pietruszka (korzeń), 1 cebulka, 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku. Do naszych placków możemy dodać również cukinię, korzeń selera czy drobno posiekaną paprykę. Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 12-15 minut i odstawiamy do ostudzenia. Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Gar Zdrowiaokoło minucie przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni na talerz. W tym przepisie zrobiłam farsz z sosem na bazie mleka. Z warzyw dodałam cukinię, czosnek, cebulę, seler naciowy. Przygotowałam sos beszamel, ale z dodatkiem suszonej pietruszki, soli, pieprzu, bazylii, oregano i sera cheedar, mozarelli i parmezanu. Wszystko wymieszałam i położyłam na wcześniej usmażonym naleśniku
Jaglusiasodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E. Dzisiaj mam dla was na prawdę smaczną propozycję na danie z tofu. Koniecznie przeczytajcie przepis :) Przepis: Składniki: 1 mały seler 3 marchewki 3 pietruszki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe bazylia, sól pieprze 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g tofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek
Mój pomysł nalubię pęczak :) A bywają takie sytuacje, w których zupy są doskonałym rozwiązaniem. W ten sposób można też spożytkować resztki różnych warzyw. Składniki : ok. 60 ml pęczaku duża marchew mały seler pietruszka kawałek pora liść laurowy sól pieprz Pęczak wypłukać w kilku wodach. W garnku umieścić wypłukany pęczak, liść laurowy, pietruszkę (w całości, bo potem i tak ją wyrzucam
Weekendy w domu i ogrodziedressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselki Ilość porcji: 3 Składniki: ½ główki sałaty ½ awokado ½ zielonego ogórka Kilka główek brukselki Łodyga selera naciowego Gałązka natki pietruszki Garść pestek słonecznika Na dressing: 2 łyżki oliwy Łyżka octu ½ cytryny Malutki ząbek czosnku Garść natki pietruszki ½ papryczki chili Brukselkę ugotuj al dente. Sałatę porwij
Kolizje Smakówróżne [14] możemy [15] jeść [16] ziemniaków, makaronu [17] co będzie potrzebne [18] kilka [19] garści [20] szpinaku [21] najlepsze są [22] kilka kółek [23] jabłka [24] kilka łodyg selera naciowego [25] pół [26] nazywają ją [27] sos [28] cytryny [29] łyżka [30] ja czasami [31] trzeba wziąć [32] sobie [33] określić [34] macie duże [35] więcej [36] ustawiacie
Chop w kuchnikojarzy mi się z zimą. Tą prawdziwą. Śnieżną, mroźną. Taką, gdy wracając do domu, marzy się o czymś gorącym, gęstym i treściwym. Taka jest ta zupa. Mam wrażenie, że seler jako bohater dania jest wciąż niedoceniany. Owszem, wrzucamy go do zupy, by pogłębić jej smak, czasem robimy surówki z surowego korzenia, ale... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuponiższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania kremu kukurydzianego . Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 1 cebula 1,5 l wody sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Warzywa obrać i umyć. Mięso umyć. Cebulę obrać i opalić, np. nad kuchenką gazową. Dno dużego garnka
Ugotowaćwarzywne risotto, a ja je po prostu uwielbiałam. Teraz będąc daleko od domu i "maminej" kuchni, próbuje sama przygotować to pyszne danie. 4 dorodne marchewki 3 ładne pietruszki kawałek selera (ćwierć) 1 por 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500ml bulinu warzywnego 1 kubek ryżu, najlepiej do risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled! pieprz, papryka w proszku, ziola prowansalskie, oregano kawałek
Codzienne Gotowaniemeczów lub filmów. Dip serowo-piwny jest aromatyczny i idealny do wina lub piwa. Dobrze zblendowany jest idealnym dodatkiem do krakersów, tacos, czy paluszków. Można go podawać razem z selerem naciowym, czy też marchewką. Sos worchestershire i musztarda dijon w nim zawarte, a także tabasco nadają bardzo ciekawych doznań kulinarnych. Jak zrobić? Zacznijcie od obejrzenia filmu. Polecamy też naszą sałatkę
Kuchennyviral.pljest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić
