Pyszna, mocno czekoladowa, jeszcze ciepła.. z lodami kokosowymi..poezja! Składniki: Babeczka: 30g mąki orkiszowej 1 jajko 1 płaska łyżeczka kakao Aromat waniliowy i/lub karmelowy 2 łyżeczki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odrobina wody lub mleka Lody kokosowe: 100g mrożonego kalafiora 15g odżywki białkowej kokosowej lub waniliowej 20g wiórek kokosowych Przygotowanie: Jajko należy rozbełtać(...)patyczka. Kalafior odstawiamy na kilka minut do rozmrożenia. Blenderujemy z odżywką białkową i odrobiną wody. Mieszamy z wiórkami i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut. Podajemy z ciepłą babeczką
CzarnawisienkaGrillowane gruszki są świetne i rewelacyjnie smakują podawane z lodami. Poprzez grillowanie podkreślamy ich naturalną słodycz. Wszelkie odmiany gruszek nadają się do grillowania, nawet te najbardziej soczyste. Przygotowanie grilla i gruszek do grillowania: Grill powinien być rozgrzany do średniej temperatury a jego ruszt być czysty i dobrze naoliwiony. Gruszki przecinamy na połowy i pozbywamy się rdzenia. Możemy(...)olejem z pestek winogron Gruszki wkładamy do grilla przeciętą stroną do rusztu. Grillujemy aż uzyskają łady przypalony wzór około 10 minut. Grillowane gruszki podawać najlepiej na ciepło np. z lodami i kremem czekoladowym Polecamy wam 2 przepisy na pyszne gruszki z grilla Winne gruszki z grilla Gruszki można śmiało grillować na górnym ruszcie/półce do podgrzewania
naRuszcieowsianych górskich 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki płatków migdałów 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego lub innego słodziwa 3 łyżki płynnego oleju kokosowego Do podania: ulubione lody (np. te ) lub śmietanka kokosowa Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umyte i obrane truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do foremki. Dodajemy słodziwo i budyń(...)mniejsze grudki. Kruszonką posypujemy owoce i całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut, do zrumienienia. Podajemy na ciepło z gałką lodów (np. kokosowych ) lub z mocno schłodzoną śmietanką kokosową. *jeśli podajemy deser z lodami lub śmietanką kokosową, 1 łyżka słodziwa powinna wystarczyć. Jeśli kruszonka jest podawana bez dodatków, polecam użyć 2 łyżek
Zawsze głodna!Placek z borówkami amerykańskimi to ciasto przygotowane z kruszonki . Jest łatwe i proste w wykonaniu co szczególnie lubię w ciastach . Najlepiej smakuje na ciepło podane z lodami lub bitą śmietaną. składniki na tortownicę 19 cm 30 - 40 dag borówek amerykańskich 200 g cukru 150 g margaryny 350 g mąki pszennej łyżeczka cynamonu cukier puder(...)warstwie kruszonki układamy borówki amerykańskie . Wierzch owoców posypujemy pozostałą częścią kruszonki . Placek pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i jeszcze ciepły kroimy
Smakowite Daniastarciu!) 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka kaszki manny 150 g masła 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia + do podania lody waniliowe/śmietankowe Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać cukrem waniliowym, cynamonem i za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Do miski wsypać zwykły cukier(...)samym wierzchu wsypać pozostałą warstwę suchych składników i starte masło. Piec około 35-40 minut w 180 ºC , aż szarlotka uzyska złoty kolor. Poniższą szarlotkę podawać na ciepło z gałką lodów
Ugotowaćmogłam się spodziewać, że trawnik za płotem, a także sam płot, będzie okryty migoczącymi w słońcu kryształkami szronu...? Owszem, autko ostrzegało mnie już kilka razy przed możliwością lodu na drodze, ale nadal pokazywało minimum trzy stopnie powyżej zera. Czyżby sytuacja ta miała niedługo ulec zmianie...? Spojrzenie w kalendarz potwierdza moje obawy; mamy listopad. Mgliście pamiętam, że rok temu(...)mandarynkami zamiast tak popularnych w tego typu wypiekach pomarańczy. Nie mogłam się oprzeć, szczególnie, że i dyniowe puree, i mandarynki, czekały na wykorzystanie. Ciasto smakuje obłędnie na ciepło, podane z lodami, choć wydaje się wtedy nieco zakalcowate. Gdy pozwolicie mu całkowicie wystygnąć, nadal będzie niesamowicie wilgotne, ale wrażenie zakalca znika. Dzięki polaniu mandarynkowym syropem długo zachowuje świeżość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeu0142adniki tworz\u0105c kruszonk\u0119. Posypujemy ni\u0105 jab\u0142ka, kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180\u00b0C na 30 minut. Podajemy ciep\u0142e z ga\u0142k\u0105 lod\u00f3w. Gotowe!"]} Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Dziś mam dla Was szybki przepis na banalnie prosty deser, na który skusi się każdy łasuch i nie tylko(...)kokilki. W małej miseczce mieszamy ze sobą pozostałe składniki tworząc kruszonkę. Posypujemy nią jabłka, kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Podajemy ciepłe z gałką lodów. Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/jablkowy-crumble/ Artykuł Jabłkowy crumble pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniłyżka wody 2 łyżki cukru 75 g mąki 75 g zmielonych na mąkę migdałów 30 g płatków owsianych 2 łyżeczki cynamonu 75 g cukru 75 g zimnego masła lody waniliowe bądź śmietankowe Jabłuszka obrać i wykroić gniazda nasienne, pokroić je w plasterki i wrzucić do garnka razem z łyżką wody i dwiema łyżkami cukru (bardzo dobrze sprawdza(...)posypać je z wierzchu kruszonką, można ją troszkę pozbijąc w nieduże grudki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez 30 minut. Podawać na ciepło z kulką lodów. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoukrywam, że jego kuzynostwo też jest pociągające, bo taki pekan czy laskowy potrafi zawrócić w głowie, ale to do włoskiego mam prawdziwą słabość. Pewne jest, że wybierając lody zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka(...)restauracyjna BJ's Restaurants and Brewery , która jako pierwsza przygotowała ciastko z białą czekoladą i orzechami makademia zapieczone w miniaturowej formie na pizzę i podała je na ciepło z gałką lodów waniliowych. Deser szybko zyskał zasłużoną popularność i zaczęto przygotowywać go z innymi rodzajami orzechów oraz chipsami czekoladowymi. Dziś Pizookie ma swoją stronę na Facebooku (klik
KUCHARNIApierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu.Najlepsze jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych.Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co też dziewczyny przygotowały...Tarta z jabłkami i orzechamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 20 cm)ciasto:130 g mąki pszennej40(...)razem z sokiem, którym puściły przy gotowaniu.Resztę ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, dokładnie zlepiając brzegi ciasta.Piec w 175 st. C. przez 50-60 minut.Wierzch oprószyć cukrem pudrem.Podawać ciepłe lub wystudzone.Smacznego!A dzisiaj... Dzisiaj, moi drodzy, przeprowadzam kuchenny eksperyment. Czy coś z tego wyjdzie jeszcze nie wiem, ale jeśli tak, już niedługo podzielę się efektami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserce moich domowników. Banalnie prosta, niebanalnie pyszna. Fakt upieczenia połowy jabłek opatulonych półkruchym ciastem sprawia, że to ciasto nie jest zwykłą szarlotką. Serdecznie zapraszam do spróbowania wersji ciepłej z gałką lodów waniliowych. Spróbujcie :) Składniki (blacha o wymiarach 24x36): 3 pełne szklanki mąki 150ml jogurtu greckiego kostka zimnego masła (25dag) jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)minut. W czasie pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru i jogurt dobrze mieszam, aby powstał lukier. Po wyjęciu ciasta smaruję lukrem całą jego powierzchnię (lukier wykładam na jeszcze ciepła szarlotkę). Smacznego
ChilliJemybrałam z tego przepisu , chciałam ją jednak troszkę odchudzić, więc nieco zmniejszyłam ilość masła, dodałam też odrobinę cukru. Tartę można przygotować tuż przed podaniem i serwować jeszcze ciepłą z gałką lodów śmietankowych lub np. dzień wcześniej. Dlaczego przepis jest genialny? Bo z ciastem dobrze się pracuje gdy jest dobrze schłodzone, bo jest krucha, ale nie rozwala się podczas krojenia(...)mnie 40 min). Podczas pieczenia ciasto warto od góry przykryć folią aluminiową, po to żeby boki tarty zbytnio się nie przyrumieniły. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Podawać jeszcze ciepłą. Smacznego! Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa
moj przepis nabrązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Nadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki, jak czekoladki. Wtedy nazwany jest(...)niż 175 stopni (powierzchnia ciasta powinna być „puszysta”, ale środek lepki) . Przenieść ciasto na kratkę do ostygnięcia (ok. 15-20 minut) . Pokroić w porządane kształty. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkami wedle uznania. KLIK
Jem więc Jestembrązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Nadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki, jak czekoladki. Wtedy nazwany jest(...)niż 175 stopni (powierzchnia ciasta powinna być „puszysta”, ale środek lepki) . Przenieść ciasto na kratkę do ostygnięcia (ok. 15-20 minut) . Pokroić w porządane kształty. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkami wedle uznania. KLIK
Jem więc Jestemciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. 6. Podawać na zimno z lub ciepło z gałką lodów waniliowych
Szalona Kuchnia Ewelinywięc uczciliśmy go kruchą i wyjątkowo smaczną tartą z jabłkami, na którą przepis znajdziecie poniżej. Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną wam niewykorzystane białka z jajek, możecie przygotować bezę i wyłożyć ją na warstwę jabłek, tarta będzie się prezentować bardziej okazale. Przepis został
Kulinaria - potrawy z różnych stron światailością cynamonu i jabłek. Ja do swojej wersji użyłam papierówek, ale sprawdzą się też inne. Znika tak szybko jak szybko się ją robi. My jedliśmy jeszcze ciepłą. A z lodami to już w ogóle poezja. Foremka 24x24 cm: Spód: 2,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sodu (opcjonalnie
VioletoweKucharzenieSzarlotka amerykańska idealna do zjedzenia na ciepło podana z lodami lub na zimno. Rewelacyjne kruche ciasto, takie jak lubię :) Mniam!! W USA znana jest pod nazwą szarlotka mamusi, czyli taka domowa, pachnąca i kojarząca się z domem rodzinnym. Może i kiedyś moje dzieci będą kojarzyły ten zapach ze smakiem i domem z dzieciństwa. Zapraszam po przepis
O kuchni z uczuciemrabarbarowo – truskawkowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tymi składnikami. Tarta jest bardzo smaczna, aromatyczna, soczysta od owoców, wspaniale smakuje jeszcze trochę ciepła podana z lodami. Kruszonka jest chrupiąca i orzechowa. Tarta w przygotowaniu jest prosta. Zamiast orzechów laskowych można użyć orzechów włoskich. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki
Mała CukierenkaNajlepsze ciasto kruche z owocami. Od jakiego czasu często korzystam z tego przepisu, bo pasują do niego każde owoce. Najlepiej smakuje na ciepło, z gałką lodów. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2,5 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 50 g smalcu szczypta soli na nadzienie: 5 białek 1 szklanka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia200g 4 łyżeczki nutelli ( można zastąpić dżemem np malinowym,będzie mniej słodkie) kieliszek rumu, opcja dla dorosłych czekolada mleczna kolorowa posypka Czekoladę … Czytaj dalej Lody czekoladowe na ciepło
gotuj ze mnąjabłka. Posypujemy startym na tarce pozostałym zamrożonym ciastem. Pieczemy w 180 st. C ok. 30 min. Upieczone ciasto studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem *Ciasto smakuje wyśmienicie zwłaszcza na ciepło z kulką lodów waniliowych :) Smacznego
Marcepanowa kuchniawykonaniu ciasto, najlepiej smakuje z kwaśnymi jabłkami. A że jestem ogromną fanką cynamonu, więc "szczypta" tej właśnie przyprawy nie zaszkodzi :) Drugą moją opcją podania jabłecznika, jest jeszcze ciepłe ciasto z lodami :) Składniki: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 4 żółtka * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 200 g masła
Zrób to smaczniePyszna i bardzo delikatna szarlotka dla wszystkich miłośników ciast :) Idealna do podania na ciepło z gałką lodu i bitą śmietaną Składniki: (blaszka ok. 22 x 24) 300 g pszennej mąki 200 g masła 50 g smalcu bez skwarek 60 g cukru 1 cukier waniliowy (16 g) 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek najlepiej
W Moim Magicznym DomuSmażone banany na ciepło z zimnymi lodami to jest poezja. Tego nie odmówię sobie nigdy Przygotowanie panierki – oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać jogurt, wiórki kokosowe i część mąki (2/4 szklanki) dokładnie wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto na panierkę. Banany przekroić na pół, osuszyć
