Pyszna, mocno czekoladowa, jeszcze ciepła.. z lodami kokosowymi..poezja! Składniki: Babeczka: 30g mąki orkiszowej 1 jajko 1 płaska łyżeczka kakao Aromat waniliowy i/lub karmelowy 2 łyżeczki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odrobina wody lub mleka Lody kokosowe: 100g mrożonego kalafiora 15g odżywki białkowej kokosowej lub waniliowej 20g wiórek kokosowych Przygotowanie: Jajko należy rozbełtać(...)patyczka. Kalafior odstawiamy na kilka minut do rozmrożenia. Blenderujemy z odżywką białkową i odrobiną wody. Mieszamy z wiórkami i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut. Podajemy z ciepłą babeczką
CzarnawisienkaGrillowane gruszki są świetne i rewelacyjnie smakują podawane z lodami. Poprzez grillowanie podkreślamy ich naturalną słodycz. Wszelkie odmiany gruszek nadają się do grillowania, nawet te najbardziej soczyste. Przygotowanie grilla i gruszek do grillowania: Grill powinien być rozgrzany do średniej temperatury a jego ruszt być czysty i dobrze naoliwiony. Gruszki przecinamy na połowy i pozbywamy się rdzenia. Możemy(...)olejem z pestek winogron Gruszki wkładamy do grilla przeciętą stroną do rusztu. Grillujemy aż uzyskają łady przypalony wzór około 10 minut. Grillowane gruszki podawać najlepiej na ciepło np. z lodami i kremem czekoladowym Polecamy wam 2 przepisy na pyszne gruszki z grilla Winne gruszki z grilla Gruszki można śmiało grillować na górnym ruszcie/półce do podgrzewania
naRuszcieowsianych górskich 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki płatków migdałów 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego lub innego słodziwa 3 łyżki płynnego oleju kokosowego Do podania: ulubione lody (np. te ) lub śmietanka kokosowa Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umyte i obrane truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do foremki. Dodajemy słodziwo i budyń(...)mniejsze grudki. Kruszonką posypujemy owoce i całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut, do zrumienienia. Podajemy na ciepło z gałką lodów (np. kokosowych ) lub z mocno schłodzoną śmietanką kokosową. *jeśli podajemy deser z lodami lub śmietanką kokosową, 1 łyżka słodziwa powinna wystarczyć. Jeśli kruszonka jest podawana bez dodatków, polecam użyć 2 łyżek
Zawsze głodna!Placek z borówkami amerykańskimi to ciasto przygotowane z kruszonki . Jest łatwe i proste w wykonaniu co szczególnie lubię w ciastach . Najlepiej smakuje na ciepło podane z lodami lub bitą śmietaną. składniki na tortownicę 19 cm 30 - 40 dag borówek amerykańskich 200 g cukru 150 g margaryny 350 g mąki pszennej łyżeczka cynamonu cukier puder(...)warstwie kruszonki układamy borówki amerykańskie . Wierzch owoców posypujemy pozostałą częścią kruszonki . Placek pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i jeszcze ciepły kroimy
Smakowite Daniastarciu!) 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka kaszki manny 150 g masła 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia + do podania lody waniliowe/śmietankowe Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać cukrem waniliowym, cynamonem i za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Do miski wsypać zwykły cukier(...)samym wierzchu wsypać pozostałą warstwę suchych składników i starte masło. Piec około 35-40 minut w 180 ºC , aż szarlotka uzyska złoty kolor. Poniższą szarlotkę podawać na ciepło z gałką lodów
Ugotowaćmogłam się spodziewać, że trawnik za płotem, a także sam płot, będzie okryty migoczącymi w słońcu kryształkami szronu...? Owszem, autko ostrzegało mnie już kilka razy przed możliwością lodu na drodze, ale nadal pokazywało minimum trzy stopnie powyżej zera. Czyżby sytuacja ta miała niedługo ulec zmianie...? Spojrzenie w kalendarz potwierdza moje obawy; mamy listopad. Mgliście pamiętam, że rok temu(...)mandarynkami zamiast tak popularnych w tego typu wypiekach pomarańczy. Nie mogłam się oprzeć, szczególnie, że i dyniowe puree, i mandarynki, czekały na wykorzystanie. Ciasto smakuje obłędnie na ciepło, podane z lodami, choć wydaje się wtedy nieco zakalcowate. Gdy pozwolicie mu całkowicie wystygnąć, nadal będzie niesamowicie wilgotne, ale wrażenie zakalca znika. Dzięki polaniu mandarynkowym syropem długo zachowuje świeżość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeu0142adniki tworz\u0105c kruszonk\u0119. Posypujemy ni\u0105 jab\u0142ka, kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180\u00b0C na 30 minut. Podajemy ciep\u0142e z ga\u0142k\u0105 lod\u00f3w. Gotowe!"]} Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Dziś mam dla Was szybki przepis na banalnie prosty deser, na który skusi się każdy łasuch i nie tylko(...)kokilki. W małej miseczce mieszamy ze sobą pozostałe składniki tworząc kruszonkę. Posypujemy nią jabłka, kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Podajemy ciepłe z gałką lodów. Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/jablkowy-crumble/ Artykuł Jabłkowy crumble pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniłyżka wody 2 łyżki cukru 75 g mąki 75 g zmielonych na mąkę migdałów 30 g płatków owsianych 2 łyżeczki cynamonu 75 g cukru 75 g zimnego masła lody waniliowe bądź śmietankowe Jabłuszka obrać i wykroić gniazda nasienne, pokroić je w plasterki i wrzucić do garnka razem z łyżką wody i dwiema łyżkami cukru (bardzo dobrze sprawdza(...)posypać je z wierzchu kruszonką, można ją troszkę pozbijąc w nieduże grudki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez 30 minut. Podawać na ciepło z kulką lodów. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoukrywam, że jego kuzynostwo też jest pociągające, bo taki pekan czy laskowy potrafi zawrócić w głowie, ale to do włoskiego mam prawdziwą słabość. Pewne jest, że wybierając lody zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka(...)restauracyjna BJ's Restaurants and Brewery , która jako pierwsza przygotowała ciastko z białą czekoladą i orzechami makademia zapieczone w miniaturowej formie na pizzę i podała je na ciepło z gałką lodów waniliowych. Deser szybko zyskał zasłużoną popularność i zaczęto przygotowywać go z innymi rodzajami orzechów oraz chipsami czekoladowymi. Dziś Pizookie ma swoją stronę na Facebooku (klik
KUCHARNIApierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu.Najlepsze jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych.Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co też dziewczyny przygotowały...Tarta z jabłkami i orzechamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 20 cm)ciasto:130 g mąki pszennej40(...)razem z sokiem, którym puściły przy gotowaniu.Resztę ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, dokładnie zlepiając brzegi ciasta.Piec w 175 st. C. przez 50-60 minut.Wierzch oprószyć cukrem pudrem.Podawać ciepłe lub wystudzone.Smacznego!A dzisiaj... Dzisiaj, moi drodzy, przeprowadzam kuchenny eksperyment. Czy coś z tego wyjdzie jeszcze nie wiem, ale jeśli tak, już niedługo podzielę się efektami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserce moich domowników. Banalnie prosta, niebanalnie pyszna. Fakt upieczenia połowy jabłek opatulonych półkruchym ciastem sprawia, że to ciasto nie jest zwykłą szarlotką. Serdecznie zapraszam do spróbowania wersji ciepłej z gałką lodów waniliowych. Spróbujcie :) Składniki (blacha o wymiarach 24x36): 3 pełne szklanki mąki 150ml jogurtu greckiego kostka zimnego masła (25dag) jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)minut. W czasie pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru i jogurt dobrze mieszam, aby powstał lukier. Po wyjęciu ciasta smaruję lukrem całą jego powierzchnię (lukier wykładam na jeszcze ciepła szarlotkę). Smacznego
ChilliJemybrałam z tego przepisu , chciałam ją jednak troszkę odchudzić, więc nieco zmniejszyłam ilość masła, dodałam też odrobinę cukru. Tartę można przygotować tuż przed podaniem i serwować jeszcze ciepłą z gałką lodów śmietankowych lub np. dzień wcześniej. Dlaczego przepis jest genialny? Bo z ciastem dobrze się pracuje gdy jest dobrze schłodzone, bo jest krucha, ale nie rozwala się podczas krojenia(...)mnie 40 min). Podczas pieczenia ciasto warto od góry przykryć folią aluminiową, po to żeby boki tarty zbytnio się nie przyrumieniły. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Podawać jeszcze ciepłą. Smacznego! Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa
moj przepis nabrązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Nadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki, jak czekoladki. Wtedy nazwany jest(...)niż 175 stopni (powierzchnia ciasta powinna być „puszysta”, ale środek lepki) . Przenieść ciasto na kratkę do ostygnięcia (ok. 15-20 minut) . Pokroić w porządane kształty. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkami wedle uznania. KLIK
Jem więc Jestembrązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Nadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki, jak czekoladki. Wtedy nazwany jest(...)niż 175 stopni (powierzchnia ciasta powinna być „puszysta”, ale środek lepki) . Przenieść ciasto na kratkę do ostygnięcia (ok. 15-20 minut) . Pokroić w porządane kształty. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkami wedle uznania. KLIK
Jem więc Jestemciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. 6. Podawać na zimno z lub ciepło z gałką lodów waniliowych
Szalona Kuchnia Eweliny