Zasmakuj Kuchnisałatki nadała jej oryginalnego charakteru. Nie chciałam całości traktować żadnym ciężkim sosem, dlatego delikatnie ją skropiłam oliwą z oliwek. Zobaczcie też: Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis na sałatkę z pieczoną papryką Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 40 minut Składniki 3 papryki w różnych kolorach 150 g sera feta garść kolendry oliwa z oliwek
Kuchnia Bazyliikalafiorowej, która wybornie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Delikatny smak zupy i połączenie pożywnego makaronu okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 kalafior 150 g makaronu penne 150 ml mleka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny kroimy, zalewamy zimną wodą
R'n'G Kitchenjuż dzisiaj przygotowałam sobie jutrzejszą kolację. Nie mogę się doczekać jutra Ryba po grecku 1 kg ryby morskiej (u mnie dorsz) 2 cebule 3-4 marchewki 2 pietruszki pół selera 1 średni por koncentrat pomidorowy 1,5 szkl. wody 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie pieprz, sól, cukier Rybę posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Włoszczyznę
Pieguskowa Kuchniasałatki nadała jej oryginalnego charakteru. Nie chciałam całości traktować żadnym ciężkim sosem, dlatego delikatnie ją skropiłam oliwą z oliwek. Zobaczcie też: Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis na sałatkę z pieczoną papryką Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 40 minut Składniki 3 papryki w różnych kolorach 150 g sera feta garść kolendry oliwa z oliwek
Kuchnia Bazyliifamily:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pokrótce…mega pyszna ;) Składniki 2 wędzone udka z kurczaka 2 młode marchewki 1 seler (młody) 3 ziemniaki (młode) 1/4 główki kapusty włoskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od kości
R'n'G Kitchenogonach wieprzowych. Składniki : 1 duży, mięsisty ogon wieprzowy ( ok. 1 kg) lub 2 mniejsze 1/2 kg młodej kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek selera 1 pietruszka 1 łyżka kminku w ziarnach (opcjonalnie, można pominąć) 3 łyżki domowej prażonej cebulki (lub 1 duża cebula, drobno pokrojona usmażona na złoto) 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożna potraktować jako wyśmienitą przystawkę na przyjęcie. Coś jakby warzywny pasztecik. SKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego (już zmielonego na sernik) 4 jajka 3 ugotowane ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 seler, wielkości pięści (obrać i pokroić na małe kawałki) 2 korzenie pietruszki (obrać i pokroić na małe kawałki) 1/2 kalafiora (podzielić na różyczki) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz
ClauditteMissCookingmleko. Całość dokładnie wymieszałam. Na koniec wsypałam odrobinę tymianku. Naleśniki smażyłam na patelni bez tłuszczu ( jeden naleśnik to około 1,5 łyżki ciasta). Farsz - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - pół pora - 1 cebula - 1/2 zmielonej piersi z kurczaka - sól, pieprz oraz przyprawy: pieprz ziołowy, papryka oraz czosnek Na patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam mięso i całość
Health-Fit-Lifewarzywa z rosołu,można je wykorzystać do sałatki i kolacja gotowa. Kaszę jaglana gotuje często ,więc zawsze mam w domu. warzywa z rosołu: 2 pietruszki 4 marchewki ćwiartka selera do tego 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 korniszony, pokrojone w kostkę 4 ugotowane jajka puszka kukurydzy konserwowej majonez jogurt grecki sól, pieprz do smaku Wykonanie Wszystkie składniki pokroić
w mojej kuchnijaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdelikatne nawet dla małego brzuszka. Smacznego :) SKŁADNIKI: 🍴1.5 kg flaków wołowych 🍴1 kg udźca z indyka 🍴0.5 kg wołowiny np. Pręgi lub antrykot 🍴2 marchewki 🍴1 pietruszka 🍴1 seler 🍴natka pietruszki 🍴3 ziele angielskie 🍴2 liście laurowe 🍴Sól i pieprz do smaku 🍴1 opakowanie przyprawy do flaków 🍴4 łyżki majeranku i lubczyku PRZYGOTOWANIE: Flaki kroję w paski
Gotowanie Patkidrobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz Wykonanie: Na podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka, seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć na blasze, piec w 180C ok.15minut. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość na wolnym ogniu
Raj dla PodniebieniaAromat i smak są niewyobrażalnie wyczuwalne już od samego początku. Po prostu pycha <3 Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 200 ga groszku cukrowego 25 g suszonych grzybów mun (paski) 2 ząbki czosnku 1 szalotka 5 łyżek oleju sezamowego 1 łyżka posiekanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1,5 l gorącej wody 1 łyżka
R'n'G Kitchenananasa - 1 cytryna - 2-3 szczypty chili Można też dodać 1 łyżeczkę spiruliny, która reguluje poziom cukru we krwi. PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWO WARZYWNY - 3 duże marchwie - 3 gałązki selera naciowego - 3 plastry imbiru - 1 mała pietruszka - 1/2 cytryny Muszę Wam powiedzieć, że picie świeżego soku w domu to świetna sprawa. Jest to dobra alternatywa dla wszystkich tych, którzy
SMYKWKUCHNIczasu i ja sama) myślałam, że przygotowanie rosołu graniczy z cudem. Oczywiście jest to nie prawda ! Rosół robi się bardzo łatwo. Składniki: korpus kurczaka, ewentualnie porcja rosołowa Włoszczyzna (marchewka, seler, por, pietruszka, cebula) Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz) Woda Przygotowanie: Do garnka wlewamy tyle wody ile chcemy mieć rosołu. Wrzucamy pokrojone warzywa, podpieczoną cebulkę oraz mięso - gotujemy
My World by Dagmara Rekmąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy nadzienie; mięso z kurczaka gotowane gotowana marchewka gotowana pietruszka ew. por , seler, sól pieprz Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i oliwę , zalewamy wrzatkiem, początkowo mieszamy łyżką. Po przestygnięciu zagniatamy ciasto. Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy do smaku i mieszamy. Ciasto wałkujemy na duże placki, robimy
Gotowanie jest łatweNigdzie nie zjesz tak pysznej zupy, musisz ją zrobić sama! Składniki: 2-2.5 dkg suszonych grzybów 300 g mrożonych borowików 3 marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 1/4 pora 2 łyżki masła ghee sól, pieprz 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 1-1.5l bulionu warzywnego śmietana makaron - opcjonalnie Wykonanie: grzyby dokladnie umyć, namoczyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubie piec frytki z przeróżnych warzyw: selera, batatów, marchwi, pietruszki - ostatnio wyparły one klasyczną wersję z ziemniaka. Postanowiłam do ziemniaków powrócić, ale w nieco innym wydaniu, z dodatkiem słodyczy. Wyszło wyśmienicie! Czytaj więcej
Kasia Sarnabloga wiedzą, że na śniadanie pijamy zielony sok z jarmużu, a później zazwyczaj domowej roboty jogurt z orzechów. Dziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą z awokado, suszonymi pomidorkami i dużą ilością kiełków alfalfa. Moja córka baaaaaaardzo
Jeść, by żyć w zdrowiunaleśnikowe: 3 szklanki mleka ok. 2,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju farsz: 1 kg mięsa mielonego 3 duże marchewki 1/4 selera … Czytaj dalej Naleśniki z farszem
czarrna od kuchniokoło 15 minut Co jeszcze? Warzywa Warzyw nie może zabraknąć, są bardzo ważne w diecie dziecka. U nas świetnie sprawdza się tortilla z warzywami, frytki z marchewki, batatów, ziemniaków, selera, pietruszki oraz mix sałat. Soki i koktajle Świetny sposób na przemycenie warzyw. Możesz zrobić kolorowe soki, wlać do buteleczek i dodać słomki. To na pewno wzbudzi zainteresowanie wśród najmłodszych. Niektóre
lady-och-mistrzyni.blogspot.comjest pyszne i podbiło polskie serca? Oto mój, wielokrotnie sprawdzony przepis. Potrzebne składniki to: 800 g filetów z ryby, na przykład z mintaja lub dorsza 5 marchewek pietruszka nieduży seler biała część pora 400 ml przecieru pomidorowego dwa ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych sól pieprz szczypta imbiru woda/bulion rybny mąka olej do smażenia Rybkę osuszamy, oprószamy
Pichceniomaniaćwiartka z kurczaka bez skóry -włoszczyzna bez kapusty -1/2 kg brukselki -papryczka chili -sól, pieprz -olej rzepakowy -dwa ziela angielskie -dwa liście laurowe Oczyszczoną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, seler, por,cebulę ) oraz ćwiartkę kurczaka, zalewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie brukselkę dobrze płuczemy