Kuchnia Pokoleńmomentu, aż kruszonka się zarumieni). Uwaga: Jeśli nie pieczesz w kokilkach, tylko w dużym naczyniu – musisz piec dłużej – około 30 – 35 minut. Opcjonalnie! Deser podawaj na ciepło z dodatkiem lodów lub jogurtu. Smacznego ! Artykuł Śliwki z migdałami pod kruszonką pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuBłyskawiczna szarlotka bez zagniatania ciasta. Z wierzchu chrupiąca, w środku soczysta i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje na ciepło, z gałką lodów waniliowych. *foremka 25*34 cm Składniki: 2 kg jabłek 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanka mąki 1 kostka masła (zmrożonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Jabłka obrać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamomentu, aż kruszonka się zarumieni). Uwaga: Jeśli nie pieczesz w kokilkach, tylko w dużym naczyniu – musisz piec dłużej – około 30 – 35 minut. Opcjonalnie! Deser podawaj na ciepło z dodatkiem lodów lub jogurtu. Smacznego
Moja pasja smakuświeżych, aromatycznych owoców. Szybka, prosta w przygotowaniu i wygląda fantastycznie. Na jednym kawałku nie można poprzestać, bardzo mi smakowała. Ciasto możemy podawać na zimno jak i na ciepło z gałką lodów waniliowych. Polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony shelovesbiscotti.com ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta tarta rustykalna
Mała Cukierenkamięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy. p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie! Składniki: 250ml naturalnego jogurtu 3 małe jajka 150ml oleju sok i skórka otarta z cytryny 1 szklanka ksylitolu (można zamienić na 3/4 szklanki cukru
Obiad gotowyrwiemy na drobne kawałeczki i posypujemy wierzch. Jabłecznik pieczemy w 180C przez ok. 50-60minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Jabłecznik wspaniale smakuje w wersji na ciepło z gałką lodów waniliowych. Artykuł Jabłecznik i chwile w rodzinnym mieście pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniamięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy. p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie! Składniki: 250ml naturalnego jogurtu 3 małe jajka 150ml oleju sok i skórka otarta z cytryny 1 szklanka ksylitolu (można zamienić na 3/4 szklanki cukru
Obiad gotowygruszki i orzechy, opcjonalnie cynamon. Wylać do kwadratowej formy o boku 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. PS Świetne na ciepło z gałką lodów waniliowych ;) * patrz: wstęp
Słodkie inspiracjejeszcze 25 minut w temp. 160stC. Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce. Szarlotka pysznie smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów, jak również na zimno, gdy na bezie pojawia się złota rosa. Smacznego
Obiad gotowyjaglankę szarlotkową z orzechami włoskimi zjadamy na śniadanie lub zabieramy ze sobą na wynos. Taka jaglanka może miło zaskoczyć gości, kiedy poda się ją jako deser na ciepło z kulką lodów wanilinowych. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które pochodzi Azji. jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy
My Chcemy Jeśćgulaszu i wszelkich mięs w sosie. Taki czerwony ryż pięknie wygląda podany na osobnym półmisku w formie kopczyków nakładanych łyżką do lodów. Smakuje na ciepło, ale po przestudzeniu jest równie smaczny podany na lekki podwieczorek lub kolację. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1 buraczek czerwony • sól, pieprz do smaku
To co kochamtarce o dużych oczkach. Wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Ciasto podawaj po przestudzeniu. Możesz je wedle uznania podgrzać w piekarniku i podawać także na ciepło z dodatkiem lodów sojowych lub bitej śmietany kokosowej
Roślinna - blog wegańskikostki masła. Ciasto wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 50 min. Wyjąć z piekarnika dopiero po 10 min od jego wyłączenia. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów śmietankowych. Smacznego
