cieple lody - 1725 przepisów (strona:3/115)

Ciepłe lody 127

Ciepłe lody, bez żadnych sztucznych dodatków. My je uwielbiamy, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu.  Składniki: 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 białka wiórki czekoladowe Z wody, cukru i octu ugotować syrop (gęstniejący syrop ma zostawiać za sobą niteczkę).  Sparzyć jaja wrzątkiem. Ubić pianę z białek. Do dobrze ubitych białek lać(...)cieniutkim strumieniem ciepły syrop, energicznie mieszając. Pianę z syropem ubijać na parze, aż do zgęstnienia kremu. Następnie miskę z masą, przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać  do wystudzenia masy.  Doprawić do smaku np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub kakao. Uformować ulubiony kształt lodów. Posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego

Słodki Zakątek
szarlotka z lodami 167

kilku próbach stworzyłam wreszcie dla nas idealny. Tradycyjny cynamonowy smak wzbogaciłam wyraźnie cytryną, dzięki czemu szarlotka smakuje świeżo i ciut inaczej niż zwykle. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami i bitą śmietaną, kiedy nie możemy podać jej od razu po upieczeniu wystarczy podgrzać w mikrofali przez kilkadziesiąt sekund.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto kruche(...)cytryny i dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i zetrzeć na nie drugą część ciasta. Piec w 200*C przez kolejny kwadrans. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym 259

może być za słodki) i… bezowe krążki. Polecam Wam krążki do tortów od MAKO. W ofercie MAKO znajdziecie również inne wyśmienite słodkości, jak dobrze znane lody na ciepło. Pamiętacie je z dzieciństwa? Teraz moje(...)dzieci od czasu do czasu się nimi zajadają Czasem warto zaszaleć i osłodzić sobie dzień, prawda? Zachęcam Was do zapoznania się z pełną ofertą firmy MAKO Lubicie lody na ciepło? A próbowaliście małych cytrynowych bez? Polecam Składniki: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki (36%) – śmietana musi być zimna! 2 łyżki cukru pudru

Słodkie okruszki
LODY BEZOWE Z ORZECHAMI / JAK ZROBIĆ IDEALNĄ BEZĘ WŁOSKĄ? 215

słodkości ? O tym dziś! CO TO JEST BEZA WŁOSKA? BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop cukrowy „gotuje” białka. PORADY: * Białka

Ostra na Słodko
Wędzone banany 241

Przepis na wyjątkowe wędzone banany. Doskonale smakują podawane na ciepło z lodami waniliowymi z bitą śmietaną. Przepis na wędzone banany do przygotowania w wędzarniach Bradley Smoker . Składniki: 4 banany. Nieobrane przecięta wzdłużnie na połowę 4 łyżeczki płynnego miodu 4 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 4 łyżeczki migdałów olej roślinny Przygotowanie: Rozgrzać wędzarnie Bradley Smoker(...)każdym bananem rozprowadzić wymieszany miód z sokiem z cytryny i cynamonem oraz posypać migdałami. Tak przygotowane banany włożyć do piekarnika albo grilla i je zarumienić. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Wszystkie produkty marki B radley Smoker można kupić w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla mieszczącym się w C.H. Gemini Park w Bielsku-Białej oraz online

naRuszcie
Delikatne lody śmietankowo-cytrynowe (bez maszyny) 189

wkładamy drewniane patyczki. I pozostawiamy w zamrażarce na kilka godzin. Aby łatwo wyjąć lody z pojemnika lub plastikowego kubka, wystarczy włożyć go na chwilę (do wysokości lodów) do ciepłej wody. - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/09/lody-z-kajmakiem-i-prazonymi-migdaami-w.html#sthash.fgx9jPyL.dpuf składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g śmietany kremówki (36 %) 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)wkładamy drewniane patyczki. I pozostawiamy w zamrażarce na kilka godzin. Aby łatwo wyjąć lody z pojemnika lub plastikowego kubka, wystarczy włożyć go na chwilę (do wysokości lodów) do ciepłej wody. - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/09/lody-z-kajmakiem-i-prazonymi-migdaami-w.html#sthash.fgx9jPyL.dpuf

bistro mama
Tarta gruszkowa z migdałami 168

nią obiad i coś niecoś do kawy. Tarta gruszkowa z migdałami to typowe ciasto dla tej pory roku. Tarta z owocami i migdałami smakuje cudownie na ciepło z lodami lub zimno z waniliowym sosem. Tarta gruszkowa z migdałami Składniki: okrągła forma o średnicy 30 cm Spód do tarty 225 g mąki 180 g masła zimnego(...)nagrzanego piekarnika, zmniejsz temperatuę do 160ºC i piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być na wierzchu rumiane. Wyjmij z piearnika i ostudź lub podaj na ciepło do lodów

codojedzenia
Tarta Tatin z gruszkami 212

najpierw jabłka. Ratując sytuację przykryła jabłka ciastem i tak upiekła. Efekt okazał się znakomity! Odwrócona tarta Tatin znana jest na całym świecie i smakuje doskonale podana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Jak widać można przygotować ją także z innymi owocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:) Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 100g masła 30g cukru szczypta(...)upieczeniu oddzielamy od razu nożykiem ciasto od formy. Na formie układamy talerz i zdecydowanym ruchem odwracamy na nią ciasto. (Uwaga, aby się nie poparzyć). Podajemy najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną

Smakowity Blog Kulinarny
Jak zrobić ciasto na ptysie lub eklerki? 187

Kiedyś ptysie kojarzyły mi się z kremem charakterystycznym dla tzw. ciepłych lodów. Uwielbiałam je w dzieciństwie 😋 W dorosłym życiu zdecydowanie bardziej wolę ptysie z wytrawnymi pastami. Podaję je na różne sposoby jako przekąski, np. na Sylwestra. Niezależnie od tego, czy przygotowuję je na słodko czy na wytrawnie, używam tego samego sprawdzonego przepisu. Ciasta robi się szybko i bardzo łatwo

Weekendy w domu i ogrodzie
Kokosanki 189

talerz. Kokosanki – kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo prosty, nikomu nie powinien sprawić trudności. Polecam – wielbicielom kokosów… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na wykorzystanie białek: Ciepłe lody cytrynowe Bezy kawowe Włoskie bezy z kremem kiwi Bezy z kremem limonkowo bananowym Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Zielona Pavlova A jeśli specjalnie zrobicie te ciasteczka

mojewypiekiinietylko
CIASTO LETNIE MARZENIE 195

truskawkowej. Ja wykorzystałam takie jakie miałam.  Jeśli mamy świeże owoce, galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Polecam również pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i ciepłymi lodami  KLIK

Pani na deser
IDEALNA BEZA WŁOSKA 329

włoska nie stworzy Wam żadnego problemu! Koniecznie poczytajcie! BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop cukrowy „gotuje

Ostra na Słodko
Bezy kawowe 183

również inne przepisy na wykorzystanie białek znajdujace się na blogu: Bezy z kremem limonkowo bananowym Włoskie bezy z kremem kiwi Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Ciepłe lody cytrynowe Zielona Pavlova Wydrukuj przepis The post Bezy kawowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Piernikowe markizy z kremem orzechowym 241

pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć np. na bezy albo ciepłe lody cytrynowe ). Cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukier. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca piana dodajemy 8 żółtek i miksujemy chwilę na najniższych obrotach robota. Ubitą masę wlewamy do mąki

mojewypiekiinietylko
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 173

tylko na kawę, a mogliśmy spróbować lokalnych łakoci: szpyrek — popularnych na Śląsku ciastek robionych ze słoniny,   szpajzy   z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się

Food Square
Domowe pierniczki jak alpejskie 201

pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć np. na bezy albo ciepłe lody cytrynowe ). Cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukier. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca piana dodajemy 8 żółtek i miksujemy chwilę na najniższych obrotach robota. Ubitą masę wlewamy do mąki

mojewypiekiinietylko
Szybki deser z bezą i czekoladą 283

dosyć długie. Cukier musi się koniecznie rozpuścić za nim beza zostanie ubita na sztywno. To moje drugie podejście do hi hat. Bardzo lubię ten deser, bo przypomina mi ciepłe lody z dzieciństwa. Szybki deser Składniki: 20 czekoladowych ciastek, tutaj przepis 5 białek 500 g cukru sok z jednej limonki 250 g czekolady 2 łyżki kokosowego oleju Metalową miskę

codojedzenia
Słodkie środy - Sernik na zimno z niespodzianką 166

pokusiłam się o przygotowanie czegoś słodkiego dla najbliższych z racji mojego małego święta - o tak, świętowanie na słodko to podstawa. Przygotowałam serniczek na zimno w którym ukryłam pyszne ciepłe lody w czekoladzie. Jaki efekt? Przekonajcie się sami :)   Sernik na zimno z niespodzianką SKŁADNIKI : 1 kg sera twarogowego (wiadereczko) 3-4 galaretki cytrynowe 3 galaretki truskawkowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Borówkowe placuszki z lodami z nerkowców 196

jest podatny na uroki delikatnych placuszków z owocami podanych w towarzystwie kremowych lekko roztapiających się pod wpływem ich ciepła lodów? A jeżeli jeszcze dodam, że ich przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 15 minut? Oczywiście same lody warto przygotować z wyprzedzeniem na przykład poprzedniego wieczoru – i nie potrzeba do nich specjalnej maszynki do lodów

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe babeczki z bezą 222

Niesamowicie pyszne czekoladowe babeczki z bezą oblaną rozpuszczoną czekoladą. Błyszczące czekoladowe babeczki na niedzielę. Słodka beza przypomina ciepłe lody, więc babeczki można najpierw zlizać, a potem zjeść resztę. Dla bardziej eleganckich proponuję łyżeczkę i talerzyk. Uwielbiam piec babeczki , a jeszcze bardziej je dekorować. Waniliowe cupcakes z kiwi czy szafranowe babeczki z borówką lub babeczki polane czekoladą

codojedzenia
DOMOWE CIEPŁE LODY 220

pewno znacie i lubicie "ciepłe lody", które niegdyś kupowano w spożywczych sklepikach osiedlowych. Niestety, wiele z nich już upadło i zostało zastąpionych przez sieciowe mini-markety, a tym samym ten przysmak stał się mniej dostępny.         Pamiętam, że zajadałam się nimi o każdej porze roku. Nieważne, że latem czekolada topiła się od upału

W kuchni Karmel-itki
Zachwytu Ukrainą c.d. (3) 230

babeczek - wanilia z wisienką!!! Aż chciało by się wstawać! Również nieznane w Polsce a pyszne są Ukraińskie ,,zefirki" jest to coś zbliżonego - aczkolwiek nie to samo - do polskich ciepłych lodów. Zefirki są różowe albo białe, składają się z dwóch połączonych ze sobą babeczek. Jest to rozpływająca się w ustach pianka. Naprawdę pycha!!! Zdjęcia jednak nie mam, gdyż w podróży

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania