cieple lody - 1725 przepisów (strona:6/115)

Krem grzybowy , cielęcina , żurawina czyli Tydzień Restauracji z Groupon w C.K. Browar / Kraków 166

GŁÓWNEJa : Fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkamiMama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami3. DESERJa : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocamiMama :  To samoDODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo wyciskaneNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli :zamiast 202 zł zapłaciłam 99,99 zł  ( w cenie(...)było na niego miejsca ;)Nie mogliśmy jednak odmówić sobie tej przyjemności , gdy po chwili obsługujący nas Pan , przyniósł talerz ze smakołykami.Ciepła ( jeszcze delikatnie parująca ) szarlotka … przypominająca tę babciną , z cynamonem …. zimne kremowe lody … wspaniała bita śmietana i świeże owoce.Połączenie IDEALNE!!!Absolutnie nie można nic zarzucić!Wręcz przeciwnie , z przyjemnością chce się sięgnąć

Ostra na Słodko
Ciasto z jabłkami 191

Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Idealnie smakuje lekko ciepłe z gałką waniliowych lodów. Mniam <3 Ciasto inspirowane jest przepisem z książki "Kulinarne ABC. Thermomix". Zapraszam do przygotowań! Składniki na tortownicę o śr. 26 cm: 130 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)ciasto i wyciągamy, sprawdzamy czy wykałaczka nie jest pokryta surowym ciastem). Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. 5. Ciasto wyciągamy z formy, posypujemy cukrem pudrem. Idealnie smakuje jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych. Smacznego

My Culinary Art
Ciasto czekoladowe z gruszkami i żurawiną 137

boskie połączenie słodkich gruszek, czekolady i kwaskowatej żurawiny. Ciasto świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów lub… również na ciepło, polane nalewką malinową. Obie opcje przetestowane. Ktoś się oprze? Składniki: 100g gorzkiej czekolady 75g masła 140g cukru trzcinowego 2 jajka 120g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki suszonej

Raj dla Podniebienia
Lody ciepłe babci Basi 176

Proponuję lody na ciepło , świetne dla dzieci i nie tylko. Przypominają mi moje dzieciństwo, kiedy kupowaliśmy takie lody , tylko w mniejszych wafelkach. ( które również z apetytem zjadaliśmy). Ja niestety nie znalazłam w naszym sklepie takiej wielkości , były większe , więc wyglądają trochę inaczej , ale smakują jak dawniej. Składniki : 3 białka, 1,5 szklanki cukru

Pysznosci Babci Basi
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny 177

razem inaczej, ale za każdym razem wspaniale! Lody – solony karmel i pistacja To był hit deserów – zamówiona przez mojego męża porcja brioszki na ciepło z lodami i karmelem, całkowicie podbiła nasze podniebienia i żołądki! Wiem, że Francja słynie z creme brulee czy creme caramel, ale taki kawałek mięciutkiej brioszki polany prawdziwym sosem karmelowym

Raj dla Podniebienia
Jabłaka pod kruszonką, czyli angielskie apple crumble 157

Bardzo szybki i pyszny deserek. Nic trudnego, polecam. Z gałką lodów to już jest rewelacja. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Oczywiście wyciąć gniazda nasienne. Naczynie do zapiekania posmarować delikatnie masłem. Teraz rozłożyć jabłuszka na dnie naczynia. Przygotowanie kruszonki – wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miski. Szybko zagnieść dłońmi, tworząc kruszonkę. Wszystkie trzy składniki muszą(...)się połączyć. Rozłożyć kruszonkę na jabłkach. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Kruszonka powinna się zarumienić. Serwowanie – można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych. Na zimno też jest dobre. Polecam smacznego

Kuchnia Pokoleń
Muffiny marchewkowe z ananasem i orzechami 215

Lubię gotować sos karmelowy, bo gotuję tyle ile mi potrzeba. Na ogół na 100 ml śmietanki używam 2 łyżki golden syropu. Do muffinów podwoiłam proporcje. Jeszcze ciepłe muffiny jedliśmy z waniliowymi lodami i malinami, polane karmelowym sosem. Deser wypas! Muffiny marchewkowe Składniki: na 16 sztuk 180 g pszennej mąki 150 g mąki grahamki 70 g włoskich orzechów(...)syrop. Mieszaj sos do zagotowania, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj wolniutko przez 35 minut. Sos powinien być lekko ciągnący po ostudzeniu. Upieczone muffiny lekko przestudź i jeszcze ciepłe podaj z lodami, malinami i polej obficie karmelowym sosem. Smacznego!   Spara Spara Spara Spara The post Muffiny marchewkowe z ananasem i orzechami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 182

