: porcja rosołowa 3 skrzydełka 3 liście laurowe 14 ziaren ziela angielskiego 14 ziaren pieprzu 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty sól do smaku 1 pietruszka 1/2 pora kawałek selera 40 dag kapusty 5 marchewek 40 dag ziemniaków ząbek czosnku Wykonanie: Porcję rosołową i skrzydełka oczyszczamy i myjemy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 2 litry zimnej wody i wkładamy(...)zbieramy szumowinę i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, Vegetę. Gotujemy kolejne 30 minut, a następnie wrzucamy pietruszkę, pora, seler, sól. Po kolejnych 30 minutach wyciągamy mięso i włoszczyznę. Kapustę kroimy w drobne, krótkie paseczki i wrzucamy do zupy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gdy kapusta jest lekko

Smak mojego domu