wiem... Wystarczy rzut piłką. Kopnięcie kamienia. Śmieszna mina. Samolot na niebie. Wyłowiona z rzeki butelka. Kawałek sznurka na trawie. Niby nic, a jednak ... A jednak wystarczy, by stopić lody. I razem popłynąć w czasie dalej. Dać się ponieść zabawie. Szczerej, prawdziwej, niewymuszonej, śmiejącej się w głos czystą radością. Czasem myślę, że świat wokół usłany jest takimi malutkimi(...)lodowców, w którego granicach nie mieszczą się przelotne rozmowy, uśmiechy, znajomości. Bezinteresowne. Nie wypada. Co sobie pomyśli. Przecież już z tego wyrosłem. A może jednak nie? Wystarczy odrobina ciepła i lody zaczynają się topić. Gdy byłam dzieckiem, Rodzice często zapraszali nieznane mi osoby, by latem nazbierały dla siebie maliny. U nas zawsze jest ich urodzaj. Zwykle chętnie
KUCHARNIAprzygotować ją także dla swoich domowników ;) Nie wiem czy już się z tym ciastem spotkaliście, ale jeśli nie, to naprawdę polecam. Bezproblemowe, a pyszne takie, że jeszcze ciepłego z lodami zjadłam sama dwa kawałki 🙈 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)płaską stroną do dołu. Posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym cynamonem i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 45 minut. Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy przygotowanym lukrem
Kuchnia w czekoladzieprzełomie czerwca i lipca piekę clafoutis z czereśniami. Pachnące wanilią i migdałami. Cudowne, przypominające konsystencją nieco angielski pudding i super-pyszne. Jeszcze ciepłe clafoutis możemy podać z lodami lub sosem waniliowym, ale to już by była prawdziwa rozpusta. Z tym francuskim ciastem wiąże się jeszcze jedna historia, która chyba spowodowała, że tak pokochałem piec (i gotować). Przeszło(...)Wylej ciasto i poukładaj na nim równomiernie czereśnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 18 0 °C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Clafoutis możesz podawać na ciepło z lodami i sosem waniliowym albo w temperaturze pokojowej. Obie wersje są pyszne. * Zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z książki Pascala Brodnickiego " Po prostu gotuj
Food Squaremoich domowych wypiekach. Tak powstała krucha razowa tarta z całym mnóstwem soczystych śliwek, warstwą słodkiego toffi, przyrumienionymi chrupiącymi migdałami i kruszonką. Tarta wspaniale smakuje z jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Polecam! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)Piekarnik rozgrzać do 200°C. Piec około 25 – 30 min, do momentu zrumienienia się wierzchu tarty. Wyjąć, wystudzić. Tartę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami lub jogurtem greckim. Smacznego
maniapieczeniaWylej ciasto i poukładaj w nim ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Clafoutis możesz podawać na ciepło z lodami i sosem waniliowym albo w temperaturze pokojowej. Obie wersje są pyszne
Food SquareLubicie cynamon z jabłkami? Cynamon jest świetną przyprawą do owocowych ciast. Używam go na przemian z kardamonem albo obie przyprawy na raz. Szybka szarlotka smakuje idealnie na ciepło z lodami lub całkiem schłodzona z waniliowym sosem. Polecam upiec ciasto na niedzielę. Szybka szarlotka Składniki: 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
codojedzeniabrzegi zawinąć do środka, piec ok. 30-35 minut w temperaturze 200 stopni, po upieczeniu odczekać chwilę, następnie przykryć większym talerzem i energicznie odwrócić, tartę podawać ciepłą z lodami
KUCHNIA POLSKAMój ulubiony deser to szarlotka na ciepło z lodami. Nie jestem mistrzem ciast więc nie biorę się za to, ale znalazłam świetny substytut dla mojego faworyta! Zobaczcie poniżej Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka 5 jabłek 1 gruszka cynamon cukier wanilinowy masło Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, a następnie
Kuchnia moimi oczamiprzykryły rodzynki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra i dół, już bez termoobiegu. Pieczemy ok 40 minut. Podajemy przestudzone albo na ciepło z lodami i bitą śmietaną... Smacznego