romans już przygasł, jest sentymentalny, ale już nie ekscytuje.  W karcie deserów szukam czegoś bardziej podniecającego.  I nie jest to kolejna szarlotka na ciepło z lodami ani tym bardziej porcja tortu, która pod fikuśnym makijażem kryje wszystkie niedoskonałości mało pociągającego wnętrza.  Chcę tort bezowy.  Chcę patrzeć na jego nieregularne, czasem ostre rysy(...)krople karmelu!  Podawać na ciepło posypaną z wierzchu listkami tymianku, z pokruszonymi kawałkami gorgonzoli. Słodkie figi i ostra gorgonzola to cudowne połączenie, ale osiąga prawdziwy ideał pod gęstymi kroplami kremu z octu balsamicznego i w towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym

KUCHARNIA
Lody śmietankowo ciasteczkowe (z mascarpone) 270

drugiej śmietanowa itd. Lody wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wystarczy foremki z lodami zanurzyć na chwilkę do ciepłej wody, wówczas lody wyjdą z łatwością z naszych foremek. Smacznego

Słodkie okruszki
Egzotyczne lody styczniowe 199

egzotycznymi krajami, plażą pod palmami i błękitnym oceanem, co, nie ukrywam, idealnie komponuje się z moim zimowo-depresyjnym nastrojem. Polecam więc je ogromnie, jeśli też potrzebujecie pomarzyć o ciepłych krajach. Lody kokosowe Składniki: (na 800 ml lodów) 250 ml mleczka kokosowego 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g cukru pudru 2 łyżki białego rumu Mleczko kokosowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kakaowe ciasto w 3 minuty 168

dwóch mniejszych. Wstawić do mikrofalówki na największą moc na 2,5 minuty. Posypać startą czekoladą i włożyć jeszcze na pół minuty. Podawać po wystudzeniu bądź na ciepło z lodami waniliowymi

Magiczne Życie Marty
Jabłkowe crumble 223

obranym jabłku ( jabłko kroimy w kostkę) posypujemy  2 łyżeczkami cukru i kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 25-35 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z lodami i kawą :) Smacznego

Niezły Młynek
Brzoskwinie zapiekane z ciasteczkowym nadzieniem 160

ciasteczek herbatnikowych, np. holenderskich 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka miękkiego masła (25 g) 1 jajko do podania lody lub bita śmietana Brzoskwinie umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Za pomocą blendera zmielić ciasteczka herbatnikowe. Następnie do zmielonych ciasteczek dodać masło, wbić jajko i wsypać mąkę, cukier oraz(...)całość ze sobą zmiksować. Przygotowaną masą nadziać połówki brzoskwiń. Owoce wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec około 25 minut (do lekkiego zarumienienia nadzienia). Podawać na ciepło z lodami bądź bitą śmietaną.  Brzoskwinie przed pieczeniem

Ugotować
Jabłka pod kruszonką waniliową z lodami 181

jabłkami i kruszonką. Składniki: 10 jabłek ½ kg mąki 30 dag cukru 4 torebki cukru waniliowego Torebka drożdży suchych (8 g) 30 dag masła Masło i wiórki kokosowe do formy Lody waniliowe Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukry i drożdże- dokładnie mieszamy. Dodajemy masło, rozcieramy rękami i robimy kruszonkę o konsystencji piasku. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce(...)wykładamy jedną część kruszonki. Następnie nakładamy starte jabłka i posypujemy resztą kruszonki. Wierzch skrapiany lekko wodą i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi

Tradycyjna Kuchnia
Desery truskawka i gruszka. 229

Frużelina truskawkowa z lodami. Składniki. 500g truskawek 1/2 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lody Wykonanie. W rondlu podgrzewamy owoce z wodą i cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżką wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy, na małym ogniu, aż utworzy się klarowna galaretka. Frużelina powinna być półpłynna ,a owoce całe. W zależności(...)świeże albo mrożone ilość dodanej wody jest różna. Jeżeli lubimy można do gotowania dodać trochę cynamonu, goździków, wanilii i alkoholu. Frużelina jest gotowa do spożycia. Ja lubię ciepłą z lodami ,ale smaczna też jest zimna. W ten sam sposób przygotowuje się frużelinę z innych owoców. Wykwintna gruszka w stylu francuskim. Składniki.  2 gruszki 2 cm korzenia imbiru

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania