tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka czyli raz a dobrze. Składniki i przepis(...). Odstawiamy na zastygnięcia czekolady.Ciepłe lody cytrynowe to deser niezawodny, przypominający smaki z dzieciństwa. Gin miała rację, „sok z cytryny wspaniale zrównoważył słodycz, takimi ciepłymi lodami nie pogardzą nawet bardzo dorośli, a dzieci będą zachwycone”. Od siebie jeszcze dodam, że czekolada ma moc dopełniającą tej burzy smaków. Smacznego. Drobna porada. Rożki do lodówki wkładałam
mojewypiekiinietylkobył gdyby nie A., który po moim ciągłym odkładaniu na później przygotowania ciepłych lodów zrobił je kiedyś sam. Tym razem jednak pomagałam ich w przygotowaniu, dlatego nie omieszkam się z Wami podzielić przepisem, który wywołuje na twarzy uśmiech, gdy przypominają się smaki dzieciństwa. I choć lody są dość słodkie to jeden mały wafelek zaspokoi Waszą ochotę(...)kąpieli wodnej. Przelać do miseczki lub kubka w zależności od wielkości wafelków. Rozrzedzić odrobiną mleka do uzyskania płynnej, ale gęstawej konsystencji, w której można moczyć lody. Wyjąć ciepłe lody z lodówki. Trzymając za wafelek, szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odczekać chwilę, by nadmiar czekolady skapał, odstawić (np. do przygotowanej szklanki). Tak samo postąpić
Fabryka pomysłówCiepłe lody większości osób kojarzą się z tzw. murzynkami ;-) Poniżej macie jednak nieco inną wersję, gdyż są to ciepłe lody babeczkowe , w których główną rolę odrywają muffiny ;-) Składniki Masło 125g miekkiego masła Cukier 3/4 szklanki Ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki Jajko 2 jajka Mąka 1 i 1/2 szklanki Proszek do pieczenia 1 […] The post Ciepłe
Kulinarne Przebojepolubi to ciasto. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka miałkiego cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1 duże opakowanie ciepłych lodów 1/2 kg serka z wiaderka 2 cytrynowe galaretki 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe na wierzch Sposób przygotowania: Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka(...)należy je przesiać) i olej. Pieczemy ok. 25 minut w 170 stopniach. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku, studzimy. Z ciepłych lodów odcinamy spody (ja tego nie zrobiłam i wafelek był bardzo twardy) . Lody ustawiamy na cieście. Śmietanę ubijamy. Ser mieszamy ze śmietaną i tężejącymi galaretkami. Wylewamy na ciasto i lody. Na samym
Jadło i czytadłoCiepłe lody znają chyba wszyscy ; to wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: -1/2 szklanki wody -1,5 szklanki cukru -3 białka -łyżeczka octu -sok z cytryny -wafelki do lodów Z wody, cukru i octu gotujemy syrop (" do nitki "). Białka ubijamy na sztywna pianę. Do piany cienkim strumieniem wlewamy syrop, ciągle
Maminek kulinarnylody, ale najbardziej się z nimi kojarzą. Deserek podobał się i smakował wszystkim, którzy go próbowali, więc zachęcam do przygotowywania takich smakołyków, nie tylko dla dzieci... Ciepłe lody z truskawkami SKŁADNIKI: 8-10 kubeczków wafelkowych do lodów 1 łyżeczka żelatyny 150 g truskawek 200 g śmietany 30 % 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPiekąc różnorakie ciasta, bywa, że wykorzystujemy jedynie żółtka. Cóż z tymi białkami począć? Bezy , pavlova? A może, to samo, ale w innej formie, coś za czy
Farmażonyproszkiem do pieczenia. Dodać jaja,cukier,olej,mleko i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Napełnić słoiczki do 2/3 ich wysokości i piec ok 20 minut w temperaturze 150 stopni. Ciepłe lody: Białka, cukier i wodę ubić mikserem na najwyższych obrotach (zajmie wam to ok. 1 minutkę). Następnie w kąpieli wodnej miksować nadal 12 minut. Po tym czasie nasza(...)masa będzie gotowa, gdyż odpowiednio zgęstnieje a białka jaj nie będą już surowe. Za pomocą szprycy wyciskamy ją na ostudzone babeczki. Zostawiamy sobie 0,5 szklanki "ciepłych lodów" i miksujemy je z zmiksowanym arbuzem i galaretką przygotowaną z połowy wody (galaretka musi być już przestudzona i lekko tężejąca). Wykremowane babeczki maczamy w naszej arbuzowej, dość płynnej masie. Dzięki temu
Wielki apetytdołu na nasz rondel działa para. Po ok. 8 minutach poczujecie, iż nasza piana mocno zgęstniała - i robi się dokładnie taka sama jak ta, którą jedliście w "miśkach" czy ciepłych lodach. Pamiętajcie jednak, że dokładnie przez 12 minut musicie miksować na parze !!! To jest najważniejszy element tego przepisu !!! Po 12 minutach zdejmujemy, naszą piankę odkładamy na bok. Przygotowujemy(...)wstawiacie w kąpieli wodnej 360 gram czekolady gorzkiej z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Po roztopieniu przelewacie czekoladę do wysokiego kubka, a po 15 minutach możecie już zanurzać wasze ciepłe lody w czekoladzie :) Smacznego
dlaSmaQ, to delikatny sernik na zimno, na genialnym spodzie z sucharków i nutelli (uwielbianym nie tylko przez najmłodszych) z niespodzianką wewnątrz, w postaci małych ciepłych lodów. Ciepłe lody to przez moje dzieci produkt nieznany, ale to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wówczas był to nie lada frykas. Nie wiem jak z dostępnością takich lodów w innych(...)ciepłych lodów Kremówkę ubić, dodać do niej ser i rozpuszczone wcześniej, przestudzone galaretki z żelatyną (dałam 3 galaretki rozp.w 0,75l gorącej wody z 2 łyżeczkami żelatyny- przygotowałam masę serową z 1,5 porcji). Na spodzie z nutelli i sucharów układamy babeczki lodowe (wafelki ze spodów odcinamy), gdy mamy mniejszą blaszkę lody
Smaczne Zdroweręką " więc pomysł sam się nasunął. Zachęcam do wypróbowania, ciacho jest przepyszne, a kolory zachęcają do spróbowania. Łasuchy małe i duże będą wniebowzięte :D Ciepłe lody kupicie tutaj KLIK , natomiast biszkopciki duo tutaj KLIK *na zdjęciu- Martha Gold Tacka do ciasta Porcelana Bogucice _______________________________ SKŁADNIKI: Na spód: 24 okrągłe biszkopty duo –kupuję w KLIK(...)galaretka niebieska + 250 ml wody Na ciasto: 24 ciepłe lody –kupuję w KLIK galaretka szafirowa + 200 ml wody galaretka rubinowa + 200 ml wody galaretka ametystowa + 200 ml wody 3 śnieżki + 600 ml mleka lub 600 ml śmietany 30% Na wierzch: 2 galaretki miętowo jabłkowe kupiłam w KLIK + 700 ml wody 200 ml śmietanki
Takie tam pichceniełyżka cukru pudru 100 g chałwy waniliowej 50 g białej czekolady ¼ szklanki ciepłej wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka krystaliczna o smaku winogronowym 1,5 szklanki wrzątku do galaretki Owoce: winogrona, maliny, borówki, nektarynka Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przecięte na pół ciepłe lody. Kupiłam takie, które miały na spodzie wafelek. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej(...)dodatkiem cukru pudru. Dodajemy startą białą czekoladę i pokruszoną bardzo drobno chałwę. Dolewamy żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy na ciepłe lody. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie na wierzchu układamy owoce. Całość zalewamy przestudzoną i delikatnie stężałą galaretką. Deser chłodzimy w lodówce przez kilka godzin
VioletoweKucharzeniew czekoladzie. Pamiętacie je jeszcze ze swojego dzieciństwa? ;) (Przepis znalazłam na tym blogu - świetne przepisy, piękne zdjęcia, polecam ! ) SERNIK Z NIESPODZIANKĄ Składniki: (forma25x30) 12 ciepłych lodów w czekoladzie ( do kupienia np. w Lidlu) 12 herbatników 4 kubeczki serka homogenizowanego (po 200 g) 300 ml śmietany 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 1 fix do śmietany(...)herbatnikach ustawiamy po 1 ciepłym lodzie. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody,a następnie studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane. Masę łączymy z dokładnie ostudzoną galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wlewamy do formy tylko taką jej część, która zakryje herbatniki i spód lodów, wstawiamy na parę
Bon appetit mon amiePrzygotowanie: 2 galaretki przygotować na 2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Ubić śmietankę, dodać serek następnie wmieszać tężejącą galaretkę. W miedzy czasie na wystudzonym biszkopcie ułożyć przekrojone na połowy ciepłe lody brzuszkami do góry. Zalać ciasto z lodami przygotowaną masą, odstawić do stężenia. Pozostałe 2 galaretki przygotować z 3 szklankami gorącej wody gdy zaczną tężeć wylać
W garach u Gosiopakowanie po 12 szt) mleko do nasączenia WYKONANIE: Formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, aż po brzegi. Biszkopty nasączamy mlekiem, układamy i docinamy wg potrzeby. Ciepłe lody kroimy na pół. MASA: Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody, odstawiamy(...)ostudzenia. Ser ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę. Dobrze ubijamy. Wlewamy troszkę masy tak, żeby zalać puste miejsca między biszkoptami i trochę na ich wierzch. Układamy ciepłe lody, przekrojoną częścią na masę. Resztą masy zalewamy lody. Chowamy do lodówki. NA KONIEC: Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody. Truskawki układamy na masie, zalewamy
Pani na deser