Kulinarne przemysleniaszczawiowa. Składniki: • 2 garście liści szczawiu • 4 duże ziemniaki • 2 marchewki • 1 cebula • 6 łyżek oliwy • 1/3 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Wykonanie: • Szczaw umyć, osuszyć, drobno posiekać i przesmażyć na 3 łyżkach oliwy, chwilę poddusić. • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie
To co kochamsosie z czerwonym winem 1 kg policzków wieprzowych 20 dkg drobnych pieczarek 1 cebula 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 dużą pietruszkę 1 niedużego selera 250 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego 5 łyżek masła klarowanego przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej
Kuchnia na wzgórzukażdemu smakuje . Ja lubię ją z bułeczkami, prosto z lodówki. I jako, że ostatnio męczył mnie wirus, postanowiłam zrobić ja nieco w drobniejszej wersji. Składniki - filet z dorsza 1/2 selera 4 marchewki 1 pietruszka 2 cebule pomidory krojone, z puszki 1/2 łyżki soli kilka liści laurowych olej do smażenia 1/4 łyżeczki pieprzu 2 kuleczki ziela angielskiego jeśli lubisz cukier
Z Kuchni Do Kuchnijego udziałem szybko przygotujesz zupę, sos czy gulasz. Zdjęcie nie moje, ponieważ niestety niechcący usunęłam własne z aparatu :( Składniki: woda, warzywa (3,33%): (marchewka, cebula, kapusta, pomidory, seler, por, czosnek), maltodekstryna kukurydziana, skrobia z tapioka, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, mąka ryżowa, naturalne aromaty, przyprawy (kurkuma). Znacie markę AMANDIN ? Mieliście już okazję próbować coś z powyższych produktów
Zdrowie na języku :PZawierają wtedy też jeszcze swoje witaminy. Warzywa długo gotowane oddały swoje witaminy do wywaru i mało ich w nich samych. Jeśli ktoś nie może obejść się bez marchewki czy selera w rosole, może odzielną porcję surowych warzyw pokroić w paseczki lub plasterki i zaczekać z dodaniem ich do rosołu na samym kńcu. Dosłownie w ostatniej minucie jeśli są naprawdę cienko
Sztuka gotowania w/g Samirypółkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności
AZgotuj!Błyskawiczny Piątek - szybko i na temat :) Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości ćwiartki jabłka 2 ząbki czosnku 1 pęczek świeżego koperku - mały sól, pieprz cytrynowy, chilli w proszku - do smaku masło - do smażenia groszek ptysiowy BRZEŚĆ - do posypania na talerzu Wszystkie
Grunt to przepis!zapraszam do wypróbowania i sprawdzenia z jakimi dodatkami lepiej smakuje . Składniki ( dla 4 osób ) 6 marchewek 3 średnie ziemniaki 1 mała pora ( cześć biała ) 1 mały seler ( bądź połowa ) 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki 1 mała cebulka łyżeczka startego imbiru sól pieprz ziołowy pieprz czarny Wykonanie
Mój Smakidzie w parze z uszkami:) Barszcz wigilijny 2,5 litra wody 1 kg buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera por (biała część) 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z pół cytryny sól, szczypta cukru do smaku Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby
Posadzone i zjedzonemini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni To tylko mała część wszystkich przepisów, więcej znajdziecie w zakładce przetwory oraz nalewki i napoje , a jeśli chcecie
Apetyczna babeczkawłaśnie z kurczaka, znikają w pierwszej kolejności. składniki kilka wiejskich kurczaków każdy o wadze ok 1,5 kg sól jarzyny takie same jak na rosół ( marchew, seler, pietruszka, cebula) kilka liści laurowych ziele angielskie, ziarna jałowca pół główki czosnku , pieprz. sposób przygotowania Kurczaki myjemy, porządnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 12 godzin
Miód i pieprzmedal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE PTYSIE: * ugotowane ziemniaki – 200 g * serek kremowy Pesto
Ostra na Słodkojedno z włoskich dań. Klasycznie składa się z bakłażanów, cebul, selera naciowego, papryk, pomidorów, kaparów, oliwek z dodatkiem rodzynek, czosnku i ostu winnego. Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów, kaparów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, aromatycznych przypraw
