zupy kalafiorowej przygotowałam na ćwiartkach ponieważ ugotowane mięso dodam do zupy . Będziemy potrzebować : na wywar : około 3 l wody 2 ćwiartki (około 800g) kawałek pora (60 g) kawałek korzenia selera (90 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) 1 cebula (70 g) na zupę: 1 kalafior 600 g ziemniaków 200 g śmietany (około 6 łyżek) 1 pęczek
Uwaga Babcia Gotujeuwielbia takie mięsko i często sam się domaga bym takie zrobiła. Składniki: ok 1kg mięsa wieprzowego(szynki) 3 duże cebule 5 marchewek 3 piertuszki 1 mały seler lub połowę dużego 3-4 ząbki czosnku liść laurowy i ziele angielskie sól,pieprz,papryka słodka Mięso umyć,pokroić w plastry,lekko zbić(chodź ja tego nie robię),posolić,posypać
Niespełnione zdolności kulinarnebardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha! Składniki 250 g wędzonych żeberek 1 pieruszka 1 mały seler 2 marchewki 4 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku 330 ml żuru 1,2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżka majeranku 4 jajka ugotowane na twardo
R'n'G Kitchenosób: WYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa
Grunt to przepis!mięso, którego pochodzenie jest przez nas sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa z królika 500g podgardla lub boczku 250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika razem z podgardlem dusimy pod przykryciem z warzywami
Kuchnia Pani Wiosnygłównie codzienność, więc proste menu również gości w naszej kuchni. Porcja dla 4 osób: 450g królika (np. dwie duże nóżki) 300ml rosołu z królika 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1 kalarepa pęczek koperku śmietana liść laurowy lubczyk sól pieprz Sposób przygotowania: Całe nóżki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z przyprawami (sól, pieprz, lubczyk), aż mięso stanie
Kuchnia Pani Wiosnykupować drogiej butelczyny z Burgundii ale wystarczy nam wytrawne czerwone wino o pełnym i wyrazistym aromacie za kilkanaście złotych. Potrzebujemy także: 2 marchewki, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, seler (zieloną część), pół kostki masła, świeża gałązka rozmarynu, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu worchestershire, 2 czubate łyżki mąki. Najpierw podgrzewamy wino aż się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia
Right Behind The Kitchenjuż z powrotem w Polsce, więc powracam do swoich dawnych nawyków żywieniowych i tzw. czystej michy. Na pierwszy ogień poszła warzywna zupa krem. :) Składniki: 1 marchew kawałek pietruszki kawałek selera 1 średni ziemniak 1 mała cebula 1 średni pomidor 2 skrzydełka z kurczaka przyprawy: pieprz cytrynowy, jarzynka, liść laurowy, 2 ziela angielskie, susz warzywny woda Sposób przygotowania: Na wrzącą
Truskawkowa Fiestamięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir gałka muszkatołowa majeranek czosnek sól, pieprz,ostra czerwona papryka sucha kajzerka 4 plastry boczku wędzonego Mięsa pokroiłam na mniejsze
potrawyregionalneŚwietne filety w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Wcześniej "zamarynowane" w aromatycznych przyprawach. Doskonałe danie, polecam do tego surówkę z marchwi lub z selera. Doskonale smakują też solo, jako przekąska , lub dodatek na kanapkę w towarzystwie zielonej sałaty i pomidora. 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (dobra cena i jakość KLIK) 1 jajko + 20 ml wody Przyprawy
Takie tam pichcenieSkładniki : 1 szt królik - 1 szt ( po obraniu z kości było 750 g mięsa ) marchewka - 1 szt seler - kawałek tłuszcz do smażenia liść laurowy - 3 szt ziele angielskie - 4 ziarenka sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka
Kuchnia Danusizadania podobnie jak ostatnio recenzowany pasztet pomidorowy z cieciorką. Składniki: woda, cieciorka 37%, cebula, olej rzepakowy, zielony groszek 5%, kukurydza 5%, czerwona fasola 5%, skrobia kukurydziana, przyprawy (zawierają: seler), błonnik pszenny (bez glutenu), koncentrat pomidorowy, hydrolizaty białka roślinnego, sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Moja opinia: smakowo jestem jak najbardziej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdobrze, zatem nie może też smakować i być dla Ciebie dobre! Przepis na makaron wg. Audrey Hepburn Obierz i pokrój małą cebulę, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego. Dodaj 2 puszki pomidorów, pół pęczka świeżej bazylii – listki w całosci. Podlej oliwą i duś na wolnym ogniu przez 45 minut. Pozostaw na 15 minut, po czym podawaj
Patchworkmiejscu postanowiłam zebrać przetwory na zimę w postaci rożnych sałatek. Może na coś się skusicie. Zapewniam ,że są dobre i wypróbowane. KROKODYLKI SAŁATKA WIELOWARZYWNA SAŁATKA Z SELEREM SAŁATKA Z OGÓRKÓW, MARCHEWKI I CEBULI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyilości masła klarowanego (dla smaku). Składniki na farsz: - 400 gram policzków wołowych (albo innej części wołowiny) - 600 gram szynki wieprzowej (albo innej części wieprzowiny) - pół pora - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 cebule - pęczek szczypiorku - 2 liście laurowe - ziele angielskie - majeranek - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Warzywa obieramy. Wołowinę, wieprzowinę, pora, pietruszkę, 1 cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz umieszczamy
Życie zamknięte w smaku