Ze smakiem bez glutenupierogi ruskie i z mięsem (13-15 zł) placek po węgiersku (18 zł) Na deser zamówcie koniecznie: sernik z musem truskawkowym (12 zł) razową szarlotkę na ciepło z lodami (12 zł) Warto podkreślić też relację ceny do jakości dań. Ceny są tu bardzo przystępne, a porcje naprawdę duże. Lokal serwuje także różnego rodzaju drinki i koktajle
Kulinarne przygody GatityW zasadzie, to ciasto jest kolejną wersją śnieżnego puchu i śnieżnej rolady . Deser idealny na upały… i nie tylko. Ciasto, którego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet
mojewypiekiinietylkosama. Cobbler to owoce zapiekane pod ciastem. Pamiętacie może przepis cobbler z jabłkami …Cobbler skradł moje serce i piekę go często. To ciasto można jeść na ciepło z lodami lub wystudzone z sosem waniliowym. Cobbler z rabarbarem i truskawkami to typowe ciasto na lato. Sezon na rabarbar trwa, na truskawki już powoli się zaczyna
codojedzeniaTradycyjna szarlotka na kruchym cieście - najlepsza na ciepło z lodami waniliowymi, chociaż mój mąż woli zimną prosto z lodówki :) Przepis wydrukujcie i zachowajcie dla potomnych, bo jest fenomenalny! :) Składniki (na formę o wym. 28x24 cm): Ciasto: pół kg mąki 6 łyżek cukru szczypta soli 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
Domowa Cookierenka AgiCzekoladowe muffinki pieczone w wafelkach do lodów to ciekawy pomysł na deser dla dzieci, ale i nie tylko, bo dorośli również się nimi zachwycają 😉 Z
Kuchnia MagdaLenyMoże to nie sezon na jabłka, ale ostatnio tak mi się zachciało ciasta na ciepło z lodami, że nie wytrzymałam :)) Musiałam sprawić sobie taką przyjemność i mam nadzieję, że Wam również ją sprawię tym przepisem, pomimo, że żadna to nowość, a w necie jest tego mnóstwo. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła
Anielskie wypiekiwycinamy paseczki i układamy kratkę na wierzchu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę i 20 min, pieczemy w temp, 170C. Podajemy na ciepło z lodami lub bitą śmietaną lub na zimno. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.plasterki jabłka, dodaj maliny i pozostałe ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 - 40 minut. Po ostudzeniu ciasto możesz posypać cukrem pudrem 😉 ale świetnie smakuje ciepłe z lodami
Jusia gotujePrzyznam, że w moja zamrażarka zawsze jest zaopatrzona w pyszne lody. Nieważne czy to lato czy zima... lody muszą być! A
Di gotujeniezwykłym ciastem bez dodatku masła oraz dużą ilością jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. Spód ciasta jest niezwykle prosty w przygotowaniu a smakuje rewelacyjnie. Ciasto podane na ciepło z lodami waniliowymi to po prostu niebo w gębie. Co prawda nie wiem jak smakuje takie ciasto w Stanach, ale wierzę, że właśnie tak jak z tego przepisu. Receptura
Złote przepisysię złożyło, że ostatnio nazbierałam trochę białek. Teraz, kiedy jest ciepło robię lody . Jeśli robię z żółtkami, to białka zamrażam. A potem, kiedy potrzeba zrobić jakiś deser z użyciem białek, mam jak znalazł. Dzisiaj mam dla Was przepis na wykorzystanie 11 białek... Tak więc z moich zamrożonych/rozmrożonych białek upiekłam małe babeczki z poziomkami
Kuchnia u Krysiręku albo usiąść przy stole przy pożywnym, rozgrzewającym, zimowym daniu. Najlepsze są wtedy treściwe potrawy, które z każdym kolejnym kęsem rozlewają falami po naszym wnętrzu przyjemnie ciepło. I wszystkie lody wtedy puszczają, kiedy pyszność, pożywność, ciepło i troska włożona w przygotowanie takiego dania wypełniają zimowe brzuchy :) Tak się właśnie dzieje, kiedy na zimowy obiad, czy kolację
Kuchnia w Słońcu Skąpanaowoce pieczone pod pierzynką z ciasta. Bardzo słusznie kojarzy się z crumble , bo - choć nie ma w nim kruszonki - sposób podania jest podobny. Najczęściej na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną, polecam również Waszej uwadze wersję light z jogurtem naturalnym. Zbędne staje się zaprzątanie sobie głowy zakalcem, ponieważ owoce są na spodzie. Zarówno crumble