Zasmakuj KuchniSkładniki (na keksówkę o wymiarach 10x 20 cm): 1 szklanka ugotowanego i obranego, młodego bobu 400 gram mielonej piersi kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 ząbki czosnku 2 jaja łyżeczka soli i pieprzu po pół pęczka świeżego kopru i natki pietruszki 2 łyżki
Mango PapajaSKŁADNIKI : 1 batat średniej wielkości, obrany i pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki oleju kawałek selera, pokrojony 1 marchew, obrana i pokrojona 2-3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz i papryka w proszku do smaku śmietana, papryka i szczypiorek do ozdoby W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 2 udka z kurczaka 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 3 liście pora liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz mielony do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi
Kulinarne Fantazje MarioliPRZYGOTOWANIE : Jarzyny ( ziemniaki,marchew,seler,pietruszka) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy je do dużego garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz oraz boczek w całym kawałku. Gotujemy około 25 minut. Boczek wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę z cebulą i kiełbasą, natomiast białą kiełbasę w talarki. Podpiekamy całość na odrobinie oleju aż wędliny się
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 korpus drobiowy pęczek szczawiu około 200-300 g 2 marchewki 4 średniej wielkości ziemniaki kawałek selera 1 cebula 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 liść laurowy, ziele angielskie 1 liść lubczyku sól, pieprz do smaki 1 kostka rosołowa 1 łyżka soku z cytryny 1,5 l wody 2 duże łyżki śmietany
Kulinarne Fantazje MarioliWydobyć miąższ awokado, cebulę drobno posiekać, a czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki zmiksować blenderem i przełożyć do miseczki. Podawać schłodzone do krojonych w długie słupki marchewek, ogórków, papryki, selera naciowego, czy paluszków chlebowych grissini
zadanie-gotowanieilość kotletów sojowych. Do dzieła :-) Składniki: 2 udka z kurczaka bez skóry 100 g kotletów sojowych jajko ugotowane na twardo 3 marchewki pół selera 1 pietruszka 2 łyżki mąki przyprawy: imbir w proszku, słodka papryka, pieprz ziołowy, majeranek, gałka muszkatołowej, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć
pieprzny smaczekpół łyżeczki suszonego lubczyku Skworcu pół łyżeczki suszonego tymianku Skworcu pół łyżeczki kurkumy Skworcu świeża kolendra W garnku zagotuj około dwóch szklanek wody. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w plasterki, dodaj do wody. Dodaj też ziemniaki pokrojone w kostkę. Wymieszaj i gotuj przez co najmniej minutę.Dodaj liście laurowe, lubczyk, tymianek, i por pokrojony
Z Kuchni Do Kuchniteż duże ilości antyutleniaczy, które mają właściwości zapobiegające chorobom serca. Dziś podaję zupkę Składniki pół szklanki ekologicznej fasoli mung Symbio pół szklanki pokrojonej w kostkę marchewki pół szklanki selera pokrojonego w słupki świeża bazylia oliwa z oliwek do smaku sól i pieprz do smaku Dzień wcześniej, najlepiej na noc, namocz fasolę w zimnej wodzie. Na drugi dzień wypłucz
Z Kuchni Do Kuchnikupne, więc warto mieć w swojej kuchni ich… domowy odpowiednik. Nie powiem, że będzie taki sam… będzie o wiele lepszy. Domowy susz warzywny. Składniki: - marchew – 1500g - seler – ½ - pasternak – 5 - pietruszka – 2 - cebula – 1 - por – ok. 300g (jasne części) - czosnek – 3 ząbki - chilli – 3 szt. - mielone ziele angielskie - mielone nasiona kolendry
mojewypiekiinietylkopełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem głównym okazała sie p olędwiczka wieprzowa z polentą oraz puree z selera i cytryny, w sosie na bazie cydru Przyznaję, że polędwiczka mogłaby dodatkowych kilka minut spędzić w ogniu, bo była marginalnie twardawa. Jednak smak wynagradzał wszystko - ta soczystość! Towarzystwo polenty bardzo
Grunt to przepis!brokułowa z fetą, szynką i czerwoną fasolą Sałatka wiosenna z wędzonym pstrągiem Sałatka brokułowa z ryżem Sałatka z wędzonym kurczakiem, mozzarellą, cukinią i jajkiem Kolorowa sałatka z selerem Sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka z pieczarkami i fasolą Sałatka chrzanowa z ananasem Pasta jajeczna Krem chrzanowy z jajkiem Babeczki serowe z oliwkami, papryką i cukinią Paszteciki