Biały fartuszekodstawiamy na około 30 min. Na spód ciasta wykładamy jabłka. Górę przykrywamy 1/3 rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Ciepłe podajemy z lodami. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyAmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Szarlotka jest to ciasto, które składa się z półkruchego ciasta i owoców jabłek. W wielu miejscach zawsze podawane jest na ciepło z dodatkiem lodów śmietankowych. Moim zdaniem ciasto jest tak świetne, że nie trzeba niczym ulepszać. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezawsze używam mieszanki Nutrifree, a nie mąk naturalnych, bo dzięki niej ciasto jest plastyczne, nie kruszy się, a skład ma naprawdę bardzo przyzwoity. Tarta wspaniale smakowała podana ciepła z kulką lodów waniliowych. To ciasto, które musicie spróbować :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 100 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko Kruszonka: 1/2 szklanki
Kuchnia bezglutenowabezlaktozowa szarlotka kokosowa. Niezwykle krucha i delikatna, z dużą ilością jabłek. W smaku nie do odróżnienia od zwykłej glutenowej (rodzina potwierdzi) . Pyszne, aromatyczne ciasto. Najlepiej smakuje ciepła z kulką lodów waniliowych :) Polecam gorąco. SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia
Kuchnia bezglutenowaKolejne ciasto z rodzaju magicznych, znikających w bardzo szybkim tempie. Moja ulubiona propozycja podania, to chyba ta na ciepło, z gałką lodów waniliowych, z bitą śmietaną oraz posypane cynamonem.. CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki luksusowej 1 szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 4 żółtka jaj (białka odstaw do lodówki) kostka margaryny
Pora na poraKolejne ciasto z rodzaju magicznych, znikających w bardzo szybkim tempie. Moja ulubiona propozycja podania, to chyba ta na ciepło, z gałką lodów waniliowych, z bitą śmietaną oraz posypane cynamonem.. CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki luksusowej 1 szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 4 żółtka jaj (białka odstaw do lodówki) kostka margaryny
Pora na poraWymieszać z masą czekoladową. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę rozlać do foremek. Piec 20 minut w 200 stopniach. Propozycja podania: ciepłe brownie z lodami waniliowymi i owocami :) Smacznego! Przepis, zdjęcia, wykonanie i inspiracja: Agnieszka
Kuchnia smakówniesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd, ale smak poczujecie dopiero, jak je zrobicie!:) Można je podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych:) Wypiekane Pierożki z Jabłkami (12-15 sztuk) fot. Izabela Magdalena Nadzienie: ok. 600 - 700 gram jabłek - obrać i pokroić i w kostkę 20 g masła
Kuchnia smakówSzybkie i niesamowicie pyszne ciasto pachnące kokosem i truskawkami. Zrobicie je nawet wtedy gdy goście będą w drodze. Smakuje zarówno na ciepło, np. z lodami jak i schłodzone. My oczywiście nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy zanim jeszcze dobrze wystygło ;) Ciasto kokosowe: 1,5 szkl mąki pszennej pół szkl mąki krupczatki 200 g masła 1/2 szkl cukru
Smakołyki Asipiany zetrzeć bądź rozkruszyć palcami zmrożoną część ciasta. Ciasto piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Można ciasto podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancegodzin, więc jak się uprzecie to jeszcze na wieczór możecie takie pyszności zajadać :) A ja idę zrobić kolejne, bo od wczoraj nie daje mi spokoju myśl o ciepłej szarlotce z lodami :) Składniki: Na formę o śr 24cm Spód: 200g herbatników maślanych 150g masła 2 łyżki kremu nutella 2 łyżki kakaa ciemnego 40g posiekanych drobno orzechów włoskich Krem: 200ml
Kuchnia w czekoladziePyszny deser śliwkowy, który najlepiej smakuje na ciepło z domowymi lodami bananowymi. W zamrażarce zawsze trzymam woreczek z pokrojonymi w talarki bananami. W razie potrzeby miksuję je z innymi owocami i/lub jogurtem. W ten szybko sposób powstają smaczne lody. Zamiast mrożonego banana mogą być inne mrożone owoce. Jeśli zamiast mąki kokosowej użyjecie innej, np. orkiszowej
Kucharzycaszczęście, że dzisiejszy upał ustąpił po południu miejsca deszczowi :-) Przyjemnie się schłodziło i w końcu było czym oddychać :-) Tylko jak wynagrodzić dzieciakom brak popołudniowego pluskania w basenie? Ciepły deser z lodami wydał się tu być idealny! A powiem więcej: okazał się być strzałem w dziesiątkę i zniknął do ostatniej łyżeczki :-) Przygotowuje się go błyskawiczne, chwilę schodzi z zapiekaniem
Czary - gary w kuchniJabłecznik na miękkim cieście z dodatkiem mielonego twarogu, polany aromatycznym, malinowym lukrem. Jabłecznik wybornie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych :) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g twarogu zmielonego 2 żółtka 5 dużych jabłek POLEWA: 1/2 szklanki malin 1 łyżka wody
https:KKuchniaMniamrówno rozprowadzamy na gruszkach. Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut ( do delikatnego zarumienienia). W tajemnicy powiem, że jest pyszny na ciepło z gałką lodów waniliowych ;) Smacznego
ChilliJemyprzez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do przestygnięcia. 12. Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie najlepiej podać jeszcze ciepły z dodatkiem lodów waniliowych. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (przy krojeniu ciasto się rozpada i tak ma być). Udanych wypieków
Mała Cukierenkanadzieniem jabłkowo-cytrynowym. Spód jest bardzo chrupiący, a przy tym mało pracochłonny - surowe ciasto nie wymaga chłodzenia - można od razu go upiec :) Gotowa szarlotka smakuje najlepiej na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany :) Spód: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru Masło utrzeć
Chocolate Muffin Blogdrink ma bardzo ciekawy owocowo- kwaskowy smak. No i piękny, lazurowy kolor. Klarowny sok z limonki i syrop blue curacao daje kolor, który do złudzenia przypomina lazurowy kolor ciepłych mórz :) Składniki: lód 45 ml ginu 90 ml soku z limonki 15 ml syropu barmańskiego blue curacao Wykonanie: Do wysokich szklaneczek wkładamy lód. Do shakera wlewamy wszystkie składniki, całość mieszamy
Smak mojego domunastępnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą
moj przepis naBardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Składniki ciasta wrzucić do miski i szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ciasto 30 minut w lodówce. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie
Kuchnia Pokoleńktórego nie da się opisać. I choć nie ma tu zaskakujących połączeń i całość może wydawać się nudna - nie dajcie się oszukać. Jest wyborna! Na ciepło, z gałką lodów... Poezja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - to jest właściwa chwila. Przepis od Patrycji , nie zawiera więc jajek. Margarynę zamieniłam na masło, dzięki czemu ciasto pięknie nim pachnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodpieczonym spodzie. Wyłóż marcepanową masę na śliwki i wyrównaj powierzchnię. Piecz tartę przez 25 – 30 minut. Wyjmij z piekarnika i oprósz cukrem pudrem. Podaj lekko ciepłą z waniliowymi lodami
codojedzeniaSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast – szczególnie na ciepło i z lodami :) Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na standardowej dużej blaszce, ja zdecydowała się na tortownicę o średnicy 24 cm, bo taki sposób podania podoba mi się bardziej. W dodatku trudniej ukroić mały kawałek z takiego ciasta więc następny plus ;) Składniki: 500 g mąki
Ciastkozercydół", a następnie 10 minut jeśli mamy taką możliwość na grzałce dolnej. Jeśli takiej opcji nie mamy, skręcamy na ten czas piekarnik do 160st C. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Deser można przygotować zarówno w lecie jak i w zimie z mrożonych owoców
Kuchnia w czekoladzienaczyniu żaroodpornym i obsypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wykładamy na talerz i podajemy koniecznie na ciepło, najlepiej z lodami. Smacznego. *Jeśli chcemy podać deser dzieciom warto po upieczeniu obrać owoce ze skórki
Kolizje Smakówprzygotowanie deseru nie mam już siły lub czasu. Dodam jeszcze, że pomimo łatwości jej przygotowania i prostoty użytych składników jest naprawdę pyszna. Podaję ją jeszcze ciepłą, najczęściej z lodami waniliowymi. Jest pyszna!!! Składniki na szarlotkę z bułki tartej 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozpustne gotowaniewierzchu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Po tym czasie ciasto jest gotowe. Najlepiej podawać na ciepło, np. z lodami
Rozpustne gotowaniesmarujemy masłem ( od spodu ), układamy porcję musu, przykrywamy, dociskamy i smażymy – robimy to albo na patelni z odrobiną oliwy, w piekarniku, albo na grillu. Podajemy na ciepło z gałką lodów, bitą śmietaną, albo kruszonymi bezami. Smacznego