Słodki Kompromiscukrem i cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wysypać jabłka i migdały. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec do 50 minut w 180 stopniach. Ciasto można podawać na ciepło z lodami waniliowymi
Magiczne Życie MartyJabłkowy rabarbar pod słodką, maślaną kruszonką z ciągnącą się czekoladą. Czy może być coś lepszego? Szczególnie, gdy jest podane na ciepło z lodami waniliowymi… mniam. Polecam szczególnie teraz w sezonie rabarbarowym. Składniki: • 6 jabłek • 6 średnich łodyg rabarbaru • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu
To co kochamdynię, czyli typowe dary jesieni możemy połączyć w jednym cieście. Dodatek dyniowej konfitury wzbogacił smak tradycyjnej szarlotki, nadał jej też żywego koloru. Ja podałam ją na ciepło, z lodami i bitą śmietaną ale na zimno smakuje dobrze, jak zwykła szarlotka. To taki wypiek do codziennej herbatki. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianaczynia z gorącą wodą i mieszajmy je od czasu do czasu aż się ogrzeją do temperatury pokojowej. To ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia, lekko ciepłe. Z lodami waniliowymi :) Proste ciasto piernikowe na białkach tortownica 24 cm 6 białek 1 szkl. cukru 2 łyżki płynnego miodu 100 g rozpuszczonego masła 1,5 szkl. mąki 3 łyżki
Posadzone i zjedzonemłodszej córki ;-) Ale tak czy inaczej, bez względu na wszystko pieczcie, jedzcie i chwalcie się wrażeniami ;-) Okoliczności zawsze przecież można dopasować, a szarlotka jest pyszna nawet na ciepło... z lodami waniliowymi na przykład... ;-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią
Czary - gary w kuchniciasto polać przygotowanym syropem (jego część wsiąknie w ciasto), a następnie, gdy bardziej ostygnie – posypać startą czekoladą. Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą można podawać na ciepło z lodami i miętą; następnego dnia jest równie obłędne (niektórzy mówią, że jeszcze lepsze). Post Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnipolewamy powstałym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 15-20 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem lub udekorowane w jakikolwiek inny sposób. Doskonale smakuje na ciepło z lodami waniliowymi
W poszukiwaniu inspiracjioczkach ścieramy pozostałą część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy około 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kwadrans. Szarlotkę można podać na ciepło z lodami śmietankowymi. Smacznego
Ania i Marcin gotująścieramy na niego pozostałą część ciasta - ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 50 minut. Gotowe ciasto można podać na ciepło z lodami lub posypać cukrem pudrem Smacznego
sierotka maRysia w kuchniNamiastka Pewex-owej czekolady Wyrób czekoladopodobny, kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło, Cola Cao - to słodkości, które najbardziej utkwiły mi w pamięci z czasów PRL-u i moich wczesnych, "szczenięcych" lat. Zajadałam się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją. Miały tylko niestety jeden podstawowy mankament - niezbyt często można je było
Grunt to przepis!pieczenia (ok. 10 min. przed końcem) umieszczamy blaszkę na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem. W cieplejsze dni możemy podać na ciepło z lodami
Domowy Smak Jedzeniasię złożyło, ze nie mam na blogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Składniki: Kruche ciasto: 4 szkl mąki pszennej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka
Ala piecze i gotujeciasto, które zawsze jest pyszne, smakuje na zimno i na ciepło. Z lodami, bez lodów..szybko znika! Składniki Na ciasto -280g mąki pszennej -100g cukru - 170g masła -2 żółtka -3 łyżki jogurtu naturalnego -1-2 łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny
Z Kuchni Do Kuchnilepszego niż kruche ciasto wypełnione pysznymi jabłuszkami. Oczywiście jabłecznik najlepiej smakuje na ciepło z lodami. Całego ciasta od razu nie zjedliśmy, więc później odgrzewałam go w mikrofali i podawałam z lodami śmietankowymi. Kiedy jabłecznik się skończył dzieci chciały wkładać do mikrofalówki same lody :D CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki
https:KKuchniaMniampaczki. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i dajemy naszej tarcie około godziny. Po tym czasie nasza tarta będzie gotowa do jedzenia. Polecam na ciepło z lodami. Smacznego
Kuba Gotujedowolnym smaku, użyłam brzoskwiniowej, rozpuszczona w 1 szklance wody Około 10 małych ciepłych lodów-pianek(ja kupiłam w lidlu) Rozpuszczamy galaretkę w szklance wrzątku i odstawiamy, aby wystygła i zaczęła tężeć. Kiedy już osiągnie ten stan, energicznie mieszamy galaretkę razem z serkiem. Na biszkopcie układamy lody, można je przeciąć na pół, aby nie wystawały ponad warstwę serową
Swojskie jedzonkoprzez około 45 - 50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. Szarlotka wspaniale smakuje podana zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego
maniapieczeniawyłożyć na środek rabarbar. Brzegi zawinąć do środka tworząc coś w rodzaju niedomkniętej sakiewki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami. Ja posypałam ją tylko delikatnie cukrem pudrem, żeby się lepiej kadrowała na zdjęciach, ale mam nadzieję, że mi wybaczycie ten maleńki grzeszek ^_^ Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkopozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 - 45 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego
Stare Garyniego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem i bezą – spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki
Poezja smakuzarumieni. Upieczone, gorące ciasto w formie przykrywamy płaskim, szerszym od formy talerzem, formę odwracamy do góry dnem w ten sposób, żeby ciasto opadło na talerz. Podajemy jeszcze ciepłe z lodami lub sosem waniliowym
Rozpustne gotowaniezdjęcia były robione jak jeszcze ciacho było ciepłe i niestety efekt jest lepszy jak na chwile wyląduje w lodówce, albo po prostu ostygnie :) Zdecydowanie polecam, jeżeli lubicie smak ciepłych słodkich lodów i kwaskowatej masy limonkowej :) Świetne połączenie :) Składniki: Tarta: 250 g mąki pszennej 125 g masła, schłodzonego jajko 2 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej wody Curd
ChilliJemymasie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje podać z bitą śmietaną lub z lodami na ciepło
Tradycyjna Kuchniacukru ( nie rozgniatać owoców) wyłożyć na przestudzony placek. Białka ubić z resztą cukru, wylać na owoce i zapiec ponownie w piekarniku do zrumienienia. Ciasto podajemy jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi
Tradycyjna Kuchniaczasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Do sernika idealnie będą pasować maliny na ciepło i lody waniliowe :) Smacznego
My Culinary Artdużej temperaturze przez około 2 minuty z każdej strony. Powierzchnia tak przygotowywanych plastrów ananasa powinna ładnie zbrązowieć ale nie być spalona. Tak przygotowanego ananasa podawać na ciepło z lodami waniliowymi i odrobiną cukru cynamonowego. Ten wspaniały deser z grilla przygotujemy w zaledwie kilka minut. Jeśli chcemy przygotować bardziej wykwintny deser dla naszych gości, plastry ananasa moczmy
naRuszcieułożenia na wierzchu tarty. Upieczony spód wypełnić konfiturami i śliwkami w miodzie. Przykryć kratką z pasków kruchego ciasta. Piec kolejne 10-15 minut. Można podawać na ciepło z lodami
W kuchni wieczoremblachę ( naczynie żaroodporne ) posypać kruszonką i piec w 160st C do momentu, kiedy kruszonka się ładnie zrumieni ( jakieś 15 - 20 min ) Smacznego Świetnie smakuje na ciepło z lodami
Gaździnka warzyproste, szybkie i efektowne. Z tego też powodu, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Będziecie mogli błysnąć w towarzystwie umiejętnością przygotowania francuskiego klasycznego deseru. Możecie go podać na ciepło z lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala) połowa cytryny 1 szklanka
W kuchni wieczorem