Czerwień i błękitrozmyślaniach jak je przygotować na obiad…. Składniki na: Kotlety jagnięce z warzywami cztery kotlety jagnięce grzebietowe dwie średniej wielkości papryki dwie średnie cebule trzy ząbki czosnku trzy łodygi selera naciowego […] The post Kotlety jagnięce z warzywami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekoraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos. Składniki: 2 świeże medaliony wołowe 2 ziemniaki 4 marchewki 1/2 selera korzennego 6 ząbków czosnku 6 małych szalotek 2 gałązki rozmarynu sól morska oliwa
Wino Francja KuchniaKarpatka SMACZNEGO :-) PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie i od zeszłej środy nie biegam. Z aerobiku jednak nie zrezygnuję - idę się dobić ;-) A potem strzelę sobie zdrowy koktajl z selera naciowego i czegoś jeszcze
peggiwkuchniAromatyczne danie kuchni orientalnej :) Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka po kawałku pora, selera, cukinii 1/2 cykorii garść kiełków fasoli mung z zalewy garść grzybów mun marynata: 3 … Czytaj dalej Domowa chińszczyzna
czarrna od kuchniAromatyczny kurczak z warzywami i ryżem Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 pomidory 2 łodygi selera naciowego 1/2 pora 250 g drobnych pieczarek sos sojowy sos słodko kwaśny pieprz … Czytaj dalej Potrawka z kurczaka
czarrna od kuchnifilmu z przygotowania: Zupa z kaszy jaglanej Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L). Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru
Uwaga Babcia Gotujekukurydzą według Piotra jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdza się w codziennym i świątecznym menu. składniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń +natka 280 g (puszka) kukurydzy złocistej z groszkiem 3 szt. ogórek kiszony 5 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodchudzona zupka( bez śmietany,gdyż nie przepadam za nią w zupach),którą od czasu do czasu warto sobie zrobić. Składniki: 500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera por 1 cebula liście laurowe i ziele angielskie wg uznania 1 łyżka masła sól,pieprz makaron Zagotować w garnku ok 2,5 - 3 l wody,wrzucić pokrojone w kostkę
Niespełnione zdolności kulinarneśrednie pietruszki, obrane i pokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone, obrane i pokrojone na połówki 1 duży burak, wyszorowany i pokrojony na cienkie półplasterki 1 mały seler, obrany i pokrojony w kostkę 200 g brukselki, odcięte końcówki, większe przekrojone na pół, mniejsze w całości 1,5 łyżki igiełek rozmarynu, świeżego lub suszonego** 3 rozgniecione ząbki czosnku sól
Chilli Czosnek i OliwaPyszna wyszła :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik selera sałatkowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka ananasa w zalewie 1/2 pora 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki … Czytaj dalej Sałatka z kurczakiem i fasolą
czarrna od kuchniSkładniki 1 kość schabowa 1 brokuł 1/2 szklanki ryżu 2 marchewki po kawałku selera i pora sól, pieprz, maggi Sposób przygotowania: Kość umyć i zalać wodą. Zagotować. Dodać włoszczyznę. … Czytaj dalej Ryżanka z brokułem
czarrna od kuchniRozgrzewająca i sycąca zupa (przepis zmieniony). Można ją jeść solo lub podawać z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora , 3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej lub zielonej soczewicy 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Qlinarnie i QlinarniePuree warzywne z rukolą Składniki: ziemniaki marchew seler pietruszka w korzeniu świeża rukola oliwa z oliwek sól Warzywa obrałam i ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Rukolę umyłam i pokroiłam na kawałki. Odlałam wodę z ugotowanych warzyw, dodałam oliwę i rukolę, a następnie ugniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Dodałam rukolę, wymieszałam i danie gotowe:) U nas na stole puree zagościło z pieczonym
