porcji:bulion rybny 700-800 ml1 cebula2 łyżki masła ghee 400 g dorsza2 marchewki1 pietruszka2 ziemniaki kawałek pora i selerazielone listki lubczyku (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalniezielone listki selera (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalniesok z 1/2 cytryny 1 łyżka koncentratu pomidorowego100-150 ml kwaśnej śmietanysól.pieprznatka zielonej pietruszkiWykonanie:cebulę obrać ,pokroić w kostkę i zeszklić na maślew międzyczasie obrać warzywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki masła,mielony biały pieprz,sól,100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany,ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem
Codzienna kuchnia niecodziennazalewie słodko - kwaśnej , naprawdę polecam wypróbować :)Zalewa:2,5 szkl wody1 szkl cukru1 szkl octu1 kopiasta łyżka soliZalewę zagotowaćDo słoika oprócz ogórków włożyć dodatkowo:plasterki cebuli, pora,selera, kilka plasterków marchewki natkę pietruszki, kwiatek kopruPrzyprawy:ziele angielskie , liść laurowy, gorczyca, pieprz czarny ziarnistyOgórki przekroić na pół lub na ćwiartki, zalać w słoikach zalewą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabarwę.Na przystawkę szefowie kuchni wybrali „pieczony rostbef z macerowanymi zimowymi warzywami i jajkiem sous-vide”. Danie smakowało tak dobrze, jak wyglądało. Brawo za pomysł wykorzystania pietruszki, marchewki i selera, w sposób prosty, a jednocześnie doskonały. Różne sposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle
Pasja Smakudomu i... zachwycał.SKŁADNIKI:/Kapusta:- Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH", 2 słoiki,- Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg- Cebula. 7-8.- Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta,- Grzyby Shitake, ilość wg uznania,- Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/- Pieprz czarny,- Pieprz ziołowy, opakowanie,- Papryka ostra i słodka do smaku,- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy/Ziemniaczki
Wypisz WymalujStaram się, żeby chociaż raz w miesiącu królował na moim stole...Tym razem w otoczeniu ryżu i zielonej fasolki z wodySkładniki:600 g łososia 2 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 seler naciowysólpieprz białyliść laurowyziele angielskieodrobina cytrynyWykonanie:Warzywa czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy trochę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20min.Łososia dzielimy
Walijskie Pichcenieśmietany 18%2l bulionu warzywnegosól i pieprz do smaku1 łyżka cukru1 szczypta kwasku cytrynowego1 łyżka mąki3 jajka na twardo1 łyżka świeżego koperkuWykonanie:Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Po tym czasie dorzucić obrane
Walijskie Pichcenieżeberkach i kiszonej kapuście. Ten który robię jest tak pożywny, gęsty i sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :) Składniki:o.80 kg kiszonej kapusty60dkg żeberek wędzonych3 marchewkipietruszkakawałek selera kawałeczek wędzonego boczkuszklanka kaszy jęczmiennej4 średnie ziemniaki1 cebulasól, pieprz, majeranekliść laurowy, ziele angielskieWykonanie:Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kiszoną pokroić
Walijskie Pichceniemiłości do tego typu zup jestem .... buuu... osamotniona :( więc męskiej części rodziny i tak muszę w tym czasie gotować coś innego.Składniki:2 małe piersi z kurczaka2 marchewki1 pietruszkałodyga selera naciowegokawałek selerabiała część poraliść laurowyziele angielskiesól1/3 szklanki kaszy jaglanejWykonanie:Piersi myjemy, zalewamy wodą dodajemy obrane warzywka, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa
Walijskie Pichceniepietruszkaburaki (miałam 5 sztuk ugotowanych)kawałek seleraziele angielskieliść laurowyłyżka octu lub trochę koncentratu buraczanego (rewelacyjny ma Krakus)sólpieprzcukiermajeranekłyżka mąkitrochę śmietany 18%Wykonanie:Żeberko zalewam wodą, dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie
Walijskie Pichceniewiejskiej kurze albo na tej "chudszej" sklepowej w zależności od tego, jakie mamy możliwości zakupu. Mój rosół powstał z:kurczaka ok 2kg3 marchewek2 pietruszekśredniego selera1 pora1 gałązki selera naciowegoziela angielskiegoliścia laurowegosolipieprzumałej cebulkiWykonanie:Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Porcjujemy go wycinając skrzydełka, udka, piersi i korpus. Ponownie myjemy wszystkie części. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy
Walijskie Pichcenieogórków, ponieważ bardzo lubię kwaśne zupy. Ogórkowa to także jedna z nielicznych zup, które zabielam śmietaną :)) Składniki: 5-6 ogórków kiszonych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 60 dkg.żeberek wieprzowych 1/2 szkl. soku od ogórków koperek sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Wykonanie
Walijskie Pichcenienich ugotowany. Taka zupka jest i zdrowa i pożywna :) no i oczywiście ... baaardzo smaczna ;-) Zastępuję u nas zarówno I jak i II danie. Składniki: 3 marchewki, kawałek selera, 1/2 pora, 1 pietruszka 3 ziemniaki 3 łyżki posiekanego koperku 500 g mięsa mielonego, 1-2 łyżki kaszy manny 1 jajko, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki
Walijskie Pichceniemała pietruszka 1 marchewki 3 liście laurowe 3 ziela angielskie kostka rosołowa, vegeta 1 średniej wielkości cebula 2 puszki pomidorów 1 kromka chleba pomarańcza śmietana Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w duże kawałki. Do garnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej kostki rosołowej, łyżeczkę vegety oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
Taste Of My Daymoim warzywnym misz-masz z odrobiną kurczaka i dodatkiem kaszy gryczanej - zdrowo, wiosennie, pożywnie i smacznie :) Składniki: 4 garści kaszy gryczanej cukinia 3 pieczarki 2 papryczki chilli pół wiązki selera naciowego puszka pomidorów bez skórki łyżka śmietany pierś z kurczaka (ja wykorzystałam ok 2/3 pojedynczej piersi) opcjonalnie pomidory suszone przyprawy: sól, pieprz, zioła, papryka ostra Wykonanie: Przed przystąpieniem do przygotowania
Taste Of My Day