Ostra na Słodkosię przepis na bardzo proste i bardzo czekoladowe ciasto - czyli to co lubicie najbardziej. Po dłuższej przerwie wracam do Was z przepisem na brownie orzechowe. Idealne na ciepło z gałką lodów waniliowych i posypką orzechową. Jej! Skuście się na nie koniecznie :) Jeżeli jednak interesują was inne czekoladowe przepisy, zapraszam tu : ) Składniki na brownie orzechowe: 4 jajka
Słodkie PrzyjemnościJakoś nigdy specjalnie nie przepadałam za jabłecznikiem, no chyba, że na ciepło z gałka lodów waniliowych, mniam! Dzisiaj przepis na "zdrowszy" jabłecznik, bo na pełnoziarnistym spodzie, niby niewielka zmiana mąki, a smak już inny. Jabłecznik ten wyszedł zupełnie przez przypadek, w pewny niedzielny poranek, kiedy okazało się, że w moich zapasach nie ma zwykłej mąki pszennej. Zastąpiłam
CookYourselfspędzać dużo czasu w kuchni podczas przygotowania posiłków. Crumble są szybkie w przygotowaniu, mało skomplikowane, tanie i do tego zawsze się udają. Idealnie pasują podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych, czy wszelkiego rodzaju sosami owocowymi, cukrem pudrem i listami mięty. Dodatki są dowolne. My wybraliśmy wersję podstawową z cukrem pudrem i listkami mięty :) Zapraszamy na szybciutki
KreatywnePinydoskonałe. Podczas jej pieczenia w całym mieszkaniu unosi się niepowtarzalna, maślano - jabłkowa woń... Zdecydowanie zagości na stałe w moim ciastowym repertuarze. Idealnie nadaje się do serwowania na ciepło z gałką lodów waniliowych i odrobiną bitej śmietany. Czytaj więcej
Świat Ciastaczęściej sięgam po ciepły kocyk i kubek rozgrzewającej herbaty. A co do herbaty? Polecam aromatyczną, pachnącą cynamonem szarlotkę na półkruchym cieście. Pyszna solo, a jeszcze lepsza na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych. Ciasto: 500g mąki 1 kostka masła 3/4szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu
Zawsze głodna!upieczeniu (ot, cały sekret mięciutkich babeczek ;)) 3. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia lub podajemy na wpół ciepłe z gałką lodów waniliowych :) Smacznego
My Culinary ArtOdwrócone ciasto bananowe z karmelem, który przyjemnie wsiąka w placek. Bardzo proste do przygotowania – możemy podawać je na ciepło (np. z lodami dla kontrastu) lub na zimno jako zwykłe ciasto do porannej kawki. Jest fajne do wykorzystania, gdy w domu zalegają przejrzałe banany – takie nie są najlepsze do jedzenia, za to doskonałe do wypieków. Spokojnie
Poezja smakunaprawdę jest całkiem proste. Przy następnej okazji postaram się zrobić fotorelację krok po kroku:)Sposób podania oczywiście dowolny - ja starałam się zbliżyć choć odrobinę do oryginału:) Niestyte lody nakładałam zbyt ciepłymi łyżkami i troszkę się rozpłynęły
Magiczna kuchnia Dariinacinamy, aby zbierająca się w cieście para miała swoje ujście, następnie smarujemy wierzch ciasta wodą i lekko posypujemy cukrem.Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia.Studzimy w formie.Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych ew. bitą śmietaną.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpowstały koła. Ciasteczka przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia i posypujemy każde z nich szczyptą cukru cynamonowego.Pieczemy około 10 minut - do zarumienienia. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościobrotach, do momentu rozpuszczenia się cukru.Przygotowanym koglem moglem zalewamy truskawki, które następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 15 minut - do zarumienienia się wierzchu.Podajemy na ciepło z dodatkiem lodów, jogurtu naturalnego lub cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościzałożenia, że każdy uwielbia jabłecznik. Tak jak dla Sheldona z Big Bang Theory smutnemu gościowi NALEŻY zaproponować gorący napój, tak moim zdaniem pocieszy go jabłecznik. Najlepiej ciepły, z gałką lodów waniliowych, polany karmelem... To według mnie lek na wszystkie duchowe dolegliwości. Czy więc nie wydaje się najlepszym pomysłem obdarowanie tym ciastem przyjaciela, który przyjmuje nas w swym domu
Gotowanie to kochaniestopni na około 30-35 minut. Wyjmujemy kiedy jabłka się zarumienią i będą już miękkie. Po wyjęciu z piekarnika wierzch smarujemy ciepłą glazurą morelową. Podajemy na ciepło np. z lodami waniliowymi
Kolizje Smaków