nietadietawarto. Galaretki można zrobić np. w pojemnikach po śmietanie lub w filiżankach. Składniki: 2 nogi wieprzowe 1 golonko 300 g karkówki 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 pietruszki ½ średniego selera 2 cebule 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 płaska łyżka pieprzu w ziarnach sól Wykonanie: Nogi wieprzowe i golonko dokładnie umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrany
Mama GotujeSkładniki : pierś z kurczaka, u mnie pojedyncza 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 marchewki kawałek selera łyżka bazylii tłuszcz do smażenia szklanka wody lub rosołu sól, pieprz, cukier Przygotowanie ; Mięso umyć, pokroić w paski Warzywa obrać i pokroić ( oprócz cebuli i czosnku), ( zmiksowałam na drobno) Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć, dodać pokrojone
Proste Potrawysmaczne danie jednogarnkowe. Dodatek cieciorki sprawia, że jest pożywne i wegetariańskie. Składniki 1 opakowanie makaronu kokardki 1 puszka cieciorki gotowanej na parze firmy Bonduelle 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula natka pietruszki sól pieprz … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySkładniki: mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka) 30 dag pieczarek 4-5 dużych ziemniaków 30 dag wędzonego boczku 2 duże marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżka tymianku płaska łyżka oregano sól, pieprz, cukier śmietana do zabielenia masło do smażenia Sposób przygotowania: Mięso zalewamy
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 kg oczyszczonych, krojonych flaków wołowych 0.5 kg wołowiny (szponder) 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przyprawy do smaku: majeranek listki laurowe pieprz czarny w ziarnkach ziele angielskie sól imbir gałka muszkatołowa papryka ostra i słodka Sposób wykonania: 1. Flaki zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy przez około 5 - 10 minut
Qchnia po prostusera naciowego 50 gr musztardy (na domową przepis znajdziesz tutaj ) pieprz, sól Przygotowanie: Sałaty myjemy i otrzepujemy z wody. Do misy dodajemy sałatę, orzechy ser i seler naciowy krojony na kostkę. Następnie dodajemy musztardę pieprz sól mieszamy i wsuwamy :) Przyprawy możemy możemy kupić w OWOCOWY RAJ Przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez
Łycha smakówKażdy z nas dobrze zna sałatkę jarzynową, z marchwii, pora, selera, pietruszki i innych dodatków w postaci warzyw i owoców. Moja sałatka jarzynowa to mieszanka także kukurydzy, groszku, jabłek a niekiedy nawet i papryki – słodka, soczysta – a całość doprawiona odrobiną musztardy. Każdy z Nas ma swoją ulubioną wersję sałatki jarzynowej, zapraszam do poznania mojej wersji. […] The post
Magiczny Garnekwielu warzyw mogących ubogacić naszą dietę. Mówiliśmy już, że pasuje doskonale do cytrusów, ale równie dobrze łączy się np. z papryką czy niektórymi warzywami korzennymi – zwłaszcza cebulą czy selerem. Ponieważ to łagodne w smaku warzywo, warto przyprawić go czymś bardziej wyrazistym. Często stosuje się w tym celu kolorowy pieprz. Delikatnie pikantny będzie również kurczak, gdyż do marynaty dodamy szczyptę chili
Kulinarna Pokusajest tłuste, i dobrze się trzyma podczas gotowania. Polecam! ;) Z przepisu powstały 4 porcje zupy. Składniki: 1,5 kg ryb porcja rosołowa z kurczaka pół szklanki przecieru pomidorowego seler pietruszka 2 marchewki ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty sól lubczyk Ryby filetujemy. Resztki pozostałe po filetowaniu wkładamy do garnka wraz z porcją rosołową z kurczaka, zalewamy zimną wodą do przykrycia
Czerwona Porzeczkakażda pani domu ma swój sprawdzony przepis na jego przygotowanie. Ja dzielę się swoim. Może komuś się przyda :) Składniki: 1 karp 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 1/2 małego selera 1/4 pora kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz, vegeta 6 łyżeczek żelatyny sok z cytryny Karpia patroszymy i dokładnie go czyścimy. Dzielimy
My simple kitchenszybka propozycja na sycące danie. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu arborio 6 łyżek białego wina 1 łyżeczka masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy
R'n'G Kitchentakże często ją gotuję. Jest bardzo aromatyczna i smakuje o wiele lepiej niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu. 3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 7 cm białej części pora (lub średnia cebula) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego bazylia sól, pieprz Dodatkowo: makaron (może być zacierka lub ryż) 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Di gotujezupy kalafiorowej przygotowałam na ćwiartkach ponieważ ugotowane mięso dodam do zupy . Będziemy potrzebować : na wywar : około 3 l wody 2 ćwiartki (około 800g) kawałek pora (60 g) kawałek korzenia selera (90 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) 1 cebula (70 g) na zupę: 1 kalafior 600 g ziemniaków 200 g śmietany (około 6 łyżek) 1 pęczek
Uwaga Babcia Gotujeuwielbia takie mięsko i często sam się domaga bym takie zrobiła. Składniki: ok 1kg mięsa wieprzowego(szynki) 3 duże cebule 5 marchewek 3 piertuszki 1 mały seler lub połowę dużego 3-4 ząbki czosnku liść laurowy i ziele angielskie sól,pieprz,papryka słodka Mięso umyć,pokroić w plastry,lekko zbić(chodź ja tego nie robię),posolić,posypać
Niespełnione zdolności kulinarnebardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha! Składniki 250 g wędzonych żeberek 1 pieruszka 1 mały seler 2 marchewki 4 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku 330 ml żuru 1,2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżka majeranku 4 jajka ugotowane na twardo
R'n'G Kitchenosób: WYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa
Grunt to przepis!mięso, którego pochodzenie jest przez nas sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa z królika 500g podgardla lub boczku 250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika razem z podgardlem dusimy pod przykryciem z warzywami
Kuchnia Pani Wiosnygłównie codzienność, więc proste menu również gości w naszej kuchni. Porcja dla 4 osób: 450g królika (np. dwie duże nóżki) 300ml rosołu z królika 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1 kalarepa pęczek koperku śmietana liść laurowy lubczyk sól pieprz Sposób przygotowania: Całe nóżki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z przyprawami (sól, pieprz, lubczyk), aż mięso stanie
Kuchnia Pani Wiosnykupować drogiej butelczyny z Burgundii ale wystarczy nam wytrawne czerwone wino o pełnym i wyrazistym aromacie za kilkanaście złotych. Potrzebujemy także: 2 marchewki, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, seler (zieloną część), pół kostki masła, świeża gałązka rozmarynu, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu worchestershire, 2 czubate łyżki mąki. Najpierw podgrzewamy wino aż się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia
Right Behind The Kitchenjuż z powrotem w Polsce, więc powracam do swoich dawnych nawyków żywieniowych i tzw. czystej michy. Na pierwszy ogień poszła warzywna zupa krem. :) Składniki: 1 marchew kawałek pietruszki kawałek selera 1 średni ziemniak 1 mała cebula 1 średni pomidor 2 skrzydełka z kurczaka przyprawy: pieprz cytrynowy, jarzynka, liść laurowy, 2 ziela angielskie, susz warzywny woda Sposób przygotowania: Na wrzącą
Truskawkowa Fiestamięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir gałka muszkatołowa majeranek czosnek sól, pieprz,ostra czerwona papryka sucha kajzerka 4 plastry boczku wędzonego Mięsa pokroiłam na mniejsze
potrawyregionalneŚwietne filety w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Wcześniej "zamarynowane" w aromatycznych przyprawach. Doskonałe danie, polecam do tego surówkę z marchwi lub z selera. Doskonale smakują też solo, jako przekąska , lub dodatek na kanapkę w towarzystwie zielonej sałaty i pomidora. 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (dobra cena i jakość KLIK) 1 jajko + 20 ml wody Przyprawy
Takie tam pichcenieSkładniki : 1 szt królik - 1 szt ( po obraniu z kości było 750 g mięsa ) marchewka - 1 szt seler - kawałek tłuszcz do smażenia liść laurowy - 3 szt ziele angielskie - 4 ziarenka sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka
Kuchnia Danusi